Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis

QUOTE(Zylė. @ 2012 12 29, 14:28)
Jei kas pasakytų, kaip šviesos pridėt, išvis būtų super. O visa kita jau kai ir aišku.

kaip šviesos gauti g.gif na galima objektyva šviesų pirkti bus geriau, galima ant stovo dėti ir ilgint išlaikyma, galima nefotografuot namuose kai apniuke ir laukti gero oro smile.gif viskas pagals galimybes ir norus smile.gif

QUOTE(Pumcė Šmumcė @ 2012 12 29, 14:53)
Laba diena,

atsiprašau už sutrugdymą, bet norėjau pasiklausiti  4u.gif
Nusiplanavau pirkti Canon Lense EF 35 mm f/2.0 objektyvą ir staiga šliopteli komentarai, tai vienas-kitas LYG girdėjęs, kad jisai iškraipo žmonių veidus  doh.gif
Pinigėliai nemaži, tai vėl stoviu prie degančios STOPlentės  cool.gif

Merginos, gal kuri juo fotografuojate, bandėte? Kaip yra iš tikro? Dėkui  4u.gif

visų pirma reiktu parašyt koki fotoaparata naudojate, nes jei jis yra crop matricos tai nebus 35mm o bus 56mm ir jis nieko nekraipys, žiūrint kokiu atstumu fotofraguostit, šiaip manau reiktu būt bent pasidanbžius kad suvoktumėm ka perkat ir tokių klausimų nebūtu mirksiukas.gif
Atsakyti
Esu skaiciusi, kd portretams geriausi nuo 50 iki 100 mm, kaip is tikro nezinau smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vienintelė @ 2012 12 29, 15:12)
kaip šviesos gauti g.gif na galima objektyva šviesų pirkti bus geriau...

Na, mergaitės, - geras artojas ir su žąsinu aria ax.gif Gal pirmiau gerai įvaldyti kitinį ir išspaust iš jo visą vašką, o paskui jau mėtytis pinigėliais į kairę ir dešinę šviesiems objektyvams...

Klausimas "kaip man gauti daugiau šviesos" akivaizdžiai rodo, kad žmogus vis dar nesuvokia išlaikymo, ISO ir diafragmos santykio. O juk tas suvokimas ir yra namų darbų esmė, ar ne? g.gif

Taigi atsikelk ryte, perskaityk darsyk fotoaparato instrukciją. Ir tada išbandyk kelis/keliasdešimt/kelis šimtus išlaikymo, ISO ir diafragmos nustatymų variantų M režimu, susidėjus tuos savo daikčiukus, kad ir ant palangės pvz.

Pažadu, kad kai anksčiau ar vėliau viskas paaiškės pačiai - jau tikrai daugiau to gyvenime nebepamirši ir mokėsi panaudoti bet kokiomis apšvietimo sąlygomis bigsmile.gif

p.s. atsiprašau, kad įsibroviau... ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Peperoni: 29 gruodžio 2012 - 18:21
QUOTE(Zylė. @ 2012 12 29, 13:59)
Iso max 6400 berods, f4,5 šiandien, daugiau neleidžia numažint, nors vakar 3,5 buvo, kodėl, nežinau, vieta juk ta pati, nuo ko čia priklauso? Išlaikymas, jei gerai pamenu šiandien 1/25,

Bet čia jau nesveiki parametrai blink.gif 1/25 kad fotografuot, tai reikia gi visai nejudėt. Iso tokio aukštumo užkeltas. Siaubeli doh.gif Netikiu, kad dienos metu pasidėjus daiktus prie pat pat lango, praktiškai įsiremiant į jį (tarkim stalą pristūmus), nepavyktų padaryt normalių parametrų g.gif bent jau iso 800, išlaikymas 1/80, diafragma 3,5. Tikrai pamenu, kai fotkindavau su kitiniu prie pat lango ir tikrai gaudavosi...nebent tavo namai - belangė pirkia.

Man skaitant tavo aprašytas problemas vis tik kyla įtarimas, kad kažką ne taip darai g.gif arba esi ne prie pat bet už kokio metro dviejų nuo lango...arba kažką blogai nusistatai. g.gif

QUOTE(Suprem @ 2012 12 29, 14:27)
Ačiū, galvojau vėl liksiu nepastebėta  blush2.gif Ji norėjo a la šventinės nuotraukos  bigsmile.gif

O ko norėjai tu? g.gif nes žinok žmonės daug ko gali norėti (pvz viena mano klientė užklausė, ar tikrai būtina eiti į lauką fotografuotis, gal galėčiau jai fone pripiešt medžių su PS biggrin.gif ), tavo, kaip fotografuojančio žmogaus pozicija turėtų būti patariamoji: kaip geriau, gražiau.

QUOTE(mamagute @ 2012 12 29, 14:46)
"antdrobės.lt" man rekomendavo dar pernai kažkas , gal gotte ? Bet tikrai tiksliai neatsimenu. Kartą pas juos dariausi , kaip ir viskas normaliai buvo.

gali būti, kad aš g.gif nes aš pas juos spausdinau du sykius ir abu-likau patenkinta ax.gif
Atsakyti
siandien saule gaudziau, pasiilgus jos jau buvau smile.gif
user posted image
Atsakyti
QUOTE(Suprem @ 2012 12 29, 00:00)
...nors jis pats gyresi, kad net fotografai ateina ziniu pasisemti bigsmile.gif  O kompozicijos kursu nera, privaciai jis neapsiima g.gif Jau ir cia klausiau gal kas uzpakali paspardytu, neatsirado norinciu biggrin.gif

Buvau pas jį smile.gif Na kaip....manau, kad šitoji SM mokykla tikrai gera, nes anie kursai kažkoookio stebuklo tikrai nepadarė smile.gif Gal ir sužinojau vieną , kitą naują dalykėlį...ir šiaip...negalėčiau sakyti, kad visai niekam nereikalingi tokie kursai...bet aš suvokiau, kad man reikėtų daugiau...durniausia, kai ateina ir tokių, kurie prieš tai fotografavo tik auto, o kiti jau kiek pažengę...
Atsakyti
QUOTE(Suprem @ 2012 12 29, 14:36)
Tai prašyk kas su Canon, kad painstruktuotų, kitaip šviesumo nebus

Prašau tuomet 4u.gif

QUOTE(kristalines @ 2012 12 29, 14:39)
nu sviesa gali ir is sono nuo lango kristi, daryk f3,5 , pasidek ant stalo ar ant ko tvirtai fotika, kad galetum islaikyma trumpinti ir rankos nedrebetu  smile.gif  ir mazink iso skaiciu.
ziuredama pro akute  yra exponometras (?) (matysi + ir - ir bruksniukai, i desine per tamsu, i kaire per sviesu) juo bandyk vadovautis

Fotografuota nejudinant, laikant ant stalo 4u.gif +....- yra, bandžiau su +1, jei apie tą patį kalbam ax.gif

QUOTE(Afrė @ 2012 12 29, 14:39)
Perskaitei straipsnį? Paskaityk, niekur nenubėgsi Ar kažkas dega jau?
Dar pasiskaityk, ne mažai info yra

Aną paskaičiau, o šitą dar skaitysiu 4u.gif

QUOTE(vienintelė @ 2012 12 29, 15:12)
kaip šviesos gauti na galima objektyva šviesų pirkti bus geriau, galima ant stovo dėti ir ilgint išlaikyma, galima nefotografuot namuose kai apniuke ir laukti gero oro  viskas pagals galimybes ir norus

4u.gif

QUOTE(Peperoni @ 2012 12 29, 17:43)
Klausimas "kaip man gauti daugiau šviesos" akivaizdžiai rodo, kad žmogus vis dar nesuvokia išlaikymo, ISO ir diafragmos santykio. O juk tas suvokimas ir yra namų darbų esmė, ar ne? 

Taigi atsikelk ryte, perskaityk darsyk fotoaparato instrukciją. Ir tada išbandyk kelis/keliasdešimt/kelis šimtus išlaikymo, ISO ir diafragmos nustatymų variantų M režimu, susidėjus tuos savo daikčiukus,  kad ir ant palangės pvz.

Kas yra iso ir f aš suprantu, bet va išlaikymas wacko.gif niekaip nesukarmtau esmės, kad ir kiek skaityčiau apibrėžimą.
Galiu ant palangės, bet ar tada tiks negražus fonas, kuris nebus vientisas?

QUOTE(gotte @ 2012 12 29, 18:15)
Bet čia jau nesveiki parametrai blink.gif  1/25 kad fotografuot, tai reikia gi visai nejudėt. Iso tokio aukštumo užkeltas. Siaubeli doh.gif Netikiu, kad dienos metu pasidėjus daiktus prie pat pat lango, praktiškai įsiremiant į jį (tarkim stalą pristūmus), nepavyktų padaryt normalių parametrų g.gif bent jau iso 800, išlaikymas 1/80, diafragma 3,5. Tikrai pamenu, kai fotkindavau su kitiniu prie pat lango ir tikrai gaudavosi...nebent tavo namai - belangė pirkia.

Man skaitant tavo aprašytas problemas vis tik kyla įtarimas, kad kažką ne taip darai g.gif arba esi ne prie pat bet už kokio metro dviejų nuo lango...arba kažką blogai nusistatai. 

Kadangi buvo pasiūlymas didint iso, tai ir padidinau lotuliukas.gif Nejudėjau visai, nes tvirtai pdėtas ant stalo fotoaparatas buvo g.gif
Objektas apie 1m nuo lango buvo, bet šviesa krito į jį, diena apniukus, bet gi šviesu buvo g.gif

Jei ne kliūtis palangės fonas bus, pabandysiu rytoj taip, dar prieš tai paskaitysiu apie išlaikymą, kuris man kaip kiniečių kalba.
Atsakyti
QUOTE(Zylė. @ 2012 12 29, 21:42)

Objektas apie 1m nuo lango buvo, bet  šviesa krito į jį, diena apniukus, bet gi šviesu buvo g.gif

Jei ne kliūtis palangės fonas bus, pabandysiu rytoj taip, dar prieš tai paskaitysiu apie išlaikymą, kuris man kaip kiniečių kalba.

Tada per toli nuo lango. Bandyk ant palangės dėti objektus, turėtų būti geriau. Fonas nebūtinai turi būtų lygus. Pati pagalvok, kas galėtų natūraliai namuose būtų ant palangės? Pas mane pvz gėlės, žvakės, gali būti kokia skulptūrėlė, jei tai virtuvės palangė - vaisių lėkštė gal (aišku nuo palangės priklauso), gal puodeliai kokie sudėti... gal kažkas ten paliko nebaigtą skaityti knygą ax.gif ogi žiūrėk ir gaunasi tau kelis daiktai į kuriuos galėtumei fokusuoti/
Nebūtinai šiam ND turi būti trys vienodi daiktai išrikiuoti kaip kareiviai lygiam fone. Tiesiog pasitelk fantaziją 4u.gif sėkmės 4u.gif
Atsakyti
Dabar toks klausimas, gal ne visai į temą: kas kiek +- kadrų reikia keisti "užuolaidas"? Kažkur skaičiau, kad vos 10 000, o kažkur kad 50-60 000... g.gif: Ir jos turbūt pačiam aparate, ne objektyve?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Zylė.: 29 gruodžio 2012 - 22:05
QUOTE(Zylė. @ 2012 12 29, 22:05)
Dabar toks klausimas, gal ne visai į temą: kas kiek +- kadrų reikia keisti "užuolaidas"? Kažkur skaičiau, kad vos 10 000, o kažkur kad 50-60 000... g.gif: Ir jos turbūt pačiam aparate, ne objektyve?

o kam šitas klausimas? niekas garantinio užuolaidėlių užsivėrimo skaičiaus neduoda tikslaus. Čia loterija, niekuo nesusijusi su ND. Kaip pasiseks - gal fotoaparatas greičiau nusibos, nei kad užuolaidėlės užsitrigs.

Manau vienintelė Tavo klaida ir yra išlaikymas, ir Av režimo (?) naudojimas. Automatika dažnai klysta, ypač sudėtingo apšvietimo sąlygomis (tobulas apšvietimas būna dažniausiai tik lauke). Tad pradėk naudoti M ir eksperimentuok. Žmonės naudoja ISO 100 ir pusvalandžio (kartais ir kelių val. ) išlaikymą, kad nufotografuotų žvaigždynų kelią naktį ir jis puikiai matosi.

Tai, kad Tu negali nufotografuoti objektų baltame fone žiemos dieną - tai tik nemokėjimas, nesuvokimas, nesupratimas.

Įsivaizduok stiklinę vandens.
Tau ją reikia pripildyti idealiai sklidiną vandens - nei per daug (nes išsilies per viršų), nei per mažai (nebus iki viršaus).

Arba pili didele srove (labai atvira diafragma/didelė "skylė") bet greit (trumpu išlaikymu), arba lėtai (ilgu išlaikymu) ir labai plona srovele (labai priverta diafragma/ maža "skylė").

Jei pilsi iš didelio indo (su dideliu ISO) - greitai pripilsi (reiks trumpo išlaikymo), bet didelė tikimybė, kad greitai perpilsi (išdeginsi foto)

Jei iš mažo indo pilsi (mažas iso) - gali tekti ilgai pilt (ilgas išlaikymas), arba foto bus per tamsi (stiklinė bus nesklidina).

Taigi Tavo užduotis parinkti tokią pilimo srovę (diafragmą), tokį pilimo indą (iso) ir tokį pilimo laiką (išlaikymą), kad Tavo stiklinė būtų idealiai sklidina.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Peperoni: 29 gruodžio 2012 - 22:36
Peperoni , wow, kaip taikliai ir gražiai parašei... thumbup.gif Gal dažniau čia pasisvečiuok, tokie taiklūs šūviai aukso vertės žaliukėm.... wub.gif
Atsakyti
QUOTE(isora @ 2012 12 29, 22:26)
Peperoni , wow, kaip taikliai ir gražiai parašei...  thumbup.gif Gal dažniau čia pasisvečiuok, tokie taiklūs šūviai aukso vertės žaliukėm.... wub.gif

laikas laikas laikas... biggrin.gif nėra jo biggrin.gif

Nežinau kur skaičiau šį palyginimą, bet man jis aiškiausiais iš visų... tik vat ar aiškiai surašiau, neesu tikra g.gif bet kokiu atveju, linkiu visoms neeikvoti laiko bereikšmėms diskusijoms, kodėl neužskaitė, kas neužskaitė, kodėl mano blogiau, nei kito ir etc.

Kuo daugiau laiko paaukosit tų ND darymui, perdarymui ir teorijos taikymui praktikoj - tuo geresnį rezultatą turėsit smile.gif

Turėkit žiaurų "spirgą sėdimojoj", principą širdį - padarykit su kitiniais neįmanomus dalykus rolleyes.gif nes nėra blogų fotoaparatų ir objektyvų - yra netinkamas jų panaudojimas (Juk yra šedevrų ir telefonais fotografuotų smile.gif )

Ir tik tada, kai jau akivaizdžiai "išaugsit" fotoaparatus ir objektyvus - tik tada turit nuspręst, ko Jums reikia - naujo bodžio ar naujo objektyvo. Jei objektyvo tai kokio - kokia fotografijos sritis Jus žavi, ir kur verta investuoti.

p.s. Ir tik dėl dievo meilės, nesimeskit iškart į komerciją (kaip kad vienas rytinis gėrimas biggrin.gif ir n kitų fb puslapių, pavadinimu .....fotografija) nes tada būsite atsakingos už žmonių prisiminimus, kurie kainuoja labai daug emocine prasme, daug daugiau nei pinigais galima įvertint. Ir tai pirmiausia vadinama ATSAKOMYBE.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Peperoni: 29 gruodžio 2012 - 22:43