Aš irgi restauruoju seną senelių sodybą. Dėl pinigų, tai kuo daugiau judini, tuo labiau baimė ima ir piniginė plonėja
Tikrai galvojau, kad viskas bus pigiau, bet čia turbūt visada taip. Aišku, pigiau gali pasidaryti tie, kurių vyrai/broliai/tėvai tą sugeba ir gali dirbti savaitgaliais sodyboje, tuomet darbas nekainuoja. Pas mane taip nėra, todėl už darbą turiu sumokėti pilnai, MB tik kai kuriuos darbelius pats padarė, ką mokėjo, pvz. rąstines sienas paruošė šlifavimui ir pan. Patys pelėsį naikinom, valymo darbus irgi patys darom.
Sodybos rąstams apie 100 metų, tačiau pamatai gerokai naujesni (apie 50 metų), kadangi rąstai buvo pervežti ir vėl surinkti naujoj vietoj
Man atsitiko toks dalykas, kad nudegė visas stogas ir turėjau spręsti, ką daryti - rekonstruoti, palikti kaip yra, griauti ar parduoti.
Nusprendžiau po truputi rekonstruoti ir taip jau 4 metai. Pirmais metais stačiau naują stogą, mediena buvo sava, tik už supjovimą mokėjau, reikėjo dar porą rąstų viršutinių pakloti, kad pakiltų šiek tiek namas ir būtų įmanoma padaryti antrą (palėpinį) aukštą, kurio nebuvo, buvo statiomas naujas kaminas. Stogas kainavo apie 17 000 Lt.
Kitą vasarą apkalinėjau namą dailylentėm, dėjau naujus langus, duris - kainavo virš 20 000 Lt. Dažiau labai brangiais dažais, bet nepasiteisino
Trečią vasarą vidaus tvarkymas - nulupus visus kartonus priėjome prie originalių rąstų, kurie visai gerai išsilaikę, juos šlifavau ir palikau taip, man gražu autentiškai. Antram aukšte sudėtos naujos medinės grindys, sienos išmuštos USB plokštėm, pirmam aukšte grindys šlifuotos ir paliktos senos (gražios, atrodo kaip sendintos), sutaisytos lubos, nudažytos, pastatytas naujas pečius (pavyko tik iš antro karto gauti gerą meistrą
), todėl sumokėjau praktiškai kaip už du pečius
Bet antras variantas super išėjo - viename ir židinys, ir valgį galima virti ant ugnies, ir orkaitė yra
Ir dar visokios smulkmenos kaip langų apvadai, palangės, plintusai ir t.t., kas bendroje sumoje tikrai namažai kainuoja. Vidui išleista irgi apie 20 000 Lt.
Tačiau dar nevedžiau vandens ir kanalizacijos, nežinau, ar prisiruošiu, visgi kaimas, galima ir į lauko WC pavaikščioti, ne bėda. O jei vesiu vandenį, tai tik tuo atveju, jei šalia pirtį statysim, kitaip pilnai galima su šulinio vandeniu ir motoriuku išsiversti, nes vandens atsivedimas ir nuotekų talpos pastatymas dar kokius 10 000 - 15 000 Lt atsieitų, nemanau, kad verta tiek kišti.
Šią vasarą dar laukia visaus pabaigiamieji darbais, juos bandysim daryti patys - lakuoti grindis, pabaigti kalti plintusus, plyteles ties židiniu sudėti, kaminą nusidažyti ir pan.
O dar kiemo tvarkymo darbų kiek laukia
Galvojau, kad po poros metų bus galima pilnai atvažiuoti tik ilsėtis, bet kol kas atvažiuojam tik dirbti dirbti ir dirbti... O kai paskaičiuoji, keik išsileido pinigų, tai siaubas apima, bet kelio atgal nėra dabar
Tikrai apsimoka sodybas remontuotis tiems, kam darbo jėga arba medžiagos nekainuoja, o jei už viską moki, tai tas pats kas namą statyti, kartais dar daugiau kainuoja senų sienų restauravimas nei naujų pastatymas.