Nagi, turkisko maisto megejos, meskit cia savo receptukus
Pradedu as
Jogurto sriuba
1.5 litro vistienos sultinio
50 g miltu
70 g ryziu
250 g jogurto
60 g sviesto
1 kiausinio trynys
druska
meta
kajano pipirai
Sultinyje isvirti ryzius, miltus pakepinti svieste ir sudeti i ryzius pastoviai maisant.Jogurta isplakti su tryniu, pilti i sriuba, nuolant maisant.Pakaitint iki uzvirimo.Ideti druskos, metos, nuimt nuo ugnies.Keptuveje islydyti sauksteli sviesto, jame trumpai pakepinti pipirus, ir uzpilti ant sriubos.Ismaisyti ir
skanaus
Lahmacun
Is pradziu pasigaminame tesla-tiesiog vanduo, mieles ir druska, palaukiame, kol iskils.Susipjaustome smulkiai svoguna, pakepiname, pjaustome peperoni(nezinau, ar butent taip jis vadinasi lietuviskai)metam prie svoguneliu, tada idedam pomidoru pastos, farsas, smulkiai pjaustyti ir nulupti pomidorai, druska, pipirai.Uzdengiam ir troskinam.Dar dedam pjaustytu petrazoliu.Is teslos isminkom plona blyna, tepam ant jo pravesusi farsa, dedam visa tai i ikaitusia keptuve be riebalu, uzdengiam dangciu ir kepam ant smarkokos ugnies.Iskepa labai gretai, nesudeginkite!Ta blyna idet i keptuve kiek problematiska, nes jis plonas, o dar idaras ant virsaus, cia truputi igusti reikia
Cay
I apatini arbatinuka pripili vandens, i virsutini idedi sausu arbatzoliu, uzvirini ir dar truputi paverdi, tada su verdanciu vandeniu uzpili zoles, truputi paskalauji, ir nupili vandeni, vel dedi ant arbatinuko, dar pakaitini, tada jau uzpili iki virsaus vandens, i apatini arbatinuka pripili vandens ir verdi
Peperoni tai astrus pipiriukai
o tu man pasakyk, kas cia per kajano pipirai? kuo jie skiriasi nuo juoduju, kvapniuju?
QUOTE(tavi @ 2006 05 08, 17:09)
Peperoni tai astrus pipiriukai
Nebutinai, ten tokie panasus i paprikas, tik pailgi, buna tamsiai arba sviesiai zalios spalvos. Tamsus paprastai astrus, o sviesus ne
QUOTE(Shalimar @ 2006 05 08, 17:29)
Nebutinai, ten tokie panasus i paprikas, tik pailgi, buna tamsiai arba sviesiai zalios spalvos. Tamsus paprastai astrus, o sviesus ne
acha zinau tokius. i tuos zviesius as kemsu balandeliu idara ir truskinu, labai skanu
Noriu pasidalinti vienu is populiariausiu Turkisku patiekalu "Dolma"( lietuviskus balandelius primena). Dolma skirstome i salta "ZEYTİN YAGLİ DOLMA" ( ALYVU ALİEJAUS DOLMA) ji paskaninam citrinos sultim ir ETLİ DOLA( balandeliu kaimynai),kurie valgomi karsti ir su jogurtu . Tradiciskai abu valgiai vyniojami vynnuogiu lapuose ir tada vadinsis "sarma"( zeytin yagli sarma ar etli sarma),bet taip pat galima ir kopustu lapus naudoti ar pipirus(dolmalik biber),kurie buna sviesiai zalios spalvos ir mazesnı uz tuos spalvotus.
Turkai, noredami ka pavaisinti butinai susuks tu saltu alyvu aliejum gaminamu dolmu -sarmu, tuom parodydami svecio svarbuma,nes tas darbas gana ilgokas. Siulau pirma karta daryti su pipirais.
[FONT=Courier][SIZE=7] Zeytin yagli dolma
1 arb. stikline aliejaus
4 dideli svogunai susmulkinti
1 arb. stikl. cukraus
4 stikl. ruziu apvaliu
1/ 2 arb.stikl. pusies riesutu
1/ 2 arb.stikl mazyciu razinu
1 saukstas nubrauktas druskos
puse saukstelio cinamono
puse saukstelio dziovintu metu
2 arb. stikl. vandens
idarui sudeti apie 0,5 -1kg idarymui pipiru, kopusto guze,ar vynuogiu lapu( tinka ir konservuoti)
Karstam aliejuje paskrudinam riesutus kol paraus,isimam. Sukratom susmulkintus svogunus ,pakepinam maisant apie 5 min kol pagels, tada supilam nuplautus ryzius, riesutus ,razinas,druska,cukru,2 sikl. vandens ismaisom ir uzdengus paliekam ant nedideles ugnies retsykiais pamaisant apie 10 min kol nebeliks vandens. Nuimam nuo ugnies ir i truput atvesusius sudedam cinamona su sutrintom meto ,ismaisom. Idaras paruostas
Jei idarinesit pipirus ,tada nupjaunam kotelio puse "kepure" ir isvalom vidu,dedam idara uzdedam kepure ,ir rikiojam puode. jei turit puoda su kiaurasamciu viduje tai naudokit toki,maziau tikimybes prisvilti . Ant virsaus uzdedam lekste uzpilam vandens apie 1 stikline truputi aliejaus ir verdam ant labai letos ugnies apie 30-45 min patikrinant, kad neprisviltu jai reikia ipilti dar verdancio vandens.
Darant su konservuotais vynuogiu lapais ,juos reikia isemus palaikyti karstame vandenyje,nes kitaip bus per surus. Jei daro is svieziu lapu tada juos reikia pavirti labai trumtai ar tiksliau nuplikyti verdanciam vandeny apie 2-5 min.
Darant su kopustu lapais ,renkames kuo didesni kopusta ,pas turkus net speciali rusis yra vadinama"dolmalik lahana" tai didelis ,minkstas, plokscios formos kopustas . İspjaunam jo serdi ,isiman viduri nes is jo nesusuksit dolma tada likusi kopusta statom i puoda su verdanciu pasudytu vandeniu,kai suminksteja lapas,isimam apipjaustom visas storas gyslas,kad gautusi visur plonas" lapas" idedam idaro suvyniojam
İsvirusius ir ataususius isimam isusdeje i inda papuosiam citrinos ketvirtadaliais
Valgomi apslakstyti citrinos sultimis.
p/s Proporcijom as naudoju tradiciskas turku arbatos stiklinaites,bet panasaus turio bus ir nedidelis ekspreso kavos puodelis. Idaras gali buti sekmingai uzsaldytas ir veliau panaudotas.
Turkai, noredami ka pavaisinti butinai susuks tu saltu alyvu aliejum gaminamu dolmu -sarmu, tuom parodydami svecio svarbuma,nes tas darbas gana ilgokas. Siulau pirma karta daryti su pipirais.
[FONT=Courier][SIZE=7] Zeytin yagli dolma
1 arb. stikline aliejaus
4 dideli svogunai susmulkinti
1 arb. stikl. cukraus
4 stikl. ruziu apvaliu
1/ 2 arb.stikl. pusies riesutu
1/ 2 arb.stikl mazyciu razinu
1 saukstas nubrauktas druskos
puse saukstelio cinamono
puse saukstelio dziovintu metu
2 arb. stikl. vandens
idarui sudeti apie 0,5 -1kg idarymui pipiru, kopusto guze,ar vynuogiu lapu( tinka ir konservuoti)
Karstam aliejuje paskrudinam riesutus kol paraus,isimam. Sukratom susmulkintus svogunus ,pakepinam maisant apie 5 min kol pagels, tada supilam nuplautus ryzius, riesutus ,razinas,druska,cukru,2 sikl. vandens ismaisom ir uzdengus paliekam ant nedideles ugnies retsykiais pamaisant apie 10 min kol nebeliks vandens. Nuimam nuo ugnies ir i truput atvesusius sudedam cinamona su sutrintom meto ,ismaisom. Idaras paruostas
Jei idarinesit pipirus ,tada nupjaunam kotelio puse "kepure" ir isvalom vidu,dedam idara uzdedam kepure ,ir rikiojam puode. jei turit puoda su kiaurasamciu viduje tai naudokit toki,maziau tikimybes prisvilti . Ant virsaus uzdedam lekste uzpilam vandens apie 1 stikline truputi aliejaus ir verdam ant labai letos ugnies apie 30-45 min patikrinant, kad neprisviltu jai reikia ipilti dar verdancio vandens.
Darant su konservuotais vynuogiu lapais ,juos reikia isemus palaikyti karstame vandenyje,nes kitaip bus per surus. Jei daro is svieziu lapu tada juos reikia pavirti labai trumtai ar tiksliau nuplikyti verdanciam vandeny apie 2-5 min.
Darant su kopustu lapais ,renkames kuo didesni kopusta ,pas turkus net speciali rusis yra vadinama"dolmalik lahana" tai didelis ,minkstas, plokscios formos kopustas . İspjaunam jo serdi ,isiman viduri nes is jo nesusuksit dolma tada likusi kopusta statom i puoda su verdanciu pasudytu vandeniu,kai suminksteja lapas,isimam apipjaustom visas storas gyslas,kad gautusi visur plonas" lapas" idedam idaro suvyniojam
İsvirusius ir ataususius isimam isusdeje i inda papuosiam citrinos ketvirtadaliais
Valgomi apslakstyti citrinos sultimis.
p/s Proporcijom as naudoju tradiciskas turku arbatos stiklinaites,bet panasaus turio bus ir nedidelis ekspreso kavos puodelis. Idaras gali buti sekmingai uzsaldytas ir veliau panaudotas.
Saunu, kad sita tema atidaret. Mielai apsilankau turku parduotuveje, bet ziuriu "kak v afishu koza" .Ju saldumynai labai idomus, o kitko pirkti nedristu. Ka jie daro is paruostos teslos blynu, tokiu ruloneliu susuktu? Moterys labai perka. Labai perkamos vistu slauneles, tiesiog kilogramais. Matyt irgi kokio patiekalo esama? Beje, vakar nusipirkau suriu spragintu kukuruzu grudu - pardavejas uztikrino, kad vyrams patiks (jau viska ir suslamste). Idomu, ar tai turkiskas valgis? Gal kuri mokate turkiska plova? Buciau dekinga. Mane ismoke su vistiena ir piniju grudais, atseit turkiskai, o paskui teko isgirsti, kad turkiskas - su razinom
Is tu teslos blynu jie daro daug ka, visokiausius borek'us, tai sluosniuoja ta tesla su turkisku suriu, arba farsu, daro is jo suktinukus su suriu ir kepa aliejuj, sigara kofte vadinasi, daro ir saldumynus, sluoksniuojama su graikiskais riesutais, iskepama, o paskui apipilama cukraus sirupu, be to kepa ja viena, cia jau lavasai
QUOTE(Shalimar @ 2006 05 10, 09:03)
Is tu teslos blynu jie daro daug ka, visokiausius borek'us, tai sluosniuoja ta tesla su turkisku suriu, arba farsu, daro is jo suktinukus su suriu ir kepa aliejuj, sigara kofte vadinasi, daro ir saldumynus, sluoksniuojama su graikiskais riesutais, iskepama, o paskui apipilama cukraus sirupu, be to kepa ja viena, cia jau lavasai
Tai tie borekai kažkas panašaus i lazaniją? O gal galima tada čeburekams ją panaudoti Mamaitės vis kalba apie lavašus, jau esu klaususi, negavau atsakymo.Gal pas mus juos kitaip vadina (aš Vokietijoj)? Na ir pabėriau klausimų
Shalimar, Tavo parašas apie sparnelius patinka, tik man rusiškai nebelabai skaitosi - kur aureolė - kas tas "podzariadke"?
Merginos, as cia ne visai i tema, bet gal kuri zinot, kur nusipirkt turkisku saldumynu? pvz. tu zele saldainiu?
aciu, siandien pat begsiu ieskot