Įkraunama...
Įkraunama...

Muilo gamyba su šarmu VIId .

QUOTE(goccia @ 2012 12 06, 17:15)
krepsyte Mazdaug tai turejot omeni, kai klauset del to pasiausimo? Idedu savo viena gelyte per anksti isemiau is formos, tai ji vietomis nelygiu pavirsium, kitas ilgiau palaikiau ir to nebebuvo.

Aha, panašiai taip. Tai kada reikia išimti iš formos? Aš išimu kitą dieną, kai būna kieta. O ką, galima palaikyti ir kelias dienas formoje, sėkmingai bręs ir ten? ax.gif
Ir dar mažas klausimėlis: kaip išgavot tą švelnią alyvinę spalvą. man ji tooookia graži wub.gif
Atsakyti
Maisiau ruzava ir melyna oksida. Indeli kur maisiau buvo gan tamsi spalva. Bet va i muila idejus gavos grazi, sviesi. Tiesa dejau po truputi, kad matyt kada jau spalva patiks. Ir pats muilas buvo is sviesiu alieju. Antra dalis naturaliai sviesi. I gelytes supyliau likucus, tai cia jie bet kaip susimakalavo rolleyes.gif
Atsakyti
goccia labai graži spalvytė thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(goccia @ 2012 12 06, 20:04)
Maisiau ruzava ir melyna oksida.

Panašiai maišiau raudoną ir mėlyną, violetinės norėjau, bet gavosi pilka... Matyt būtų buvę geriau kaip tu daryti, ružavą su mėlynu, tik daugiau įdėt, intensyviau. Ačiū, gal kada panaudosiu. 4u.gif
Atsakyti
AZ prie oksidu buna tokie seseliu pavyzdukai ir po to parasyta kokia spalva norint gaut kiek kokiu naudot. Proporciju as nezurejau, bet atminti uzstrigo, kad maisant ruzava su melynu galima gaut violetine (sviesesne, tamsesne) mirksiukas.gif Norint tamsesnes reiktu daugiau melyno det. Pas mane didzioji dalis ruzavo
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo goccia: 07 gruodžio 2012 - 07:08
tikrai labai grazi spalva thumbup.gif man tokie muilai atrodo kaip valgomi, kaip kokie varskes ar kremo desertai biggrin.gif
Atsakyti
Aš tokių itin natūralių - su čiobreliais, ožkos pienu, kastilijos ir pan. prisiruošiau Kalėdoms sočiai, dar ir liks, smile.gif daugiau tikrai nereikia. Bet kai prisižiūrėjau grožybių, spalvų žaidimo, ir čia, ir fb, tai jau bijau savaitgalio sulaukti, kad nervams neatlaikius vėl blenderį čiupsiu doh.gif
Atsakyti
Agne/ Ramute, vel jus pakankinsiu klausimais smile.gif del skalbimmuilio, kodel darot minusini pariebinima o po to ph mazinat, rugstinat? A nebutu paprasciau nulinis paribinimas, citratai, laktatai ir sodos,na nebereiktu zaistsucitriu rugstim ar boraksu, o ir skalbimmuiliui rugstinimas ka duoda, gi ne plaukam cia blush2.gif
Ir dar idomu kiek to skalbiklil pilat i masina vienam ciklui? Na daugmaz blush2.gif as itariu padauginu, nes mano nelabai putoja, atrodo ka ten skalbs g.gif
Atsakyti
Minusą darau, kad neliktų nesureagavusių aliejų. Soapcalkas juk tik apytikris, vidurkis ten išvestas, kiekvieno aliejaus SAP indekso atskirai netiriu (t.y. pvz. alyvuogių iš skirtingų šalių, tiekėjų jei patikrinsim, nevienodas gausis, nuo 186 iki 196,va čia apie ką kalbu gali pamatyti) , kad įmanoma būtų tiksliai apskaičiuoti. Galima daryt su nuliniu, bet jei liks aliejų, bus riebu ir neskaidru, tada teks pridėt šarmo... Paprasčiau kai reikia neutralizuoti. Dar šarmas yra ne 100 proc. grynumo, net ir mažas kiekis priemaišų irgi palieka laisvės aliejams, KOH priemaišų gali būti kiek pamenu nuo 2 iki 10 proc. Tai, kas susidaro neutralizavimo reakcijos metu, muilui tik į sveikatą. Neprisiruošiu nusipirkti natrio laktato... Reiktų pasigamint, bet irgi neprisiruošiu.
Į skalbyklę, jau rašiau kad iš kitų išmokau, beriu dar sodos į miltelių skyrelį, o į skalavimo - druskos. Reikėtų skalbti 40 ir aukščiau; baltiems, dėmėtiems dar įpilu šaukštą natrio perkarbonato (AZ jau turi).Visada skalbiu su pamirkymu. Patalynė, drabužiai švarūs; iš pradžių matuodavau švirktu, dabar pilu iš akies. du-tris valgomus šaukštus. Skalbyklė iki 6 kg., bet pilnos prikrauti nemėgstu, man atrodo tada greičiau dyla ir plyšta. Tiesiog pabandyk kada sau rankas pririšti ir įpilk bent per pus mažiau nei visada nelabai purviniems - o po skalbimo įvertink, ar gana. Sunku pasakyti kiekius, nes jie dar ir nuo vandens kietumo labai priklauso, juk net skalbimo miltelių kiekiai pagal tai nurodyti kiek reikia pilt. Priemonės skirtos skalbti rankomis būna labiau putojančios, skalbimo mašinai nebūtinas tas putojimas. Dukrytė, pas ją kietas Vilniaus vanduo, skalbia mano muilu geresnius drabužius rankomis, o skalbyklei naudoja miltelius, ji taip įpratusi. Na ir tonomis neprigaminu... Ar aiškiau? 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agnė/Ramutė: 08 gruodžio 2012 - 11:49
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 12 08, 12:34)
Minusą darau, kad neliktų nesureagavusių aliejų. Soapcalkas juk tik apytikris, vidurkis ten išvestas, kiekvieno aliejaus SAP indekso atskirai netiriu (t.y. pvz. alyvuogių iš skirtingų šalių, tiekėjų jei patikrinsim, nevienodas gausis, nuo 186 iki 196,va čia apie ką kalbu gali pamatyti) , kad įmanoma būtų tiksliai apskaičiuoti. Galima daryt su nuliniu, bet jei liks aliejų, bus riebu ir neskaidru, tada teks pridėt šarmo... Paprasčiau kai reikia neutralizuoti. Dar šarmas yra ne 100 proc. grynumo, net ir mažas kiekis priemaišų irgi palieka laisvės aliejams, KOH priemaišų gali būti kiek pamenu nuo 2 iki 10 proc. Tai, kas susidaro neutralizavimo reakcijos metu, muilui tik į sveikatą.

Kiek esu nagrinėjusi KOH yra iki 15% piemaišų. Daugelyje JAV forumų ir kai kuriose knygose nurodo receptus skysto muilo su -15, rūgštinama tam atvejui, jei buvo priemaišų mažiau ir liko nesureagavusio šarmo.
Aš savo skystus verdu su -5 iki -8, kaitinu po pėsako iki 4val., tada neutralizavimui pakanka pusės nurodyto reikalingo borakso kiekio. Bandžiau neutralizuoti su citrinos rūgštimi - neišėjo, muilas buvo neskaidrus, o PH vis tiek apie 8-9, dedant borakso skiedinį PH būna 7-7,5, muilas skaidrus.
Skalbimui naudoju iš kieto ūkiško pagamintą gelį arba miltelius, tai negaliu patarti kiekių. Skystą naudoju indams ir visokiems valymams virtuvėj, sanmazguose ir t.t.
Atsakyti
Aciu Agne/ Ramute,teks sarminti muila ir beabejo koguoti dozes skalbiant biggrin.gif dariau su 2 % citratu, laktatu neturiu, borakso orgi neturiu, tai dar bus zaidimelio su citriu rugstim blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Saulė/Guoda @ 2012 12 08, 18:30)
dedant  borakso skiedinį  PH būna 7-7,5, muilas skaidrus.

Ai nenoriu, bet vėl bjauri būsiu. Nebūna muilas 7 pH. Boraksas gerai, jis nesuskaldo muilo, nenumuša perdaug, jis yra švelnus šarmas, ne rūgštis, su 9,2 pH. Vandentiekio vanduo maždaug 7 pH, tai neutralus skaičius. Muilas gali būti tik šarminis. Buvau nematavusi, tai prisiruošiau ir pamatavau savo paskutinio skysto muilo - neatskiesto muilo 9,2-9,3 pH, atskiesto (t.y. matavimo prietaiso muiluotą antgalį panardinau į vandenį, pamaišiau, ir matavau tirpalo pH) toks pat, 9,3. Nepamenu, atrodo nei vieno mano gaminto muilo žemiau 8,5 nesu radusi. Einu tikrint kurių dar nematavau...
Juostelės rodo kitaip. To paties skysto muilo - pagal juostelę 8 neatskiedus, o tirpalo kiek mažiau, šviesesnė, geltonesnė spalva. 4u.gif Prietaiso paklaida plius/minus 0,1 pH. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agnė/Ramutė: 09 gruodžio 2012 - 18:13