Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VI tema 2012m. ruduo

QUOTE(smth1 @ 2013 02 05, 13:04)
Na daugiametės pievos man irgi labai patinka. Anksčiau ar vėliau aš visgi tokią įrengsiu.smile.gif

Vakar kaip tik žiūrėjau Highgroves dvaro nuotraukas ir ir aptikau gražią pievą. Nedaug čia tos pievos rodo, bet gal kam bus įdomu, kokias pievas karaliai augina smile.gif Daržai irgi įspūdingi. O vaismedžių ir levandų derinys tikrai sužavėjo wub.gif
http://www.youtube.c...h?v=OAbeYk_vSaI

Iš tikro šiuo dvaru domėjausi dėl juodai balto gėlyno, bet nuotraukų internete labai jau skūpiai g.gif
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2013 02 05, 18:35)
Vakar kaip tik žiūrėjau Highgroves dvaro nuotraukas ir ir aptikau gražią pievą. Nedaug čia tos pievos rodo, bet gal kam bus įdomu, kokias pievas karaliai augina smile.gif Daržai irgi įspūdingi. O vaismedžių ir levandų derinys tikrai sužavėjo wub.gif
http://www.youtube.c...h?v=OAbeYk_vSaI

Iš tikro šiuo dvaru domėjausi dėl juodai balto gėlyno, bet nuotraukų internete labai jau skūpiai g.gif

Čia dar pilna Highgrove dvaro pievos augalų sudėtis. http://www.highgrove...w-seed-mix.html

Būtų įdomu su gabalėliu žemės kažką panašaus pabandyti. Vienitelis blogis su pievomis - labai nemyliu erkių.
Atsakyti
Ačiū už vertingus pakalbėjimus:
leliumai, taip, norėčiau įsigyti sėklų, ir žinau, kaip tai daroma, bet dar labiau norėčiau, kad gėliaprekeiviai nesivilktų, kaip š...nos virvės išpąskos ir dar atsilikę per 2-3 metus; pernai pastebėjau kaip daugiametes.lt meniu į mūsų pasižavėjimus vienu ar kitu augalu operatyviai reaguodavo... gražu! norėtųsi, kad ir kiti taip...

Gaudvilė , nuotraukoje tai taip, artemisijų esama, bet pas Piet‘ą, manyčiau, kad puikuojasi ne jos, o kažkas panašaus.

aispra, išties, žieminiai žoliukai yra greitesni nei kokie miskantai. Turėsiu tai ant omens. Iki šiol neturėjau rimtesnių žoliukų, tad jųjų elgsena man nėra regėta. Sklinda pletkai, kad pas pačią "učiastkas" padidėjo. Kur link judėsim - link pomidorų ar nevalgomų dalykų? smile.gif Pieva irgi būtų gerai. Tačiau joje būna ne tik erkių, bet ir pienių, katrų neišravėsi... Teko čia forume regėti vaizdelį apie iš pakelio užsėtą žydinčią pievą (čia jau aš ne apie pienes), ir kas iš jos gavosi po 2-3 metų... Žodžiu, niekada nedarysiu pievos iš pakelio. smile.gif

smth1, apie pasidairymus gėlių link Belgijoje esu jau pamąsčiusi, nes tenka į ES Maskvą, t.y. Briuselį palakstyti darbo reikalais. Tiesa, pataikyti į muges vargu ar pavyktų, tačiau bent jau specializuotose parduotuvėse galima būtų apsilankyti. Žiognagių užsigeidžiau dėl jų oranžinės spalvos ir, galbūt, gebėjimo augti pievoje pavieniais žiedais. Žiedų paradams mano pievų išmiera netinka - mažoka. Su žiognagėm kažkaip susidorosiu, juolab, kad jų dar neturiu net užsisakiusi. Tuo tarpu juoduliai astrai „Lady in Black“ jau yra, 2 št. Ir tupi jie būsimosios pievos teritorijoje. Be to, aš taip juos myliu, kad 2-3 metus negalėsiu jų atsisakyti. Pati iš savęs žinote šią stadiją (bent jau labai vaizdžiai rašėte apie tai). smile.gif Aišku, tikro kaimo tikroje pievoje pasitaiko ir krūmų, kurie dargi negadina bendro vaizdo..., tačiau juoduliai astrai, bandau įsivaizduoti, - tamsūs kupstai sidabriniai-žalsvoje jūroje... gerai jau - upelyje... Gal tai naujas žodis gėlių mene? smile.gif Ką manote? Juolab, kad pievoje bus ir kiti kupstai - akmenai...

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 02 05, 23:18)
pernai pastebėjau kaip daugiametes.lt meniu į mūsų pasižavėjimus vienu ar kitu augalu operatyviai reaguodavo... gražu! norėtųsi, kad ir kiti taip...

Man atrodo, kad mūsų susižavėjimai kildavo "Daugiamečių" katalogo prisižiūrėjus, o ne jie į mūsų susižavėjimus reaguodamo mirksiukas.gif Bet pažangos tikrai yra. Man kaip tik daro įspūdį, kad net turguje daugumą norimų augalų gali rasti. Žmonės ramiai augina ir džiaugiasi. Dariaus ir Vyšniauskų katalogai ženkliai pasipildė norimais augalais, Rasos augalų prieinamumas žymiai padidėjo, atsiradus "Kitokiems augalams". Gal po truputėlį visa sodų kultūra susiformuos. Galėsim džiaugtis, kad prie jos kūrimosi prisidėjom biggrin.gif

Sklinda pletkai, kad pas pačią "učiastkas" padidėjo. Kur link judėsim - link pomidorų ar nevalgomų dalykų? smile.gif Pieva irgi būtų gerai. Tačiau joje būna ne tik erkių, bet ir pienių, katrų neišravėsi... Teko čia forume regėti vaizdelį apie iš pakelio užsėtą žydinčią pievą (čia jau aš ne apie pienes), ir kas iš jos gavosi po 2-3 metų... Žodžiu, niekada nedarysiu pievos iš pakelio. smile.gif

Dėl pievos iš pakelio, tai man atrodo, kad problema buvo ne sėklos, o netinkama naujai pasėtos pievos priežiūra. Kuo daugiau apie pievas skaitau, tuo akivaizdžiau kad sukurti pievą yra sudėtingas ir daug žinių reikalaujantis darbas. Pieva subręsta tik per keletą metų, per tą laiką reikia įvertinti augalų tarpusavo konkurenciją ir tinkamumą augimo sąlygoms, parinkti tinkamus šienavimo laikus, daug reikšmės turi dirvožemis - kuo jis derlingesnis, tuo pievą sukurti ir išlaikyti yra sunkiau. Ir pievos kūrimo strategijų yra visokių. Man labai patiko šis straipsnis: http://landscapeofme...-from-seed.html
Pienės pievoje man neatrodo didelė problema. Kurį laiką stebėjau natūralią pievą prie savo namų - joje tikrai nėra daug pienių. Gegužį jos nužydi, tačiau paskui yra visiškai nustelbiamos smilgų, kraujažolių, bajorių, bitkrėslių ir kitų stambesnių augalų. Pienės šešėlių nelabai mėgsta. Taigi gamta pati išsiravi smile.gif

O mano norai dideli - noriu visko biggrin.gif Noriu gražaus žydinčio daržo. Čia Bitulės pavyzdys yra mano idealas ir siekiamybė wub.gif Noriu vaismedžių sodelio. Būtent jame svarstau galimybę turėti ir pievą. Kažkada seniai Ledum (jei teisingai atsimenu) turbūt į Klasikinių sodų temą buvo įkėlusi vieno sodo nuotraukas, kuriame vaismedžiai skendo smilgose ir pievos gėlėse, o sodas buvo gražiai apribotas pjaunamais takais. Tačiau čia tik svarstymai, nes pieva ir jaunas sodas gali būti pradžioje sunkiai suderinami. Taip pat noriu gražios poilsio ervės, iš visų pusių apsuptos gėlynų. Kadangi turime nemažai vandens pakrantės, norisi ir pležiuko su vaikų žaidimų erdve. Nerandu vidinio atsakymo, ar turimai erdvei tiktų mano išsvajotos karpomos gyvatvorės, kurios dalintų sodą į teminius "kambarius"... Taigi kol kas turiu krūvą išplaukusių vizijų, kurių net nepradėjau dėlioti ant popieriaus, nes sklypas turi labai sudėtingą reljefą - daug įvairių nuolydžių, stačių pakrantės šlaitų, per sklypą eina didžiulis, neaiškios kilmės griovys, sklypo kampas užžėlęs šaltalankių sąžalynais ir t.t. Kol kas laukiam, kol bus padaryta topografinė nuotrauka ir bus priimti sprendimai, kiek investuoti į reljefo formavimą. Bijau, kad šiems metams didelių grožių dar nepradėsiu kurti.

Aišku, tikro kaimo tikroje pievoje pasitaiko ir krūmų, kurie dargi negadina bendro vaizdo...

Krūmai šiais metais bus vienas iš sodų kūrimo topų biggrin.gif http://www.telegraph...be-in-2013.html
Atsakyti
Apie pievas...

Jau kokius 3 metus turiu pievą... pakelyje. Bet nesėju vis, nes tai būtų bergždžias darbas. Visų pirma, ją užkariautų vietiniai žoliukai (ypač kolūkiniai), kaip tai atsitiko su mūsų pasėtais dobilais. O visų antra, vėliau ar anksčiau ji pati išsigimtų dėl sėjėjos prasto įgudimo ir nerūpestingumo (apie tai rašė aispra). Kelis kvadratinius metrus dar galėčiau sužiūrėti (gal...), bet kalba eina apie gerokai didesnius plotus. Laukinių pievų nė nereikia taisyti, tačiau yra ženklūs plotai, į kuriuos buvo įsisukęs kolūkis, t.y. prisėjęs pašarinių žolių. Tai šie plotai niekaip patys nesulaukėja. Maža to, juose gyvena, galima sakyti, 1 rūšies žolė, kurią vadiname šunažole (tokie sultingi kupstai, kuriuos dėl jų aukščio, pločio ir standumo geriau apeiti, o nesistengti peržengti). 6 aruose sukolūkinto ploto buvo bandyta sodinti daržoves, sėti rugius, lubinus ir galiausiai dobilus, bet viskas pamažėle grįžta prie pirmykščio kolūkinio varianto su pašarinių žolių kupstais... Deja. Kartais norisi pasikviesti misterį Roundup‘ą... O dar yra graži laukinė pieva, kurią bando užkariauti (ir sėkmingai...) laukinės slyvaitės ir apyniai. Kiek pakovojame su jais, kad jau visiškas šabakštynas nepasidarytų, bet tik laiko klausimas, kada pralaimėsime... Gal kas esate su panašiomis problemomis susidūręs ir net sugebėjote jų atsikratyti?

Gal dėl to, jog nepavyksta patobulinti Dievo ir kolūkio sutvertų pievų, bandysiu kurti tobulos pievos fragmentą. Aišku, jei pieva vadinsime belekokį žemės plotą, kuriame vyrauja žolės, ir daugiau prie apibrėžimo nesikabinėsime. Manoji žada būti sulipdyta iš dekoratyvinių žolių stambių kupstų (lendrūnai, miskantai, soruolės, šluotsmilgės ir t.t.), susiliejančių viršūnėmis ir kiek praskiestų gėlėmis. Tai teorija. O praktikoje gali gautis žolėmis apėjęs gėlynas ir tiek. smile.gif

Atsakyti
Gal verta parinkti seklų nuo šitų augaliukų ir paseti pievoje? paskui toliau plesis. matosi,kad atskiros laukines gelytės pasisejusios plotais.Nakvišos
Atsakyti
gerai neįžiūriu, bet ar čia ne geltonžiedis barkūnas? pas mus baltažiedis klesti už tvoros, labai skaniai kvepia ir gražu kai visa pieva baltuoja, na šiuo atveju geltonuoja smile.gif
Atsakyti
Nakvišų ir barkūnų mūsų pievose ir taip esama, tačiau į pašarinių žolių plotus joms įbristi nepavyksta, matyt, šunažolė neleidžia. O kas žoliuojasi tarp slyvaičių ir apynių, nepamenu visai. Ir dar nepamenu, kad mūsiškiai barkūnai būtų susibūriavę į plantaciją (o tokią savybę šis augalas turi), tad galimas daiktas, kad jiems čia ne itin patinka.
Kaip jau kažkada rašiau, slyvaites mes nupjovėme, o nupjautas vietas patepėme herbicidais. Tas padėjo, bet didelėje gausybėje styrančių kotų lieka ir nepateptųjų, tad po kurio laiko slyvaitės nors ir mažais būreliais ima burtis į kariauną. Net jei ir nepradeda burtis, lieka negyvų šaknų raizgalynas, kurio be technikos neišlupsi, o technikos į tas vietas neįvarysi. Belieka laukti, kol šaknys su styrančiais kotais patys kada nors sutręš. Tas gali užtrukti, tad į tą laiką būtų neblogai ant jų užleisti kokias nešienaujamas žoles. Barkūnas šiam reikalui tiktų, bet jam pačiam čia gali nepatikti. O gal kokias dekoratyvines žoles užleisti? Jos turėtų mėgti saulę, nešlapią žemę ir pakęsti natūralų laistymą (t.y. ar sausra, ar lietūs, joms tas pat). Gal pažįstate tokias?

Atsakyti
ten foto tikrai geltonziedis barkunas, skirtingai nuo balto sis yra vaistazole, o abu jie biciu dziaugsmas, medingi augalai, zydejimas antrais metais, jei norisi pastovaus, sekit du metus is eiles, paskui pats turetu uzsiseti.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 02 12, 12:34)
Nakvišų ir barkūnų mūsų pievose ir taip esama, tačiau į pašarinių žolių plotus joms įbristi nepavyksta, matyt, šunažolė neleidžia. O kas žoliuojasi tarp slyvaičių ir apynių, nepamenu visai. Ir dar nepamenu, kad mūsiškiai barkūnai būtų susibūriavę į plantaciją (o tokią savybę šis augalas turi), tad galimas daiktas, kad jiems čia ne itin patinka.
Kaip jau kažkada rašiau, slyvaites mes nupjovėme, o nupjautas vietas patepėme herbicidais. Tas padėjo, bet didelėje gausybėje styrančių kotų lieka ir nepateptųjų, tad po kurio laiko slyvaitės nors ir mažais būreliais ima burtis į kariauną. Net jei ir nepradeda burtis, lieka negyvų šaknų raizgalynas, kurio be technikos neišlupsi, o technikos į tas vietas neįvarysi. Belieka laukti, kol šaknys su styrančiais kotais patys kada nors sutręš. Tas gali užtrukti, tad į tą laiką būtų neblogai ant jų užleisti kokias nešienaujamas žoles. Barkūnas šiam reikalui tiktų, bet jam pačiam čia gali nepatikti. O gal kokias dekoratyvines žoles užleisti? Jos turėtų mėgti saulę, nešlapią žemę ir pakęsti natūralų laistymą (t.y. ar sausra, ar lietūs, joms tas pat). Gal pažįstate tokias?

Kiek rimtai vi, tu nori uzsiimti savo puslaukiniais plotais? Padaryti tikrai galima viska. Svarbu paciai jausti kiek pastangu, lesu, laiko nori skirti ir nevienkartiniu sprendimu nori daryti?
Ant saknu su styranciais kotais niekas neaugs, nebent salia. Ar tikrai geriau sodinti dekoratyvu augala, kad paslepti styrancius galus, nei galus sutvarkyti ir tada sodinti augalus ne paslepimo tikslais?
Anyway, jeigu tu nesi krastutiniu eco paziuriu, tai siulyciau ten kur reik naudoti chemija ir mazus traktoriukus. Grieztai issikirsti, issipjauti, issikasti nevertingus plintancius sumedejusius, atverti erdves ten kur reikia, su sunazole irgi pasielgti grieztai. O tada jau reguliuoti kas gali augti gamtisko, ka salia pasodinsi, ka nupjausi, kur takeli isgrisi ir t.t. Man atrodo svarbiausia tokiame darbe zinios apie tai kokie procesai vyksta gamtoje, tam labai padeda stebejimas:)
Verta paskaityti bloga: federaltwist.blogspot.com Ten kaip tik apie toki laukines gamtos prisijaukinima.
Atsakyti
Tame alia parkelyje,kur buvo sodinamos pušys,klevaį prieš porą dešimtmečių,buvo ir dauba.,į kurią vežamas gruntas iš kažkur,tai gavos smelis su vietiniu žvyru,sulygintas traktoriausm ir paliktas likimo valiai. iš kažkur gausiai atsirado nakvišos,barkunai,bitkrėslė,kurią sekmingai naudoju prieš amarus.Vnž,žemes kaip tokios ten nelabai matos. Pjauna valdžia viena kartą rudeniop,nes vaikai eina į mokyklą .
Pasėčiau ten aguonų,jei turėčiau wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo amarrile: 12 vasario 2013 - 12:56
paskaiciau cia jusu pamastymus apie pievas tai mes pirkom irgi zydincia pieva, bet ja uzgoze laukines zoles isaugo vos kelios geles. Po to pirkom dobilus tai niekas neisdygo,seklas pirkom sveriamas aleksoto turguj.O kas liecia dobilus tai sejom paprasta zole, bet toj vietoj kur buvo molis kazkodel uzaugo dobilai biggrin.gif
Atsakyti