Įkraunama...
Įkraunama...

Muilo gamyba su šarmu VIId .

QUOTE(AlfIndraja @ 2013 02 16, 15:03)
Sveikos darbstuoles smile.gif
Uzsuku, paskaitineju kaip jum sekas, ir nieko neparasau smile.gif
Gal pamenat, labai domejaus ir ieskojau kas bandet muila is pelenu sarmo gamint...
Siom savaitem, po truputi, pasigaminau pelenu sarmo ir viriau muiliuka.
Ilgai nedrisau, nes vis bijojau, kad nieko nesigaus.
Bet paskaicius cia  http://petrasdargis....las-uz-20-centu - isidrasinau  blush2.gif
Muiliuka viriau su rapsu aliejum ir keletu lasu roziu aliejaus. Kvepia visai maloniai.
Su kiauliniais taukais - dar nebandziau, bet irgi labai smalsu smile.gif
Kaip viskas stings ir brandinsis - dar paziuresim, nes kol kas turiu tirsta karsta mase panasia i muila biggrin.gif

Gal nepamačiau anksčiau tavo klausimo g.gif
Esu virusi, bet nutariau, kad daugiau nesiterliosiu.
Manau, kad čia būdas žmonėms kurie dabar masiškai krasutodsi gyventi į šiaudinius namus, valdo tik savo darže užaugintas daržoves ir t.t., kaip ir traukiasi iš miestų ir dabartinės civilizacijos.
Muilas iš pelenų šarmo - neprognozuojamas, viskas priklauso nuo pelenų, kartais šarmas stipresnis, kartais visai silpnas. Paties muilo savybės irgi skirtingos, putoja šiaip sau. O ir viets reikai specialią turėti - pelenai dulka, užpiltus irgi reikai kažkura laikyti, virimas daug ilgesnis, muilo išiga - labai maža.Paskutinis bandymas - praėjusios vasaros - tai dar gabalas liko. niekas neskuba naudoti , su pirktiniu šarmu virti geresni smile.gif
Papildyta:
QUOTE(AlfIndraja @ 2013 02 16, 15:03)
Kaip viskas stings ir brandinsis - dar paziuresim, nes kol kas turiu tirsta karsta mase panasia i muila biggrin.gif

O ta masė ir nesustings visiškai. reikia su druska virti dar kartą - tada Na išstumia K ir išeina kietas muilas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 17 vasario 2013 - 11:20
QUOTE(Vaiva number 1 @ 2013 02 05, 18:32)
o kaip idomu daryt su pringles dezute  g.gif ? pries isimant palaikyt kameroj, tada pjaustyt atsilusi ar kaip  g.gif ?

merginos, nevarkite su pringles dezutemis ( juk cipsai nesveika, o ismest gaila) , senukuose yra tu PVC vamzdziu, ivairaus diametro, kaina juokinga 3-5 lt.
Papildyta:
Kaip smagu, kad sis forumas vel atsigavo thumbup.gif
Atsakyti
Sveikos, ilgai muilo neviriau... Tai pagąsdinsiu-pašiurpinsiu. 4u.gif Juokauju žinoma, bet nuoširdžiai rinkau informaciją, pasireklamuosiu ir čia pati... Ko ten nepaminėjau, tai kad prausiantis muilais reiktų gaminti vos parūgštintas kūno priežiūros priemones, kad oda trumpiau būtų šarminga. ax.gif
http://viewpointbyra....wordpress.com/

Lygiai kaip Saulė/Guoda manau, kad nors pinigais skaičiuojant gaunasi pigiau, iš pelenų muilo gaminti neverta. Patirtis tikrai įdomi 4u.gif, ačiū už pasidalinimą. Tačiau labai labai netikslu. O savo poste kaip tik ir nagrinėjau, kodėl tas pH žiauriai svarbus. Kad tam žmogui nestingo su saulėgrąžų aliejumi, nieko keisto, čia manau visos žinome kaip kuris aliejus muile elgiasi, tai ar su pelenų šarmu, ar su pirktiniais, aliejaus prigimtis ir charakteris bus vienodi. Taukai gerai stings, taip pat lydytas sviestas.

Skystą muilą gerai tirština druska, kurią dedu karštai skiesdama. Net ir atskiedus mano skystas muilas kaip dirbtinis medus, plastiškas, gelinis toks. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agnė/Ramutė: 17 vasario 2013 - 19:25
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2013 02 17, 20:24)
Skystą muilą gerai tirština druska, kurią dedu karštai skiesdama. Net ir atskiedus mano skystas muilas kaip dirbtinis medus, plastiškas, gelinis toks.  4u.gif

Ar NaCl dedi ir kiek? Tai čia ir gaunasi tas procesas, kaip Na ištumia dalį K (kaip kreminis muilas, kur iš kart verda su dalim NaOH)
Atsakyti
QUOTE(Saulė/Guoda @ 2013 02 17, 22:15)
Ar NaCl dedi ir kiek? Tai čia ir gaunasi tas procesas, kaip Na ištumia dalį K (kaip kreminis muilas, kur iš kart verda su dalim NaOH)

Dedu tiesiog jūros druską iš prekybcentrio, ne grynas natrio chloridas, bet jo didžioji dalis. Mano galva tirštumas priklauso nuo keleto faktorių: atskiedimo procento, naudotų aliejų, bet druska tirština, jos kiekis skirsis prilausomai nuo to kokio tirštumo norisi ir kiek atskiestas muilas. Skiedžiu stipriai, o druskos dėjau (ką tik pati pasitikrinau...) 3 proc. prie aliejų masės, jų buvo 2500g, vadinas druskos apie 75g. Skiedžiau 10 litrų vandens. Nežinau kaip su tuo išstūmimu; muilas juk lieka be laisvų šarmų, druską po neutralizacijos dedu, pratirpinus karštam vandeny. Save cituoju: "... neutralizavau boraxu, išmaišiau, supyliau karštame vandenyje tirpintą sodą, druską, gerai permaišiau". Skaičiau ir buvom kalbėję kad tirština šampūnus, prausiklius; muilą tikrai irgi tirština. Kuo druskos daugiau, tuo labiau, bet tam tikros ribos turbūt irgi yra, kas per daug tas nesveika... 4u.gif Na dar ir borakso arba boro rūgšties pas mane buvo naudota, sako ji irgi tirština; kitaip nebandžiau - nežinau kas būtų be druskos ar be rūgšties. Bet kad sudėjus druską muilo tekstūra pasikeičia, tai faktas kaip blynas. 4u.gif Taigi mano rekomendacija būtų tirštinti pradėt nuo pvz. 2 proc. druskos, jei norisi tirščiau, pridėt po procentą ar pusę. Karštas, šviežias būna skystesnis, paskui sustangrėja muilas. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2013 02 17, 22:52)
Dedu tiesiog jūros druską iš prekybcentrio, ne grynas natrio chloridas, bet jo didžioji dalis. Mano galva tirštumas priklauso nuo keleto faktorių: atskiedimo procento, naudotų aliejų, bet druska tirština, jos kiekis skirsis prilausomai nuo to kokio tirštumo norisi ir kiek atskiestas muilas. Skiedžiu stipriai, o druskos dėjau (ką tik pati pasitikrinau...) 3 proc. prie aliejų masės, jų buvo 2500g, vadinas druskos apie 75g. Skiedžiau 10 litrų vandens. Nežinau kaip su tuo išstūmimu; muilas juk lieka be laisvų šarmų, druską po neutralizacijos dedu, pratirpinus karštam vandeny. Save cituoju: "... neutralizavau  boraxu,  išmaišiau, supyliau karštame vandenyje tirpintą sodą, druską, gerai permaišiau". Skaičiau ir buvom kalbėję kad tirština šampūnus, prausiklius; muilą tikrai irgi tirština. Kuo druskos daugiau, tuo labiau, bet tam tikros ribos turbūt irgi yra, kas per daug tas nesveika... 4u.gif Na dar ir borakso arba boro rūgšties pas mane buvo naudota, sako ji irgi tirština; kitaip nebandžiau - nežinau kas būtų be druskos ar be rūgšties. Bet kad sudėjus druską muilo tekstūra pasikeičia, tai faktas kaip blynas. 4u.gif  Taigi mano rekomendacija būtų tirštinti pradėt nuo pvz. 2 proc. druskos, jei norisi tirščiau, pridėt po procentą ar pusę. Karštas, šviežias būna skystesnis, paskui sustangrėja muilas. 4u.gif

esu skaičiusi, kad būtent jau sureagavusiame muile su KOH (kai būna kalio muilas ir glicerinas) natris (valgomos druskos sudėtyje) sugeba pakeisti K muile, rusiškai šią rekaciją vadina "muilo druskinimas" ( ar pan. išvertus). Juk ir mokykliniame chemijos kurse yra kažkas apie tai (mainų ir pavadavimo reakcijos). Šitą dalyką seniai jau išskaičiau , kai studijavau, kaip virti muilą su pelenų šarmu - taip dariau ir tada atsiskyrė kietas muilas, tik druskos daug maišyti reikėjo ir kaitinti papildomai.
O apie panaudojimą skystame muile nepagalvojau blush2.gif g.gif
Boraksas šiek tiek sutirština, o dabar bandysiu ir druską įmaišyti į karštą praskiestą 4u.gif tik kiekio reikia nepadauginti, nes tada lieka kietokas gabalas ir skystis ( bent su pelenų šarmu taip išeina)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 17 vasario 2013 - 22:32
Dėl padauginimo sutinku; kažkur buvau skaičiusi iki kiek, bet nebeatsimenu. Gal iki 5, gal iki 10 proc. O skiesti muilą ir dėti tokius priedus reikia būtinai karštai, čia panašiai kaip su kremais, kad gautum emulsiją, emulsikliams būtina tam tikra temperatūra (ne visiems žinoma, bet ne apie tai kalba). 4u.gif Pagerinimai vėl kita kalba... biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2013 02 17, 23:46)
Dėl padauginimo sutinku; kažkur buvau skaičiusi iki kiek, bet nebeatsimenu. Gal iki 5, gal iki 10 proc. O skiesti muilą ir dėti tokius priedus reikia būtinai karštai, čia panašiai kaip su kremais, kad gautum emulsiją, emulsikliams būtina tam tikra temperatūra (ne visiems žinoma, bet ne apie tai kalba). 4u.gif Pagerinimai vėl kita kalba...  biggrin.gif

Ačiū už tavo psl. ir kad netingi su visomis dalintis savo atradimais 4u.gif
Labai geros nuorodos, kai ką buvau skaičiusi, o kai kas - visiškai nauja.
Dar daugiau įtikėjau, kad ne veltui dedam į muilą citrinos, pieno ir kt. rūgšties, o į skystą po praskiedimo ir daugiau visokių pagerinimų, bent kiek šarminį poveikį sušvelnina.
Plaukams tai aš dvigubai ar net trigubai naudoju rūgštinančias medžiagas - į muilą dedu rūgščių, paskui skalauju parūgštintu vandeniu ir dar tepu gana rūgščiu balzamu.
O dėl kitų PAM (bazių įvairių) - man vis tiek iš jų sumaišyti šampūnai ar dušo geliai mažiau patinka negu muilas, nors jų PH ir rūgštinis, nežinau, kas blogai - nepatinka ir tiek, ne toks malonus jausmas naudojant
Atsakyti
QUOTE(krisle159 @ 2013 02 12, 14:13)
Kaip po nelaimes, tai labai neblogai pavyko  thumbup.gif
labai gaila buvo suplaustyti  wub.gif
user posted image
user posted image

Nuostabaus grožio muiliukas ir spalva smile.gif

Buvo laikas, kai viską nuosekliai konspektavau ir tai daryti šiame forume buvo labai patogu, todėl net neabejoju, kad pagrindines diskusijas ir reikėtų vesti čia, bet kas man patinka Facebooke, kad nemaža dalis prisistato savo tikraisiais vardais smile.gif, o man taip daug jaukiau smile.gif Man, rodos, tuomet ir žmonės atsakingiau komentuoja smile.gif. Ir aš net neabejoju, kad didžioji dalis tų pačių žmonių dalyvauja ir ten ir ten.
Aš tikiuosi, kad per susitikimą mes susipažinsim ir bendravimas bus dar šiltesnis smile.gif, nes iš bendravimo apie muilo gamybą tikiuosi tik teigiamų emocijų smile.gif Gyvenime ir taip pakanka susiraukusiu ir viskuo nepatenkintu žmonių ax.gif smile.gif Todėl kas norite prisijunkite prie susitikimo organizavimo smile.gif O jeigu nenorite organizuoti, tai galite tiesiog prisijungti susitikime smile.gif Tikiuosi neprieštarausit, jeigu galutinę informaciją ir datą apie susitikimą įmesiu į šį forumą smile.gif

Kristina mirksiukas.gif
Atsakyti
Aš dėl nieko neprieštarausiu, Kristina 4u.gif Feisbuke kas nori vardą taip pat susikuria, o matyti diskusijas gali tik gupelė. Po metų ar daugiau ten informacijos nebeatkapstysim. biggrin.gif

Saule/Guoda, man irgi putokiai nepatinka - nėr ko slėpt, todėl muilą gaminu ir muilu plaunu plaukus. Muilas, nors surfaktantas, "neteisingo" pH, sudaro gražias apvalias vienodas miceles, va pvz. galima pamatyt čia: http://en.wikipedia....t_of_the_alkali , kaip kremuose kai emulsuojame, su neigiamai įkrauta (chemijos nemoku,neversiu) carboxyl grupe, kurios nesimaišo tarpusavyje, neturi kaip surfaktantai ilgų "uodegų"- kaip anijoniniuose, katijoniniuose surf. (kaip gaila nebegalima pasižiūrėt Alioniuko bloge), tos uodegos gali įlysti giliau į odą, į ląstelių membranas, taip sausina, pažeidžia. Muilai yra metalų ir riebiųjų rūgščių druskos, kitokie dariniai, ne anijoniniai, ne nejoniniai ar amfoteriniai kaip detergentai. Gal čia ne visai tiksliai, bet maždaug taip... Pataisykit jei kas neteisingai. Bet tik su švelniais surfaktantais galima padaryt pH 5 prausiklį. Ir tenka rinktis, kas kam tinka, kas priimtina. Surfaktantų gamintojai irgi meluoja, visiems reikia parduoti savo prekę...
Dar radau tyrimo duomenis apie vyrų ir moterų odos pH skirtumus. Medicina žino tiek daug, tokias smulkias smulkmenas, bet dar tiek daug svarbių dalykų yra išvis nenagrinėta, kaip kokios neįžengiamos Afrikos džiunglės. Tirtų vyrų vidutinis rankos nuo riešo iki alkūnės pH 5,8, o moterų 5,54 (prisimink "obuolius"; skirtumas bus beveik trečdalis krūvos). Tai didelis skirtumas, reiškia jų oda greičiau gali grįžti į pradinę padėtį nuprausus, nes jų pradinis taškas kitas, reikia kompensuoti mažesnį skirtumą. Tai va, kai apie odą kalba vyrai, jau seniai klausau atsargiai - jie ne mūsų kailyje gyvena. biggrin.gif
Taip, rūgštys muile dirba gerą darbą, todėl dedu ir grožius aukoju. Dar viena galimybė - kombinuoti muilai. Su surfaktantais derint nenoriu, iš principo; bet gerai pagalvojus, paskaičiavus ir padėliojus, turbūt galima padaryti muilo ir masažinės plytelės "du viename" gaminį, jo pH gali gautis mažesnis negu vien muilo. Būna pramoniniai kombi muilai (t.y. muilas plius kiti detergentai). Gal kur rusų forumuose skaitei, gal jos gamina. g.gif Laiko reikia susidėliot receptui, kad būtų kietas gaminys ir dar bent kiek putojantis išliktų. Su cetilo alkoholiu maišyčiau, turbūt reiktų karštą muilo masę su pasiruoštu mišiniu jungti. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agnė/Ramutė: 18 vasario 2013 - 17:05
Visiškai sutinku dėl informacijos išlikimo smile.gif
Agnė/Ramutė žaviuosi jūsų "kapstymusi" taip gyliai smile.gif Atsiprašau už tokį žodį smile.gif Tiesiog nerandu kito smile.gif Nuostabu kai žmogus daro ne paviršutiniškai, o gilinasi į tai ką daro ir kuo domisi, todėl suprantu jūsų pasipiktinimą (jūsų tinklalapyje) kai rašote apie neatsakingus gamintojus. Ar aš klystu ir pasipiktinimo nėra smile.gif, nes skaitant paskutinį straipsnį kažkaip pajutau šaltuką smile.gif. Ir tikrai didžiulis ačiū, kad dalinatės informacija ir savo patirtimi smile.gif Ne su viskuo sutinku, bet skaitydama jūsų tinklalapį randu daug naudingos ir įdomios informacijos. Ir apmąstyti yra ką smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Detalytė @ 2013 02 18, 19:01)
Visiškai sutinku dėl informacijos išlikimo smile.gif
kai rašote apie neatsakingus gamintojus. Ar aš klystu ir pasipiktinimo nėra smile.gif, nes skaitant paskutinį straipsnį kažkaip pajutau šaltuką smile.gif.

Nuorodose yra didžiųjų, garsiųjų gamintojų muilų pH lentelės - diapazonas labai didelis, nuo 3,2 iki 10,5 pH (bloge ir čia kitos spalvos žodis logaritmas. Buvau radusi dar platesnių lentelių su daugiau muilų, bet gal ne viską sudėjau ką narsčiau. Tai va, jei žmonės žinotų kad muilas 10,5 pH ir ką tai reiškia, daugeliui tai lemtų apsisprendimą pirkti ar ne. Tiesa, žalojantį poveikį galima švelninti, bet... Kitur atrodo net virš 11 ar 12 pH buvau radusi, taigi aš ne apie atsakingus ar neatsakingus natūralių ar sintetinių muilų gamintojus, o apie tai kad šitas klausimas tiesiog visur patogiai nutylimas. Man keista, kad nėra reikalaujama nurodyti tokį svarbų parametrą. Degtinės laipsnius žymi, kalorijas skaičiuoja, glitimo kiekį, arachisų pėdsakus ir t.t., o čia keista tyla. Kai natūralaus muilo gamintojai teigia kad jų muilas geras vien dėl to kad iš natūralių medžiagų, tai irgi ne visai tiesa. Ir bloge rašiau, ir čia nebijau pakartoti - aš galiu klysti; o bet kas kitas gali turėti savo nuomonę. Bet jei tavo nuomonė skiriasi, duok šen pagrįstus argumentus, kad tu teisi. Parodyk kur galvoji kitaip ir kodėl. Nesilaikau įsikibusi savo susigalvojimų, jei matau kad klydau, prisipažįstu klydusi, jei man įrodo kad buvau neteisi - keičiu nuomonę. Duok dermatologų tyrimus apie tai kad natūralus šarminis muilas odą saugo, tai būsiu tikrai labai patenkinta, gal tik aš tokių neužtikau. Kartu - man irgi patinka gaminti muilą, tiesiog patinka, nors žinau kad jis nėra labai sveikas, nei pats muilas, nei gamybos procesas. 4u.gif
Ką dar (netyčia, ne to ieškodama bet čia į temą) atradau: Europos sąjungoje draužiama prekiauti muilais kurie panašūs į vaisius, saldainius ir t.t. valgomus daiktus dėl vaikų saugumo. Gaminti niekam nieko nedraudžiu, bet kas pardavinėja, susiraskite kokie reikalavimai. Man neaktualu, neišsisaugojau, bet skaitydama keksiukus prisiminiau... biggrin.gif
Atsakyti