Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VI tema 2012m. ruduo

QUOTE(jot.ka @ 2012 11 10, 09:48)
ateinu pasiguost, atsiprašau, kad ne visai į temą, bet ir apie augalus bus.....paskutinį mėnesį sūnui buvo taip prastai su alerginiais priepuoliais, kad jau gyvenom ''ant vaistų'', pasidarėm alergologinius tyrimus ir paaiškėjo...alergija visiems graižažiedžiamas (ežiuolės, medetkos, ramunės, pienės, chrizantemos ir t.t.) o tą paskutinį mėnesį pas mane namie ir puikavosi nuostabioji chrizantema ''Marry Stoker'', kai iš vazos iškeliavo į kompostą, vaistų vartojimui nebebuvo pagrindo. aš galų nesuvedžiau, kol gydytoja neparodė rezultatų, vis galvojau dulkės, dar kas nors...tai va, dabar galvoju, kaip suderint savo hobį ir aplinką su vaiko sveikata. nors nepastebėjau kad pavasarį pienėms žydint būtų kas blogesnio, bet reiks dabar stebėt, kitas stiprus alergenas kietis, o jų ir kitų graižažiedžių pas mus pievose kur tik akis užmato. vis tvarkėm sklypą, planuodami užsisodint skroblo gyvatvorę, pasirodo alergiškas ir visiems beržiniams.....aišku, tas laikas trumpas, kol žydi, bet...dabar net nežinau kaip elgtis, gerai kad žiema ant nosies, nepridarysiu skubotų sprendimų.  verysad.gif

Baisiai uzjauciu. Nieko apie tai neismanau, o vaikai neisauga tu alergiju?
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2012 11 10, 09:33)
na pas mus situacija labai panasi. kai vaikas mieste ant asfalto augo- buvo sveikas kaip ridikas. persikelem i uzmiesti ir prasidejo doh.gif  ausu uzdegimai non stop. kuri laika farsiravom antibijtotikais,bet paskui uztakiau ant gero gydytojo. diagnozavo alergini rinita kuris ir isprovokuoja ausu uzdegimus. pasidarem tyrimus- maniske alergiska varpiniu augalu ziedadulkems ir pelynui. o gyvenam vidury pievu doh.gif

jooo, panašu...tai gėlynuose vengiat varpinių augalų, ar tiesiog gryname ore būnant ta koncentracija nėra kritinė, kad pagal vaiką gėlyno asortimentą tektų peržvelgt? aš šiais metais stebėsiu, kada jam paaštrėja, kuomet kažkas ''kenksmingo'' žydi gėlyne ar už tvoros. mums jau porą metų paaštrėjimas būna rugpjūty, alergologė minėjo tuo metu žydint kiečius. bet ir astrai tuo metu ima reikštis, ir ežiuolės pilnumoj siūbuoja..na pagyvensim pamatysim. labiausiai gaila skroblo, o gal genimas jis labai smarkiai nežydi?
Papildyta:
QUOTE(smth1 @ 2012 11 10, 09:43)
Baisiai uzjauciu. Nieko apie tai neismanau, o vaikai neisauga tu alergiju?

o kad aš žinočiau...šiaip, gal visgi labiausiai alergina namų dulkių erkutės, nes nors ir parodė alergiją šuniui, visgi kieme dūkstant lyg ir nebūna tokių nenormalų reakcijų, niekad nereikėjų vaistų, o dabar ta chrizantemų puokštė rimtai išgąsdino. viliuosi, kad gryname ore ta koncentracija nėra tokia stipri, ir taip pat tikiuosi, kad su laiku išaugama, bet garantijos niekas neduoda, nes yra ir galimybė nusirist iki astmos.
aš kaip tik dar pagalvojau, gal jūs savo praktikoje susidūrėt su tokiais klientais smile.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 11 10, 10:50)
jooo, panašu...tai gėlynuose vengiat varpinių augalų, ar tiesiog gryname ore būnant ta koncentracija nėra kritinė, kad pagal vaiką gėlyno asortimentą tektų peržvelgt? aš šiais metais stebėsiu, kada jam paaštrėja, kuomet kažkas ''kenksmingo'' žydi gėlyne ar už tvoros. mums jau porą metų paaštrėjimas būna rugpjūty, alergologė minėjo tuo metu žydint kiečius. bet ir astrai tuo metu ima reikštis, ir ežiuolės pilnumoj siūbuoja..na pagyvensim pamatysim. labiausiai gaila skroblo, o gal genimas jis labai smarkiai nežydi?
Papildyta:
o kad aš žinočiau...šiaip, gal visgi labiausiai alergina namų dulkių erkutės, nes nors ir parodė alergiją šuniui, visgi kieme dūkstant lyg ir nebūna tokių nenormalų reakcijų, niekad nereikėjų vaistų, o dabar ta chrizantemų puokštė rimtai išgąsdino. viliuosi, kad gryname ore ta koncentracija nėra tokia stipri, ir taip pat tikiuosi, kad su laiku išaugama, bet garantijos niekas neduoda, nes yra ir galimybė nusirist iki astmos.
aš kaip tik dar pagalvojau, gal jūs savo praktikoje susidūrėt su tokiais klientais smile.gif

Ne, tikrai neteko. O del skroblu tai, manau, jus teisi. Menkai jis zydes, jei isvis zydes genimas. Is tos temos zinau, tik kad mano tetis, visa gyvenime nebuves alergisku, rugpjucio men nuvaziuoja i mamos drauges gimt ir kazkas kieme zydincio ji sualergizuoja. Aplink jokiu lauku ner, nes veiksmas mieste. Kitaip tariant gali buti, kad uztenka ir kieme kazko augancio, kad sualergizuotu. Zinoma ne iki vaistu reikalingumo. Bet tai gali ir nieko nereiksti, nes pievos, esancios aplink, irgi kitokias aplinkybes sukuria.
O dar sako, kad kaime labai sveika augti:)) Grynas oras, blablabla.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 11 10, 10:03)

biggrin.gif , na matyt visur savi pliusai savi minusai, mieste dulkės, kaime žiedadulkės, ir žinok kas blogiau. šiaip galvoju, kad su viskuo reikia išmokti gyventi, išmoksim ir mes, atsirinksim, kas gali augti kieme, kas ne. faktas, kad vaikų žaidimam paskirtame plote jokių ''kenksmingų'' pagražinimų negalės būti. dabar dvejoju dėl terasos apsodinimo, buvo mintis neapsistatyt vazonais, o apsodint tomis pačiomis laukinio gėlyno kvietkomis ir žolėmis, kad sėdint žolių šnarėjimas ramintų, astrai, gal kraujažolės ir pan augtų, o pasižiūrėjau sąrašą ir ... gal prie terasos reikia keist pačią idėją, o gal augalus griežtai peržiūrėt??
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 11 10, 11:15)
biggrin.gif , na matyt visur savi pliusai savi minusai, mieste dulkės, kaime žiedadulkės, ir žinok kas blogiau. šiaip galvoju, kad su viskuo reikia išmokti gyventi, išmoksim ir mes, atsirinksim, kas gali augti kieme, kas ne. faktas, kad vaikų žaidimam paskirtame plote jokių ''kenksmingų'' pagražinimų negalės būti. dabar dvejoju dėl terasos apsodinimo, buvo mintis neapsistatyt vazonais, o apsodint tomis pačiomis laukinio gėlyno kvietkomis ir žolėmis, kad sėdint žolių šnarėjimas ramintų, astrai, gal kraujažolės ir pan augtų, o pasižiūrėjau sąrašą ir ... gal prie terasos reikia keist pačią idėją, o gal augalus griežtai peržiūrėt??

Asmeniskai as idejos nekeisciau, tik augalus atsirinkciau. Jei ner bedos su varpiniais (nealergizuoja), tai tikrai gyvent galima. As kaip tik ant desktopo kazka panasaus isidejus. Terasa is triju pusiu apsodinta zolemis, kur ne kur rugtis, kemerai ir perovskia. Neberandu is kur paemiau;/
Linkiu isikibti i minti, liudesiui praejus, kad graizaziedziai tik viena seima ir rasi kuo juos pakeist ir gal net sitas pokytis ines tokiu geru veju, kuriu pati be tokio postumio nebutum sugalvojus.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 11 10, 10:40)
Asmeniskai as idejos nekeisciau, tik augalus atsirinkciau. Jei ner bedos su varpiniais (nealergizuoja), tai tikrai gyvent galima. As kaip tik ant desktopo kazka panasaus isidejus. Terasa is triju pusiu apsodinta zolemis, kur ne kur rugtis, kemerai ir perovskia. Neberandu is kur paemiau;/
Linkiu isikibti i minti, liudesiui praejus, kad graizaziedziai tik viena seima ir rasi kuo juos pakeist ir gal net sitas pokytis ines tokiu geru veju, kuriu pati be tokio postumio nebutum sugalvojus.

ir aš taip manau, kad viskas turi savo prasmę, bus proga neužsiciklint smile.gif o iš jūsų paminėtos kompanijos tenka išbraukt kemerą...graižažiedis, arba kitaip astrinis.. http://lt.wikipedia.org/wiki/Astriniai.

apie terasą dar, konkrečiai jūsų aprašytame paveiklsėly, nuo terasos yra nulipimas nuėjimas į kažkur? ar tiesiog tai labai užprivatinta augalais terasa iš visų trijų pusių, vos ne kaip balkonas?
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 11 10, 11:03)

Čia jau mūsų, chemijos išpaikintų miesčionių bėdos, kad kaimas alergizuoja mirksiukas.gif biggrin.gif Ar kur girdėjot apie kaime gimusį, augusį žmogų, kuris būtų kam alergiškas (kalbu apie senelius, tėvus) - ant šieno miegot būdavo smagumas, pūkinius patalus papurtydavo kartą per savaitę ir plunksnų pagalves keisdavo gal kartą per penkis metus. Aišku alergijų pasitaikydavo, bet tai buvo didžiulė išimtis kas dabartiniam miesto žmogui galima sakyt taisyklė doh.gif

O dabar kas antras su baisia alergija pabėgtų - jei ne nuo dulkių, tai nuo erkučių, jei ne nuo erkučių, tai nuo žiedadulkių ir pan. ir t.t

Čia su saviironija kalbu, nes pati esu alergiška šunims ir arkliams (ačiū Dievui tokių alergenų labai lengva išvengt), vyras alergiškas erkutėms ir pan. Sugadino mus miestas ir civilizacija, oi sugadino verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 11 10, 11:46)
ir aš taip manau, kad viskas turi savo prasmę, bus proga neužsiciklint smile.gif o iš jūsų paminėtos kompanijos tenka išbraukt kemerą...graižažiedis, arba kitaip astrinis.. http://lt.wikipedia.org/wiki/Astriniai.

apie terasą dar, konkrečiai jūsų aprašytame paveiklsėly, nuo terasos yra nulipimas nuėjimas į kažkur? ar tiesiog  tai labai užprivatinta augalais terasa iš visų trijų pusių, vos ne kaip balkonas?

Na taip, is tiesu, kemeras atkrenta. As dar pameginsiu rasti is kur ta nuotrauka. Apibudinti vistiek neiseis taip, kad jus galvoje susidarytumete toki vaizda, koks jis yra is tiesu.
Papildyta:
http://kjeldslot.blo...-terrassen.html

jotka, terasa.
Papildyta:
QUOTE(mumrikas @ 2012 11 10, 12:03)
Ar kur girdėjot apie kaime gimusį, augusį žmogų, kuris būtų kam alergiškas (kalbu apie senelius, tėvus)

Aga, zinau. Mano tetis. Kaime uzauges. Gyvenimui pasisukus i antra puse tapo alergiskas. Jeigu ka, visas vasaras kaime praleidus as stoviu stovyklon tu, kurie sako 'gal uzteks ta kaima aukstinti kaip visupusi nepaneigiama geriu geri'. Kita vertus, sutinku kad del chemijos pramones issivyste alergijos.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 11 10, 11:20)
Na taip, is tiesu, kemeras atkrenta. As dar pameginsiu rasti is kur ta nuotrauka. Apibudinti vistiek neiseis taip, kad jus galvoje susidarytumete toki vaizda, koks jis yra is tiesu.
Papildyta:
http://kjeldslot.blo...-terrassen.html

jotka, terasa.
Papildyta:
Aga, zinau. Mano tetis. Kaime uzauges. Gyvenimui pasisukus i antra puse tapo alergiskas. Jeigu ka, visas vasaras kaime praleidus as stoviu stovyklon tu, kurie sako 'gal uzteks ta kaima aukstinti kaip visupusi nepaneigiama geriu geri'. Kita vertus, sutinku kad del chemijos pramones issivyste alergijos.

ačiū, pavartau karts nuo karto šitą blogą. terasa labai wub.gif , ir dar rūgtis kaip tik ta kur naujai įsigijau smile.gif. bus apie ką pamąstyt smile.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 11 10, 10:50)

nezinau, ka darysim- mes tik vasara issityrem. jau po smilgu zydejimo. ka besodinciau savo sklype- visai tai bus tik lasas juroje. aplink musu sklypa nesienaujama pieva iki juosmens. slopinsim alergijoms skirtais vaistais ir vilsimes, kad isaugsim. dar dulkiu erkutem alergija- sitai pagal atskira programa tvarkomes namuose. kieciam alergijos nenustattinejo, bet jei pelynui maniske alergiska- labai tiketina, kad ir kieciams g.gif
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2012 11 10, 12:40)
nezinau, ka darysim- mes tik vasara issityrem. jau po smilgu zydejimo. ka besodinciau savo sklype- visai tai bus tik lasas juroje. aplink musu sklypa nesienaujama pieva iki juosmens. slopinsim alergijoms skirtais vaistais ir vilsimes, kad isaugsim. dar dulkiu erkutem alergija- sitai pagal atskira programa tvarkomes namuose. kieciam alergijos nenustattinejo, bet jei pelynui maniske alergiska- labai tiketina, kad ir kieciams g.gif

pelynas tai ir yra vaistinis kietis, tai labai tikėtina kad aplamai kiečiams gali būti padidėjęs jautrumas, na mum tfu tfu, vaistai tik tam atvejui, jei pasimato blogėjimas, šiaip nereikia jų vartoti, o namai taip, reiks daug pertvarkų.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 11 10, 12:20)

tai ir pridėjau, kad reti atvejai. Ir nekalbu apie dabartinį kaimą schmoll.gif Jūsų tėtis jau šių laikų žmogus, kai tos idiliškos kaimo pievos buvo purškiamos herbicidais ir dar visokiais "idais", tikriausiai valgo ir produktus su ne vienu E, važinėja mašina ir pan. ir t.t. Nė nešautų galva kaimą aukštint - aš antra karta nuo žagrės, vaikystės prisiminimai, susiję su kaimu, absoliučiai idiliški, bet nė negalvoju, kad ten fantastiška ir paprasta gyvent (todėl kaime ir negyvenu biggrin.gif ).

Tiesiog tik vieną aspektuką paėmiau - kad senovės kaimas, be chemijos, sakykim prieš šimtą metų, buvo n kartų mažiau alergizuojantis (nors ir pilnas dulkių, žiedadulkių, erkučių ir pan.) nei dabartinis kaimas ar miestas. Ne ditirambus kaimui giedu, o alergijos atvejų padažnėjimus turiu omeny biggrin.gif Alergijos yra civilizacijos rykštė (bet ir nereiškia, kad civilizaciją menkinu - visai ji man patinka, tik vėl gi proto ribose) ax.gif ir tenka jau su tuo mums gyvent.

Mano mama medikė, tai sakė ypač pastebimas didžiulis alergijų ir deja diabeto atvejų padažnėjimas. Liūdniausia, kad labai tų atvejų padažnėjo vaikams ir neretai iš kart sunkesne forma verysad.gif

Labai atsprašau už OT blush2.gif Lekiu laukan gėlynus aptvarkyt, nes gal mėnesį nė piršto lauke nejudinau doh.gif
Atsakyti