Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VI tema 2012m. ruduo

QUOTE(smth1 @ 2013 04 13, 17:43)
Del to, kad jis nera is tu kantriuju ir atspariuju. Jis kiekvienais metais apsaldavo ir pas Rasa, tai koki metra su puse pasiekdavo vasaros gale.  Taip kad del tu 2.5m nesukciau galvos;)

Tai pas Rasą jį ir regėjau bei jos apie tuos metrus paklausiau. Manau, kad tie metrai su laiku gaunasi, augalui subrendus. Pas mus yra margalapis šeivamedis 10 metų senumo. Kiekvienais metais it hortenzija pradeda gyvenimą iš naujo. Tai su kiekvienais metais jis vis monstrėja. 2,5 m pernai jau buvo. Ir į šonus yra nepadoriai praplatėjęs. Baudžiamės jam kiek šaknis apkapoti, kad saiko jausmas augaliukui grįžtų. Per daug jau jo gaunasi. Gi žiedų 1-2 išspaudžia.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 04 13, 23:42)
Tai pas Rasą jį ir regėjau bei jos apie tuos metrus paklausiau. Manau, kad tie metrai su laiku gaunasi, augalui subrendus. Pas mus yra margalapis šeivamedis 10 metų senumo. Kiekvienais metais it hortenzija pradeda gyvenimą iš naujo. Tai su kiekvienais metais jis vis monstrėja. 2,5 m pernai jau buvo. Ir į šonus yra nepadoriai praplatėjęs. Baudžiamės jam kiek šaknis apkapoti, kad saiko jausmas augaliukui grįžtų. Per daug jau jo gaunasi. Gi žiedų 1-2 išspaudžia.

Vi, jei šeivamedis įsiaugs, gali jį kas met gana žemai genėti, kaip hortenzijas. Tuomet turėsi iki 1.5. Tik nežydės.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2013 04 13, 16:43)
Del to, kad jis nera is tu kantriuju ir atspariuju. Jis kiekvienais metais apsaldavo ir pas Rasa, tai koki metra su puse pasiekdavo vasaros gale.  Taip kad del tu 2.5m nesukciau galvos;)

na, nepasakyčiau aš taip apie jį-pas mane juodauogis šeivamedis auga net keliose vietose, ir vis paukštukų pasėtas, pasodintas, dyyyydelis gražus krūmas, žydi laaaaaabai gausiai. Aukštas, rupkė, bent 5m, gal ir daugiau, bijau ką ir sakyt, bet kaip obelis,panašiai, dydžio krūmas. Ne margalapis pas mane. kažkiek išgenim kasmet, tai vis biskutį mažiau vietos užima, bet sklypo pakraštyje nemaišo tas grožis, užstoja kas nereikai nuo pašalinių akių. Dar nebuvo niekad nei apšalęs, nei iššalęs. žemė pas mane prasta, priemolis, šaltžemis ir t.t.
Atsakyti
merginos,
ar kuri auginat margalape bergenija? ar tokios ir auga kaip reklamuoja nuotraukose?
Atsakyti
Ačiū Gaudvilė už priminimą dėl persodinimų. Nors ir lieka neaišku, dėl momento, kada geriau iškasinėti – jau prabudusius augaliukus ar dar ne.

Marmeladas, o kur čia tokie dideli šeivamedžiai auga? Gal arčiau jūros?

Mūsų margalapis šeivamedis per vasarą pasidaro toks, kaip kad matyti pirmoje foto. O antroje foto tas mažytis tamsus kliackiukas pievos dešinėje ir yra juodulis šeivamedis. Už jo matosi kraštovaizdis, kurio nesinori užtemdyti. Beje, tarp pirmoje foto besimatančių krūmų/medžių planuoju užleisti šluotsmilgių ir lendrūnų pievą. Lopais.

user posted image

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 14 balandžio 2013 - 19:07
QUOTE(vi_ @ 2013 04 14, 20:06)
Nors ir lieka neaišku, dėl momento, kada geriau iškasinėti – jau prabudusius augaliukus ar dar ne.

Dabar nelabai atgaminu, kas dar ilgiau budinasi be miskantų. Tarkim pas mane kieme, pietinėj, mulčiuotoj daly beveik 100proc jau viskas ir prabudę. Truputį ilgiau palaukti reikia didesniam šešėly augančių, bet tikrai nelabai ilgai.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2013 04 14, 22:32)
Dabar nelabai atgaminu, kas dar ilgiau budinasi be miskantų. Tarkim pas mane kieme, pietinėj, mulčiuotoj daly beveik 100proc jau viskas ir prabudę. Truputį ilgiau palaukti reikia didesniam šešėly augančių, bet tikrai nelabai ilgai.

Tas tai tiesa – kol iki gėliukų nusikapstysiu, jie jau visi bus atsikėlę. Šiemet nesigauna kiekvieną savaitgalį pas juos lakstyti. Žvalgai šį savaitgalį ten pabuvojo, tai pranešė, kad matronos jau pabudusios, kitur sniegas guli, o keliai tiek pažliugę, kad kitą savaitgalį ten neverta nė kojos kelti – užklimpsi garantuotai purve. Iš praeitų metų pamenu, kad ilgiau už kitus saulakis, ežiuolė ir juodulis astras snūduriavo (miskantų tada dar neturėjau). Jau galvojau, kad pamirė nabagai...

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 04 14, 19:06)
Marmeladas, o kur čia tokie dideli šeivamedžiai auga? Gal arčiau jūros?

ui, jūra mumis toli, zanavykija, pasienis su kaliningrado sr. ( kaip ten dainiai dainavo- kur bėga Šešupė, kur Nemunas teka) , bandysiu foto surast kokią, bet pas mane ne dekoratyvinis, stambiais lapais, vaistinis tas, vakare naminiam kompe gal foto surasiu, dabar paštą šukuoju, gal kur išsaugojus, žiedai vat toki
[attachmentid=227935]
( objektas- krūmas, ne skara mirksiukas.gif , kitokios foto naturiu blush2.gif )
http://lt.wikipedia....gis_Ŕeivamedis

p.s. sniego pas mumis jaui visiškai nėra, sakyčiau, bent šiandien niekur neteko matyt, nei soduose, nei mieste pravažiuojant- tik vanduo, purvynas ir žolė ruda, snieguolės pilnumoj žydi, pumpurai ant krūmų pampsta wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Marmaledas: 15 balandžio 2013 - 10:08
aispra, pirmojoje iš mano išdėtųjų foto matosi 10 metų margalapis šeivamedis, kuris kožną žiemą nušąla visas šakas ir kiekvienais metais pradeda reikalus iš naujo. Ir štai tau prašom kaip išbujoja. Manau, kad juodalapiui ilgainiui irgi pavyktų pasiekti panašų rezultatą. Gal tik ne toks tankus būtų, nes jo lapai plonesni.

QUOTE(Marmaledas @ 2013 04 15, 11:06)
ui, jūra mumis toli, zanavykija, pasienis su kaliningrado sr. ( kaip ten dainiai dainavo- kur bėga Šešupė, kur Nemunas teka) , bandysiu foto surast kokią, bet pas mane ne dekoratyvinis, stambiais lapais, vaistinis tas, vakare naminiam kompe gal foto surasiu, dabar paštą šukuoju, gal kur išsaugojus, žiedai vat toki
[attachmentid=227935]
( objektas- krūmas, ne skara  mirksiukas.gif , kitokios foto naturiu blush2.gif )
http://lt.wikipedia....gis_Ŕeivamedis

p.s. sniego pas mumis jaui visiškai nėra, sakyčiau, bent šiandien niekur neteko matyt, nei soduose, nei mieste pravažiuojant- tik vanduo, purvynas ir žolė ruda, snieguolės pilnumoj žydi, pumpurai ant krūmų pampsta  wub.gif

Zanavykija tai jau, skaityk, šiltieji kraštai, palyginus su rytų Lietuva. smile.gif

Manasis šeivamedis yra ‘Black Lace‘. Čia rašoma, kad auga iki 4 metrų, bet galima kiekvienais metais genėti. Tačiau Vilniaus, o juolab Utenos kraštuose, kur yra mūsų sodyba, genėti nėra ką, nes visos šakelės nušąla ir belieka tik pavasarį stagarus nusikarpyti. Tai va, eik žinok kaip čia būtų jeigu būtų. Gal geriau visgi vietoj šeivamedžio juodulį astrą ‘Lady in Black‘ sodinti. Tiesa, tada gigantai veronikūnai, kuriuos žadu sodinti šalia, gali nei šiaip nei taip atrodyti. Bėda... sad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 15 balandžio 2013 - 14:02
juodauogis šeivamedis Vilniuje, ne "šiltuose kraštuose" biggrin.gif
user posted image
biški kreivas, nes nugenim iki plikų kamienų ir šakas išpjaustom - nes auga labai greit, griūna ir ant namo ir į kelią.... daug metų auga, žydi, uogų priaugina, labai jį myliu.... bet žinau kad tie juodalapiai tikrai jautresni šalčiui...
Atsakyti
QUOTE(zuikis5 @ 2013 04 15, 13:50)
. bet žinau kad tie juodalapiai tikrai jautresni šalčiui...

va va, ir pas mane juodauogis ne juodalapis, nei lepus nei ką- auga belekur belekaip, ir gan greitai, bet vienas yra prie eglės didelės kamieno prisiglaudęs, pavėsyje, tai tikrai mažiukas,nei trečdalio kaip kiti nėra ūgio ir pločio, ir vaizdo. Man patinka jo žiedų arbata, labai gerai gerklei, kosuliams, pūslei, inkstams netgi. Ir uogos džiovintos tam pačiam pas mumis naudojamos, tad tegu tik auga ir bujoja, tik vis norisi jį suvaldyt, nes bus gigantas neprižiūrimas jei.
ot patiko jo panaudojimas kenkėjams darže:
" Visas augalas išskyrus žiedus ir uogas nuodingas (silpnai nuodingos ir uogų sėklos, taip pat nesunokusios uogos). Žiedai aromatingi, naudojami užpilams taip pat iš jų ruošiami preparatai peršalimo gydymui.
Uogos valgomos, nors nėra gardžios. Dažniausiai iš jų gaminama uogienė, želė, vaisių vynas, jų dedama į pyragus, tortus.
Specifinio kvapo lapai naudojami atbaidyti muses nuo gyvulių. Darže tankiai ir giliai prismaigsčius šio augalo šakelių, šalinasi kai kurie kenkėjai, pvz., serbentinės kandys, kopūstiniai baltukai. Nemėgsta kvapo ir kurmiai bei graužikai."
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Marmaledas: 15 balandžio 2013 - 16:10
Pas mane kaimuke auga juodauogio šeivamedžio geltonlapė forma, krūmas už namą aukštesnis. Dar mačiau laukuose prie griovio užaugęs. O Dzūkijoje jo pilnos pakrūmės, bezais vadina. Taip kad kas turit sodybas ten, tai nė pirkti nereikia. smile.gif Man tai vienas gražiausių krūmų- paprastas putinas. Gražiai žydi, nuo liepos uogos juodos išryškėja, vėliau parausta, lapams nukritus dar laikosi. Dar prie mano namų parkelio pakraštys užžėlęs ožerškiais{ gal teisingai parašiau, tingiu į žinyną kreiptis}, tai linksma važiuoti visą rudenį pro šalį, raudonuoja wub.gif
Atsakyti