Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas šiuolaikiniame name 2

QUOTE(Josefas @ 2013 06 25, 08:22)
O pas jus nebus minciu skirtingose patalpose palaikyti skirtinga temperatura? Pvz, vonioj +25, kambariuose +19. Manau tuomet tokioj sistemoj, kai VISAS oras keliauja per vonia ar toleta to tikrai nepavyks padaryti.

Nematau skirtumo, abiem atvejais vedinimas neleis diferencijuoti temperaturu patalpose, teks tai daryti sildymo pagalba.
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2013 06 25, 18:55)
Pati ta proga isduoti projektuotoja  smile.gif
Nebereikia, prisiminiau.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2013 06 25, 17:21)
Mano vėdinimo sistemos projektuotojas, pasiekė projektinį, mano pageidautą vėdinimo sistemos triukšmo lygį, nenaudodamas triukšmo slopintuvų. Mano pageidautas triukšmo lygis - 25dB prie difuzorių yra labai mažas, paprastai jis būna projektuojamas virš 30dB, atrodo 33-35dB.

Kadangi nusimanantis žmogus atkreipė mano dėmesį į galimą triukšmo slopintuvų poreikį, jei praktinis triukšmas viršys projektinį, tai nors surinkdamas sistemą ir nenaudosiu triukšmo slopintuvų, jiems vietą rezervuosiu. Nors tiesa pasakius, manau, kad jų neprireiks smile.gif. Pataupysiu, projektas man tai leidžia.

Primetu, kad vienas triukšmo slopintuvas atpirko projekto kainą, o aš, jei vėdinimo sistemą būčiau daręs pats be projekto, tikrai sudėčiau du triukšmo slopintuvus ir "samapalna" vėdinimo sistema man būtų gavusi brangesnė nei su projektu.

Na Mintai, gal difuzoriai pas tave projekte parinkti ir teisingai, kad pro juos einantis oras negeneruotu daugiau nei 25dBA triuksma, bet reikia atkreipti demesi i tai, kad triuksma generuoja ne vien difuzoriai ar ortakiai, o visgi pagrindinis triuksmo saltinis yra vedinimo irenginys, kad ir koks geras ir tylus jis butu, jis tikrai i ortakius duos daugiau nei 30dBA, net jei ir bus ijungtas pirmu greiciu. Nemanau, kad verta dziaugtis sutaupius ant slopintuvu, beje ne karve jie ir tekainuoja, kad ju atsisakyti.
Beje, reikalavimas 25dBA ar 20dBA yra be galo mazas ir ji pasiekti net esant isjungtai vedinimo sistemai bus sudetinga (triukmas generuosis is aplinkos ar kiemo) smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Raituzas @ 2013 06 25, 19:49)
Na Mintai, gal difuzoriai pas tave projekte parinkti ir teisingai, kad pro juos einantis oras negeneruotu daugiau nei 25dBA triuksma, bet reikia atkreipti demesi i tai, kad triuksma generuoja ne vien difuzoriai ar ortakiai, o visgi pagrindinis triuksmo saltinis yra vedinimo irenginys, kad ir koks geras ir tylus jis butu, jis tikrai i ortakius duos daugiau nei 30dBA, net jei ir bus ijungtas pirmu greiciu.

Na, Mintas kiek suklaidino visuomenę. Teisingiau būtų pasakyti, kad jo sistemoje nėra tradicinių triukšmo slopintuvų. Jų nėra dėl to, kad jie turi labai kuklias triukšmo slopinimo savybes. Pvz. standartinis, apvalus, 1.2m ilgio, triukšmo slopintuvas, kur vata paslėpta už perforuotos skardos sienelės, net jei jis parinktas tinkamo skersmens, tesugeba nuslopinti 7-8 dB triukšmų, kurių dažnis yra ~250Hz (o būtent šiame dažnyje ventiliatorius kelia didžiausia triukšmą). Priklausomai nuo tuo kaip suprojektuota sistema ir su kokiu spaudimu reikia pusti orą į ortakius, rekuperatoriai į ortakį duoda 50-60 dB. Tad, norint nuslopinti triukšmą ortakyje, tarkim, nuo 56 nors iki 35 dB, reikėtų sudėti 3 tokius slopintuvus. Tik sudėjus po 4 slopintuvus kiekvienoje linijoje nuslopinsite triukšmą iki 28-24 dB (ir dar, tai gali ne padėti, jei slopintuvus sumontuosite į vieną liniją tiesioje ortakio atkarpoje).

Tad, jei kas galvoja, kad sumontavus vieną bile kokį triukšmo slopintuvą, problema bus išspręsta - smarkiai apsirinka. Reikia žiūrėti koks triukšmas ir skaičiuoti kuom jį geriau slopinti.
Atsakyti
QUOTE(Raituzas @ 2013 06 25, 20:49)
Beje, reikalavimas 25dBA ar 20dBA yra be galo mazas ir ji pasiekti net esant isjungtai vedinimo sistemai bus sudetinga (triukmas generuosis is aplinkos ar kiemo) smile.gif

Turiu tokį apssą savo androidiniam telefonui parsisiuntęs, kuris triukšmo lygį matuoja. Aišku tai nėra įpatingo tikslumo prietaisas, bet ir drėgmės kiekio matuoklio tikslaus taip lengvai negausit. Pažiūrėkit kaip Vilienė vargsta norėdamas sužinoti drėgmės procentą. Specialiai parduotuvėje lyginau įvairių prietaisų parodymus, tai visi rodė labai plačiam diapozone, nors ir buvo toje pačioje patalpoje smile.gif.

Tai vat, pagal tą appsą, kai sulaikau kvepavimą, mano name būna mažiau nei 25dB triukšmas smile.gif naktį spėju triukšmo lygis dar sumažės smile.gif.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2013 06 25, 22:08)
Jų nėra dėl to, kad jie turi labai kuklias triukšmo slopinimo savybes. Pvz. standartinis, apvalus, 1.2m ilgio, tesugeba nuslopinti 7-8 dB triukšmų, kurių dažnis yra ~250Hz (o būtent  šiame dažnyje ventiliatorius kelia didžiausia triukšmą). Priklausomai nuo tuo kaip suprojektuota sistema ir su kokiu spaudimu reikia pusti orą į ortakius, rekuperatoriai į ortakį duoda 50-60 dB. Tad, norint nuslopinti triukšmą ortakyje, tarkim, nuo 56 nors iki 35 dB, reikėtų sudėti 3 tokius slopintuvus. Tik sudėjus po 4 slopintuvus kiekvienoje linijoje nuslopinsite triukšmą iki 28-24 dB (ir dar, tai gali ne padėti, jei slopintuvus sumontuosite į vieną liniją tiesioje ortakio atkarpoje). 

Taip sutinku, kad apvalus triuksmo slopintuvas silpnokai slopina, tiesa siek tiek daugiau nei Jus nurodete t.y. 0,9m ilgio 160mm skersmens prie 250Hz slopintu kokius 10-14dB, zinoma tai negelbeja norint tylios sistemos.
Bet kas neleidzia pasirinkti efektyvius staciakampius pertvarinius triuksmo slopintuvus, kurie yra brangesni uz apvalius (brangiau 1,5 - 2 karto uz apvalu), bet slopina dvigubai ar net trigubai geriau nei standartiniai apvalus slopintuvai? Su pertvariniu staciakampiu slopintuvu nuslopinti 30dBA galima labai nesunkiai, net ir stipriai jo neisilginant (ilgis iki 1m gautusi)
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2013 06 25, 23:11)
Tai vat, pagal tą appsą, kai sulaikau kvepavimą, mano name būna mažiau nei 25dB triukšmas smile.gif naktį spėju triukšmo lygis dar sumažės smile.gif.

"Kai sulaikote kvepavima" - manau tai nera ilgai trunkantis procesas smile.gif
O jei nakti kas nors knarkia, triuksmas atvirksiai gali kardinaliai isdideti, o ne sumazeti biggrin.gif

Atsisiunciau ir as is googleplay ta programele, kuri matuoja garso lygi, vadinasi "sound meter", pabandysiu su ja pasizaisti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2013 06 26, 00:11)
Turiu tokį apssą savo androidiniam telefonui parsisiuntęs, kuris triukšmo lygį matuoja. Aišku  tai nėra įpatingo tikslumo prietaisas, bet ir drėgmės kiekio matuoklio tikslaus taip lengvai negausit. Pažiūrėkit kaip Vilienė vargsta norėdamas sužinoti drėgmės procentą. Specialiai parduotuvėje lyginau įvairių prietaisų parodymus, tai visi rodė labai plačiam diapozone, nors ir buvo toje pačioje patalpoje smile.gif.

Turbut geriau save prie triuksmo pratinti, nei apsais guosti biggrin.gif zmones prie judriu magistraliu, gelezinkeliu pripranta gyventi tokiom salygom, kad poveikis matuojamas nebe decibelais o Richterio skales balais biggrin.gif ir miega ramiausiai...
Tyla namuose - prabanga, prie kurios ipratus nakvyne ne namie gali virsti kankinanciu triuksmu registravimu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Raituzas @ 2013 06 26, 07:33)
Taip sutinku, kad apvalus triuksmo slopintuvas silpnokai slopina, tiesa siek tiek daugiau nei Jus nurodete t.y. 0,9m ilgio 160mm skersmens prie 250Hz slopintu kokius 10-14dB...

Yra vienintelė firma - Salda, kuri nurodo savo slopintuvams tokias aukštas triukšmo slopinimo charakteristikas: 250Hz -16dB. Kiti gamintojai, naudojant iš pažiūros tokią pat konstrukciją, gauna dvigubai (!) kuklesnius rezultatus. Tad, esu nelinkęs tikėti, kad Saldos duomenys yra teisingi.

Be to, patartina naudoti kiek didesnio skersmens slopintuvą, kad oras per jį judėtu liečiau ir nekeltų papildomo triukšmo liečiantis prie nelygaus perforuoto paviršiaus. O didesni slopintuvai slopina prasčiau. Tarkim, vokiškas Systemair rašo, kad d160/900mm slopina 10dB, d200-250/900mm - tik 8dB, o d315/900 - 7dB.
Šie skaičiai dažniui 250Hz. O jei paimti dažnį 125Hz - ten viskas gerokai liūdniau. Gausime 4, 4 ir 3dB, atitinkamai. O šiame dažnyje rekuperatoriai duoda tik 2-3 dB mažesnį triukšmą.

O svarbiausia - didinat tokio slopintuvo ilgį, praktiškai ne didėja slopinimo savybės šiose žemuose dažniuose. Jei d200/600mm slopina 7dB, tai pusantro karto ilgesnis d200/900 - tik 8dB.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ed@: 26 birželio 2013 - 13:43
QUOTE(Raituzas @ 2013 06 26, 08:33)
ta programele, kuri matuoja garso lygi, vadinasi "sound meter"

Ta pati.
Papildyta:
QUOTE(Raituzas @ 2013 06 26, 08:33)
"Kai sulaikote kvepavima" - manau tai nera ilgai trunkantis procesas smile.gif

Du panašaus stiprumo garsus žmogaus ausis paprastai atskiria, vienas kito garsai neužstoja, tad jei girdisi kvėpavimas, girdėsis ir kitas panašaus stiprumo garsas. Gerai kad per didesnį atstumą tokio garso tikrai neišgirsi.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2013 06 25, 17:21)
Primetu, kad vienas triukšmo slopintuvas atpirko projekto kainą, o aš, jei vėdinimo sistemą būčiau daręs pats be projekto, tikrai sudėčiau du triukšmo slopintuvus ir "samapalna" vėdinimo sistema man būtų gavusi brangesnė nei su projektu.

Bravo! Bent vienas "pasidaryk pats" klubo narys išdrįso prisipažinti, kad sumokėję 5-6% už projektą, galima sutaupyti kelis kart didesnes sumas įrengiant sistemą. thumbup.gif

Dar slapčia tikiuosi, kad ne už ilgo išgirsime kiek gali pabrangti sistemą, jei montuosite ja pats, ar patikėjus tą darbą "garažiniam" visų galų meistrui (jau nekalbant apie prarastą laiką bei kokybę). smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2013 06 26, 09:31)
.
Tyla namuose - prabanga, prie kurios ipratus nakvyne ne namie gali virsti kankinanciu triuksmu registravimu smile.gif

o kas ne namie blaivas miega? drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(madwifi @ 2013 06 26, 15:29)
o kas ne namie blaivas miega?  drinks_cheers.gif

"Buvau baliui" statistiniam europieciui yra labai maza dalis sampratos "miegojau ne namie" dalis. Viesbuciai (komandiruotes, siaip keliones, atostogos) daznai buna pakankamas isbandymas ar mokame issimiegoti ir ekstremalesnemis salygomis nei namie 4u.gif net kokich-to legkich 50g gali
nepadeti biggrin.gif
Atsakyti