Įkraunama...
Įkraunama...

Muilo gamyba su šarmu VIId .

QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 12 09, 20:09)
Ai nenoriu, bet vėl bjauri būsiu. Nebūna muilas 7 pH. Boraksas gerai, jis nesuskaldo muilo, nenumuša perdaug, jis yra švelnus šarmas, ne rūgštis, su 9,2 pH. Vandentiekio vanduo maždaug 7 pH, tai neutralus skaičius. Muilas gali būti tik šarminis. Buvau nematavusi, tai prisiruošiau ir pamatavau savo paskutinio skysto muilo - neatskiesto muilo 9,2-9,3 pH, atskiesto (t.y. matavimo prietaiso muiluotą antgalį panardinau į vandenį, pamaišiau, ir matavau tirpalo pH) toks pat, 9,3. Nepamenu, atrodo nei vieno mano gaminto muilo žemiau 8,5 nesu radusi. Einu tikrint kurių dar nematavau...
Juostelės rodo kitaip. To paties skysto muilo - pagal juostelę 8  neatskiedus, o tirpalo kiek mažiau, šviesesnė, geltonesnė spalva.  4u.gif Prietaiso paklaida plius/minus 0,1 pH. 4u.gif

100% pritariu Agnei/Ramutei. Juostelės rodo viena, o ph prietaisas kitą rezultatą. Koks man buvo man šokas, kai pritūkusi juostelių, pamatavau skysto muilo-šampūno ph su prietaisu. Jis rodė 9,2. O atrodė, kad receptas toks pat kaip anksčiau, o gal netgi dar švelnesnis. Išknisau visą spintelę ir radau užsilikusį gabaliuką juostelės. Pamatavau- o gi ta pati žalsva spalva, kuri žymi 7-tą skalėje. Vadinasi, iš tikrųjų yra tokia paklaida.
Atsakyti
Patikrinau dar kelis naujesnius ir senesnius muiliukus. Žemiausias kol kas aptiktas rezultatas 8,8 pH, vieno mano muilo, vieno kitos mergikės iš Utenos su ožkos pienu muiliukas. Žodžiu, normalu muilams 8-10, nėr ko žudytis dėl neįmanomų dalykų. O matuojant juostele, reikia (buvo ir anksčiau kalbėta) pridėt 1-2 skaičiukus mintyse. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 12 09, 19:09)
Ai nenoriu, bet vėl bjauri būsiu. Nebūna muilas 7 pH. Boraksas gerai, jis nesuskaldo muilo, nenumuša perdaug, jis yra švelnus šarmas, ne rūgštis, su 9,2 pH. Vandentiekio vanduo maždaug 7 pH, tai neutralus skaičius. Muilas gali būti tik šarminis. Buvau nematavusi, tai prisiruošiau ir pamatavau savo paskutinio skysto muilo - neatskiesto muilo 9,2-9,3 pH, atskiesto (t.y. matavimo prietaiso muiluotą antgalį panardinau į vandenį, pamaišiau, ir matavau tirpalo pH) toks pat, 9,3. Nepamenu, atrodo nei vieno mano gaminto muilo žemiau 8,5 nesu radusi. Einu tikrint kurių dar nematavau...
Juostelės rodo kitaip. To paties skysto muilo - pagal juostelę 8  neatskiedus, o tirpalo kiek mažiau, šviesesnė, geltonesnė spalva.  4u.gif Prietaiso paklaida plius/minus 0,1 pH. 4u.gif

Čia aš rašiau, ką juostelės rodo, kadangi prietaiso neturiu ir iki šiol visos rašydavo duomenis su juostelėm biggrin.gif Žinau, kad yra paklaida. Bet kiek tada ūkiško pirktinio muilo PH, jei juostelės rodo 11?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 10 gruodžio 2012 - 06:42
QUOTE(Saulė/Guoda @ 2012 12 10, 07:40)
Čia aš rašiau, ką juostelės rodo, kadangi prietaiso neturiu ir iki šiol visos rašydavo duomenis su juostelėm  biggrin.gif Žinau, kad yra paklaida. Bet kiek tada ūkiško pirktinio muilo PH, jei juostelės rodo 11?

Matyt, bus realiai 12-13. Parašyk kada kurį muilą matavai - šiaip neturiu pirktinio, bet kapeikas kainuoja, nusipirksiu ir pamatuosiu, smalsumui patenkinti... Nepyk, kad užsipuoliau, bet merginos kurios šviežiai pradeda gaminti ir padaro muilą 8-9 pH, pergyvena kad per aukštas, bijo naudoti ir klausia kaip čia numušti. Ogi niekaip, nes normalu... ax.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 12 09, 23:07)
Patikrinau dar kelis naujesnius ir senesnius muiliukus. Žemiausias kol kas aptiktas rezultatas 8,8 pH, vieno mano muilo, vieno kitos mergikės iš Utenos su ožkos pienu muiliukas. Žodžiu, normalu muilams 8-10, nėr ko žudytis dėl neįmanomų dalykų. O matuojant juostele, reikia (buvo ir anksčiau kalbėta) pridėt 1-2 skaičiukus mintyse. 4u.gif

Dabar žinosiu, koks mano (spėju blush2.gif ) ožkinio ph biggrin.gif
Jei teisingai supratau, naudoji aparatą matavimui, gal gli nuorodą įmesti kokį? Jau ir man aparačiuko norisi ax.gif
O kaip tada vertinti rūgštesnių priemonių, tarkime kondicionierių ph g.gif
Atsakyti
Kondicionierių aš viso labo tik vieną pasigaminau ir nepamenu, ar matavau. Kurią dieną pamatuosiu, šiandien tingiu. Yra sopakitchenonline,
https://www.soapkitc..._Equipment.html bet aš užsisakiau ir pirkau Suvoj, mano truputį kitoks, tikslesnis ir brangesnis. Brangu... Dar reikia tirpalo laikymui, kito tirpalo kalibravimui. Bet pagalvojau, nors bus su garantija ir kažkokia lietuviška instrukcija. Ir Avsista gali manau užsakyti, paprašyk, atsiųs pasiūlymą. O šiaip internete e-bay visokių yra, ir pigesnių, nežinau ką geriau pasirinkti. Kai tu šalia gyveni, gali kartą per mėnesį ar savaitę su muilais atvažiuoti ir pamatuosiu, brangiai neplėšiu! : mirksiukas.gif lotuliukas.gif
Taip, tavo muiliukas. biggrin.gif Apelsininis ožkiukas thumbup.gif
Atsakyti
pasimatavau savo muilu PH, juosteles rodo nuo kokiu 8 iki 11 (tik padarytiems).

bandau sukonstruoti muila-sampuna nuo pleiskanu, MB vietoj head&shoulders. ar teisingai mastau:

kokosu
palmiu
alyvuogiu
ricinos aliejai
citrinos rugstis

vitaminas E
medus
cinko oksidas
apelsinu, rozmarinu, salaviju, lauro lapu EA

pariebinimas kokie max 2%. beje norejau NaoH 99%, o man atsiunte 98%, tai situ atveju skaiciuojant virsriebi turbut pamazint 1%?

turiu ciobreliu aliejines istraukos alyvuogiu aliejuj, ar verta sita i muila det? ar ciobreliu geris isliks?
Atsakyti
Hmmm, mano NaOH 98.8. Tik dabar ir pažiūrėjau... Gali viršriebį pamažinti, bet kartu tai rizikinga, kad paskui netyčia neliktų šarmo nesureagavusio daugokai. Gal ne visu procentu, o tik truputėlį pamažink. Žinok-nežinau biggrin.gif Daug kas čia asmeninio apsisprendimo reikalas. Aš gal nemažinčiau. Dėl čiobrelių irgi tiksliai netsakysiu. Nuo maišymo temperatūrų gali priklausyti. Gal negadink muilui, nors naudoja tikrai visokius fitolius, nuovirus, užpilus. Gali dar pridėt į pėdsaką pantenolio 1-2 proc. ir kokio "plaukų" aliejaus - kanapių, rapsų, vynuogių kauliukų, linų sėmenų, ko nors iš tos operos. Inka-inci labai tinka, erškėtrožės, kukui, tik kad brangūs labai. Nes palmė, kokosas plaus-putos, ricina putojimui ir kondicionavimui, bet jos iki 10 proc; o daug alyvuogių plauką apsunkins. Ypaę jei palmių aliejų, ne palmių branduolių naudosi.4u.gif "Varvekliai" nuo jų gaunasi, jei daug. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agnė/Ramutė: 11 gruodžio 2012 - 19:20
QUOTE(BlueFire @ 2012 12 11, 17:08)
pasimatavau savo muilu PH, juosteles rodo nuo kokiu 8 iki 11 (tik padarytiems).

bandau sukonstruoti muila-sampuna nuo pleiskanu, MB vietoj head&shoulders. ar teisingai mastau:

kokosu
palmiu
alyvuogiu
ricinos aliejai
citrinos rugstis

vitaminas E
medus
cinko oksidas
apelsinu, rozmarinu, salaviju, lauro lapu EA 

pariebinimas kokie max 2%. beje norejau NaoH 99%, o man atsiunte 98%, tai situ atveju skaiciuojant virsriebi turbut pamazint 1%?  

turiu ciobreliu aliejines istraukos alyvuogiu aliejuj, ar verta sita i muila det? ar ciobreliu geris isliks?

Aš į šampūninį palmių nedėčiau, dalį kokoso keisčiau atalių (babasu) aliejum, dar gerai vynuogių kauliukų, kanapių, garstyčių. Alyvuogių ir ricinos - ribotai, ypač ricinos - tik kokius 5%.

Dėl NaOH - paskaičiuok grynosios medžiagos kiekį; pav. pagal skaičiuoklę išeis , kad reikia 300g NaOH, pas tave bus 300 x 0,98 = 294 g gryno NaOH, tai ir pridėk tuos trūkstamus 6g (aišku teoriškai reikėtų šiek tiek daugiau, bet čia jau gramo dalys), o viršriebį palik kaip numatyta 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 11 gruodžio 2012 - 20:51
Gal kas norėtumėte dalnitis 25 kg palmių apiejaus smile.gif ?
Pirkom visą dėžę, o tiek daug juk nereikia blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 12 11, 18:19)
"Varvekliai" nuo jų gaunasi, jei daug. 4u.gif

tai kad pas MB kokie tik 2-3 cm plauku, nebus kam varvekliuotis biggrin.gif man cia daugiau reik kad but svelnus galvos odai. ricinos desiu 3%, alyvuogiu irgi panasiai, man muilas su 5% ricinos toks per daug nenusiplaunantis gavosi. beje pas mus vietinej indusu parduotuvej radau salto spaudimo ricinos aliejaus 250ml £1.99 bigsmile.gif jie ji tiesiai ant plauku tepa; neekologiskas bet muilui liuks

del NaOH grynumo, kita kart darant pabandysiu viena muilo porcija pagal soapcalc skaiciuokle, kita tokia pacia tik pamazinus tam 1%, parasysiu kaip gavosi. itariu kad nedidelis skirtumas

Atsakyti
QUOTE(BlueFire @ 2012 12 12, 20:53)
tai kad pas MB kokie tik 2-3 cm plauku, nebus kam varvekliuotis  biggrin.gif  man cia daugiau reik kad but svelnus galvos odai. ricinos desiu 3%, alyvuogiu irgi panasiai, man muilas su 5% ricinos toks per daug nenusiplaunantis gavosi. beje pas mus vietinej indusu parduotuvej radau salto spaudimo ricinos aliejaus 250ml £1.99  bigsmile.gif jie ji tiesiai ant plauku tepa; neekologiskas bet muilui liuks

del NaOH grynumo, kita kart darant pabandysiu viena muilo porcija pagal soapcalc skaiciuokle, kita tokia pacia tik pamazinus tam 1%, parasysiu kaip gavosi. itariu kad nedidelis skirtumas

Nemažink pariebinimo, o paskaičiuok, kiek gryno NaOH pas tave tave išeina ( ankstesnėje žinutėje parašiau) smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 12 gruodžio 2012 - 21:22