Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VI tema 2012m. ruduo

QUOTE(smth1 @ 2012 11 02, 12:34)
Kadangi neturiu savo blogo, o ir nematau reikalo jo turet, tai parasysiu cia. Visada galima ir neskaityti, ar ne
Kilo noras vel isguldyti kylancias  mintis. Inspiracija turbut buvo pora sauletu valandu, praleistu sode ir kiti, taciau labiau salutiniai veiksniai.

Ačiū, kad dalinatės 4u.gif Ryte paskaičiau ir paskui visą dieną mintis nešiojausi smile.gif Man šiais metais irgi užėjęs baisus noras atsisakyti rudenį negražiai atrodančių augalų. Bus žiemos dėlionė, kaip gėlynų vientisumą rudeniop išlaikyti biggrin.gif Tik mano patirtis rodo, kad augalo rūšis dar negarantuoja, kad jis gražiai ar negražiai atrodys. Pavyzdžiui, turiu pusiau visžalę viendienę, kuri iki pat galo atrodė puikiai. Labiau iš inercijos ją nurėžiau, nes rėžiau visas kitas. Tuo tarpu kraujalakės ir ežiuolės, kurios turėjo išlaikyti gražius nužydėjusius žiedynus, nusišėrusios ir neįspūdingos. Su šilokais labai skirtinga patirtis - vieni gražūs, kiti - ne. Žinoma, dauguma mano augalų labai jauni, oro sąlygos daug lemia, anksti spręsti ir t.t. Bet po truputėlį ima aiškėti, kodėl Outdolf ar van Sweden išvedinėjo savo augalų veisles biggrin.gif

Čia šiaip šiek tiek paveiksliukų be konkretaus tikslo biggrin.gif. Vakar aptikau, pasirodė gražu biggrin.gif : http://garten-moorriem.de/garten.html
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aispra: 02 lapkričio 2012 - 20:42
QUOTE(aispra @ 2012 11 02, 21:41)
Ačiū, kad dalinatės 4u.gif  Ryte paskaičiau ir paskui visą dieną mintis nešiojausi smile.gif Man šiais metais irgi užėjęs baisus noras atsisakyti rudenį negražiai atrodančių augalų. Bus žiemos dėlionė, kaip gėlynų vientisumą rudeniop išlaikyti biggrin.gif Tik mano patirtis rodo, kad augalo rūšis dar negarantuoja, kad jis gražiai ar negražiai atrodys. Pavyzdžiui, turiu pusiau visžalę viendienę, kuri iki pat galo atrodė puikiai. Labiau iš inercijos ją nurėžiau, nes rėžiau visas kitas. Tuo tarpu kraujalakės ir ežiuolės, kurios turėjo išlaikyti gražius nužydėjusius žiedynus, nusišėrusios ir neįspūdingos. Su šilokais labai skirtinga patirtis - vieni gražūs, kiti - ne. Žinoma, dauguma mano augalų labai jauni, oro sąlygos daug lemia, anksti spręsti ir t.t. Bet po truputėlį ima aiškėti, kodėl Outdolf ar van Sweden išvedinėjo savo augalų veisles biggrin.gif

Čia šiaip šiek tiek paveiksliukų be konkretaus tikslo biggrin.gif. Vakar aptikau, pasirodė gražu biggrin.gif : http://garten-moorriem.de/garten.html

Tikrai nepulkit spresti is pirmameciu. Nebent augalui netinka vieta.
Papildyta:
QUOTE(smth1 @ 2012 11 02, 22:17)
Tikrai nepulkit spresti is pirmameciu. Nebent augalui netinka vieta. Grazus paveiksliukai.smile.gif

Atsakyti
jo man irgi kilo tokiu minciu kad reiks dar si ta pakeisti,persodinti kad rudeni po pirmu salnu nesusigadintu bendras vaizdas.man tik melsves padare tokias skyles,manau prie ju pasodinsiu siloku ir viendieniu.ir vaizdas turetu islikti.kaip pavasari apie tai nepagalvojama.
Atsakyti
Praeitą savaitgalį interneto gėlynuose „skyniau“ gėliukus savo būsimiems smilgynams. Gal kam, į tą pačią pusę judančiam, pravers. Beveik visi jie a la krapų stiliaus – ir pagal vaizdelį, ir pagal gyvenimo būdą. smile.gif Įtariu, o dėl nekurių žinau tiksliai, kad pamirę jie įgyja dar kitokį žavesį, t.y. gražūs nuo pradžios iki užsnigimo. Čia į šiuo metu aktualią temą kaip ir... Taigis:

Patrinia scabiosifolia
Anthriscus sylvestris 'Ravenswing'
Artemisia lactiflora
Ammi majus (False Queen Anne's Lace arba pagerinta laukinė morka, kitaip tariant)

Ir dar. Kažkada čia siūliau saulėje besikepinančiai šviesažiedei hortenzijai vėsinantį smilgų pasijonį (jot.ka, aūūū... smile.gif ). Kai pamačiau šitą vaizdelį (nors jame nei hortenzija, nei smilgos - neesminiai), pasigailėjau, kad manoji hortenzija tūno pavėsiukyje... Ir dar dar - nedėsiu paveiksliuko, bet esu užtikusi vaizdelį, kur saulainės užu smilgų atrodo dar gražesnės nei be jų. Be to, jų vasaros negandų nukliackuoti undarokai (ypač ‘Rubinzwerg’) užu smilgų širmos anei čiut nesimato. Dalykas! smile.gif

Atsakyti
Ir dar vienas šviežias atradimas, kas link amžinai gražių gėliukų, kurie dargi pritinka smilgynui ir mano pamėgtiems a la krapams smile.gif:

Montbretės. Kompaktiškos, nuspėjamos, oranžinės/smulkiažiedės (!!!), o kai nužydi, ant stiebelio kabo gražuliai oranžiniai burbuliukai. Jamam? smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 03 lapkričio 2012 - 12:35
QUOTE(vi_ @ 2012 11 03, 13:35)
Ir dar vienas šviežias atradimas, kas link amžinai gražių gėliukų, kurie dargi pritinka smilgynui ir mano pamėgtiems a la krapams smile.gif:

Montbretės. Kompaktiškos, nuspėjamos, oranžinės/smulkiažiedės (!!!), o kai nužydi, ant stiebelio kabo gražuliai oranžiniai burbuliukai. Jamam? smile.gif

Montbretes neziemoja dirvoj, reikes iskasineti. Ammi Majus vienmetis. Visu kita gali buti sunkoka rasti. Rasa minejo, kad tures Chaerophyllum hirsutum 'Roseum'.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo smth1: 03 lapkričio 2012 - 14:44
QUOTE(vi_ @ 2012 11 03, 13:35)

esu tikra monbreciu zudike doh.gif
vienais metais gavau is mamos koki 50 gumbeliu- visus praganiau, nes pamirsau rudeni iskasti. kitais metai gavau vel tiek pat- neapdairiai palikau ziemot garaze, kur temperatura pakirto zemiau nulio- visi gumbai zuvo. siemet jau kisau galva i smeli, nei prasiau nei priminiau, kad vel nebeturiu blush2.gif nu nie sudba, matyt...
pas mama jos auga vienam plotely, tai rudeni iskast nesunku, kazkaip jai ten labai sekmingai gaunasi, o ismeciau po teritorija. rudeni, kai tiek daug darbu, sunku dar ir jas prisiminti...
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 11 03, 15:38)
Montbretes neziemoja dirvoj, reikes iskasineti. Ammi Majus vienmetis. Visu kita gali buti sunkoka rasti. Rasa minejo, kad tures Chaerophyllum hirsutum 'Roseum'.

Montbretės ne jurginai, tad gal neužknis bekasinėjant. smile.gif Juolab, kad nė kastuvo šiam reikalui nereikia. O likusieji tai jo - vienmečiai, bet ne dvimečiai (berods...), ačiū Dievui. Kas turi krapų, mokės turėti ir šių. Jei norės tik. O kas dėl gavimo LT, manau, kad tai rinkos klausimas. Rinka, t.y. mes, jau yra. smile.gif e-Sėklos, a-ū-ū!!! (dėl viso pikto...)
Už Chaerophyllum hirsutum 'Roseum' ačiū ir jums, ir Rasai. Aš gi iš krapų dar pankolį norėčiau pasiūlyti. Subtilus ir valgomas grožis.
QUOTE(vobla @ 2012 11 03, 15:50)
esu tikra monbreciu zudike <...>

Reikia susiimti ir pasitaisyti. Kažkokį moralinį tabu insitaisyti, ar ką?... Mama jai davė, o ji garaže palaidojo... Baisu. Gėda. Fui. Man, pvz., kaimo kaimynka šiemet kilogramą montbrečių įdavė. Tai padla būčiau, jei kitąmet anos pas mane nesudygtų. Juk ateis patikrint, kaip anos gyvena, neišvengiamai... Ir kaip tada žmogui, bent per dvi kartas nešusiam montbretišką paveldą, į akis žiūrėti, jei anos į tą laiką komposte į azotus, fosforus ir kitus dalykus skaidytųsi? Retorinis klausimas, ir apsaugok Viešpatie nuo jo uždavimo kitąmet, jeigu ką... Beje, iki šiol 1 montbretę teturėjau ir tą užmiršau iškasti... sad.gif Dabar griaužiuos juodai ir žadu paauksuotas durpes ant jos pilti, kai tik ji nepamirtų... Vo kaip.
_________
Dar užtaikiau ant rusiško "dačių" (kas nežino rusiškai, miestiečių sodų palei miestą) grožio. Panašu į SM ir labai gausu hortenzijų. smile.gif Nesišaipau anei kiek. Išties gražu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 03 lapkričio 2012 - 20:34
QUOTE(vi_ @ 2012 11 03, 21:13)

Reikia susiimti ir pasitaisyti. Kažkokį moralinį tabu insitaisyti, ar ką?... Mama jai davė, o ji garaže palaidojo... Baisu. Gėda. Fui. Man, pvz., kaimo kaimynka šiemet kilogramą montbrečių įdavė. Tai padla būčiau, jei kitąmet anos pas mane nesudygtų. Juk ateis patikrint, kaip anos gyvena, neišvengiamai... Ir kaip tada žmogui, bent per dvi kartas nešusiam montbretišką paveldą, į akis žiūrėti, jei anos į tą laiką komposte į azotus, fosforus ir kitus dalykus skaidytųsi? Retorinis klausimas, ir apsaugok Viešpatie nuo jo uždavimo kitąmet, jeigu ką... Beje, iki šiol 1 montbretę teturėjau ir tą užmiršau iškasti... sad.gif Dabar griaužiuos juodai ir žadu paauksuotas durpes ant jos pilti, kai tik ji nepamirtų... Vo kaip.

zinau- baisu ir geda blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2012 11 04, 10:10)
zinau- baisu ir geda blush2.gif

Jau taisotės... smile.gif
Gal kuri įžiūrėsite ir atpažinsite, kas per gėliukas čia bordinėmis sagutėmis? Makedoninė buožainė, žvaigždūnė kokia nors ar dar kažkas? Beje, norint įžiedinti smilgyną, regis, visgi teks nusilenkti ir ne kartą vienmetėms. Ypač žvaigždūnėms. Mane bais sužavėjo Scabiosa stellata. Ypač jau peržydėjusi (dar 1 iš gėliukų, kurie išlieka dekoratyvūs ir pamirę). Gal kas auginate? Nes e-Sėklos šio gėrio turi.

Atsakyti
o apie smilginius augalus jus cia gerai kalbat.
man irgi noris tokiu kad ir ziema butu kokia dekoracija.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 11 04, 10:13)
Jau taisotės... smile.gif
Gal kuri įžiūrėsite ir atpažinsite, kas per gėliukas čia bordinėmis sagutėmis? Makedoninė buožainė, žvaigždūnė kokia nors ar dar kažkas? Beje, norint įžiedinti smilgyną, regis, visgi teks nusilenkti ir ne kartą vienmetėms. Ypač žvaigždūnėms. Mane bais sužavėjo Scabiosa stellata. Ypač jau peržydėjusi (dar 1 iš gėliukų, kurie išlieka dekoratyvūs ir pamirę). Gal kas auginate? Nes e-Sėklos šio gėrio turi.

Bordinės sagutės, tai ta pati skabioza, bet ji vienmetė mūsų sąlygomis.

O skabioza stellata, labai trapūs tie jos sėklynai, vejelis papūs ir burbuliukas subyrės. Auginau jas kažkada sausoms puokštėms, tai tik pavėluoji kelias dienas nuskint ir burbuliuko nėra. Puokštėse taip pat, tik žiūrėk, kad kas stipriau neprisiliestų. Atsisakiau jų auginimo, dėl nepatvarumo.
Šiemet įsigijau scabiosa Barocca, prisiekinėjo, kad daugiametė, bet visi požymiai rodo, kad pas mus ji bus vienmetė.

user posted image

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Knifofija: 04 lapkričio 2012 - 11:21