Grįžom iš Paryžiaus trečiadienį, o čia šalta, balta....
Mano keletas kelionės įspūdžių padieniui:
1 diena. Esam šiek tiek netradiciniai keliautojai, nes bandom ieškoti vietų, kurias jei ir lanko turistai, tai bent jau ne taip masiškai. Vienos iš tokių - kapinės, na kas patikės, kad nuo jų ir pradėjom pažintį su Paryžium
Net MB lūžo iš juoko, kai aš Lietuvoje į lagaminą įsimečiau 4 kapinių žvakes ir dar žiebtuvėlį prigriebiau. Pirmiausia aplankėm žinomiausias ir garsiausias - le cimetière du Père-Lachaise. Kaipgi aš, didžioji The Doors'ų gerbėja, neaplankysiu Morrisono kapo ir pirmoji žvakelė turėjo būti skirta jam... O bet tačiau, kapas tai aptvertas tvorele ir iki jo prieiti neįmanoma, o aš moteris padori, metuose, negi lipsiu per tvorą (nors matosi, kad tokių pasitaiko), tai tik parymojau ir tiek, bet Morrisono dvasią pajaučiau, o jam skirtą žvakę uždegiau ant Balzako kapo, už jo kūrinius, kuriuos ir mokykloje turėjau skaityti privaloma tvarka
Dar vieną žvakelę, kaip jai ir skirta buvo, paaukojau Oscar'ui Wilde'ui - patinka laisvi žmonės, ypač kai ta laisvės įšraiška vyko 19 amžiuj. Aplankėm ir Šopeno, Editos Piaf, Prousto, Moljero, Rotšildo ir kt. kapus, nebūtinai žinomus mums, bet pakankamai išraiškingus ir atspindinčius nemažą dalį prancūziškosios istorijos ir kulltūros.
Po kapinių ėjom pasižvalgyti į Paryžių - Bastilijos, Vosgėzų aikštės, vakariniai Pompidu centro ir Luvro viešbučio vaizdai bei Champs-Elysées šviečianti kalėdinė mugė. Pagrindinis pastebėjimas - Paryžiaus nesugadino net kalėdos, turi prancūzai skonį ir to iš jų neatimsi...
2 diena. Dar vienos kapinės, kurias aplankėm - le Cimetière du Montparnasse. Čia žvakelė, be abejo, buvo paaukota seksualiajam ir nuodėmingajam Serge'ui Gainsbourg'ui, kurio kai kuriose šalyse uždraustą dainą Je t'aime, atliekamą su Jane Birkin, ir dabar klausau, rašydama šiuos prisiminimus... Pamačius jo kapą, matosi, kad moterys šį vyrą myli net ir po mirties
Antroji žvakelė suliepsnojo ant argentiniečio Julio Cortazar'o kapo - už jo mąstyti priverčiančias knygas... Aplankyti buvo ir Samuel'io Beckett'o, André Citroën, Guy de Maupassant ir t.t. kapai. Nors lijo lietus, bet aš jo lyg ir nejaučiau...
Į Montparnaso bokštą pažvelgėm iš toliau, pakako. Ėjom ieškoti žymiųjų katakombų ir čia mus ištiko pirmoji nesėkmė - dėl vėdinimo-kondicionavimo sistemos gedimo jos uždarytos ir neaišku, kada vėl veiks. Ką darysi, neverksi gi, keliaujam toliau - žalieji Liuksemburgo sodai, Lotynų kvartalas, kuris sukelia nostalgiją senai praėjusiems studentiškiems metams ir daug kalėdiškai papuoštų eglučių prie Panteono... Toliau - Notre Dame katedra su jos kažkokia ypatinga aura, gal nuo apšviestų balkonų einančia, gal nuo šiaip tinkamai sukomponuotų detalių, bet ją pajutom abu su MB, net keista, nes nesam nei dievobaimingi, nei religingi.. Toje katedroje yra kažkokia paslaptis, bet kokia - nežinau, o jei žinočiau, paslapties jau nebūtų... Žvakelę uždegiau, norą sugalvojau, maldelę sukalbėjau... Amen. Toliau - pasivaikščiojimas po salą, tiltas su daugybe meilės spynelių, mielas Šekspyro knygynėlis ir smagus lietingas pasivaikščiojimas bei plaukimas laiveliu Senos upe - žvalgantis, šildantis ir ilsinant kojas...
3 diena. Skirta bohemai ir paleistuvystėm
Monmartras. Dalidos biustas, tuščios gatvelės, dvi moteriškaitės su rožine ir žydra spalva aprengtais šuneliais, pašėlusiu greičiu lekiantys nuo kalno dviratininkai, rožinė kavinukė... Ramu, tylu iki pat Tertre aikštės, kuri verda nuo turistų ir paišinų menininkų. Apie meną - vienus dirbinius mielai įsigyčiau, kiti su kičo atspalviu, bet net ir portretų bei šaržų paišytojai įlieja kažkokio šarmo, kurio nerasi prie Palangos tilto. Toliau Bazilika ir jos prieigose kalėdinė mugė su blynais, vafliais, karštu vynu ir visokiom bezdelūškom. Bazilika graži, o dar dailesnę ją daro jos vieta, nes atsiveria pilnas vaizdas, bet man seilė nenutįsta, nu neapdėjo ji Notre Dame katedros nors tu ką. Auros virš galvos nepajutau, angelu netapau, pult ant kelių nepanorau
Perspektyva nuo kalno atsiveria tokia smagi - ir Paryžiaus dalis, ir žali šlaitai, ir karuselė, ir juodaodžiai su savo "brendinėm" prekėm. Viskas ok, taip ir turi būti
Toliau - nuodėmingieji Pigalio aikštė ir Clichy bulvaras, su visa industrija ir pramogom. Aplankom erotikos muziejų, pasirodo, kad savo metuose, dar ir aš ne viską moku, tobulumui ribų nėra
Savaime žinoma, raudonasis Mulen Ružo malūnas ir kažkur su taksi išvykstančios jo šokėjos...
Na ir desertui, t.skant, dar venos kapinės - Cimetière de Montmartre. Nepagalvokit, mes ne kokie nekrofilai, nu bet jų žavesiui sunku atsispirti... Čia jau teko išsiversti be žvakelių, bet aplankėm Hectoro Berliozo, Dalidos, Aleksandro Diuma, Heinricho Heinės, Émile Zola kapus... Pačių kapinių dalis eina po tiltu, kuriuo spakainiausiai važinėja automobiliai, vaizdas užvedantis, o ir kai pagalvoji - ir mirusiems ne taip liūdna, ir gyvieji gal nelaksto be proto, nes mato, kokios pasekmės jų gali laukti. Žaviuosi tokiais projektais ir juos laiminusiais žmonėmis, nes nieko nėra blogiau, kaip nuobodybė ir dogmų laikymasis. Toliau mūsų laukė sausakimša, gražiai papuošta ir visa švytinti nuo prabangos Galeries Lafayette su puikiu vaizdu į miestą nuo jos terasos. Tikrai verta užkilti - atsiveria ir Paryžiaus panorama, ir visas gatvės kirmėlynas žemai. Dar pasivaikštom palei apšviestą operą, pažiūrim reklaminio būgnų šou, pasitrinam žmonių minioje...
Trys dienos praėjo... Paryžiaus simbolius - Eifelį ir Triumfo arką mačiau kol kas tik iš toli. Gėėėėėda. Pasitaisysim, juk liko dar 3 dienos