Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VI tema 2012m. ruduo

QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 03 20, 11:38)
Ar miskantai tokie lepūs? Maniškiai iš šiaurinės pusės auga, didesnės vėjų pagairės nėra, ir sniegą nupučia plikai, kasmet gyvi būna g.gif <...>

Ne visi. Ir ne visada. Čia jau buvo kadais kalbėta, kad nekurie (konkrečiai „Morning Light“) kartais ne išsyk, o po kelių metų ima ir sunyksta (gal po kokio ypatingai prasto sezono?...). Žodžiu, yra miskantų, kurie mūsų sąlygomis išgyvena, bet nėra stabilūs. Kaip tyčia, jie yra iš tųjų pačių gražiausių, kurių baisiausiai norisi. O yra miskantų-Lietuvos patriotų ('Ferner Osten' arba 'Flamingo', pvz.), kurie čia ramiai gyvena ir nekelia problemų. Nebent, jei čiut ne spalyje sukiši juos jaunučius į dirvą ir palieki kapanotis, tai ne faktas, kad išsikapanos. Apie tai ir baiminausi čia kiek anksčiau. Beje, 'Ferner Osten' ir 'Flamingo' tai ne kokie baisuokliai. Toli gražu. Nežinau, kaip 'Flamingo', bet 'Ferner Osten', net ir visai mažas būdamas, pas mane rudenį tokiomis gražiomis spalvomis nusidažė, kad nors atostogas imk, kad tik į jį galėtum ilgiau žiūrėti. smile.gif

O kokie jūsų miskantų vardai?

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 03 20, 16:41)

O kokie jūsų miskantų vardai?

Didįjį pirkau mugėje kaip Flamingo, nors pagal nuotraukas maniau, kad ryškesnis bus. Mažyliai dar nežydėjo, draugė visą padėklą atvilko neišpardavus, ji augaliukais iš lenkų prekiauja, tai net nežinojo, kas ten per veislė g.gif Šią vasarą parodys žiedus, bandysiu nustatyti, kas per žvėrys smile.gif
Atsakyti
QUOTE(zuikis5 @ 2013 03 19, 14:22)
Kažkada jau rašiau apie mūsų eksperimentą... bet galiu ir pasikartot - būna pirkti (senukuose berods) žydinčių pievų gėlių sėklų mišinių (aguonos, rugiagėlės, spalvoti linai, juodgrūdės), mes buvom pasisėję tokią pievelę - kad žydėtų ne tik pavasarinės gėlės, o ir vasarą... Jei nešienaujama pieva ir smulkesnė žolytė - neblogai viskas, gražu be galo... bet paskui liko negraži išgulus žolė tik... Mano asmenine nuomone, tai tiktų toks atvejis smėlingose vietose, kur neužauga labai vešli žolė - tai ten gal ir kokie čiobreliai, jonažolės augtų ir būtų labai gražu  wub.gif

Dėkui už patarimus. Va tokios pievos ir noriu . Žinau yra ir minusų , va ta žolė išgulus laiku nenušenauta doh.gif Ypač per kokias audras ir krušas vasarines doh.gif
Pas mus priemolis, gana drėgna būna ten , bet žadu durpių dar atvežti ir drenažą nuvesti į tvenkinį.

QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 03 19, 19:45)
Jei norit žydinčios pievos, tai jos nepjaukit. Tik tiek, kad ten velnias kojas išsisukios. Bet daug laukinių gėlių žydi vasaros vidury ar pabaigoje, pjaunant jos pamažu sunyks.

Va ir esmė, kad tiek darbo ir papildomų išlaidų svarbiausia, Ne ten kokie 10a. bus ir neduok d. veltui. Kad tik nesunyktų. Žodžiu sėdžiu ir mąstau dar apie viską. Dėkui smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zydrunyte: 21 kovo 2013 - 08:33
Kadangi čia esama natūralaus stiliaus (pievos ir pan.) ir Piet‘o Oudolf‘o mėgėjų, pasidalinsiu per vargus iškrapštyta informaciją apie nekuriuos augaliukus į šią temą.
Identifikavau 2 nuostabius ir dėmesio nenuvalkiotus oudolfinus (P.Oudolfo gėliukus-mylimukus), įžiūrėtus a la pievose ‘Landscapes in Landscapes‘ knygoje. Gal tai bus kažkas mielo ar naujo bei verto užsinorėjimo ne tik man. Gali atsitikti ir taip, kad atpažinsite juose gėliukus-blogiukus, nuo kurių verta slėptis? Tada rėkit! smile.gif
Vienžo. Visų pirma, apie seniau čia bandytą atpažinti augaliuką, panašų į artemisiją, kuris nieko daugiau apart artemisijos niekam daugiau minčių nesukėlė. Tada beliko konstatuoti, kad kalba eina ne apie artemisiją. Ir štai aš jį atradau. Tiesa, pavadinimo nežinau, nes iškrapščiau tik foto be paaiškinimų. Jei atpažinsite, būkit geros, ir papasakokite, ką apie jį žinote.

Neartemisija, bet kas tada?

Apie kitą oudolfiną, nepaisant jo nemaraus grožio, čia išvis niekas ir niekada nėra užsiminęs. Tai Geum triflorum. Lietuviško pavadinimo nepavyko rasti.

Nekantriai lauksiu jūsų pakalbėjimų apie šiuo gėliukus.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 03 21, 17:51)
K
Jei atpažinsite, būkit geros, ir papasakokite, ką apie jį žinote.

Neartemisija, bet kas tada?

Apie kitą oudolfiną, nepaisant jo nemaraus grožio, čia išvis niekas ir niekada nėra užsiminęs. Tai Geum triflorum. Lietuviško pavadinimo nepavyko rasti.

Nekantriai lauksiu jūsų pakalbėjimų apie šiuo gėliukus.

Geum - tai sena gera žiognagė. Ne vieną jų veislę turi Rasa ir minėjo man, kad atsiveš vieną Oudolfo išvestą veislę. Ir Darius turi labai gražią, berods rūšinę žiognagę. Tačiau būtent šios rūšies tai turbut Lt neturi niekas. Apie žiognages pasakyti nieko blogo neišeitų, kaip tik labai tvarus augalas.

O ne-artemisija tai Heuchera m. `Autumn bridge`. Literatūra apibūdina kaip labai stiprų, ilgai žydintį super augalą. Pernai mačiau berods ar tai daugiametėse, ar pas Vyšniauskus.

Tik vienas dalykas - nemanau, kad yra bent 10proc. tikimybė, kad tarp Oudolfo išvestų augalų atsirastų tokių, kurie mūsų platumose taptų invaziniais. Nebent turėdama omeny blogiukus, turėjote omenyje kažką kitą. Klausimas ką? P.O. išvedinėjo augalus, kurie būti tvirti, neagresyviai plintantys, atsparūs ligoms, kenkėjams ir pan.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo smth1: 21 kovo 2013 - 18:04
smth1, ačiū už greitąją pagalbą. smile.gif Dėl Heuchera m. `Autumn bridge` neliko jokių abejonių – tai ji. P.Oudolfo knygoje foto gerokai supainioja mėginantį atpažinti šį augaliuką, nes pirmame plane kyšo tik jo žiedynai, lapų nesimato nė užuominos, o toliau a la pievos fonas (beje, antrame plane rūgtis, kurią čia jau beveik visos turim, tai abu augaliukai labai gražiai susišneka). Tada, kai pirmą sykį buvau pakėlusi šį klausimą, pasipasakojau, kad neartemisija man labai panaši į mūsų pievų gėlę, kvepiančią žemuoginiu muilu. Sužinojau jos pavadinimą – paprastasis lipikas (galium mollugo). Maniau, kad tai ji ir bus, bet toli gražu ne.
Dėl žiognagės (Geum trifolium) tai yra dar kiek abejonių visgi. Gal dėl to, kad ‘Landscapes in Landscapes‘ knygoje įdėtos šio augaliuko rudeninės foto. Ankstyvą rudenį jis atrodo baltas, o visiškai vėlyvą – žiedyno liekanos yra įgavusios mėlynumo ir bais meniškos, jei fotografuoti iš arti.
Kas dėl blogiukiškumo, tai turėjau omenyje, kad gal augalai yra bais trapūs (neatlaiko jokio vėjapūčio, serga miltlige ar dar kuom nors, nemėgsta kaimynų ir t.t.) arba bais trumpalaikio grožio (greit nužydi ir pavirsta nefotogeniškais stagarais).

Atsakyti
Dar apie 1 oudolfiną prakalbsiu. Toje pačioje P.Oudolf‘o knygoje Landscapes in Landscapes įžiūrėjau dievišką augaliuką. Foto-pievoje stypso pavieniai augalai su vieninteliu žiedynu ant koto, kuris jau nužydėjęs, sugliaudęs krapo formos žiedyną į piltuvėlį, ant kiekvienos žiedyno gyslelės galiuko yra užmezgęs uogiuką/sėklidę. Spalviškai tai atrodo taip, kad uogytės yra šviesiai žalios, o likusi dalis ruda. Visi kiti augaliukai pievoje toliau sau ramiai žydi ir gyvena, o tarp jų šie štai šedevrai. Vaizdelis pritrenkiantis. Nenutuokiau, kas tai, o pasirodo, kad česnakai atropurpureum. Čia jie dar žydi sau, gražu, o pamirė – dar gražiau. Myliu už tai česnakus (ačiū jot.ka už pradinį įsimylėjimą į josios ufonautą smile.gif ). Tai tiek.

Ko tylit?

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 03 22, 21:45[/QUOTE)

Kad kaip ir nėra ko pridurti smile.gif Toks šaltis ir liūdesys už lango, kad net vasaros augalai nesiplanuoja verysad.gif Žiognagė buvo labai graži wub.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 03 22, 22:45)
česnakai atropurpureum[/url]. Čia jie dar žydi sau, gražu, o pamirė – dar gražiau. Myliu už tai česnakus (ačiū jot.ka už pradinį įsimylėjimą į josios ufonautą smile.gif ). Tai tiek.

Ko tylit?

Na gražūs tie ufonautai mirksiukas.gif
Atsakyti
Sudygo mano inkarvilėjos. Tik gaila, kad šiemet dar žiedų nebus. O rusmenių sudygo, turbūt plantaciją reiks steigti. Palauksiu, kol pražys, tada įdomesnes pasiliksiu.
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 03 23, 10:18)
Sudygo mano inkarvilėjos. Tik gaila, kad šiemet dar žiedų nebus. O rusmenių sudygo, turbūt plantaciją reiks steigti. Palauksiu, kol pražys, tada įdomesnes pasiliksiu.

Pasilikit visas, jos labai neilgaamzes.smile.gif
Atsakyti
Man taip atrodo, kad kol negali nieko daryti, reikia galvoti ir, jei yra noras, kalbėti apie tai, ką darysi. Nes po mėnesio su uodegyte mūsų gėlynuose matysis tik mūsų užpakaliai, t.y. teks dirbti neatsitiesiant, o sutemus, gal, jei bus jėgų, čia pasipasakoti apie nuveiktus darbus. Tai irgi įdomu. Bet kūrybiniai pamąstymai būtų įdomiau. Bent man. Tik mes apie juos kažkaip sugebam nutylėti. smile.gif

Per 2 metus nuėjau nuo savojo „kolekcinio“ Saulakio ir co gėlynuko į negrįžtamai tolimus tolius. Jei ne šis forumas, būčiau ir ne taip toli, ir kitoje nei dabar pusėje. Tad netylėkim nei apie save, nei apie kitus.

Atsakyti