Įkraunama...
Įkraunama...

Pakalbėkime apie profesijos pasirinkimą...

QUOTE(mylimuke @ 2013 07 22, 01:11)
Bepigu postringaut, kad nuo žmogaus, nuo asmenybės....  biggrin.gif  Vaje, ir kiek gi tokių, kurie iškilo aukštai virš visų toj specialybėj, kuri ir taip "perpildyta"? Vienetai. Ir kodėl jūs manot, kad tie vienetai būsit jūs? Klausykit, ką ooo sako.  mirksiukas.gif

Ar būsi geras politikas, jei ši sritis tau visiškai neįdomi, nepatraukli? Ar būsi geras gydytojas, jei nekenti mokytis apie žmogaus kūno sandarą, negali prisiliesti prie žaizdų? Ar būsi geras vaikų darželio auklėtojas, jeigu nemėgsti vaikų ir jie tave erzina? Taip, stokit visi į informatiką, nesvarbu, kad esate negabūs tiksliesiems mokslams, nesvarbu, kad jūsų tai netraukia - tai perspektyvu! Visi uždirbsit dešimtis tūkstančių, vien dėl to, kad tiesiog įstojot.
Atsakyti
Mokiausi muzikos mokykloje. Sekesi. Baigus ja, tris metus papildomai ruosiausi stojimui i aukstesniaja muzikos mokykla. Nesant dokumentus, toje pacioje gatveje, yra pedagoginis institutas.

Praejo 20 metu, bet ir siandien negaliu pasakyti kodel nunesiau dokumentus i matematika-informatika ir ten istojau. Mokiausi gerai. Baigiau. Pagal profesija dirbau tik metus ir nesigailiu, kad daugiau nedirbu mokykloje. (Nesigailiu, kad nestojau ir i specialybe, susijusia su muzika).

Nezinau kodel tevai ir mokytojai nemate, kad muzika tik siaip man - laisvalaikio praleidimas. Nei as apie tai svajojau, nei isivaizdavau save dirbancia toje srityje, nei apie tai kalbedavau. Buvo nuspresta, kad man gerai sekasi muzikuoti, tai ir stok, nereikes blaskytis.

Neisivaizduoju kaip siandien mokiniui reikia pasirinkti po 8 klasiu ka studijuoti ateity (juk reikia rinktis profili, kokius egzaminus kokiu lygiu laikyti ir t.t.). Kadangi studijavau pedagoginiame, tai daug draugu dirba mokyklose, tai ta tema diskutuojant daugelio nuomone yra tokia, kad vaikui renkantis ateities studijas pagalba yra butina.

Kai kuriose mokyklose skaitomos paskaitos-seminarai apie profesijas, ju perspektyvuma, kokiu zmogaus savybiu reikia dirbant viena ar kita darba ir t.t. Yra tevu, kurie teigiamai vertina asmeninio tobulejimo ir pokyciu koucingo sesijas, kiti - psichologu pokalbius ir ivairius testus, treti - palieka spresti tai vaikui paciam, dar kiti - puikiai zino kuo vaikas bus uzauges geriau negu pats vaikas.

Su siandienine mano patirtimi, tai prasyciau tevu, kad suteiktu galimybe ir koucinge sudalyvauti, ir testus pasidaryti, noreciau isgirsti ir tevu nuomone, bet galutini sprendima priimciau pati. (Girdejau, kad yra zmoniu, kurie padeda sudaryti stojimo plana - profesiju buna giminingu, mokamos, nemokamos vietos - tie zmones padeda surasyti eiliskumo tvarka).

Tai va. Mano dukra siemet eis i pirma klase. Reikejo rinktis is dvieju variantu: i mokykla, kur sustiprinta uzsienio kalba, ar i mokykla, kur sustiprinta daile. Negalvojau, kad taip bus sudetinga apsispresti tiek dukrai, tiek tevams. Todel as pasiruosusi vaikui suteikti ateityje visa kokia tik bus galima info ir seminarus, kad turetu kuo daugiau info ir apie save, ir apie esamas profesijas, ir galimus pasirinkimus.
Atsakyti
Ar dailė ar užsienio kalba?.. nežinau kaip dabar, bet seniau specializuotos į menus mokyklos mažai kreipdavo dėmesį į bendrojo išsilavinimo kokybę, todėl jei vaikai po penktos-septintos klasės didelių talentų nedemonstruodavo pereidavo į paprastas vidurines. Ar dabar taip yra sunku teigti.
Tad iš patirties rinkčiausi sustiprintą anglų kalbą, o dailės mokykla gali būti ir kaip užklasinė veikla. Žinoma tėvams vaiko logistiką reikės paorganizuoti.
Atsakyti
QUOTE(pienas @ 2013 08 06, 15:07)
Ar dailė ar užsienio kalba?.. nežinau kaip dabar, bet seniau specializuotos į menus mokyklos mažai kreipdavo dėmesį į bendrojo išsilavinimo kokybę, todėl jei vaikai po penktos-septintos klasės didelių talentų nedemonstruodavo pereidavo į paprastas vidurines. Ar dabar taip yra sunku teigti.
Tad iš patirties rinkčiausi sustiprintą anglų kalbą, o dailės mokykla gali būti ir kaip užklasinė veikla. Žinoma tėvams vaiko logistiką reikės paorganizuoti.

Įdomi jūsų patirtis, kad galite teigti, jog vaikams daugiau sekasi demonstruoti užsienio kalbų išmokimo talentą, o ne meno srities.

Ir kodėl jūs nusprendėte, kad sustiprinta kalba yra anglų? Aš šito nerašiau.

Atsakyti
QUOTE(Isyankar @ 2013 08 06, 13:39)
Ar būsi geras politikas, jei ši sritis tau visiškai neįdomi, nepatraukli? Ar būsi geras gydytojas, jei nekenti mokytis apie žmogaus kūno sandarą, negali prisiliesti prie žaizdų? Ar būsi geras vaikų darželio auklėtojas, jeigu nemėgsti vaikų ir jie tave erzina? Taip, stokit visi į informatiką, nesvarbu, kad esate negabūs tiksliesiems mokslams, nesvarbu, kad jūsų tai netraukia - tai perspektyvu! Visi uždirbsit dešimtis tūkstančių, vien dėl to, kad tiesiog įstojot.

Oi ne, kur kas perspektyviau yra būti Darbo biržos kliente arba dirbti tokį patį nekenčiamą darbą ne pagal specialybę, nes pagal specialybę darbo vietų tiesiog nėra biggrin.gif

QUOTE(Bambeklė @ 2013 08 06, 14:24)
Neisivaizduoju kaip siandien mokiniui reikia pasirinkti po 8 klasiu ka studijuoti ateity (juk reikia rinktis profili, kokius egzaminus kokiu lygiu laikyti ir t.t.). Kadangi studijavau pedagoginiame, tai daug draugu dirba mokyklose, tai ta tema diskutuojant daugelio nuomone yra tokia, kad vaikui renkantis ateities studijas pagalba yra butina.

O man atrodo, kad būnant vaiku net nelabai įmanoma iš tiesų nuspręsti "teisingai", kuo nori būti, per mažai patirties, per mažai gyvenimo paliesta. Kiti užsieny nebijo po studijų pakeliaut, pasaulio pamatyt, padirbt kad ir paprastesnius darbus, o paskui iš tiesų žinot, ko nori, ir tam turėti daug motyvacijos. Na, bet pas mus kultūra ne tokia, mentalitetas lietuviškas, o ir sąlygos ne tokios.
Nors pagalbai renkantis vis vien pritariu, turi būti kuo daugiau informacijos "iš pirmų lūpų", taip pat testų, seminarų.
Atsakyti
QUOTE(Paranoia @ 2013 01 26, 01:19)
Su tais profiliais 10 klasėj kai reikia rinktis, tai man irgi graudžiai juokinga. 15-16 metų žmogus turi labai gerai nuspręsti, ką jis nori veikti visą likusį gyvenimą, nes kelio atgal po to nebebus. Ir ką - bent jau pas mus skatino rinktis tai, kas geriau sekasi. Sekasi kalbos - eini į humanitarinį, sekasi matematika ir fizika - realinis. O kad, pvz, tas kartais "humanitaras" pasimokęs ir matematiką gerai įkirstų ir būtų puikus ateities chemikas, kurio talentai galbūt dar neatsiskleidė, niekas neįžvelgia ir nesistengia to daryti. O paskui šaukštai jau po pietų.  smile.gif

visiškai pritariu, jog profiliavimas yra nesąmonė drinks_cheers.gif dar vaikas būdamas turi pasirinkt savo gyvenimo kelią.. pati rinkausi tai, kas man sekėsi, socialinius mokslus, nes žinojau, kad tai mano kryptis. tačiau daugelis renkasi tai, kas lengviausia, po to gailisi doh.gif
Atsakyti
Sveikutės. smile.gif

Pas mane tokia situacija: baigiau mokyklą laaabai gerai, pažymių vidurkis 9,6. Egzaminai - valstybiniai, visi apie 80. Na ir ką? Ogi nežinojau ko noriu išties, aš tą mokyklą pabaigusi. Išlėkiau į užsienį pagyventi, pasidarbuoti, pamąstyti ko išties noriu. Ir tik po trijų metų grįžau mokytis į Feminą Boną dekoratyvinės kosmetikos, nes supratau, kad noriu dirbti su žmonėmis, bendrauti, matyti juos patenkintus. Besimokydama ten, turėjau ir masažų paskaitėles, tai masažas mane tiesiog pakerėjo, dabar mokysiuosi du metus profesijos įgyjimui - masažuotojas. Nunešus dokumentus į Darbo rinkos centrą, sužiuro dvi moterėlės į mano atestatą, sako: pagaliau jaunimas į protą atėjo. Juk galėčiau mokytis kinezeterapijos nemokamai univere ar kolegijoj, bet žinau, kad ten masažas labai mažai dėstomas, o mankštų ir sausos teorijos nenoriu.

Būdama Airijoj pamačiau, kad čia tik lietuviai labai spaudžiami tik baigus mokyklą iškart stoti mokytis ir dar iškart į universitetus ar kolegijas, nes atseit amatai tai čia nebent nebebūtų išeities. Nors realiai, tarkim ir Vokietijoj propaguojama iš pradžių išsimokyti amato, ir tik tada jeigu nori kažkokių papildomų žinių, tada eiti mokytis į universitetą ar koledžą.

Labai džiaugiuosi savo pasirinkimu, net širdutė virpa kai pagalvoju apie darbą, kurį galėsiu dirbti baigusi smile.gif.
Atsakyti
Mano dvi specialybes mane pasirinko, trecia jau as rinkausi biggrin.gif .
Atsakyti
QUOTE(Aristokratė @ 2013 09 03, 16:54)
Mano dvi specialybes mane pasirinko, trecia jau as rinkausi  biggrin.gif .

Galima plačiau? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Bambeklė @ 2013 08 06, 16:13)
Įdomi jūsų patirtis, kad galite teigti, jog vaikams daugiau sekasi demonstruoti užsienio kalbų išmokimo talentą, o ne meno srities.
kur taip rašiau ? wink.gif

QUOTE(Bambeklė @ 2013 08 06, 16:13)
Ir kodėl jūs nusprendėte, kad sustiprinta kalba yra anglų? Aš šito nerašiau.
- o iš kur nusprendėte, kad aš žinau, kad Jūsų variantas sustiprinta anglų kalba? wink.gif

Nesikabinkite prie žodžių. Prašėte nuomonės parašiau biggrin.gif.. atsakymas, tai mano nuomonė, ką ir kaip rinkčiau savo vaikui aš. O Jūs darykite taip kaip Jums geriau wink.gif

Atsakyti
QUOTE(mylimuke @ 2013 09 03, 22:18)
Galima plačiau?  ax.gif

kolegijoje studijavau siuvimo technologija, veliau aukstojoje teise, dabar tarptautine prekyba biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Aristokratė @ 2013 09 05, 21:50)
kolegijoje studijavau siuvimo technologija, veliau aukstojoje teise, dabar tarptautine prekyba  biggrin.gif

KAIP SUPRASTI JUS PASIRINKO? smile.gif stojot dėl kažko, nejautėt pašaukimo, ...?
Atsakyti