Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VI tema 2012m. ruduo

QUOTE(vi_ @ 2013 04 15, 14:42)
aispra, pirmojoje iš mano išdėtųjų foto matosi 10 metų margalapis šeivamedis, kuris kožną žiemą nušąla visas šakas ir kiekvienais metais pradeda reikalus iš naujo. Ir štai tau prašom kaip išbujoja. Manau, kad juodalapiui ilgainiui irgi pavyktų pasiekti panašų rezultatą. Gal tik ne toks tankus būtų, nes jo lapai plonesni.

Zanavykija tai jau, skaityk, šiltieji kraštai, palyginus su rytų Lietuva. smile.gif

Manasis šeivamedis yra ‘Black Lace‘. Čia rašoma, kad auga iki 4 metrų, bet galima kiekvienais metais genėti. Tačiau Vilniaus, o juolab Utenos kraštuose, kur yra mūsų sodyba, genėti nėra ką, nes visos šakelės nušąla ir belieka tik pavasarį stagarus nusikarpyti. Tai va, eik žinok kaip čia būtų jeigu būtų. Gal geriau visgi vietoj šeivamedžio juodulį astrą ‘Lady in Black‘ sodinti. Tiesa, tada gigantai veronikūnai, kuriuos žadu sodinti šalia, gali nei šiaip nei taip atrodyti. Bėda... sad.gif

vi, leisk dar karta tave draugiskai nuraminti. Tai nera beda. Genesi, iskasi ar nukirsi, jeigu jis bus toks augus ir viska uzstojantis. As tuo abejoju, bet leisk sau igyti ta patirti.

Veisliniai augalai skiriasi nuo rusiniu augalu ne tik savo isvaizda. Isvesti zmogaus, jie gali buti atsparesni ligoms, neplisti agresyviai, tureti statesni kera, taciau gali atvirksciai, buti jautresni salnoms, jautresni ligoms. Todel apie veisle 'Black Lace' nespresciau pagal pamiskej augancius seivamedzius. Ir netgi pagal geltonlapes veisles nespresciau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo smth1: 16 balandžio 2013 - 08:10
QUOTE(smth1 @ 2013 04 16, 09:00)
vi, leisk dar karta tave draugiskai nuraminti. Tai nera beda.  Genesi, iskasi ar nukirsi, jeigu jis bus toks augus ir viska uzstojantis. As tuo abejoju, bet leisk sau igyti ta patirti.

Veisliniai augalai skiriasi nuo rusiniu augalu ne tik savo isvaizda. Isvesti zmogaus, jie gali buti atsparesni ligoms, neplisti agresyviai, tureti statesni kera, taciau gali atvirksciai, buti jautresni salnoms, jautresni ligoms. Todel apie veisle 'Black Lace' nespresciau pagal pamiskej augancius seivamedzius. Ir netgi pagal geltonlapes veisles nespresciau.

Ačiū už pamąstymus. Pasimokyti iš savo klaidų, kaip ir didžioji dauguma šios planetos gyventojų, labai mėgstu ir niekada nepraleidžiu progos. smile.gif Pirmai pradžiai nusprendžiau palaukti ir pažiūrėti, ar ‘Black Lace’ išlys iš žemių po šios žiemos. Išlys – šaunuolis, lai gyvena, nusipelnė būti ir būti būtent čia. Kompanijon gaus 3 veronikūnus, čia pradžioje, nes juos jau turiu, tik reikia į čionais perkraustyti iš vienos gėlyno dalies į šitą, o vėliau prisijungs užsakytųjų kuopa: žolynai su oudolfinų-gėliukų intarpais.

1 iš juodulių astrų ‘Lady in Black‘ (yra 2) sodinsiu šalia a la Morning Light‘o (tokio miskanto, į kurį šis turginis noname‘as labiausiai panėši; beje, iš Rasos iškvočiau, kad Gracillimus'as išgyvenimo prasme yra patikimesnis už Morning Light‘ą... va kaip...). Jis pirmoje foto pačiame centre stypso. Čia mano iš šio forumo gudruolių ir literatūros išmoktas dalykas – pasikartojimo efektas. smile.gif Šiuosyk – kartojasi tamsios dėmės: juodulis šeivamedis + juodulis astras + dar 1 juodulis astras (apie pastarąjį pratylėsiu, nes dar neradau jam vietos...). Štai ir išvardinau per paskutines 1-4 žinutes užsimintus esminius būsimo gėlyno akcentus. Nors ir nieks neprašė. O gaila... sad.gif

P.S. Prieš savaitę 4 mėnesius keliavusi mane pasiekė knyga Gardening with Grasses. O dar sakot, niekas nieko nė už ką... smile.gif

Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 04 15, 17:24)
Pas mane kaimuke auga juodauogio šeivamedžio geltonlapė forma, krūmas už namą aukštesnis. Dar mačiau laukuose prie griovio užaugęs. O Dzūkijoje jo pilnos pakrūmės, bezais vadina.

Šiaip jau,mes Dzūkijoj bezais vadinam Syringa vulgaris arba paprastąsiais alyvas mirksiukas.gif Pas mane paprastas juodauogis šeivamedis ir ne jokia geltonlapė forma,bet vasaros gale lapai stipriai pagelsta,visas tiesiog suliepsnoja.Visiškai nereiklus,nebijantis šalčių, gražus aukštas krūmas.O juodalapis kas metai stipriai apšala ir Dzūkijoj...
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 04 16, 21:47)
...Pirmai pradžiai nusprendžiau palaukti ir pažiūrėti, ar ‘Black Lace’ išlys iš žemių po šios žiemos. Išlys – šaunuolis, lai gyvena, nusipelnė būti ir būti būtent čia. Kompanijon gaus 3 veronikūnus...

Gal viskas su Black Lace yra gerai ir jis laimingai sulaukė pavasario, jei krūmelis buvo pasodintas užuovėjoje, o gražus gojelis iš jūsų nuotraukos užstojo šeivamedį nuo stiprių žiemos vėjų.
Užpraeitą rudenį (rugpjūčio pabaigoje) aš irgi sodyboje pasodinau mažulytę Evą Black Lace (nes kai pamačiau jos suaugusios vaizdą internete...) Man patarė sodinti Evą užuovėjoje, taip ir padariau. Dar ją prieš žiemą apibėriau lapais, kad būtų šilčiau. Krūmelis buvo visai jaunutis, bet pernykštę žiemą atlaikė puikiai ir nenušalo. Pavasarį jį be gailesčio nugenėjau, kad labiau šakotųsi, vis palaistydavau dilgėlių raugo trąšomis – tai per praeitą vasarą išaugo į, gal ir ne žmogau ūgio, bet netoli to, ažūrinį krūmą. Vadindavau ją gražuole Eva, tik taip smile.gif
Šį savaitgalį, tikiuosi, pamatysiu kaip po žiemos laikosi Eva ir kiti augaliukai sodyboje, nes važiuojam atidaryti sezono. Kai tokios gražios dienos, tai gal ir kaimo keliukai greičiau pradžius ir taps pravažiuojami.
Atsakyti
dabar nukrypsiu biski nuo krūmų, turiu klausimą apie plukes, anemone lygtais lotyniškai- nu baisiai man jos gražios- koki ypatumai auginimo jų kad pelės nesuėstų gumbų ir kad kasmet žydėtų- iškasam, paliekam žiemai ir pan. info domina 4u.gif ax.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 04 16, 22:47)
Ačiū už pamąstymus. Pasimokyti iš savo klaidų, kaip ir didžioji dauguma šios planetos gyventojų, labai mėgstu ir niekada nepraleidžiu progos. smile.gif Pirmai pradžiai nusprendžiau palaukti ir pažiūrėti, ar ‘Black Lace’ išlys iš žemių po šios žiemos. Išlys – šaunuolis, lai gyvena, nusipelnė būti ir būti būtent čia. Kompanijon gaus 3 veronikūnus, čia pradžioje, nes juos jau turiu, tik reikia į čionais perkraustyti iš vienos gėlyno dalies į šitą, o vėliau prisijungs užsakytųjų kuopa: žolynai su oudolfinų-gėliukų intarpais.

1 iš juodulių astrų ‘Lady in Black‘ (yra 2) sodinsiu šalia a la Morning Light‘o (tokio miskanto, į kurį šis turginis noname‘as labiausiai panėši; beje, iš Rasos iškvočiau, kad Gracillimus'as išgyvenimo prasme yra patikimesnis už Morning Light‘ą... va kaip...). Jis pirmoje foto pačiame centre stypso. Čia mano iš šio forumo gudruolių ir literatūros išmoktas dalykas – pasikartojimo efektas. smile.gif Šiuosyk – kartojasi tamsios dėmės: juodulis šeivamedis + juodulis astras + dar 1 juodulis astras (apie pastarąjį pratylėsiu, nes dar neradau jam vietos...). Štai ir išvardinau per paskutines 1-4 žinutes užsimintus esminius būsimo gėlyno akcentus. Nors ir nieks neprašė. O gaila... sad.gif

P.S. Prieš savaitę 4 mėnesius keliavusi mane pasiekė knyga Gardening with Grasses. O dar sakot, niekas nieko nė už ką... smile.gif

Man pasiseke labiau - per nepilnas dvi savaites pasieke 'Planting. A new perspective':) Ta kuri pasieke jus - puiki knyga:)
Pasirinkti akcentai - verti demesio. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2013 04 17, 19:34)
Man pasiseke labiau - per nepilnas dvi savaites pasieke 'Planting. A new perspective':) Ta kuri pasieke jus - puiki knyga:)
Pasirinkti akcentai - verti demesio. smile.gif

Dėl tų knygų, užsakomų internetu, tai nemėgstu tokio pirkimo būdo, todėl neišmanau, kodėl taip ilgai ar trumpai gaunasi. Kita knyga ‘Designing with Grasses‘ parsivilko per mėnesį. Dar nesu įgali įvertinti abiejų knygų gerumo. Su Landscapes in Landscapes aiškiau – šedevras ir tiek. smile.gif

Dėl tų tamsiųjų akcentų, tai iškilo toks klausimėlis dėl juodulių astrų, o tiksliau, dėl 1 iš jų. 1 pirkau pas Rasą prieš metus, kitą – turguje prieš 2. Kad Rasos yra tikrai ‘Lady in Black‘ aišku, o dėl kito visaip gali būti. Nelabai išeina juodu lyginti, nes turginis auga mažumėlę užspęstas ir per arti kalninių pušelių (t.y. gali būti jų apvalgomas bei parūgštinamas), todėl lyginant su Rasos astru, jis nėra toks platus ir tankus, bet užtat yra aukštesnis. Dėl gebėjimo pajuoduoti, tai Rasos lyg ir labiau nuskrunda (saulės abu gauna vienodai), bet gal toks įspūdis kyla dėl skirtingo tankumo. Tai klausimas būtų toks specifinis – gal kas žinote, kokie juoduliai astrai Lietuvoje yra paplitę? Iš atsakymo tikiuosi sužinoti, kad Lietuvoje yra tik, tarkim, ‘Lady in Black‘ ir dar 1, tačiau esminių skirtumų tarp jų nėra. Tada būtų ramu dėl noname‘o elgesio ateityje, kad jis išrodys taip, kaip planuoju.

Atsakyti
Sveiki,
vienoj temoj jau parašiau, bet paskui užmačiau šią temą ir pagalvojau, kad čia taikliau bus biggrin.gif turiu nedidelį plotelį kieme, kur norėčiau užsisodinti gėlių, kurios man kasmet žydėtų. Sodininkė tikrai nesu, neturiu daug patirties su gėlėm. Ką galėtumėt patarti, kokiai gėlei nereikėtų labai daug priežiūros? blush2.gif

O galbūt tokiu atveju geriau nežydintys augalai?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Top_Secret: 21 balandžio 2013 - 15:00
QUOTE(adija5 @ 2013 04 17, 00:19)
Šiaip jau,mes Dzūkijoj bezais vadinam Syringa vulgaris arba paprastąsiais alyvas mirksiukas.gif Pas mane paprastas juodauogis šeivamedis ir ne jokia geltonlapė forma,bet vasaros gale lapai stipriai pagelsta,visas tiesiog suliepsnoja.Visiškai nereiklus,nebijantis šalčių, gražus aukštas krūmas.O juodalapis kas metai stipriai apšala ir Dzūkijoj...

Uošvija Dzūkijoje, tai anyta tikrai šeivamedį bezu vadina , kartais man vertėjo reikia:D Kiek žinau, juodojo yra dar kelios tamsialapės formos, tos atsparesnės gal būtų g.gif Jei labai reikia tamsaus krūmo, gal bandykit pūslenį, lyg tai "Diabolo" vadinasi ta forma. Seniau jų medelynuose daug būdavo.
Atsakyti
QUOTE(Ramika @ 2013 04 17, 14:29)
Gal viskas su Black Lace yra gerai ir jis laimingai sulaukė pavasario, jei krūmelis buvo pasodintas užuovėjoje, o gražus gojelis iš jūsų nuotraukos užstojo šeivamedį nuo stiprių žiemos vėjų.
Užpraeitą rudenį (rugpjūčio pabaigoje) aš irgi sodyboje pasodinau mažulytę Evą Black Lace (nes kai pamačiau jos suaugusios vaizdą internete...) Man patarė sodinti Evą užuovėjoje, taip ir padariau. Dar ją prieš žiemą apibėriau lapais, kad būtų šilčiau. Krūmelis buvo visai jaunutis, bet pernykštę žiemą atlaikė puikiai ir nenušalo. Pavasarį jį be gailesčio nugenėjau, kad labiau šakotųsi, vis palaistydavau dilgėlių raugo trąšomis – tai per praeitą vasarą išaugo į, gal ir ne žmogau ūgio, bet netoli to, ažūrinį krūmą. Vadindavau ją gražuole Eva, tik taip smile.gif
Šį savaitgalį, tikiuosi, pamatysiu kaip po žiemos laikosi Eva ir kiti augaliukai sodyboje, nes važiuojam atidaryti sezono. Kai tokios gražios dienos, tai gal ir kaimo keliukai greičiau pradžius ir taps pravažiuojami.

Manasis auga skersvėjuose. Tik kad šiaurės vėjo nemato, o kitų krypčių – kiek nori... sad.gif Buvo apklotas durpėmis, tad gal gi jam žieminiai vėjai buvo nė motais. Žiūrėsim. O kaip jūsų Eva po žiemos?
Ar kuriai teko žolynus sodinti ne vienetais, o plotais? Ta prasme, kokius lendrūnus ar šluotsmilges užleisti kvadratiniais metrais, t.y. pievomis? Tik nesakykit, kad aš būsiu pirma ant Lietuvos... sad.gif
_________
Top_Secret, gal vietę galite parodyti? Nes... na nieko neaišku, kur ir kaip tai turėtų būti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 22 balandžio 2013 - 22:14
QUOTE(vi_ @ 2013 04 22, 23:11)
Top_Secret, gal vietę galite parodyti? Nes... na nieko neaišku, kur ir kaip tai turėtų būti.

Na aš turiu omeny kokį 200x50 cm plotą prie pat namo sienos. Vieta gėlėms ten gera, jokių skersvėjų, šiuo metu auga 2 tulpės (iš kažkokių senų laikų) biggrin.gif Tai va ir galvoju, kokių gėlių man ten būtų geriau užsisodinti? rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Top_Secret @ 2013 04 23, 08:21)
Na aš turiu omeny kokį 200x50 cm plotą prie pat namo sienos. Vieta gėlėms ten gera, jokių skersvėjų, šiuo metu auga 2 tulpės (iš kažkokių senų laikų)  biggrin.gif Tai va ir galvoju, kokių gėlių man ten būtų geriau užsisodinti?  rolleyes.gif

Galvoti tada teks gerokai daugiau. Klausimas - ka sodinti tai kaip 'koki nama man statytis?'. Įvertinti reikia: kiek laiko galesiu/noresiu skirti prieziurai, koks stilius tiktu prie visos namo, interjero visumos, kokio aukscio tai turi buti augalai - ar dengti ar neblokuoti, sviesus ar tamsesni, koks dirvozemis, kiek saules/seselio, kiek pralaidi dirva (drenazas), ar vejai yra problema ar ne. Visa tai ivertinus liks kazkokia augalu grupe (pvz. stambus pavesiu augalai naturalistiniam stiliui arba ryskus, megstantys saule, vidutinio aukscio vidutinio aukscio, ilgai zydintys augalai, reikalaujantys mazai prieziuros). Tada jau belieka rinktis augalu kompozicijas ar vienarusius augalus.
Papildyta:
[quote=vi_,2013 04 22, 23:11]
Manasis auga skersvėjuose. Tik kad šiaurės vėjo nemato, o kitų krypčių – kiek nori... sad.gif Buvo apklotas durpėmis, tad gal gi jam žieminiai vėjai buvo nė motais. Žiūrėsim. O kaip jūsų Eva po žiemos?
Ar kuriai teko žolynus sodinti ne vienetais, o plotais? Ta prasme, kokius lendrūnus ar šluotsmilges užleisti kvadratiniais metrais, t.y. pievomis? Tik nesakykit, kad aš būsiu pirma ant Lietuvos... sad.gif

vi, klausimas kiek naivokas. Tiksliau naivu laukti sodinusiu lendrunu pievas supermamos forume. Realiau butu uzsienieciu bloguose, kur is nuotrauku matosi ar gali tureti tokios patirties ar ne.

O kokiu lendrunu ar sluotsmilgiu negalima uzleisti kvadratiniais metrais? Ir kodel? Man atrodo pati sau atsakius i sita klausima atsakysite ir i savaji.
Atsakyti