QUOTE(Pupcis @ 2013 02 05, 17:00)
Pas mane lankstūs "Sonodec" ortakiai. Jų vidus perforuotas. Gal tikrai dėl to vata šlapia... Apšiltinti noriu standžius cinkuotos skardos ortakius (ir minėtus du sonodec'us). Ortakių sujungimai jau užsandarinti aliuminio juostele. Bet kodėl U-Wertas rodo kondensatą po akmens vatos aliuminiu?
Dar štai su kokia patirtim susidūriau. Prieš savaitę pastebėjau, kad per palėpę einantis židinio kaminas (sumūrytas iš Fibo blokelių su metaliniu idėklu) sudrėkęs. Taip pat sudrėkusi aplink kaminą esanti vata (kaminas eina kiaurai per medinę perdangą apšiltintą vata, pats kaminas neapšiltintas). Židinį kūrenu retsykiais, iš židinio išeina "šaltas" dūmas (yra ten tokia spec. sistemėlė padaryta). Taigi, pakeičiau sudrėkusią vatą ir apšiltinau patį kaminą 5cm storio akmens vata su aliuminio folija. Vakar užlipu patenkintas į palėpę pažiūrėti kaip "laikosi" kaminas ir randu vėl šlapią perdangos vatą (nepermirkusi, bet jau pradėjusi drėgti). Viską nuodugniai apžiūrint man pasirodė, kad būtent po aliuminio folija susidaro kondensatas. Kaminą šiltinau ne nauja vatą bet ta kurią "po ranka" turėjau. Vietomis nuo vatos paviršiaus yra atsiklijavusi aliuminio folija. Tą foliją atlupus ir matosi drėgmė. Pamodeliavau, kaminą su U-Wert'u. Programa taip pat rodo kondensatą po aliuminio folija.
Nu jo ne kas... Kamine tarpas tarp fibo ir keramikos - ventiliuojamas patalpos oru. Gal pas jus patalpose ant tiek drėgna, kad ta drėgmė per blokelį skverbiasi į palėpę
, nors labiau tikėtina, kad yra nesandarumas kur kaminas kerta medinę perdangą. Techniškai tas susikirtimas turi būti apizoliuotas priešgaizrine akmens vata, jei ta vata neturi garo barjero iš patalpos pusės, tai per tą sandūra keliauja patalpos oras su drėgme, kuri ant aliumo ar perdangos vatoje tam tikrame sluoknyje iškrenta rasa, gali net sušalti į ledą, o po to atitirpus bėgti žemyn. Aliumas neleidžia tam garui toliau keliauti ir kaupia ant saves drėgmę. reliai jums arba iš patalpos pusės reikia sudaryti barjerą kilti garui palei kaminą, arba atsikasus perdangoj giliausią vietą tą barjerą kažkaip sukurti ten. Tiesą pasakius pas mane irgi medinė perdanga šitoj vietoj aš užpurškiau PU putom... nežinau ar priešgaisriniu požiūriu labai blogai padariau, bet jūsų bėdos tikiuosi išvengiau. Reikia pasitikrinti
Ot uždavėt man rūpesčio
Ačiū
pats laikas tokiems patikrinimams.