Sveikos, kol šviežia, pagalvojau, kad turiu parašyti apie gimdymą AK...Nes, turbūt, dauguma paskaito ir nuomonės aiškios nesusidaro.
Kita vertus, noriu pabrėžti, kad aprašysiu savo atvejį, kuris ir nuo aplinkybių priklausė ir nuo laiko, ir nuo gydytojų komandos...Na, gal dar ir nuo mūsų pačių.
Sekiau temą ir buvau tarp tų, kuri blaškėsi kur gimdyt
Bet, atsitiko taip, kad bal. 3 d. naktį, nubėgus vandenims nebeliko laiko galvoti kur važiuot (plius ankstesni gimdymai buvai greiti, o trečias...).
Bet, pradėsiu nuo pradžių...
AK PRIIMAMASIS
Vandenys nubėga apie 02.00 nakties.
Į AK priimamąjį atvažiuojam apie 03.00-03.10. Užrakinta
Naktį nuo tamsos ir streso skambučio nematom, bet didelė iškaba apeiti (lankytojams, bet mes to nepamatom), tad apeinam ratu tiek kiek įmanoma. Grįžtam su mintim tiesiog laužti duoris (juokauju), belstis į langus, kur šviesos dega. Ačiū D, neprireikė, pamatėm skambutį.
Iš trečio karto atidaro labai apsimiegojusi darbuotoja. Atsiprašau už vėlyvą sutrukdymą, su vyru paaiškinam situacija...Maloniai iškart palydi į apžiūros kabinetą. Akušerė ateina kelių min. bėgyje, gydytojas irgi.
Įpratinė apžiūra, viskas sklandžiai. Juokaujam. Gydytojas (be klaidų neparašysiu, bet tokia keista pavardė ir vardas, sakyčiau užsenietis, bet puikiai kalba lietuviškai). Visą laiką chi cha, paspėlioja lytį iš pilviuko formos, paspėlioja mano svorį
Kai sąrėmių nejaučiu, galima drąsiai bajeruot. O ir gydytojai nuteikia maloniai.
Minusai: vistik tas skambutis naktį nesimato. Tai sakyčiau, bent durys turėtų būti atrakintos, nes blaškytis naktį, per sniegus nebuvo malonu.
Pliusai: tikrai operatyviai ir labai maloniai sutiko, priėmė, kruopščiai apžiūrėjo, su nuotaika, ir be streso.
GIMDYKLA
Jau apžiūros kabinete pasakė persirengt. Kadangi gimdžiau ankščiau laiko ir nubėgus vandenims padrikai mėčiausi daiktus (dalį jų net neturėjau, ką galima buvo susipirkt iš visą parą būdinčios vaistinės, susipirkom....Bet naktinių gi ten nenusipirksi
), tai perspėjau akušerę ir gydytojus, kad galiu kažko neturėt. Atsakymas buvo paprastas, gimdyt galiu atvažiuot ir nuoga, o toliau yra vyras, ne kosmose gyvenam...
AK naktinių atsisakau, nes buvau įsimetusi vyro marškinius. Sakė tinka, jeigu tik aš pati patogiai jaučiuosi ir nebus gaila išmest
Kol pildo mano kortą, su vyru išsakom savo norus dėl gimdymo ir į visus juos buvo ATSIŽVELGTA.
Noriu gimdyt II sk. (buvo vietų), noriu mokamos palatos (perspėjo, kad yra, bet iki manęs dar keturios gimdyvės, tai lyg ir joms pirmenybė, bet turės omenyje ir mane...Jeigu liks - OK, jeigu ne - įrašys į eilę), noriu gimdyt natūraliai, be jokių skatinimų, epidūro, savalaikio įsikišimo. Vaiko noriu ant krūtinės, placentą turi išgimti pati, vyras norės kirpti vikšrelę, bet tik nustojus jai pulsuoti ir pan.
Mane palydi į gimdyklą, tą laimingąją, numeris 1. Supžindino su akušere. Gaila nepamenu vardo, bet laaabai faina, dešimt balų. Esu be galo dėkinga ir jai ir gydytojai, kuri dalyvavo gimdyme. Abi savo darbą atliko tobulai.
Lašalinės negavau, net tos, kuri anot gydytojos reguliuotų sąrėmių stiprumą, nes tiesiog jos nespėjo uždėti. Po gimdymo pasiūlė fiziologinio, kad atstatyt skysčių, tai čia vyras už mane padarė sprendimą - kad sulašintų
Vaiką uždėjo, prabuvom gimdykloj dvi valandas. Akušėrė padėjo mums susidraugauti su (.). Gavome mokamą palatą, tai jau vežant nunešė vaikutį į naujagimių sk. Buvom prašę, kad po apžiūros iškart mums į palatą sūnelį atvežtų.
Labai greitai, tikrai greitai, į palatą atėjo vaikų gydytoja ir paaiškino situaciją, kad vaikutis neišnešiotukas, plius rankute mėlyna (gimdymo metu greičiausiai ėjo rankyte), tad truputį vaikas dejuoja, kvepavimas nestabilus, tad reikia kelių valandos intensyvios priežiūros. Sakyčiau, tikrai išsamiai paaiškino. Po trijų val. mes jau buvom kartu
Minusai/pliusai: GIMDYKLOS personalas superinis (bet gal mums pasisekė, gimdžiau naktį, apgulties nebuvo, tad buvau lepinama ir popinama. Plius gimdymas greitas. Pirmas laikotarpis 2 val. 50, antras, vos 10 min.). Tad minusų neįžvelgiu. Tik pliusai...Jeigu išsakai savo gimdymo viziją ir norus, tikrai į juos atsižvelgiama. Jeigu ne - gydytojai darys taip, kaip jiems patogu. Kadangi buvo nubėgę nemažai vandenų, mane iškart pajungė toniukų klausyt, bet vistiek leido vaikščioti kiek leido laidai, nes prašiau, kad norėsiu judėt. Leido ir tą daryt, ir kamuolį padėjo
Nešokinėjau, tiesiog turėjom telefone muzikėlės, tai su vyru šokom pagal Fredžio Merkurio dainas
II GIMDYMO SK./NAUJAGIMIŲ SK.
Va, čia papuoli į kitą aukštą, kitas personalas....
Vaikų gydytoja tikrai greitai aplankė ir išsamiai mus konsultavo.
Minusai: atsisakiau skiepų, tai išklausiau moralą (tos pačios gydytojos), buvau apkaltinta išsilavinimo nebuvimo...Kelios valandos po gimdymo, tai jautriai priėmiau jos pastabą, bet iš paskutinių, suspaudus kumščius tepasakiau, kad skiepai yra rekomenduojami, nesu prieš juos, bet norėčiau, kad vaikas juos gautų vėliau, kai sustiprės, juolab gimė neišnešiotas. Apsisuko ant kulnų, trenkė durimis...Paliko nemalonu. Nors, po tų trijų val. ta pati gydytoja atsiprašė už savo elgesį ir visą gulėjimo laikotarpį tikrai nebuvo konfliktų. Sakyčiau, tikrai nuodugniai ir atsakingai paaiškindavo kiekvieną veiksmą ir kodėl tai yra reikalinga.
Pliusai: vistik gerai, kai naujagimių sk. yra visai šalia...Mūsų atveju, tai buvo išsigelbėjimas. Ypač man, kai tikrai nežinojau kaip būna su neišnešiotukais. Ramu, personalas profesionalus, malonus. Niekam nieko nedavėm, bet kiek turėjau klausimų - į visus išsamūs atsakymai. Nežinau, gal todėl, per visas penkias dienas, manęs vis paklausdavo, ar turiu klausimų.
Ai, bambytę valiau su virintu vandenuku...Niekas nei žodžio nesakė. Valyk. Nors mačiau porą kartų per apžiūrą spirituku pravalė, bet...
Miegojo visą laiką su manimi lovoj. Niekas nei žodžio nesakė. Atvirkščiai, gyrė, kad mamytė esu su patirtim, žinau, kad vaikiukui geriausia.
Dėl krūtų, kasdien ateidavo būdinčios akušėrės ir klausė ar nereikia pagalbos, ar nereikia ledo (nes pienas atsirado anksti ir daug) ir apskritai...Tiek vaikų gydytoja, tiek akušerės kiekvieną kartą pabrėždavo, JEIGU TURIU KLAUSIMŲ - KREIPTIS Į POSTĄ.
Maistas, man tiko...Nieko neprašiau, kad man neštų. Prėsnas, valgyklinis, bet smagu tas kelias dienas mokyklą prisiminti. Man nieko netrūko. Arbata labai skani...Klausiau kokia, tai sakė, jeigu tik patinka, nesikuklint, ateiti į maisto pašildymo patalpą, paprašyti ir įpils
Virduliai yra, tikrai vežtis savų nereikia. Pagalbinis personalas gal šypsenom ir nešvyti, bet jeigu ko reikia, neatsisako. SUprantu ir juos, juk ne vienintelė guliu, tad tarnų nėra.
Tad apibendrinant, viskas gerai su tom AK, nebijokit...Nuo jūsų priklauso. Žmonės ten dirba, tokie kaip mes. Sutinku su mamyte, kad ne žuvys esam. Klauskim. Jeigu neklausiam, tai personalas suvokia, kad klausimų neturim. Bet mano atveju, buvo kartais noras užsirakint, kad paliktų ramybėj
Na ir svarbiausia, važiavom nesitarę. Tik po visko, vyras simboliškai davė gydytojai ir akušerei (abi nenorėjo imt). Akušerei motyvavom tuom, kad dirba virš valandų (nes kai staigiai gimdžiau, vyras ją tiesiog koridoriuj pasigavo), o gydytojai motyvavo, kad išties man padėjo sklandžiai, be plyšimų pagimdyti, už superinį instruktavimą ir padėjimą vaiką neišsumt, o iškvepuot
Gulėjau penkias dienas, per kurias daugiau niekam nieko nedavėm, bet labai norėčiau padėkoti visam personalui, kuris išties, jaučiasi, kad yra profesionalus ir mandagus tiek, kiek pats to nori.
Temos neseku ir ko gero nebeseksiu, tai jeigu kas turi klausimų, rašykit į AŽ.
Papildyta:Dar, dėl lankymo.
Mes laikėmės taisyklių giežtai...Realiai, lankė tik vyras. Trečią dieną atėjo su mano mama (daugiau dviejų žmonių nebuvo, nes taip taisyklėse nurodoma), taikėsi prie valandų, visad iš namų pasirūpindavo tamkėm. striukės rūbinėj. Virštinius drabužius, nes palatose šilta, į maišą dar koridoriuj sudėdavo.
Taip pat trečią dieną atvedė vaikus. Vedė po vieną, kad per daug vaikiškų bacilų nebūtų. Irgi su tapkėm, nurengdavo, rankos, burnos išplautos.
Ir tik kai mane pasiėmė iš ligoninės, atvažiavo visi kartu. Vėl gi, kad ir pasiimt, bet buvo nurengti rūbinėj. O ir aš pati apsirengiau tik apačioj lauko drabužius.
Patikėkit, personalas puikiai mato kas lanko, kaip lanko. Gal todėl, kai mes paklausėm ar gali vyras su abiem atvažiuot pasiimt manęs, sakė aišku, galit, tipo, tvarkingai ateinat, prižiūrėti...Nieko baisaus neatsitiks. Juk namie jau visi ar taip ar taip būsit