Dar šiek tiek apie pastatų energinio naudingumo klases. Norint sužinoti (apskaičiuoti) C1 ir C2 rodiklius, reikia
apskaičiuoti daugybę formulę. Jos visos surašytos įstatymo priedo antrame wordiniame dokumente. Šio dokumento apimtis - apie 120 wordinių puslapių. Žodžiu, kiekvieną kartą sertifikuojant namą tektų labai ilgai skaičiuoti.
Tuo tikslu kaip tik šiuo metu yra kuriama programa, į kurią suvedus tam tikrus pastato duomenis bus pateiktas atsakymas, kokią klasę namas pasiekia. Tai turėtų būti kažkas panašaus į PHPP - tik lietuviškas variantas ir greičiausia ne ecel'is (nors kas ten žino).
Todėl mano pateikta lentelė yra tik orientacinio pobūdžio (dėl A, A+ ir A++ klasių), nes skaičiuojant namo klasę bus vertinama tikrai labai daug duomenų. Noriu pasakyti, kad nepakanka pasiekti vien sienos U-0,1, o stogo U-0,08, įsidėti gerą rekupą ir gerus ir turėti A++ klasės namą. Suskaičiavimus kuriama programa, gali paaiškėti net netenkinami esminiai kriterijai: C1 ir C2 rodikliai.
Pasyvaus namo institutas (Vokietija) šį C1 ir C2 apibrėžia labai paprastai ir aiškiai: C1 (šildymas) iki 15 kWh vienam kvadratui, o C2 iš esmės atitinka 120 kWh vienam kvadratui bendros energijos.
Pagal lietuvišką STR'ą kiekvieno namo C1 ir C2 priklausys nuo namo dydžio. Pvz., C1 (šildymas): kuo namas didesnis, tuo šildymo sąnaudos 1 kv. metrui turės būti mažesnės, o kuo namas mažesnis, tuo šildymo sąnaudos galės būti didesnės.
Šiam variantui paskaičiuoti yra tokia formulė (dėl A++ klasės namo): 173 (tai koeficientas) reikia padauginti iš namo dydžio. Tik prieš tai namo dydį reikia pakelti -0,36 (minus 0,36) laipsniu. Pvz, mano atveju (137 kv.) gavau, kad išeina 29,43 kWh, o jei namas 167 kv., tai išeina 27,40 kWh. Žinoma, tai nėra galutinis atsakymas dėl C1 rodiklio, nes norint gauti šį rodiklį teks skaičiuoti pritekėjimus ir t.t.
Man tik pikta ant valstybinių institucijų, kad nauji energetiniai reikalavimai galioja nuo sausio 9 d., bet niekas paprastai ir aiškiai nepateikia pavyzdžiu, koks turi būti C1 ir C2 rodiklis A+ ar A++ namui.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2013 01 16, 09:37)
planšetėse gali netilpti, o smartfonuose tai tikrai netilps.
Mano Windows phone telpa.
Planšetės neturiu. Bet čia ne prietaiso, o forumo (supermamos) problema. Jie neturi išmaniesiems telefonams ar planšetėms skirtos platformos. Platforma skirta iš esmės kompams.