Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VI tema 2012m. ruduo

QUOTE(jediara @ 2012 11 17, 21:43)
Kodėl neaptinkamas - net ne viename užsienietiškame puslapyje rolleyes.gif

galėtumėt nuorodėlių? nes randu visokių ''kleine'' ir net ''florida'' bet būten ''Kleine Floridea'' nerandu, neskaitant lietuviškų blush2.gif

Atsakyti
Apie drėbūną-sporobolus’ą nieko nežinote? Gal kas visgi turite? Man per Gap gardens išmetė šio augaliuko tokį vat vaizdelį, kur anas su makedoninėm buožainėm draugaunasi. Gražu. Bet drėbūnas šioje foto labai jau lendrūniškai atrodo. Gal kokia klaida, o gal taip ir būna su juom tam tikrame gyvenimo etape (gerai būtų...)? Kas žinote? Bluestem Nursery resurse tų lendrūniškų drėbūnų galima įžiūrėti, bet jie ne heterolepis gi.

O dėl miskantuko 'Kleine Floridea' teks pašniukštinėti Vilniaus apylinkėse. Gražuoliukas neišpasakytas. Ypač Dariaus foto, kurios visada sukelia apetitą. smile.gif
_________
jot.ka, tai kuom dabar užsiimat - stebit šio sezono gėliukų liekanas ir tiek, ar jau kitų metų gėliukų kariauną po truputį rikiuojat?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 18 lapkričio 2012 - 11:38
QUOTE(vi_ @ 2012 11 18, 11:34)
Apie drėbūną-sporobolus’ą nieko nežinote? Gal kas visgi turite? Man per Gap gardens išmetė šio augaliuko tokį vat vaizdelį, kur anas  su makedoninėm buožainėm draugaunasi. Gražu. Bet drėbūnas šioje foto labai jau lendrūniškai atrodo. Gal kokia klaida, o gal taip ir būna su juom tam tikrame gyvenimo etape (gerai būtų...)? Kas žinote? Bluestem Nursery resurse tų lendrūniškų drėbūnų galima įžiūrėti, bet jie ne heterolepis gi.

O dėl miskantuko 'Kleine Floridea' teks pašniukštinėti Vilniaus apylinkėse. Gražuoliukas neišpasakytas. Ypač Dariaus foto, kurios visada sukelia apetitą. smile.gif
_________
jot.ka, tai kuom dabar užsiimat - stebit šio sezono gėliukų liekanas ir tiek, ar jau kitų metų gėliukų kariauną po truputį rikiuojat?

gap foto man atrodo klaidelė įsimaišius, nors gyvai drėbūno nesu mačiusi, bet interneto platybėse jis man nepanašus į lendrūną, kaip jūs jau pastebėjote gap'inėje foto.

o užsiimu kuo? hmmm, nu gėlynai mano rankų jau nesulaukia, praeinu, nužvelgiu, bet daugiau nieko, ir turbūt jau laukiu sniego, kad užklotų tuos dabartinius negražumus, o liktų hortenzijų žiedynai, miskantai, lendrūnai, na ir gal dar kas nors gražaus baltame fone išlys?. kitiems metams gėliukų neplanuoju, kaip ir pertvarkų gėlyne, klaidžioja mintys kažkur tolimesnėje perspektyvoje, kaip turėtų atrodyt mano terasa, ir dabar norai linksta link to, kad terasa+gėlynai būtų kaip visas vidinis kiemas, be aiškių ribų kur dar terasa, o kur jau šiaip takelis per masę augalų....gal su kokiu vandens telkiniu, lygiu apvaliu kaip veidrodis...na viskas iš serijos gal?...ir tik pavienės vizijos smile.gif
Papildyta:
nors....daugiau nuorodų nete peržiūrėjus visgi imu galvot, kad gal ten ir jūsų drėbūnas, ne lendrūnas...smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 11 18, 12:34)
Apie drėbūną-sporobolus’ą nieko nežinote? Gal kas visgi turite? Man per Gap gardens išmetė šio augaliuko tokį vat vaizdelį, kur anas  su makedoninėm buožainėm draugaunasi. Gražu. Bet drėbūnas šioje foto labai jau lendrūniškai atrodo. Gal kokia klaida, o gal taip ir būna su juom tam tikrame gyvenimo etape (gerai būtų...)? Kas žinote? Bluestem Nursery resurse tų lendrūniškų drėbūnų galima įžiūrėti, bet jie ne heterolepis gi.

Vi, yra tokia gera knyga 'Gardening with Grasses', galima per amazona ar bookdepository parsisiust. Nereikes klaidziot patamsiais.

Sporobolus heterolepsis yra drebunas (siurkstusis?) lietuviskai. Siuo metu, kai daugelis zoliu savo spalvomis supanasejo, jis panasus i lendruna spalviskai, taciau lendrunas smailiaziedis stipriai savo vertikalumu skiriasi nuo daug ko, tame tarpe ir drebuno. Drebuno smilgos sudaro debeseli. Jo nuotrauku ir pas Nancy bloge, ir pas Rasa galima pasiziureti. Lendrunas daug anksciau zelia, tai gal galima koki panasuma iziureti kol nei vienas, nei kitas nezydi. Taciau vargu bau, nes lendurnas jau zydi, kol drebunas dar tik lapu kupsta suformaves buna.
Paskutinio sakinio tai nesupratau visai?

Beje, GAP'se isivelus klaida. Toje nuotrauka ne drebunas. Bluestem'u tikrai daugiau logikos pasitiketi. Juk jie augintojai:)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo smth1: 18 lapkričio 2012 - 15:46
jot.ka, gaila, kad žiemą neturėsiu kolegės savo varguose (ir džiaugsmuose, aišku), kuriant gėlyno projektą. sad.gif Nors kalbat tik apie tolimesnes nei kiti metai perspektyvas, betgi žinot, kaip lėtai tie smilgūnai auga, tad ar nevertėtų jų prasiauginti, kad, kai prireiks, turėtumėte jau gerai įmitusius augalus?

smth1, kai nepažįstu augalo ir turiu galimybę jį matyti tik nuotraukose, žinių spragą stengiuosi užkišti nagrinėdamasi nuotraukas, kuriose nepažįstamasis stovi šalia man žinomo gėliuko. Be to, taip dar sužinau, su kuom nepažįstamasis gražiai atrodo, kas vėlgi padeda pasirinkti augaliuką arba ne. Todėl ir nuėjau į GAP Gardens, kuriame augalų derinių nuotraukų itin gausu. O kas dėl paskutinio sakinio, tai nurodytame Bluestem Nursery linke yra 3 drėbūnai parodyti (heterolepis, airoides ir wrightii), tarp kurių 2 labai panašūs į lendrūnus, o 1 išvis nepanašus ir jis yra heterolepis.
Knyga 'Gardening with Grasses' jau anksčiau mane yra sudominusi, tačiau knygas (turiu omenyje ne grožinę literatūrą), prieš pirkdama, mėgstu pavartyti. Tačiau internete yra taip, kad pavartyti arba nesigauna, o jei gaunasi, tai ir pirkti nereikia (skaityk, kad ją jau turi). smile.gif Tai 'Gardening with Grasses' pavartyti dar nesigavo... smile.gif Gal esate šią knygą užmačiusi mūsų knygynuose?
Na, o pas Rasą (neskaitant, jos gėliukų katalogo) sporobolus‘ą, pavadintą sporobolus‘u, teko matyti tik paskutiniame blogerio įraše, kur į jį žiūrima menininko, o ne gėlininko akimis. O pas Nancy tai jo, yra vaizdelių, iš kurių aišku, kad augaliuką reikia sodinti pačiame gėlyno priekyje ir ne po 1 štuką, ko gero.
Kai atėjau su klausimu „gal kas turite grėbūną/sporobolus‘ą?“, kaip ir visada tokiais atvejais, tikėjausi sužinoti apie augalą tai, ko standartiniuose info-šaltiniuose dažniausiai neparašo. Maždaug tai, ką jūs ir parašėte. Ačiū. Gal dar kas ką nepagailėjęs pridurs...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 18 lapkričio 2012 - 17:32
vi_, aš gi nepasitraukiu į pogrindį, neplanuoju išeit žiemos miego ir diskusijose nedalyvaut smile.gif, praeis kalėdos, automatiškai pradėsiu laukt pavasario, o tada jau ir sodo planai pasidaro aktualūs, dėl augalų dauginimo perspektyvos sodui, tai dėl to nieko ir nedarysiu dabartiniame gėlyne, kad kerai sekančiam sezonui jau būtų pasiruošę dauginimui smile.gif, o ir ploto kur juos susodint dabar deja nėra, todėl viskas daugiau ir lieka teoriniams pasvarstymams, kitų patirčių stebėjimui. kad ir kas benutiktų, sodininkavimo iš manęs taip lengvai neišmuši biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 11 18, 10:56)
galėtumėt nuorodėlių? nes randu visokių ''kleine'' ir net ''florida'' bet būten ''Kleine Floridea'' nerandu, neskaitant lietuviškų  blush2.gif

Tik dabar pastebėjau, kad vakar skaičiau apie Kleine Fontane doh.gif todėl ir pastebėjau, kad info nemažai blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2012 11 18, 18:41)
Tik dabar pastebėjau, kad vakar skaičiau apie Kleine Fontane doh.gif todėl ir pastebėjau, kad info nemažai  blush2.gif

smile.gif pasitaiko , o aš jau turėjau vilties kad ką nors daugiau išpešiu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 11 18, 18:32)
vi_, aš gi nepasitraukiu į pogrindį, neplanuoju išeit žiemos miego ir diskusijose nedalyvaut smile.gif, praeis kalėdos, automatiškai pradėsiu laukt pavasario, o tada jau ir sodo planai pasidaro aktualūs, dėl augalų dauginimo perspektyvos sodui, tai dėl to nieko ir nedarysiu dabartiniame gėlyne, kad kerai sekančiam sezonui jau būtų pasiruošę dauginimui smile.gif, o ir ploto kur juos susodint dabar deja nėra, todėl viskas daugiau ir lieka teoriniams pasvarstymams, kitų patirčių stebėjimui. kad ir kas benutiktų, sodininkavimo iš manęs taip lengvai neišmuši  biggrin.gif

Tai gerai, kad nedingsite. Ramiau paliko. smile.gif Tačiau turėjau omenyje dar kitką – kai, tarkim, 2 žmonės susiruošia savo gėlynuose (teoriniuose arba tikruose) pirmą kartą pasodinti tokį pat, be to, savo pažinimui naują augalą, jie mato 2 gėlynus (savo ir nesavo) ir apie abu pašneka. Nori nenori. smile.gif Gėlynai niekada nebūna vienodi, tie patys augalai juose gali daryti skirtingus dalykus, tad atsiranda unikali proga „pamatyti“ savo sugalvojimą sugalvotą kitaip. Ir tai įdomu. Bet jei nieko nesodinsite, tai... sad.gif

Vis pagalvoju, ar gali svetimi gėlynai būti įdomūs? Manau, kad tik tiek, kiek juose randi savęs (to ką turi ar norėtum turėti). Kartais tai būna tik 1 gėliukas ir dar pasodintas ne taip... smile.gif

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 11 18, 18:24)

smth1, kai nepažįstu augalo ir turiu galimybę jį matyti tik nuotraukose, žinių spragą stengiuosi užkišti nagrinėdamasi nuotraukas, kuriose nepažįstamasis stovi šalia man žinomo gėliuko. Be to, taip dar sužinau, su kuom nepažįstamasis gražiai atrodo, kas vėlgi padeda pasirinkti augaliuką arba ne. Todėl ir nuėjau į GAP Gardens, kuriame augalų derinių nuotraukų itin gausu. O kas dėl paskutinio sakinio, tai nurodytame Bluestem Nursery linke yra 3 drėbūnai parodyti (heterolepis, airoides ir wrightii), tarp kurių 2 labai panašūs į lendrūnus, o 1 išvis nepanašus ir jis yra heterolepis.

Na suklaidino jus Gap'as. Ir ne tik del pavadinimo. Makedonine buozaine iskelia savo ziedus nemaziau nei 80cm. Sporobolus zydintis na gal 60sm siekia. Nuotraukoje buozaine kazkur ten apacioj. Tai sakyciau daug geriau paskaityti literaturoje koks kurios aukstis, nei kazka suprasti is GAP. Tai viena. Kita - kad dar trys vietos (Bluestem, Rasa ir Nancy) parode kitoki Sporobolus heterolepsis vaizda. Tai rebusas kaip ir issisprendzia. Ir trecia - kalbejot juk apie Sporobolus heterolepsis. Ne airoides ir wrightii. Nes na soru irgi yra ivairiausiai atrodanciu, bet jei ieskau soros 'Prairie night', tai neziuriu juk i koki 'Shenandoh' ir nesakau, kad sora man panasi i imperata. Nes kai 'Shenandoh' dar nezydi, o tik lapeliai auga, tai ji kiek panasi i imperata.

Vertingu knygu toli grazu neuztenka pavaryti IMHO. Ne, Lt knygynuose jos nera ir turbut greitu metu nebus. As ja turiu ir rekomenduoju.

Tiesiog man kazkaip neiseina ramiai ziuret kaip jus pati supainiojate save lygioje vietoje. Ir bandau jums meskere vietoj zuvies siulyt:) Bet suprantu, kad reiketu liautis.

Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 11 18, 22:31)
Na suklaidino jus Gap'as. Ir ne tik del pavadinimo. Makedonine buozaine iskelia savo ziedus nemaziau nei 80cm. Sporobolus zydintis na gal 60sm siekia. Nuotraukoje buozaine kazkur ten apacioj. Tai sakyciau daug geriau paskaityti literaturoje koks kurios aukstis, nei kazka suprasti is GAP. Tai viena. Kita - kad dar trys vietos (Bluestem, Rasa ir Nancy) parode kitoki Sporobolus heterolepsis  vaizda. Tai rebusas kaip ir issisprendzia. Ir trecia - kalbejot juk apie Sporobolus heterolepsis. Ne airoides ir wrightii.  Nes na soru irgi yra ivairiausiai atrodanciu, bet jei ieskau soros 'Prairie night', tai neziuriu juk i koki 'Shenandoh' ir nesakau, kad sora man panasi i imperata. Nes kai 'Shenandoh' dar nezydi, o tik lapeliai auga, tai ji kiek panasi i imperata.
Vertingu knygu toli grazu neuztenka pavaryti IMHO.  Ne, Lt knygynuose jos nera ir turbut greitu metu nebus. As ja turiu ir rekomenduoju.
Tiesiog man kazkaip neiseina ramiai ziuret kaip jus pati supainiojate save lygioje vietoje. Ir bandau jums meskere vietoj zuvies siulyt:) Bet suprantu, kad reiketu liautis.

Šiaip jau kalbėjau apie drėbūną, aplamai... Čia GAP‘eris pasikonkretino iki heterolepis’o. Makedoninę buožainę turiu pati, tad žinau, koks jos aukštis. Sporobolus heterolepis aukštį irgi žinau. Skaitau literatūrą. smile.gif Tačiau, kaip sporobolus’as belenkoks atrodo dar nepilnai išskleidęs žiedynus, manau ir knygoje neparašyta. Gal jis į tą laiką ir panėši į lendrūną? Ką gali žinoti, nematęs. Tai ir norėjau čia sužinoti iš žinančių. Kažkas, matyt, neskaitęs literatūros, GAP'eryje Sporobolus heterolepis’u apvadino kitą augalą. Bet gal suklydo tik iš dalies? Gal tai Sporobolus’as, bet ne heterolepis, ir dargi su suglaustais žiedynais? Tada visai įmanoma, nes sporobolus’ų ir aukštų būna. Bet greičiausiai ten visgi lendrūnas... O gaila. smile.gif
Meškerę, t.y. knygų apie daugiamečius augalus bei gėlynus ir aš turiu. Aišku, galima biblioteką dar pasipildyti. Bet gi norisi žinoti dalykus, apie kuriuos knygose nerašo arba rašo ne taip, kaip išties būna, tarkim, Utenos rajone ar paprastų žmonių gyvenime (liepsnos žolė "neužsiliepsnoja", montbretės žemėje peržiemoja ir pan.).

Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2012 11 18, 19:41)
Tik dabar pastebėjau, kad vakar skaičiau apie Kleine Fontane doh.gif todėl ir pastebėjau, kad info nemažai  blush2.gif

as lygiai taip pat perskaiciau ir pamasciau, kad kleine fontane-pilnas internetas. tik kita diena uzmaciau, kad floridea... smile.gif
Atsakyti