Įkraunama...
Įkraunama...

Grybautojų kampelis

QUOTE(gurmans @ 2013 06 07, 11:26)
Oho,dar nesusiduriau su tokiu puolimu.Vakar skaiciau,kad Palanga uzpuole didziuliai karkvabaliai,neimanoma iki juros per juos dasibrauti.... blink.gif
Kazin kaip reikalai siuo metu su erkemis miskuose,gal ju dar nera?

dar nera?? jus juokaujat... erkes pabudo kovo menesi vos atsiradus pirmiems besniegiams plotams doh.gif doh.gif mane jau spejo viena ir pakrikstyt, nors pernai per visa sezone nei vienos nepasigavau.

o karkvabaliai taip - visas papludimys pilnas, kimba prie koju, lipa skrenda skesta, kosmaras kas ten darosi
Atsakyti
QUOTE(Vėta @ 2013 06 07, 11:10)
Taip nebūna. Erkių būna nuo ankstyvo pavasario. O sabar , rašo, jos labai aktyvios, nes alkanos. Paguodžiau  biggrin.gif .

Aha ,tikrai paguodet,sirdingai dekoju. 4u.gif I miska nevaziuosiu kol jos nepavalgys.Tik klausimas kada baigia intensyviai maitintis? unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(gurmans @ 2013 06 07, 12:23)
Aha ,tikrai paguodet,sirdingai dekoju. 4u.gif I miska nevaziuosiu kol jos nepavalgys.Tik klausimas kada baigia intensyviai maitintis? unsure.gif

neatsisakyciau tokio malonumo del ju.
Apsirenkit ,,sandariai'', bevaikstant kas kazkiek laiko sustokit, apsiziurekit, nusiimkit, jei rasit lipancia ir toliau keliaukit. PErnai visa sezona taip dariau ir neturejau isisiurbusiu, o miska patikekit, as sezonu beveik kasdien lekiu
Atsakyti
QUOTE(Lerikyte @ 2013 06 07, 11:12)
dar nera?? jus juokaujat... erkes pabudo kovo menesi vos atsiradus pirmiems besniegiams plotams  doh.gif  doh.gif mane jau spejo viena ir pakrikstyt, nors pernai per visa sezone nei vienos nepasigavau.

o karkvabaliai taip - visas papludimys pilnas, kimba prie koju, lipa skrenda skesta, kosmaras kas ten darosi

Jetau man kazkodel "susisviete",kad erkes ,tik nuo vasaros vidurio puola doh.gif ,na ,bet jau viena mamyte paprotino mane. blush2.gif Laaabai megstu grybauti ar siaip vaikscioti po miska,bet baime erkems (ir dar delems,nors miske nebuna) sugadina visa malonuma doh.gif .Nesuprantu ,vaikysteje po tuos miskus lakstydavom benkiek,tai uogauti ,tai grybauti,bet jokiu erkiu nebuvo,o dabar zingsnio zengt negali .Kazkokia nesamone. 4u.gif
Kai vakar paskaiciau apie tu karkvabaliu spiecius,tai toks vaizdas,kad pasaulio pabaiga arteja lotuliukas.gif ,kazin ar jie kanda? blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(gurmans @ 2013 06 07, 12:42)
Jetau man kazkodel "susisviete",kad erkes ,tik nuo vasaros vidurio puola  doh.gif ,na ,bet jau viena mamyte paprotino mane. blush2.gif Laaabai megstu grybauti ar siaip vaikscioti po miska,bet baime erkems (ir dar delems,nors miske nebuna) sugadina visa malonuma doh.gif .Nesuprantu ,vaikysteje po tuos miskus lakstydavom benkiek,tai uogauti ,tai grybauti,bet jokiu erkiu nebuvo,o dabar zingsnio zengt negali .Kazkokia nesamone. 4u.gif
Kai vakar paskaiciau apie tu karkvabaliu spiecius,tai toks vaizdas,kad pasaulio pabaiga arteja  lotuliukas.gif ,kazin ar jie kanda? blush2.gif

tai gali paprotinti ja,kad tai netiesa. is tiesu jau vasario menesi drauge skundesi kad ant suns rado... labai labai anksto jos atkunta ir buna alkanos. jos turbut nekimba prie zmoniu kokius 4 -5 menesius per metus.

tie vabalai nekanda. jie geri, stori, sunkus ir gremezdiski. Man jie fainuoliai, kimba tom savo kojytem, Palangoj mes juos ir gelbejom ir apvertinejom ir siaip nesiojomes biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(gurmans @ 2013 06 07, 12:23)

tai jau tada iš vis miško nematysit, nes erkės puola visą sezoną, va kaip jau rašiau vyrui ant kiemo įsikabino, o ir vėlyvą rudenį iš miško parsinešu, beje kalbėjau su viena ūkininke tai sakė alkaniausios jos pavasarį, kuo artyn žiemos tuo sotesnės biggrin.gif
Atsakyti
pasiskolinu žinutę, manau pravers daug kam, bendram apsišvietimui. ne visos erkės siurbiasi, siurbiasi tik patelės ir kaip jas pažinti. Minimos ligos čia yra šunims.

QUOTE(BlueBelton @ 2013 04 29, 00:58)
Į tarpukojį nereikia žiūrėt, nes ten nieko per daug ir nepamatysi, be to, reikia žinoti į kurios poros tarpukojį žiūrėt, kad rasti lytines plokšteles  biggrin.gif  biggrin.gif  O šiaip jei rimtai, tai pateles nuo patinėlių labai lengva atskirti pagal nugaros skydelio dydį. Jei nugaros skydelio dydis sutampa su viso kūno dydžiu, tai patinėlis. Jei nugaros skydelio dydis trumputis ir aiškiai matosi atskiras pilvelis - patelė arba nimfa (ir tai natūralu, jei pateles dengtų skydelis per visą nugarą, jos nebegalėtų prigėrusios kraujo išsipūsti, t.y. skydelis trukdytų dėl savo tvirtos ir kietos sklerotizuotos sandaros.

Na paprastai tariant jei matai, kad erkė su juodu skydeliu ir raudonu pilveliu (juodai-raudona) - tai Ixodes ricinus ar Ixodes persulcatus patelė (nu arba nimfa, bet nimfutė žyyyymiai mažesnė), dėl babeziozės pergyvent nereikia, aktualiau encefalitas arba boreliozė (Laimo liga). Jei erkė visa juoda - vadinasi patinas, kraujo nesiurbia, bijot nėra ko.

user posted image

1. Lervukė (3 poros kojų); 2. Nimfa, 3. patelė, 4. patinėlis

Jei randi didelę ir margu skydeliu erkę, vadinasi tai kažkas iš Dermacentor'ių, greičiausiai Dermacentor reticulatus ar D. marginatus . Su patinų ir patelių skydeliais lygiai taip pat, na tik tiek kad jie margi. Babeziozės bijoti reikia.

user posted image

1. lerva, 2. patelė, 3. patinas

Na tikiuosi kažkiek pagelbės tame painiame nariuotakojų pasaulyje  biggrin.gif  Vis žadu ir žadu parašyt išsamesnį straipsnį, ale kažkaip stringa..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lerikyte: 07 birželio 2013 - 14:30
QUOTE(Lerikyte @ 2013 06 07, 14:29)
pasiskolinu žinutę, manau pravers daug kam, bendram apsišvietimui. ne visos erkės siurbiasi, siurbiasi tik patelės ir kaip jas pažinti. Minimos ligos čia yra šunims.

Dekui 4u.gif .Tu kur antrame paveiksliuke (rainos margos),net matyti nera teke schmoll.gif ,turbut pagalvociau,kad siaip kazkoks vabalas. doh.gif
Atsakyti
Aš tų rudų irgi nesu mačiusi. g.gif
Net padai niežti,rytoj važiuoju pasižvalgyti grybų.O gal mūsų miškuose dar nėra,sausoka pas mus. g.gif
Atsakyti
o ar turit sunu? jos daznai ant sunu prilimpa
Atsakyti
QUOTE(Lerikyte @ 2013 06 07, 16:20)
o ar turit sunu? jos daznai ant sunu prilimpa

Pas mus svečiuose kelias dienas buvo taksas,iš karto erkę radome pas jį. bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo IngridaB: 07 birželio 2013 - 15:27
pas mane ir šuva, ir katės "apdirbti" nuo erkių, dukart per metus sulašinu ant sprando - jau n metų nė vienas nieko nebuvo pasigavęs.

Mergai, jei grybaujat ten, kur daug erkių, pasiskiepykit būtinai.
Aš kol kas iš miško nesu parsinešusi (3xtfu), pušynuose jų gal žymiai mažiau. Važiuosiu tuoj į kaimą, varysiu savo voveruškynų tikrint wub.gif

Pirkau vakar iš platintojos tokį purškalą nuo vabzdžių.. šiaip nuo visų nepageidaujamų namuose, bet sakė, tinka ir nuo erkių, mašalų, musių, drabužius reik vos vos apipurkšt. Brangus kaip cholera, tos firmos viskas brangu, ale viskas labai efektyvu, tai nusipirkau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saintlina: 07 birželio 2013 - 15:36