QUOTE(vi_ @ 2013 02 05, 23:18)
pernai pastebėjau kaip daugiametes.lt meniu į mūsų pasižavėjimus vienu ar kitu augalu operatyviai reaguodavo... gražu! norėtųsi, kad ir kiti taip...
Man atrodo, kad mūsų susižavėjimai kildavo "Daugiamečių" katalogo prisižiūrėjus, o ne jie į mūsų susižavėjimus reaguodamo
Bet pažangos tikrai yra. Man kaip tik daro įspūdį, kad net turguje daugumą norimų augalų gali rasti. Žmonės ramiai augina ir džiaugiasi. Dariaus ir Vyšniauskų katalogai ženkliai pasipildė norimais augalais, Rasos augalų prieinamumas žymiai padidėjo, atsiradus "Kitokiems augalams". Gal po truputėlį visa sodų kultūra susiformuos. Galėsim džiaugtis, kad prie jos kūrimosi prisidėjom
Sklinda pletkai, kad pas pačią "učiastkas" padidėjo. Kur link judėsim - link pomidorų ar nevalgomų dalykų?
Pieva irgi būtų gerai. Tačiau joje būna ne tik erkių, bet ir pienių, katrų neišravėsi... Teko čia forume regėti vaizdelį apie iš pakelio užsėtą žydinčią pievą (čia jau aš ne apie pienes), ir kas iš jos gavosi po 2-3 metų... Žodžiu, niekada nedarysiu pievos iš pakelio.
Dėl pievos iš pakelio, tai man atrodo, kad problema buvo ne sėklos, o netinkama naujai pasėtos pievos priežiūra. Kuo daugiau apie pievas skaitau, tuo akivaizdžiau kad sukurti pievą yra sudėtingas ir daug žinių reikalaujantis darbas. Pieva subręsta tik per keletą metų, per tą laiką reikia įvertinti augalų tarpusavo konkurenciją ir tinkamumą augimo sąlygoms, parinkti tinkamus šienavimo laikus, daug reikšmės turi dirvožemis - kuo jis derlingesnis, tuo pievą sukurti ir išlaikyti yra sunkiau. Ir pievos kūrimo strategijų yra visokių. Man labai patiko šis straipsnis:
http://landscapeofme...-from-seed.html
Pienės pievoje man neatrodo didelė problema. Kurį laiką stebėjau natūralią pievą prie savo namų - joje tikrai nėra daug pienių. Gegužį jos nužydi, tačiau paskui yra visiškai nustelbiamos smilgų, kraujažolių, bajorių, bitkrėslių ir kitų stambesnių augalų. Pienės šešėlių nelabai mėgsta. Taigi gamta pati išsiravi
O mano norai dideli - noriu visko
Noriu gražaus žydinčio daržo. Čia Bitulės pavyzdys yra mano idealas ir siekiamybė
Noriu vaismedžių sodelio. Būtent jame svarstau galimybę turėti ir pievą. Kažkada seniai Ledum (jei teisingai atsimenu) turbūt į Klasikinių sodų temą buvo įkėlusi vieno sodo nuotraukas, kuriame vaismedžiai skendo smilgose ir pievos gėlėse, o sodas buvo gražiai apribotas pjaunamais takais. Tačiau čia tik svarstymai, nes pieva ir jaunas sodas gali būti pradžioje sunkiai suderinami. Taip pat noriu gražios poilsio ervės, iš visų pusių apsuptos gėlynų. Kadangi turime nemažai vandens pakrantės, norisi ir pležiuko su vaikų žaidimų erdve. Nerandu vidinio atsakymo, ar turimai erdvei tiktų mano išsvajotos karpomos gyvatvorės, kurios dalintų sodą į teminius "kambarius"... Taigi kol kas turiu krūvą išplaukusių vizijų, kurių net nepradėjau dėlioti ant popieriaus, nes sklypas turi labai sudėtingą reljefą - daug įvairių nuolydžių, stačių pakrantės šlaitų, per sklypą eina didžiulis, neaiškios kilmės griovys, sklypo kampas užžėlęs šaltalankių sąžalynais ir t.t. Kol kas laukiam, kol bus padaryta topografinė nuotrauka ir bus priimti sprendimai, kiek investuoti į reljefo formavimą. Bijau, kad šiems metams didelių grožių dar nepradėsiu kurti.
Aišku, tikro kaimo tikroje pievoje pasitaiko ir krūmų, kurie dargi negadina bendro vaizdo...
Krūmai šiais metais bus vienas iš sodų kūrimo topų
http://www.telegraph...be-in-2013.html