Įkraunama...
Įkraunama...

Kačių ligos

Sveiki... Aš ir vėl čia su ta kataraktos problema... Žodžiu, nustatė kačiukui kataraktą vienoje akyje. Ir dabar klausimas, kiek tai gali būti genetiškai įgimta, o kiek tiesiog kiti veiksniai tą galėjo įtakoti? Na, tarkim tas kačiukas buvo gydomas prieš kelias savaites antibiotikais į akis, nes buvo uždegimas įsimetęs... Skaitau skaitau aš apie kataraktą ir ten minima, kad uždegimai gali įtakoti kataraktą ir jauname amžiuje... Taip pat gali būti dėl mitybos, taurino trūkumo, kalcio nepasisavinimo ir t.t. Gal galėtų kykute apšviesti kaip čia yra? Ar gali būti genetiškai, jeigu abu tėvai neturi jos? Dėl tolesnių giminaičių negaliu nieko sakyti, nes ne su manim gyvena.
Atsakyti
Sveiki,

nieko rimto, bet.. mano kornšui jau 9ti metai, turejes nemenku kepenu ir inkstu problemu, issikapstem ir jau ilga laika kaip viskas lyg ir gerai, tik pastaruoju metu pradejau justi labai nemalonu kvapa is burnos, visada katinukai turi sioki toki kvapa, bet dabar jis tikrai stiprus, taip pat pastebejau kad siek tiek pradejo plikti uodegos pavirsius, ne galiukas, o dalis prie sedynes, ruozelis kokiu 8-10cm. Na cia matyt nesusije dalykai. O del burnos gal reiktu padaryti dantu valyma? Apskritai ar tokio amziaus katinui ir turejusiam problemu su kepenim ir inkstais nepakenktu narkoze?

Dekoju 4u.gif
Atsakyti
Gal kas buvo susidūrę su tokia situacija. Maždaug 3-4 mėnesių katytė, skiepyta. Vakar šiek tiek šlubavo priekine letena, maniau, kad susimušė. Šiandien turėjo temperatūros, 40,8, jokių kitų simptomų. Gavo vaistų nuo temperatūros, tačiau dabar keistai vaikšto, lyg galinės letenėlės nelabai klausytų.
Jos brolis irgi karščiavo, tačiau vaikšto normaliai, jokių kitų simptomų.
Atsakyti
Patarkit, nes jau is proto einu. Nustate mano sfinksei auksini stafilokoka (beje suniui buvo pries metus toj pacioj tyrimu laborat nustate niezus, nors baigiu isiaiskint, kad nuo maisto beria ir nusidrasko nugara, o vaistu bent du verai supyle belekiek, vargse sunyte, kiek atkentejo). Kas per velnias, nors veziau tik todel kad paciaudejo ir akytes asaroja. Ar galit patart gera veterinoriu Siauliuose. Ir dar viena katyte sterilizuot reiks, kas Siauliuose gerai tokias operacijas daro? Galima ir AZ parasyti, nes nelabai seku temute. Aciu, kas atsakys.
Atsakyti
QUOTE(Ryuzaki2221 @ 2013 09 17, 13:15)
Sveiki, istiko beda su katiniuku. Jam vos 1m bet pradejo elgtis kaip musu 13m suo. Jau 1.5 savaites, elgiasi keistai. Sumazejo aktyvumas, pradejo bijot nulipinet net nuo mazo aukscio. Jis pas mus didoko sudejimo ir anksciau nuo lovos net nesusimastydamas sokdavo, tuo labiau su jo dydziu, ten ir sokt nereikedavo, vos zingsni padaryt. Dabar ilgai dvejoja is kurios cia puses jam geriau nuciuozt (butent nuciuozt). Valgyt, valgo maziau, bet nesakyciau, kad visai atsisako, ivertinant jo dabartini aktyvuma. Buvom pas veterinara tai jis nieko konkreciai nepasake, speliojo, kad gali buti sanariu bedos. Dave "Onsior® (Robenacoxib)" tableciu ir tiek. Gal kas placiau is simptomu gali pasakyt kas jam? Ir parekomenduot kokia gera Vetklinka Kaune kuri nebutu susitelkusi tik i "vaistu stumima" o realiai gydytu?

Na va padarem kraujo tyrimus, sake kraujas geras, visi rodikliai normoje, bet kazkas su kepenim blogai, pradejo ir svoris drastiskai krist, kai buvo sveikas svere 5.3kg (pavasari) po sito posto kai sveremes jau buvo 4.8kg pirmadieni per kraujo tyrimus dar -80g. Pas Veta mama buvo nunesus (pats buciau nuneses, bet gyvenu kitam mieste), jai ir tos ligos pavadinima pasake, bet ji jos nepamena, o kai skambinau paklaust gal kompe info surasineja sake ne. Na suleido jam vietoje kazko ir dave namo "legaphyton 50". Kepenys nepadidejusios, bet apetitas visai dingo ir guli kiaurom parom. Jei ka galiu papostint kraujo tyrimo lapuka, gal cia koks vet'as lankosi pasakys placiau ka nors smile.gif

ALKP< 10 U/L L0*
(14-111)
UREA= 5.7 mmol/L L0*
(5.7-12.9)
CREA= 123 umol/L
(71-212)
ALT= 18 U/L
(12-130)
HCT= 30.9%
(24.0-45.0)
HGB= 9.9 g/dL
(8.0-15.0)
MCHC= 32.0 g/dL
(30.0-36.9)
WBC= 14.1x10^9/L
(5.0-18.9)
GRAN= 11.1x10^9/L
(2.5-12.5)
%GRN= 79%
L/M = 3.0x10^9/L
(1.5-7.8)
%LM= 21%
PLT > 259x10^9/L
(175-500)
Atsakyti
QUOTE(Ryuzaki2221 @ 2013 10 30, 13:05)
Na va padarem kraujo tyrimus, sake kraujas geras, visi rodikliai normoje, bet kazkas su kepenim blogai, pradejo ir svoris drastiskai krist, kai buvo sveikas svere 5.3kg (pavasari) po sito posto kai sveremes jau buvo 4.8kg pirmadieni  per kraujo tyrimus dar -80g. Pas Veta mama buvo nunesus  (pats buciau nuneses, bet gyvenu kitam mieste), jai ir tos ligos pavadinima pasake, bet ji jos nepamena, o kai skambinau paklaust gal kompe info surasineja sake ne. Na suleido jam vietoje kazko ir dave namo "legaphyton 50". Kepenys nepadidejusios, bet apetitas visai dingo ir guli kiaurom parom. Jei ka galiu papostint kraujo tyrimo lapuka, gal cia koks vet'as lankosi pasakys placiau ka nors smile.gif

ALKP< 10 U/L        L0*
    (14-111)
UREA= 5.7 mmol/L L0*
    (5.7-12.9)
CREA= 123 umol/L
    (71-212)
ALT=  18 U/L
    (12-130)
HCT= 30.9%
    (24.0-45.0)
HGB= 9.9 g/dL
    (8.0-15.0)
MCHC= 32.0 g/dL
    (30.0-36.9)
WBC= 14.1x10^9/L
    (5.0-18.9)
GRAN= 11.1x10^9/L
    (2.5-12.5)
%GRN= 79%
L/M = 3.0x10^9/L
    (1.5-7.8)
%LM= 21%
PLT > 259x10^9/L
    (175-500)


O is kokiu parametru jam nustate ta kepenu pazeidima? Gal echoskopija dare, nes kepenu rodiklius duodantys kraujo parametrai nebuvo tirti. As tai ne veterinaras, bet mano katukui irgi buvo blogai su kepenim, tai kai konsultavausi su geru veterinaru, jis paaiskino, kad jeigu sutrikus kepenu veikla, visu pirma buna padidejes bilirubino kiekis ir sumazejes albuminu kiekis. Pas jus kaip matau, sitie parametrai is viso nebuvo tirti. Vienintelis tirtas su kepenim susijes rodiklis - ALT, bet jis pas jus normalus, o et jeigu ir butu nenormalos, tai be kitu rodikliu vis tiek nieko nerodytu. Inkstu parametrai pas jus normalus. Galima dar tuos kepenu parametrus istirt. Bendra bilirubina parodo ir slapimo tyrimas, nebutinai imt krauja.
Nenoriu but blogu pranasu, bet siulyciau gerai apciupineti katinuka, ar nera jokiu augliu.
Atsakyti
Ryuzaki2221, laba diena,

norėčiau pažiūrėti tam veterinarui į akis taip, kad visam gyvenimui pamirštų vaistų skyrimą spėjimo būdu.
Labai įdomu būtų paklausti, iš ko jis nustatė, kad kažkas su kepenim blogai?
Alkalino fosfatazės (ALKP) kiekis yra sumažėjęs, jeigu būtų padidėjęs, tuomet būtų galima pradėti svajoti apie kepenų disfunkcijas. Šlapalas - inkstų rodiklis, nėra jis baisus Jūsų atveju. Alanino aminotransferazė (ALT) - vienas jautriausių kepenų pakenkimo rodiklių. Tyrimu galima diagnozuoti ankstyvus kepenų susirgimus. ALT normose ribose.
Trūksta daugybės paramterų, kad būtų galima daryti bet kokias išvadas. Nei bilirubino, nei galų gale, gliukozės kiekio nematyti.
Katinukas jaunas dar visai, sąnarių problemos yra labai mažai tikėtinos. Jeigu duodate vaistus gydyti sugalvotą sąnarių ligą, tai rekomenduoju tuojau pat nustoti duoti medikamentus.

Jeigu tai būtų mano katinas, aš keisčiau veterinarą, pakartotinai atlikčiau kraujo ir šlapimo tyrimą. Atlikti reikia pilnus tyrimus, pamatyti kraujo formulę, klinikinių, biocheminių kraujo tyrimų rezultatus, šlapimo rezultatus pasižiūrėti. Žinoma, veterinarui tai turi būti savaime suprantama, kad kačiukas turi būti apžiūrėtas ir išoriškai, apčiuopiant vidaus organus. Kilus įtarimui - echoskopija.
Kuo maitinate kačiuką?
Ar jis kastruotas?
Koks jo svoris? Kaip svoris kito?
Ar kačiukas laiku skiepytas, nukirmintas?
Ar nepastebėjote, kad geria per daug vandens? Gal per daug šlapinasi?
Kada prasidėjo tokie elgesio pokyčiai, gal po kažkokio įvykio (gal gydėte / gydote kokiais nors vaistais, gal kažkokios aplinkybės keitėsi: maistas, aplinka)?

Būtinai išsitirkite gliukozės kiekį kraujyje (tą galite padaryti darydami kraujo tyrimą pas veterinarą, arba patys su paprastu žmonių gliukomačiu).
Atsakyti
QUOTE(Ryuzaki2221 @ 2013 10 30, 12:05)
ALKP< 10 U/L         L0*
    (14-111)

Man nepatinka šis parametras. Jis nėra normalus. <10 rodo, kad tai yra dar mažiau, nei 10, bet aparatas nematuoja. Tokius tyrimus paprastai matome badavusiems, ilgai neėdusiems gyvūnams. Šituo reiktų susirūpinti, nes badavimas katėms labai kenkia, pažeidžia kepenis.
Jei rodiklis viršytų normą, tuomet galima būtų įtarti kepenų audinio irimą, uždegimą ar nepakankamą išskyrimą iš organizmo. Dabar gi panašu, kad kepenys nenori normaliai dirbti ir "tinginiauja".
Kiti rodikliai normoje, infekcijos nerodo.
Reikėtų išsamesnių kepenų ir gliukozės tyrimų.

Papildyta:
QUOTE(Snobė @ 2013 10 31, 10:10)
norėčiau pažiūrėti tam veterinarui į akis taip, kad visam gyvenimui pamirštų vaistų skyrimą spėjimo būdu.

Kad skyrė ne vaistus, o papildus. Legaphyton neblogas variantas kepenų veiklai normalizuoti. Kaip jau rašiau aukščiau, per mažas parametras irgi yra negerai.
Atsakyti
Taip, kykute, sakydama vaistus, turėjau omenyje ir papildus, t. y. plačiaja prasme. Nežinant, kas gyvūnui yra ir turint tokius neišsamius tyrimus, net ir papildas gali nepadėti, o tam tikrais atvejais - ir pakenkti.
Kalbant apie veterinarijos būklę mūsų šalyje, tai esame trečioji šalis. Aš savo katinui net švirkštus siunčiausi iš užsienio, nes tokių, kokių man reikia, paprasčiausiai nėra. Veterinarai dažniausiai žino tik antibiotikus (ką jau kalbėti apie atsparumo antibiotikams testą, prieš juos skiriant. Kuris tai rekomenduoja?) ir prednizoloną. Aš netaikau čia Jums asmeniškai, labai abstrakčiai kalbu, bet mano patirtis su daugybe Lietuvos veterinarų leidžia daryti liūdnas išvadas.
Ryuzaki2221, tikrai norėtųsi matyti išsamesnio tyrimo rezultatus, ir būtinai tame tarpe - gliukozės kiekį kraujyje. Dar vienas svarbus dalykas - deja, dauguma naminių kačių patiria labai didelį stresą, kai yra vežamos iš namų. Ypač tuomet, jeigu kačiukas yra naminis ir būna tik namuose. Tyrimo rezultatus reikia vertinti ir į tai atsižvelgus, žinoma, kad vienas ar kitas parametras dėl streso nebus 10 kartų sumažėjęs ar padidėjęs, tačiau šioks toks nuokrypis nuo normos galimas vien dėl stresinės situacijos. Pavyzdžiui, gali būti padidėjusi temperatūra, kiti kraujo / šlapimo parametrai nepatekti į normos ribas vien todėl, kad katės organizmas tuo metu patyrė stresą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Snobė: 31 spalio 2013 - 10:50
Papildyta:

Kad skyrė ne vaistus, o papildus. Legaphyton neblogas variantas kepenų veiklai normalizuoti. Kaip jau rašiau aukščiau, per mažas parametras irgi yra negerai.
[/quote]

Zmogus rase, kad papildus dave i namus, o ligoninej ir vaistu buvo prileista neaisku nuo ko verysad.gif
Atsakyti
Neleiskite suleidinėti gyvūnams vaistų, kai net nežinote ir nepasidomite, ką leidžia. Tikiuosi, kad tai nebuvo prednizolonas.
Įdomu kokią ligą "nustatė"? Hepatinę lipidozę? Pankreatitą?
Atsakyti
Sveiki,pries savaite kieme radom apie 1,5 menesiu katyte.Parsinese supratom,kad serga,nes labai sunkiai kvepavo ir tik per burnyte,kosijo,isbadejus,pasisiausus.Dukte nuveze i veterinarija,tai pasake,kad plauciu uzdegimas,du kartus per diena leidom vaistus,valem ausytes ir i jas lasinom vaistukus(rado erkuciu gausybe).Vakar jau parekomendavo uzmigdyti,nes plauciuose yra vandens,del to negali normaliai kvepuoti ir jei pageretu kazkiek,tai ateityje visvien gali pati uzdusti.Dukra dar nepasidave,tai dar iki pirmadienio pratese gydyma,nupirko spec.maistelio(apetitu ligoniuke nesiskundzia),toliau leidzia vaistukus.Gal kas susidurete su tokia liga,kokios pasekmes,ar imanoma isgydyti,o gal mes ja su tuo gydymu tik kankinam.Kai tik radom,tai siulem,kad kas paimtu,kai pagis,bet dabar dukra net negalvoja niekam atiduot,nors namie dar 2 katinai ir suo.Labai tvarkinga katyte,meili,zodziu matosi,kad namie auginta,o paskui del kazkokiu priezasciu ismesta.Gal ir is miesto atvezta,kaip daznai galvojama,kad kaime tikrai kazkas priglaus,deje ne visi ir kaime priglaudzia. Per velai surado jinai musu kiema,bet tikimes,kad vilties dar yra.
Atsakyti