QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2013 02 19, 22:52)
Jau atrodo rašiau, bet dėl aliejų savybių išlikimo beveik nėra skirtumo kada juos dėti, jei gaminama taip kaip dauguma darom, šaltu būdu, ir ar paskui bus mažose, ar didelėse formose, ar šaldiklyje laikomas - mažas skirtumas. Jei norisi kad išliktų muile visos pariebinimo aliejaus riebiosios rūgštys, visas gėris, tada reikia gamint karštu būdu ir dėt tą aliejų kai praeina gelio fazė, proceso pabaigoje, kai nebėra laisvo šarmo. Nes kol jo yra, tas ponas ėda kas jam skaniau, nežiūri kas kada įpilta, reakcijos pirmiausia vyksta su tomis rūgštimis kurios lengviau, greičiau saponifikuojasi.
+1
Bet yra dar pora momentų: ne visi aliejai vienodai bijo karščio; svarbu iki kiek pakyla gelio stadijos temp ir kiek laiko tai trunka.
Rusiškuose forumuose ( atrodo Aromarti, buvo daryta dėl kremų ) yra aprašytas laboratorinis tyrimas aliejų sudėties pasikeitimo šildant ( iki 70C, bet neilgai - 15-20min.,), buvo naudoti aliejai, turintys daug nesočiųjų r.; išvada - r.rūgščių sudėtis nepakito, jos nesuiro, nesusidarė kenksmingos medžiagos (kurios susidaro aliejus gruzdinant).
Karštu būdu gamintas muilas stovėdamas irgi dar reaguoja, kinta, ir PH šiek tiek dar keičiasi į mažėjimo pusę per 1 mėn. ( bent mano juostelės taip rodo
)
O šiaip aiškiausiai yra su skystu muilu - muilą verdu su 0 viršriebiu, skiedžiu po poros savaičių, dedu pagerinimus į neutralizuotą, praskiestą muilą, kai visos reakcijos ( bent teoriškai) turi būti pasibaigę.
ir svarbiausia - muilas, tai ne kremas, jis ant odos būna neilgai, nesistenkite į jį sukrauti visas medžiagas, kurios naudingos odai kremų sudėtyje
Papildyta:
QUOTE(BlueFire @ 2013 02 19, 21:11)
tai taip iseina kad jei norisi i muila prideti geru alieju ir kad isliktu ju savybes savybes reikia ta muila pilstyti ne i viena didele forma, bet i mazas formeles? juk mazi muiliukai atausta per pora val. ir tikrai nepasiekia tokios temp. kaip didelis muilo gabalas. o as prisipirkau visokiausiu mazu formeliu, imantrybes ir nenaudoju, nes nusprendziau kad jei muila darau del savybiu tai dideliais gabalais vis tiek geresnis?
Iš praktikos ir muilininkių forumų nuomonės - geriausias t.y. kiečiausias, geriausiai putojantis, ilgiausiai nesusimuilinantis, netirpstantis, maloniausias paimti į rankas (neaišku kodėl
) šaltuoju būdu didelėse formose pagamintas, praėjęs gelio stadiją muilas.
Kiek ten aliejų gerųjų savybių išlieka - nežinia, nes jos gali išlikti tik tų kelių viršriebio procentų, o kita aliejų dalis būna sureagavusi su šarmu., o kurio aliejaus r.rūgštys lieka nesureagavę - neaišku, nebūtinai, to, kurį dėjai po gelio ( jei karštu būdu verdi), yra irgi aprašymai atliktų bandymų, tik nuorodos nerandu