Man taip pat butu smalsu,kas dar is Kalediniu kepiniu tampa metu atradimu
.As,asmeniskai,kasmet eksperimentuoju ir megstu isbandyti vis ka nors nauja...Pernai man WOW efekta sukele sis pyragas-senas receptas,nuo Tarybines Moters zurnalo laiku..Mums taip patiko,kad kepsiu tikrai ir siemet,nes jis toks labai aguoninis,kaledinis
O to riesutinio-dz.vaisiu pyrago nesu kepus,nes is komentaru man kazkaip nekyla ranka pradet...,o gal reikia pribrest jam
.
Aguonų pyragasNijolė Marcinkevičienė Metai už stalo
Pyragui:
300 g aguonų
300 g cukraus
1 šaukštas smulkintų riešutų
110 g maltų džiūvėsėlių
½ šaukštelio cinamono
9 kiaušiniai
Kremui:
1 l riebios grietinėlės
250 g cukraus
pakelis vanilinio cukraus
Aguonas iš vakaro užpilkite verdančiu vandeniu, gerai išmaišykite, vandenį nupilkite. Taip pakartokite 3 kartus. Dar kart1 užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite per naktį. Aguonas nusunkite, kelis kartus permalkite mėsmale (aš sėkmingai tai darau elektriniu smulkintuvu). Aguonas sukrėskite į didelį dubenį.
Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Imkite medinį šaukštą ir gerai išsukite aguonas, dėdami po vieną trynį ir šaukštą cukraus. Kai išsuksite visus trynius ir cukrų, masę sukite dar 10 min.
Išplakite baltymus, juos kartu su džiūvėsėliais ir cinamonu sudėkite į aguonų masę ir viską atsargiai išmaišykite. Masę sukrėskite į sviestu pateptą kepimo formą (21 cm skersmens) ir kepkite 180 °C temperatūroje, apie 40-45 min. arba kol iškeps (įsmeigus ir ištraukus medinį pagaliuką, šis turi būti švarus). Iškepusį pyragą išverskite ant aušinimo grotelių ir paruoškite kremą.
Į didelį puodą supilkite grietinėlę ir kaitinkite. Kai užvirs supilkite cukrų ir kaitinkite nuolat maišydami mediniu šaukštu. Kai kremas kiek sutirštės ir paruduos, gauta mase (apie pusę, ar kiek susigers) palaistyti pyrago paviršių. Kuo daugiau kremo susigers, tuo skaniau. Likusį kremą kaitinkite toliau, kol sutirštės ir taps kondensuoto pieno konsistencijos. Pilkite paruoštą kremą ant pyrago, viršų pabarstykite riešutais ir palikite aušti per naktį.