Įkraunama...
Įkraunama...

Rąstiniai namai 14

Sveiki,

Kaip laikosi rastinukai pavasarį ax.gif
Ar matėt straipsį: http://grynas.delfi....i.d?id=64803067
Kazkokia nesamone doh.gif
Atsakyti
sveiki rątinių namų gyventojai, norėjau pasiteirauti kaip yra su medgraužiais rąstiniame name, ar nesate susidūrę?kaip kovojote?
Atsakyti
na, ką galiu pasakyti, graužia smile.gif namas vytintų rąstų, apdirbtas keliais sluoksniais beržo + sluoksnis tikurilos kazkokio giluminio grunto impregnanto nuo kenkėjų + 2 tikurilos sluoksniai dažų. Ir griaužia rupūžės smile.gif
Naikinimo metodas? Imi švirkštą ir pili nuodus į skylutes. Ką pilti? per kelis metus išbandėm praktiškai viską ką radome lt rinkoje. Kol kas geriausiai lyg kovoja vabas. bandziau amerikoniską Permachink produkciją - kaip vandenėlis - graužė lyg niekur nieko.
Paskutiniu metu apleidau šį klausimą. Gal riektų kokius rusų forumus panagrinėti, ten rąstinių namų pramonė labai nemenka.
Jei kas turit dar kokių minčių ką ten supilti ar kaip kvarterantus išprašyti - welcome smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Gorada @ 2014 05 26, 13:52)
na, ką galiu pasakyti, graužia smile.gif namas vytintų rąstų, apdirbtas keliais sluoksniais beržo + sluoksnis tikurilos kazkokio giluminio grunto impregnanto nuo kenkėjų + 2 tikurilos sluoksniai dažų. Ir griaužia rupūžės smile.gif
Naikinimo metodas? Imi švirkštą ir pili nuodus į skylutes. Ką pilti? per kelis metus išbandėm praktiškai viską ką radome lt rinkoje. Kol kas geriausiai lyg kovoja vabas. bandziau amerikoniską Permachink produkciją - kaip vandenėlis - graužė lyg niekur nieko.
Paskutiniu metu apleidau šį klausimą. Gal riektų kokius rusų forumus panagrinėti, ten rąstinių namų pramonė labai nemenka.
Jei kas turit dar kokių minčių ką ten supilti ar kaip kvarterantus išprašyti - welcome smile.gif

O TAI TAU:)man tai baisu kad nesubyretu tik namas:)aisku juokas juokais, bet kad griauztu tai nesinor, skyliu kai pridarys tai nekoks vaizdelis. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(fikusas10 @ 2014 05 26, 14:00)
O TAI TAU:)man tai baisu kad nesubyretu tik namas:)aisku juokas juokais, bet kad griauztu tai nesinor, skyliu kai pridarys tai nekoks vaizdelis. ax.gif

vabalai klausia nori ar nenori, jie graužia smile.gif
Atsakyti
Kilstelsiu i virsu musu temele, labai jau apmirus smile.gif
Prasau pagalbos palangiu montavimo reikalu. Googlas nedave jokios pagalbos, issamios instrukcijos tik murinuku savininkams. Taigi, kaip montuoti tas palanges? Prie kai kuriu langu pas mane is vis nera plokstumos, yra tik rasto apvalumas, nors rastai pas mane ne apvalus, bet virsutine ir apatine dalis vis tiek apvali, ir neikertu kaip ta palange atremti, matyt teikia naudoti kazkokius papildomus tvirtinimo elementus. Gal turit kokia foto, kaip visa tai atrodo?
Atsakyti
QUOTE(Bingo @ 2014 05 30, 20:11)
Kilstelsiu i virsu musu temele, labai jau apmirus smile.gif
Prasau pagalbos palangiu montavimo reikalu. Googlas nedave jokios pagalbos, issamios instrukcijos tik murinuku savininkams. Taigi, kaip montuoti tas palanges? Prie kai kuriu langu pas mane is vis nera plokstumos, yra tik rasto apvalumas, nors rastai pas mane ne apvalus, bet virsutine ir apatine dalis vis tiek apvali, ir neikertu kaip ta palange atremti, matyt teikia naudoti kazkokius papildomus tvirtinimo elementus. Gal turit kokia foto, kaip visa tai atrodo?

O kurios palangės domina, lauko ar vidaus? Kažkaip problemų su jom nebuvo, man meistrai viduj sudėjo, bet pas mane nėra jokių apvalinimų rastuose, viskas lygu, tai sudėjo palanges kaip ir betkur kitur. Lauko palangės jei dedat montuojasi ant apatinio lango kraštelio. Jei domina galiu įdėt foto, bet kad ten viskas elementaru ax.gif Dabar pagalvojau, kad mačiau kaip kažkur name žmonės oblevo angokraščius prieš dedant langus, tai va gal irgi buvo ten apvalinti tada.
Papildyta:
QUOTE(fikusas10 @ 2014 05 26, 09:13)
sveiki rątinių namų gyventojai, norėjau pasiteirauti kaip yra su medgraužiais rąstiniame name, ar nesate susidūrę?kaip kovojote?

Va tų zarazų neturim ir net neįsivaizduoju kaip jie graužia ir koks garsas būna. Gal kad pas mus rastai džiovinti, gal šiaip dėl ko nors, bet tikiuosi ir nebeįsiveis jau jie ax.gif Rastai buvo net 3 kartus impregnuoti kažkokiu giluminiu gruntu nuo pelėsių, grybelių ir medgraužių, tai nesuprasi ar dėl to ar šiaip čia mums jų nėra. Linkiu sėkmės atrast puikią priemonę nuo tų zarazų, visgi manau kad kažkas tokio turi būt, gal skandinavai ką yra atradę veiksmingo, bet čia reikia jau ieškot rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(fikusas10 @ 2014 05 26, 12:00)
man tai baisu kad nesubyretu tik namas:)

nesubyrės - mūsų rąstus ėda nuo 1938m, aišku, be jokių borolitų, beržų ar pns. statyta. supjausčius labiausiai pažeistus rąstus, kurie iš išorės atrodė lyg kempinė, paaiškėjo, kad suėdė tik paviršių, viduj mediena pakankamai graži. žodžiu, turi daug laiko žaisti su švirkštu, kas yra efektyviausia: ten kur girdisi krebždėjimas, byra dulkės, reik suleist nuodų, galima ir sugręžiot siauru grąžteliu, privaryt chemijos. tik šimtu procentų niekas neveikia
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo 166cm: 01 birželio 2014 - 23:11
pas mane šitie kvarterantai tapo pastebimi tik 3 ar 4-tais metais... iki tol atrodė nieko nėra...
Atsakyti
Aš irgi bandysiu atgaivinti temą, nes turbūt jau visi namais džiaugiasi, o aš dar kankinuosi smile.gif.
Sodo sklype norėčiau vasarnamio (iki 80kv. m., kad popierizmas būtų paprastesnis) ir linkstu link 1a. rąstinio namelio su mansarda. Gyvename Vilniaus centre, tad į sodą norisi atvažiuoti atskvėpti nuo miesto, pavaikščioti basomis po žolę. Kai buvau pas Irmantą iš archipas.lt, kaip ir logiška ir visiškai priimtina buvo jo mintis, kad gipsą ir mūrą turime mieste, o gamtoje lai būna natūralus medis.
Bet kai savo aplinkoje pradėjau apie tai kalbėti garsiau, pasigirdo įvairių nuomonių - kad ne viskas priklauso nuo meistrų išmanymo, svarbu ir medienos kokybė - vienas net siūlėsi nuvežti ir parodyti rąstinį namą ar pirtį, į kurią per didesnį lietų į vidų prilyja doh.gif . Ir kad ta kokybė, dažnai loterija, kad vienas koks besisukantis rąstas gali visą namą iškraipyti...
Dar kartą namuose pakėliau akis į lubas (pas mus lubose seni balkiai pakeisti naujais ir palikti jie nepaslėpti, matomi) ir išsigandau, kaip baisiai jie suskilę - į kai kuriuos plyšius drąsiai tilptų pirštas doh.gif. Tad jei skiltų lauko siena taip???
Kiti gi ramino, kad jei nepasiseks su mediena, tiesiog turiu nusiteikti, kad po kokių 5 metų reikės namuką apšiltinti. Treti siūlė viską daryti paprasčiau - pirkti arba kilnojamą namelį (bet man net nesinori važiuoti jų žiūrėti gyvai, užtenka pažiūrėti į nuotraukas), arba namelį iš tašų (pvz.http://www.abonamas.lt/), bet kai pasižiūri, kad jo sienos yra pvz. 44mm storio (mūsų palėpėje grindinės lentos tokio storio), tai kažkaip nekyla ranka mokėti tokius pinigus už tokį daiktą...
Taip, šiuo metu reikia vasarnamio, bet gal ateityje sugalvočiau ir gyventi ten? unsure.gif Draugai jau rekomendavo ir vienus rąstinių namų statytojus, bet jie prisipažino, kad stato iš nedžiovinto medžio. Vadinasi, tikimybė, kad jis skils, dar didesnė? O gal apskritai moteriškei, kuri neturi vyriškų rankų ir vyriškos galvos šalia, neverta svajoti apie rąstinį vasarnamį, o apsiriboti tarkim karkasiniu nameliu, apkaltu lentomis? Atėjau pasiklausti tų, kuriems tai jau "praeitas etapas" ir kurie gali patarti iš SAVO patirties...
Atsakyti
labai jau jus visi gąsdina smile.gif

prisidėsiu ir aš biggrin.gif
taip: rąstai skilinės, daugiau ar mažiau. Kas keletą metų reikės juos perdažyti - nebus taip, kad pastatei ir pamiršai, šlifuoti. Žiūrėti, kad nesiglaustų prie namo kokie augalai, kas kenktų dažam, gali įsimesti vabalas ir tyliais vakarais neduoti ramybės - graužti jūsų "pinigus".
reikia žinoti kaip sudėti langus ir duris, nes namas sėda, ant sienų kaupiasi dulkės: ko niekad nebuvo bute, dulkės kaupiasi ir tuose įtrūkimuose. (jei bus prasti statytojai tai ir plyšių bus, ir vanduo bėgti gali... išeitis būtų arba meistrus pagal rekomendacijas rinktis, arba užsipirkti amerikansko rąstinių namų hermetiko ir tepti visas siūles)

jeigu visa tai gąsdina, gal tada geriau su rąstiniu namu neprasidėti.

o aš nepaisant visko ir vėl statyčiau rąstinį namą biggrin.gif

Mano meistrai buvo superiniai, todėl namas mažas, bet nuostabiai gražus ir sandarus. Pati dirbau su hermetikais, todėl pasidavus "profesinei įtakai" užsitepiau namą hermetiku, bet ir prieš užtepant, nei pas mane vėjas pūtė, nei vanduo kur bėgo. Jokių problemų dėl langų ar durų angų, viskas apskaičiuota. Statyta iš vytintų rąstų. Kai kur yra vienas kitas įtrūkimas, bet man tai visiškai nemaišo.

Žodžiu jūs turite apsispręsti ko iš tiesų norite, o ne ką kalba aplinkiniai. Namelis bus jūsų o ne Petro ar Vyckos, ir laiką jame leisite jūs, todėl jis turi patikti jums.

Spjaukit į tą mitą, kad be vyro namo nepastatysi smile.gif Aišku turint savos darbinės jėgos viskas kur kas paprasčiau, daug darbų galima pasidaryti patiems, taip sutaupant pinigų, bet vien jau šitam forume žinau ne vieną kolegę, kuri po savo namo statybos būtų puikus statybų prižiūrėtojas biggrin.gif

man patinka pačiai dirbt prie savo namo, daugybę darbų pasidariau pati. ne viskas vien tik piniguose.

vėlgi tą vyriškos jėgos nebuvimą galima kompensuoti samdant ne firmą, o kokį pagalbinį, su juo kartu darbuotis.
mes firmą samdėm sienom surinkti ir stogui padaryti, daugiau viską darėm patys, netgi pamatus, ir beveik visos žinios atėjo iš šito forumo. daugybė
valandų čia prasėdėta ir pridiskutuota. mano vyras tuo metu daug dirbo, o aš užsiiminėjau statybų organizavimu. taip, kad nieko nėra neįmanomo smile.gif
tik reikia nusimatyti ko tiksliai nori ir nebesiblaškyti. nes jei jau įbrisit... kelio atgal nebebus. pasiduot irgi negalima, nes tada tik išgirsit iš aplinkinių "o ką aš sakiau".
pamenu kol statėmės daug aktyviau reiškiausi keliuose statybų forumuose, ir niekas taip labiau nenervavo vyrų, kaip faktas, kad kažkokia mergikė gali patarti ir netgi pamokyti biggrin.gif

patarimų mes negailim, pasirinkit kelis statytojus, prašykit pamatyti namų, kurie jau stovi bent tris metus, pasikalbėti su savininkais.

user posted image
(dabar kiemą jau puošia pačių darytos trinkelės)
Atsakyti
Taip, gąsdina kiti, o ir save šiek tiek dar pagąsdinu smile.gif - tik prieš kelis metus "dakaliau" šimtmečių statybą - kapitalinį buto remontą, kurio metu buvo ir stogas keistas, ir perdangos (viena betoninė su grindiniu šildymu, kita medinių balkių), ir vandentiekis, ir elektros instaliacija nauja, ir židinys su ortakiais įrengtas. Žodžiu, gal ne pačiai tiesiogiai teko tame dalyvauti, tai bent jau šalia būti. O medį nusišlifuoti ir nusilakuoti - ne bėda, prieš kelis metus lakavau grindis, tiesa, jos jau buvo nušlifuotos, tad teko tik pašiaušti prieš lakuojant.
Ko gero labiausiai bauginanti dalis ir yra meistrai - teko jų matyti visokių - ir tokių, kuriuos prisiminti gera, ir tokių, kurių niekam negalėčiau rekomenduoti. Bet paskutiniais metais teko rūpintis apdaila, santechnika bei elektra, tai vat patikimų statybininkų ir nežinau... Užtat ir esu čia - tam, kad turėčiau su kuo pasitarti ir žinių pasisemti. Kol smarkiai svyravau, ką daryti ir ar iš viso ką nors daryti, tik skaičiau, o dabar jau prašyčiau priimti į būrį smile.gif .

Sąžiningai perskaičiau jūsų 12-14 temas, bet neradau atsakymo į tokį "pradinį" klausimą - kokio storio rąstus rinktis? g.gif Man labiau patinka stačiakampiai rąstai, kaimynai sode pasistatė rąstinuką iš 20cm storio rąstų (jie jame nežiemoja, tad ir jis naudojamas kaip vasarnamis). Kai kalbėjau su vienais statytojais, minėjo, kad vasarnamiui užtenka ir 16cm rąsto, bet 20 ir 16cm rąsto kvadrato kaina skiriasi gal 20-30Lt, tai ar verta taupyti?
Tiesa, linkstu link paprasto keturkampio 1a su mansarda namuko (6x8 arba 5x9m, jei 6m pločio netilps) be jokių verandų. Verandos norėjau, bet kai pasimatavau vietą sklype, supratau, kad ne kažkas gaunasi, todėl kol kas galvoju, kad ateityje, jei labai jau norėsis, galima bus įsirengti terasą ties siauresne siena. Nenusišneku? blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo 12121212: 23 birželio 2014 - 20:30