QUOTE(BangaS @ 2013 05 20, 10:48)
Gal kas nors susidūrėte su problema, kai klojant horizontalų kolektorių 1,3m gylyje yra gruntiniai vandenys ir takus smėlis.
Kasant po truputį sunkiasi vanduo ir teka smėlis. Kaip tokiame grunte pakloti vamzdyną geoterminiam šildymui 2 metrų gylyje?
Drenažo kol kas nėra galimybės įrengti.
Juodžemio yra ~70 cm. Po to 1 metro gylyje prasideda vandeningas, minkštas smėlis su akmenimis ir maždaug 1,8 metro gylyje prasideda kietas, šviesus smėlis.
Kasant giliau 1,5m duobė gan greitai užsipildo šlapio smėlio "koše".
Ar toks gruntas nėra kliūtis išgręžti vertikalų kolektorių?
Ar yra galimybė nudrenuoti gruntinius vandenis, kad smėlis nebetekėtų, jeigu į vieną pusę yra šioks toks reljefo žemėjimas, o iš kitos pusės apie 50 arų 1-1,5m kalniukas?
Gruntiniai vandenys į duobę sunkiasi iš kalniuko pusės.
Mano situacija buvo kardinaliai kita. Pas mane buvo šlapias molis, tai šlaitai irgi nesilaikė, labai stipriai užvirtinėjo, tai į pabaigą įsigudrinom atmatuoti reikiamą kilpos ilgį, eskavatorius iškasė kaušą ir per kaušą pajudėjai su dviem kilpos vamzdžiais į priekį, viena koja ant vieno vamzdžio, kita koja ant kito ir kilpa rankose, už tavęs užvirto molis, nu ir tiek to, mažiau užkasinėt reikės
. Vandens nepasiekėm.
Tavu atveju, kai vanduo pasiektas, tai iš vis super. Efektas vos ne toks pats, kaip iš ežere pakloto kolektoriaus. Nors įšalo gylį geriau viršyti, bet kokio 1.3m gylio tokiu atveju manau per akis, o jei ir 1.5m pasieksi, tai giliau tikrai neverta. Beje, pas tave vienas pliusas, smėlio nereikia užpilinėti ant vamzdžio
, pas mane tai vargas, ne visad spėdavom užmest kastuvą smėlio prieš šlaito griūtį.
Beje, pas mane sklype šiuo momentu, vandens lygis kokiu 1m pakilęs ir vis nesileidžia. Palauktum vasaros vidurio, spėju ir pas tave nukristų.