QUOTE(leliumai @ 2012 12 05, 10:46)
Klausimas būtų toks: kaip susiję pagrindiniai ir struktūriniai augalai? Pagrindiniai gali būti poaibis struktūrinių, struktūriniai ir pagrindiniai gali būti visai skirtingi? Suplakiau į vieną vietą skirtingas klasifikacijas? Pagrindiniai augalai sezono metu gali keistis, o struktūriniai visad tie patys?
Visu pirma, man rodos reikia uzsibrezti apie koki apzeldinimo stiliu kalbam. Geometrinio stiliaus, kotedžinio stiliaus (miksborderiai) ir olandiskos bangos itakoje pagrindiniai ir strukturiniai augalai atsiduria skirtingose pozicijose. Miksborderyje is esmes strukturiniai visada bus sumedeje. Klasikiniame bent jau. Naturalistiniame apzeldinime struktura gali palaikyti zoliniai augalai, gali sumedejusiu intarpas, gali zoliniai+ sumedeje, gali zoliniai + takai, sieneles, kt.mazoji arch. Geometriniame man rodos ir taip aisku. Naujosios bangos apzeldinimo stiliuje strukturiniai ir pagrindiniai augalai yra tie patys. As taip manau. Geometriniame struktura palaiko spygliuociai ar kt. sumedeje, o jei gelynas, sakykim, apvaduose sumedejusiu (klasikinis pavyzdys), tai tame gelyne yra dominuojantis pagrindinis augalas ir yra ji papildantys. Sezono metu jie kinta. Nekinta turbut tik uzpildai. Kadangi tave domina miksborderiai, tai prie ju ir apsistokime.
Mielai panagrinėčiau sudėtinio gėlyno (miksborderio) pavyzdžius:
pvz.1
pvz.1
Visiskai nepretenduoju i kokia viena teisybe, panagrinesiu kaip man atrodo. Is esmes struktura tikrai yra sudaryta is sumedejusiu - hortenziju. Taciau pagrindinio augalo cia nesimato. Taciau hortenzija pagrindiniu augalu irgi negali groti, nes ji siuo metu laiku neutrali: zalia ir tiek. Jei jos lapai butu pvz. gerokai didesni, ji butu gerokai aukstesne ir israiskingesne, sudarytu itikinama kontrasta svelniom zydinciom sluotelem, galbut ji galetu tapti pagrindine. Galbut.
pvz.2
Struktūriniais augalais kaip ir būtų sumedėję, nes jie ir suformuoja "griaučius". O pagrindiniai? Tie, kurie tam tikru sezonu į save labiausiai patraukia žvilgsnį? Bet pvz. svogūninės, kurios paprastai užima tarpus, pvz. narcizai, lyg ir užpildantys būtų, tačiau pavasarį būtent jie labiausiai patraukia žvilgsnį... Ar pagrindiniai tiesiog tie stambiausi, kuriems skiriame ypatingą vietą ir tam tikru sezonu augalynas lieka a la be pagrindinių augalų?
Struktūriniais augalais kaip ir būtų sumedėję, nes jie ir suformuoja "griaučius". O pagrindiniai? Tie, kurie tam tikru sezonu į save labiausiai patraukia žvilgsnį? Bet pvz. svogūninės, kurios paprastai užima tarpus, pvz. narcizai, lyg ir užpildantys būtų, tačiau pavasarį būtent jie labiausiai patraukia žvilgsnį... Ar pagrindiniai tiesiog tie stambiausi, kuriems skiriame ypatingą vietą ir tam tikru sezonu augalynas lieka a la be pagrindinių augalų?
Siame augalyne gulsti kadagiai mano akim tarnauja kaip uzpildas. Stati geltoni kadagiai butu kaip ir pagrindiniai, bet jie nesikartoja ir konkuruoja su zaliais. Jie galetu buti akcentu. Siuo metu laiku liatris kaip ir galetu buti pagrindiniu, taciau proporcijos, lyginant su katzole neitikinamos. T.y. vizualiai jos turi daugmaz toki pat svori. Augalu grupiu proporcijos tokios, kad sunku isskirti pagrindini.
Pagrindiniai augalai, man rodos, turi ne tik patraukt aki, nes ryskiausi. Jie turi buti charakteringiausi, vadinas pakankamai strukturiski. Vargu bau ar aguona gali buti pagrindiniu augalu, nors ir kokia ji ryski. Greiciau akcentu. Narcizai irgi yra tik uzpildas, pavasari pagrindiniais manau tampa spygliuociai arba sumedeje.
Gera tu cia klausima uzdavei, leliumai:)
Egzamino vertas klausimas:)