Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VI tema 2012m. ruduo

QUOTE(Knifofija @ 2012 11 04, 12:16)

Šiemet įsigijau scabiosa Barocca, prisiekinėjo, kad daugiametė, bet visi požymiai rodo, kad pas mus ji bus vienmetė.

koookia grazi wub.gif sakot neperziemos verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2012 11 03, 15:50)
esu tikra monbreciu zudike doh.gif
....rudeni, kai tiek daug darbu, sunku dar ir jas prisiminti...

Truputį pagooglinau ir štai ką radau : "Po pirmųjų šalnų kasamos gumbinės begonijos, pipytės, kardeliai, jurginai. Montbretės, pridengtos 20 cm durpių arba sausų lapų sluoksniu, gali žiemoti ir lauke. Neiškastos gausiai ir gražiai žydės". Šaltinis http://apzeldinimast...o...&Itemid=206
Ką manot? g.gif

p.s. dar radau, kad žiemoja Jenny Bloom veislės montbretės
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rim: 04 lapkričio 2012 - 21:02
QUOTE(Knifofija @ 2012 11 04, 12:16)
Bordinės sagutės, tai ta pati skabioza, bet ji vienmetė mūsų sąlygomis.

O skabioza stellata, labai trapūs tie jos sėklynai, vejelis papūs ir burbuliukas subyrės. Auginau jas kažkada sausoms puokštėms, tai tik pavėluoji kelias dienas nuskint ir burbuliuko nėra. Puokštėse taip pat, tik žiūrėk, kad kas stipriau neprisiliestų. Atsisakiau jų auginimo, dėl nepatvarumo. 

Ačiū, kad pasakėte. Ant pakelio tokių dalykų nerastum gi.
O kaip ilgai tos sagutės žydi? Per visą vasarą gal?
Jau čia visos sutarėm, kad vėlyvą rudenį geriausiai grožį išlaiko ir net kiek jį pastiprina dekoratyvinės žolės. Tačiau ir tarp jų yra pačios-pačiausios. Aišku, kam kas, o man gražiausia, kai prieš pavirsdami šienu, augaliukai pirm įgauna rausvus atspalvius (čia rudeniui įsibėgėjus), o galiausi išvis nurausta. Iš tokių teko regėti, bet tik nuotraukose, Miscanthus ‘Purpurascens’ ir Spodiopogon sibiricus (čia vis mano numylėto Hayefield'o grožybės...). Tikėjausi, kad ir lendrūnas šitaip moka, dėl ko buvau prie jūsų pristojusi, bet pasirodo, kad ne. Nors maniškis pirmametis miskantukas ’Ferner Osten’ šiemet spalio pradžioje už kolegą ‘Purpurascens’ neprasčiau atrodė spalvų prasme. Bet gal čia jam taip tik iš jaunumo gavosi.

O kaip jūsų žolynai dabar atrodo? Visgi mūsų klimatas yra kitoks, nei tose nuotraukose, tad mūsiškiai žoliukai gali ir praleisti nusirausvinimo stadiją, o kiek nugeltę tiesiog pavirsti šienu. Kaip kad su amsonijomis pas mus nesigauna joms būdingi žavūs rudeniniai nusispalvinimai. O gaila.

Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 11 01, 21:32)
Varpiniai augalai, isskyrus korejini lendruna nevirsta. Daugiameciai, kurie atstovauja naujosios bangos 'mada' turi pasizymeti sugebejimu neisvirsti.

esu auginusi Melica altissima Atropurpurea, kuri man labai patiko ankstyvu savo žydėjimu, nupjovus pakartotiniu ir smagiu šnarėjimu (sėklyčių skleidžiamą garsą galėčiau įvardinti vos ne kaip barškėjimą). Bet pomėgis išvirsti vertė ieškoti pakaitalo. Pasižvalgiusi į auginamą lendrūną "Carl Foerster", nutariau pasisodinti ką nors jam giminingo - įsigijau C. brachytricha (pakako žavingų foto ir žinios, kad žiemoja). Atrodo, virstančią būsiu pakeitusi virstančiu lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 04 lapkričio 2012 - 21:56
QUOTE(vi_ @ 2012 11 04, 21:39)
Ačiū, kad pasakėte. Ant pakelio tokių dalykų nerastum gi.
O kaip ilgai tos sagutės žydi? Per visą vasarą gal?

Kiek pamenu, tai žiedai jų neįspūdingi buvo, balzgani berods, bet galiu ir meluoti, nes gerai neprisimenu. Kadangi jos augo lysvėse sausoms puokštėms, tai ties žiedais neužsiciklinau. O, kad žydi trumpai, tai tikrai.
Atsakyti
QUOTE(rim @ 2012 11 04, 21:47)
Truputį pagooglinau ir štai ką radau : "Po pirmųjų šalnų kasamos gumbinės begonijos, pipytės, kardeliai, jurginai. Montbretės, pridengtos 20 cm durpių arba sausų lapų sluoksniu, gali žiemoti ir lauke. Neiškastos gausiai ir gražiai žydės". Šaltinis http://apzeldinimast...o...&Itemid=206
Ką manot? g.gif

p.s. dar radau, kad žiemoja Jenny Bloom veislės montbretės

visgi nemanau kad pas mane jos perziemotu schmoll.gif garaze tai visai nedidelis minusas jas kabino- ir amba,. o kelias ziemas is eiles pas mani iki -32 pakristavo, zeme isala giliai. gal kur pajuryje, ar Kaune palei Kauno marias- dar dar, bet ir tai abejoju...
Papildyta:
QUOTE(vi_ @ 2012 11 04, 22:39)

O kaip jūsų žolynai dabar atrodo? Visgi mūsų klimatas yra kitoks, nei tose nuotraukose, tad mūsiškiai žoliukai gali ir praleisti nusirausvinimo stadiją, o kiek nugeltę tiesiog pavirsti šienu. Kaip kad su amsonijomis pas mus nesigauna joms būdingi žavūs rudeniniai nusispalvinimai. O gaila.

mano butent taip ir padare- persoko graziaja stadija ir sienu virto unsure.gif
ta pati padare ir zagrenis. jo gimines keliu simtu metru spinduliu nusispalvojo raudonai kaip priklauso ir numete lapus palaipsniui. maniskis iki pat salnu buvo zalias, dabar rudai zalias, ir aisku, kad spalvotas jis jau nebebus. nu cia tai sunybiu sunybe- butent del tu rudeniniu spalvu as labiausiai si augala megstu, o jis nupsrende va taip pasielgt...
Tik mano ''akiu sviesa''- maumedis dziugina. toks pats ryskiai geltonas kaip ir kiekviena rudeni. Pilku niuriu purvinu spalvu fone dega savo auksiniu geltoniu. Ir numes spyglius jau velai, gal net ant sniego. Nu kaip as ji myliu wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vobla: 05 lapkričio 2012 - 08:58
laba, mano augalinis sezonas jau kaip ir baigėsi. ruduo man patinka savo subtilumu, bet panašu, kad subtilusis laikas jau išėjo, ir deja rezultato, kurį taip gražiai aprašė smth1, kai sugroja ir tapyba ir grafika pas mane neišėjo, dabar turiu netvarkingą chaosą, jokios ritmikos, ir pavieniai žolių kerai situacijos netaiso. miskantai geltoni, be lapų kupsto nieko gražaus ir nebeturi, nes merkia ir merkia niūrūs lietūs, purių vėliavų siūravimo vėjy nerasta, jos sulipę ir vaizdas 0. lendrūną išgriuvėlį vėtra dabar permetė į kitą pusę smile.gif o chrizantema irgi atsivertė iš gulimos padėties į stovimą biggrin.gif , vėjai kryptis keičia, gėlynas iš paskos. bet kai dauguma džiaugėsi sniegu, pas mus tik šalna apsilankė ir viską, kas dar buvo gyvą pavertė į košę. atgaiva tik gražius vasaros vaizdelius pažiūrėjus Aispros nuorodoje. o siekiamybė, kad paskutinieji gėlyno atodūsiai būtų gražūs, subtilūs...siekiamybė.. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 11 04, 22:55)
esu auginusi  Melica altissima Atropurpurea, kuri man labai patiko ankstyvu savo žydėjimu, nupjovus pakartotiniu ir smagiu šnarėjimu (sėklyčių skleidžiamą garsą galėčiau įvardinti vos ne kaip barškėjimą). Bet pomėgis išvirsti vertė ieškoti pakaitalo. Pasižvalgiusi į auginamą lendrūną "Carl Foerster", nutariau pasisodinti ką nors jam giminingo - įsigijau C. brachytricha (pakako žavingų foto ir žinios, kad žiemoja). Atrodo, virstančią būsiu pakeitusi virstančiu lotuliukas.gif

Xixi:) Kol buvo visai jaunas ir ten kokia sluota nuvirsdavo, tai nekreipiau demesio. Melica kazkaip net 'neskaiciuodavau'.
Papildyta:
QUOTE(jot.ka @ 2012 11 05, 10:01)
laba, mano augalinis sezonas jau kaip ir baigėsi. ruduo man patinka savo subtilumu, bet panašu, kad subtilusis laikas jau išėjo, ir deja rezultato, kurį taip gražiai aprašė smth1, kai sugroja ir tapyba ir grafika pas mane neišėjo, dabar turiu netvarkingą chaosą, jokios ritmikos, ir pavieniai žolių kerai situacijos netaiso. miskantai geltoni, be lapų kupsto nieko gražaus ir nebeturi, nes merkia ir merkia niūrūs lietūs, purių vėliavų siūravimo vėjy nerasta, jos sulipę ir vaizdas 0. lendrūną išgriuvėlį vėtra dabar permetė į kitą pusę smile.gif o chrizantema irgi atsivertė iš gulimos padėties į stovimą  biggrin.gif , vėjai kryptis keičia, gėlynas iš paskos. bet kai dauguma džiaugėsi sniegu, pas mus tik šalna apsilankė ir viską, kas dar buvo gyvą pavertė į košę. atgaiva tik gražius vasaros vaizdelius pažiūrėjus Aispros nuorodoje. o siekiamybė, kad paskutinieji gėlyno atodūsiai būtų gražūs, subtilūs...siekiamybė.. biggrin.gif

Man atrodo pas tave veju pagaire viska keicia i blogaja puse. Labai reikia uzuovejos, uznugario, kuris auga ne taip greitai, kaip noretusi ar ne?
Miskantas is tiesu dabar man nepaprastai grazus. Toks kaip netikras, kaip nupiestas:) Nors ir sniego buvo, ir vejo. Del jo man kyla dilema. Miskantai velyvi, ir nors iki kazkurios ziemos dalies dziugina, taciau veik visa siltaji sezona tik lapeliai. O vietos uzima daug. Lyg ir noretusi jo daugiau, bet kita vertus, ar ne per trumpas efektas. g.gif
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2012 11 05, 09:58)
visgi nemanau kad pas mane jos perziemotu schmoll.gif  garaze tai visai nedidelis minusas jas kabino- ir amba,. o kelias ziemas is eiles pas mani iki -32 pakristavo, zeme isala giliai. gal kur pajuryje, ar Kaune palei Kauno marias- dar dar, bet ir tai abejoju...

O aš turiu vilties, kad peržiemos žemėje. Žemėje kitaip nei garaže – temperatūros nešokinėja iš pliusų į minusus ir atvirkščiai. Taigi gėliukas mobilizuojasi esamoms sąlygoms, užmiega ir nesibalamūtija iki pati žemė atšils. Pas mus pavasarį tiek užmirštų tulpių ir kardelių pridygsta, kad karatais stebiesi, ar jos kartais kojų neturi – auga ten, kur jų niekada nebuvo, net bulvių lauke. smile.gif O kalba eina apie Lietuvos Sibirą – Utenos kraštą...
Dėl maumedžių grožio, tai jo - nuostabiai jie dabar atrodo. O katras pas jus maumedis (jų būna lyg ir įvairių...)? Kitais metais žadu eglūną, skaityk, beveik maumedį, smile.gif sodyboje apgyvendinti. Labai jau gražiai jis man žiūrisi. Ir ne tik rudenį.
Pasikeitė Rasos blogerio dizainas, tad atsirado proga pavartyti senus puslapius. Ir ką gi? Atradau atsakymą į vakar užduotą klausimą – rausvėja nekurie smilgiukai ar ne? Pažiūrėkit, koks nuraudęs miskantukas 'Purpurascens' stovi. smile.gif Ir dar mano mylimukas juodulis astras į kompaniją įsimaišęs. Gražu.

jot.ka, užuovėjas pas jumis reikia daryti - medžiais/krūmais apsitvirtovinti arba tarp pastarųjų su gėliukais manevruoti. Nes šiaip jau pas jus čiut ne Hayefield'as pagal šilumas ganausi, tik kad alpakų nesimato... smile.gif Matėte Hayefield'e, kokios dailios nechrizantemiškos chrizantemos 'Sheffield Pink' gyvena?

Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 11 05, 09:56)

Man atrodo pas tave veju pagaire viska keicia i blogaja puse. Labai reikia uzuovejos, uznugario, kuris auga ne taip greitai, kaip noretusi ar ne?
Miskantas is tiesu dabar man nepaprastai grazus. Toks kaip netikras, kaip nupiestas:) Nors ir sniego buvo, ir vejo. Del jo man kyla dilema. Miskantai velyvi, ir nors iki kazkurios ziemos dalies dziugina, taciau veik visa siltaji sezona tik lapeliai. O vietos uzima daug. Lyg ir noretusi  jo daugiau, bet kita vertus, ar ne per trumpas efektas.  g.gif

taip, pas mane pagairė, auga ir užuovėja, bus gyvatvorė, suaugus gal kažkiek situacija kis į geresnę pusę, bet iš esmės, turi atsirasti gal net labiau uždaras vidinis kiemas, kad apsaugot ir nuo kitų krypčių vėjų. kol kas su tuo susitaikiau, ir atradau, kad vėjam atsparūs kemerai, miskantai, mano vėjuotam kiemui puikūs augalai.
o kiek metų su miskantais draugauji? man kol kas dar ta stadija, kai augalus pažįstu per trumpai, kad padaryt normalias išvadas, kol kas miskantas man patinka net ir savo lapija, aišku kuo daugiau džiaugsies kai šluotos būna pastoviai šlapios biggrin.gif , šį rudenį aš irgi dažnai pagaunu save galvojant ar ne per ilgai kuris augalas užima vietą gėlyne atlikdamas tik žalios masės vaidmenį, tokių pas mane daug, ir astrai visi vėlyvi, chrizantema vėlyva karalienė, bet tikrai tas žydėjimas neilgas, miskantai, lendrūnai korėjiniai...reikia matyt peržiūrėt kiekius rūšių, ir saikingiau komponuot, nes dabar ryškiai visko perdaug.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 11 04, 22:39)

Cia, aisku, skonio klausimas. Kai kam gali atrodyti sienu. Man tai patinka kaip atrodo:) Lendrunas labai sviesiai rusvos spalvos (sieno?), taciau melvene geltonuoja, soros ivairiai, pagal veisle, bet ne sieno spalvos:) Kitaip tariant silto ir salto sezono zoliu isvaizda skiriasi. Rausvinasi kai kurios soros, miskantai. Rugsejo menesi.
Siaip jau Dariaus kataloge nuotraukos darytos jo paties auginamu augalu. Na bent jau dauguma. Tai gali ziureti ir tiketi:)
Papildyta:
QUOTE(vi_ @ 2012 11 05, 11:03)
O aš turiu vilties, kad peržiemos žemėje. Žemėje kitaip nei garaže – temperatūros nešokinėja iš pliusų į minusus ir atvirkščiai. Taigi gėliukas mobilizuojasi esamoms sąlygoms, užmiega ir nesibalamūtija iki pati žemė atšils. Pas mus pavasarį tiek užmirštų tulpių ir kardelių pridygsta, kad karatais stebiesi, ar jos kartais kojų neturi – auga ten, kur jų niekada nebuvo, net bulvių lauke. smile.gif

As linkiu viso ko geriausio, taciau neverta montreciu su tulpem lyginti. Ju visai kitas biologinis ciklas.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 11 05, 10:03)

jot.ka, užuovėjas pas jumis reikia daryti - medžiais/krūmais apsitvirtovinti arba tarp pastarųjų su gėliukais manevruoti. Nes šiaip jau pas jus čiut ne Hayefield'as pagal šilumas ganausi, tik kad alpakų nesimato... smile.gif Matėte Hayefield'e, kokios dailios nechrizantemiškos chrizantemos 'Sheffield Pink'  gyvena?

na tokių užuovėjų deja negaliu sau leisti, nuotraukose gal atrodo ir nemažai vietos, bet medžius sodint reikia nuo ribos atitraukus bent per tris metrus, tai tuomet man jau gėlynams vietos nelieka, ir kitas svarbus momentas, tai pietinė pusė, ir saulės užsistoti tikrai nesinori, ypač dabar, šešėlis net ir nuo gėlyno nutįsta iki pat namo, tai kur ten medžiai...o gyvatvorė auga, tik laiko reikia smile.gif
o ką turit galvoje kad pas mane hayfieldas pagal šilumas?

chrizantemos wub.gif
Atsakyti