Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 16 tema

QUOTE(cibulis @ 2012 12 30, 20:21)
Man taip niekas ir neatsakė: kokios sistemomis, įrenginiais žadate šildyti savo pasyvius namus?

Man reikia apsispręsti: daryti kaminą ar ne?

Jei namas bus su kaminu, tai šildymo sistema granulės.
Jei be kamino, šilumos siurblys su gręžiniu.

šilumos siurblys su gręžiniu

As taippat kitaicu fanas smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo biesas66: 30 gruodžio 2012 - 20:10
QUOTE(Vilienė @ 2012 12 30, 18:06)
Geriau pamąstykime kiek kitaip: paskaičiuokime DEU būsimo "ne PN Lietuvos sąlygomis" nuostolius prie vidutinės šildymo sezono temperatūros, pabandykime įvertinti saulės bei vidinius pritekėjimus ir rezultatą padalinkime iš 160m2. Ar tik ne pasirodys, kad DEU, bent jau teoriškai, yra ne teisus?
Kitas būdas - jo nuostolius prie vidinės šildymo sezono temperatūros padalinkime kad ir iš kuklių 3 - tokį COP tikrai jo geo išspaus, ir iš 160m2. Ir vėl palyginkime su "tituluota" citata 4u.gif

Mano skaičiavimai rodo, kad labai pasistengęs gal įstengčiau pastatyti namą kurio šildymo poreikis būtų apie 5000 kWh per metus. Kas būtų 31 kWh/m2. Čia įvertinus vidinius ir saulės pritekėjimus.

Vis tik įvertinęs tiek čia jūsų pateiktą patirtį, tiek kitų statybininkų pastangas nusprendžiau, kad teisingesnis antras variantas. Statyti maksimaliai šiltą namą, bet per daug nesismaugiant, o šildymą patikėti šilumos siurbliui.
Tokio namo šildymo poreikis būtų 6000 kWh per metus arba 37,5 kWh/m2. Padalinus iš COP 4 toks namas sunaudotų mažiau nei 10 kWh/m2 elektros energijos. Ir net pridėjus 3500 kWh per metus vandens ruošimui galima tikėtis sutilpti į 15 kWh/m2 elektros energijos.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2012 12 30, 20:06)
Kokios kinietiškų įrenginių kainos? Arba - į kokią sumą žadi tilpti, kokį galingumą imsi?

Geriausias variantas būtų apie 6kW ŠS (dar ir vandenį pasišildyti reikės). Tokio galingumo ŠS realu įsigyti už ~6000 Lt. Žadu tilpti į šią sumą. Lauko kolektorius man nekainavo 4000 Lt. Plius dar katilo pajungimas kainuos. Su viskuo žadu tilpti į tavo paminėtas granuolinio katilo kainas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 30 gruodžio 2012 - 20:19
QUOTE(DEU @ 2012 12 30, 20:17)
Tokio namo šildymo poreikis būtų 6000 kWh per metus arba 37,5 kWh/m2. Padalinus iš COP 4 toks namas sunaudotų mažiau nei 10 kWh/m2 elektros energijos. Ir net pridėjus 3500 kWh per metus vandens ruošimui galima tikėtis sutilpti į 15 kWh/m2 elektros energijos.

Nemanai, kad toks skaičiavimas - savęs apgaudinėjimas. Jei vadovautis tavo logika, tai eilinis namas, kuris šilumą pasigamina iš malkų irgi gali būti vadinamas pasyviu namu. O jei dar malkos iš nuosavo miško tai ir aktyvų namą turėsime.

Juk pasyvaus namo esmė - mažos energijos sąnaudos, o ne kaip pigiai pasigaminti energijos.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2012 12 30, 20:26)
Nemanai, kad toks skaičiavimas - savęs apgaudinėjimas. Jei vadovautis tavo logika, tai eilinis namas, kuris šilumą pasigamina iš malkų irgi gali būti vadinamas pasyviu namu. O jei dar malkos iš nuosavo miško tai ir aktyvų namą turėsime.

Juk pasyvaus namo esmė - mažos energijos sąnaudos, o ne kaip pigiai pasigaminti energijos.

Tokią filosofiją kaip čia dauguma supranta, pats Feistas taiko. Malkos taip ir skaičiuojamos, kiek jos energijos turi, o su šilumos siurbliu, šiek tiek kitaip, čia elektros sąnaudos šildymui skaičiuojamos, o ne gautos šilumos kiekis.

Toks supratimas čia dar nuo EVOY laikų. Gal jis ir neteisingas, bet kaip tuomet Medeinos projektas tilps į PN rėmus jei ne "bajeris" su geoterminiu?
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2012 12 30, 20:31)
Tokią filosofiją kaip čia dauguma supranta, pats Feistas taiko. Malkos taip ir skaičiuojamos, kiek jos energijos turi, o su šilumos siurbliu, šiek tiek kitaip, čia elektros sąnaudos šildymui skaičiuojamos, o ne gautos šilumos kiekis.

Toks supratimas čia dar nuo EVOY laikų. Gal jis ir neteisingas, bet kaip tuomet Medeinos projektas tilps į PN rėmus jei ne "bajeris" su geoterminiu?

Grynu gryniausia filosofija. Aš manau, kad pasyvus namas yra tas, kuris šildymui sunaudoja iki 15 kWh energijos 1 kv. m.

O mintis, kad paėmus 1 kWh elektros ir ja praleidus per ŠS gausime 4 kWh šilumos, tau jau daugiau filosofija.

Laikantis tokios filosofijos būtų galima teigti, kad pasyvaus namo esmė: šildymo sąskaita ne didesnė nei 100 Lt (ar 200 Lt) per mėnesį. Tokia mintis ne išeitis.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2012 12 30, 20:26)

Pirmiausia siūlyčiau pasižiūrėti į pačio nominuotą metų citatą.
Aš ir nevadinu to namo pasyviu. Ir kaip čia nekartą Mintas sakė, man susispjaut kaip ką ten Feistas ar kas kitas vadina. Jei yra realus būdas pasiekti mažas energijos sąnaudas tai kaip tik būtų savęs apgaudinėjimas juo nepasinaudoti.

Nors pažodžiui žiūrint Pasyvus namas yra SUVARTOJATIS 15 kWh/m2 per metus, o ne PRARANDATIS 15 kWh/m2 per metus

Na o kad šilumos siurblys "miškas - vanduo" yra aktyvus šildymosi būdas taikliai pastebėta. Bent jau gyventojai žiemą turėtų būti gana aktyvūs.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2012 12 30, 20:37)
Grynu gryniausia filosofija. Aš manau, kad pasyvus namas yra tas, kuris šildymui sunaudoja iki 15 kWh energijos 1 kv. m.

O mintis, kad paėmus 1 kWh elektros ir ja praleidus per ŠS gausime 4 kWh šilumos, tau jau daugiau filosofija.

Laikantis tokios filosofijos būtų galima teigti, kad pasyvaus namo esmė: šildymo sąskaita ne didesnė nei 100 Lt (ar 200 Lt) per mėnesį. Tokia mintis ne išeitis.

O tu pasitikslink prieš taip teigdamas wink.gif. Esi 100% tikras, kad šildymui sunaudota iš žemės ar saulės kolektoriaus nuimta energija yra įtraukiama į namo sunaudotos energijos kiekį wink.gif? Ar saulės pritekėjimai per langus yra įtraukiami į namo sunaudotos energijos kiekį wink.gif? Ar ne šildymui naudojamų, buitinių elektros prietaisų išskiriama šiluma yra įtraukiami į namo sunaudotos energijos kiekį wink.gif ? Ar žmonių ar kitų gyvų būtybių išskiriama šiluma yra įtraukiami į namo sunaudotos energijos kiekį wink.gif ?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 30 gruodžio 2012 - 20:51
QUOTE(cibulis @ 2012 12 30, 21:37)
šildymo sąskaita ne didesnė nei 100 Lt (ar 200 Lt) per mėnesį.

As pvz to ir siekiu. Ne PN vardo,o mazu menesiniu saskaitu.
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2012 12 30, 20:49)
As pvz to ir siekiu. Ne PN vardo,o mazu menesiniu saskaitu.

Pritariu. PN man tik receptų knyga, kurios pagalba kepu savo mažų šildymo kaštų namą. Sertifikuot jo kaip PN nesiruošiu, o jau ir negalėčiau. Anksčiau, nesidomėjęs reikalavimais, galvojau, kad mano namas garantuotai gaus A++ sertifikatą, bet kai pasidomėjau, tai dėl vienintelių grindų, kurių apšiltinimui reikia ~40 cm putplasčio, mano namas nepretenduoja į A++ namo rėmus, nors visais kitais parametrais A++ namo reikalavimai tenkinami. Dar dėl langų U<0.7 nesu visai tikras, bet turėčiau ir į šį parametrą tilpti.

Iš kitos pusės, dėl A++ reikalavimų specifikos, esu įsitikinęs, kad mano namo šilumos poreikis bus mažesnis, nei didžiosios daugumos A++ namų, pastatytų 2021-2031m laikotarpyje.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 30 gruodžio 2012 - 21:12
Savo šiltam name planuoju naudoti ŠS Oras-vanduo. Šildyti paduodamą orą kanaliniu šildytuvu.

Žinoma laiko dar kažkiek turiu(pavasarį statybų pradžia), tai intensyviai nagrinėsim visus variantus ir rinksiuosi, kuris bus patogesnis ir kaina įkandama.
Man asmeniškai yra viena tvirta nuostata - aš namui netarnausiu. Stengsiuosi minimizuoti/automatizuoti visus darbus būtinus namui prižiūrėti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Igr540: 30 gruodžio 2012 - 21:24
Na, matot kaip viskas apsivertė. Dar visai nesenai daugumai esmė buvo tik iki 15 kWh šildymui (kai kas net rašė iki 10 kWh šildymui, nors pasyvaus namo teorija nurodo, kad 10 yra šildymo krūvis - iki 10 W/m²). O ir pats šildymas tik elektra.

O dabar jau niekas nesvarbu. Svarbu tik kuo mažesnės sąskaitos už šildymą.

Po tokių kontraversiškų daugelio teiginių manau, kad jau laikas iš naujo apibrėžti pasyvaus (ar A++) namo koncepciją.
Papildyta:
Klausimas Viliui ir Mintui. Nemanote, kad pigiai įsigiję kiniškus ŠS vėliau turėsite problemų su garantiniu/po garantiniu aptarnavimu?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 30 gruodžio 2012 - 21:34