Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

Apklausa: Kodėl valgote duoną (arba nevalgote)? (135 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
sveiki, terra2, norejau paklausiti jusu, pradinis sio recepto (1 v.s.) starteris yra ruginis raugas ar kvietinis?

Batonas su kvietiniu raugu:
Raugui reikės:
1v.š. starterio
140 gr. kvietinių miltų
140ml drungno vandens.
Raugą pasiruošiam iš vakaro, kad ryte galėtumėm darbuotis. Nors pagal dabartines oro sąlygas užtenka raugą pasigaminti bent 5 val. prieš gaminimą. Nepamirštam atsidėti raugo starteriui.
Duonos tešlai reikia
280gr kvietinio raugo
400gr kvietinių I rūšies miltų.
200ml drungno vandens
1,5 a.š. druskos
1,5 a.š.cukraus
2 v.š. aliejaus
Darbo eiga:
Viską pagal eiliškumą sudedam į duonkepę ir paleidžiam programą "tešla". Po minkymo ir valandos kildinimo išimam iš duonkepės , trumpai perminkom rankom ir iškočiojam į ploną lakštą (maždaug piršto storio). Tada tą lakštą suvyniojam į vyniotinį, galus užlenkiam į apačič ,dedam į skardą, išklotą kepimo popieriumi ir leidžiame dar apie pusvalandį pakilti. Tada darome įpjovas ir kepame įkaitintoje iki 180* orkaitėje apie 30-40min.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo wituxas: 26 spalio 2012 - 17:42
QUOTE(nataliuncik @ 2012 10 26, 10:32)

2.duonkepė sutaupo laiko, reikia tik įdėt produktus, nustatyt programą ir eit daryt savo darbus, galima užstatyt laiko atidėjimą ir prieš jums ateinant/atsikeliant jus turėsit gardų šiltą kepaliuką

man tai neišmaišo pati duonai tešlos, turiu stovėt su mentele ir padėt jai visą laiką.
O kombainas maišė, bet sugedo, o duonkepė laikosi, tik kibiriuką teko keist, nes mentelės iškrito
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2012 10 26, 23:47)
man tai neišmaišo pati  duonai tešlos, turiu stovėt su mentele ir padėt jai visą laiką.
O kombainas maišė, bet sugedo, o duonkepė laikosi, tik kibiriuką teko keist, nes mentelės iškrito
jo, su rugine tešla jai sunkiau, reikėjo padėt. Pas mane duonkepė t.p. puikiai dirba, tik kad kibiriuką reikią keist, o užsakyt nelabai išeina, bet naudoju labai retai, jei tik kokiems bandelėms užminkyt, nes duonai man per mažas kiekis...maniškiai per dvi d. 3kg kepalą sudoroja + bulkutės/batonai doh.gif biggrin.gif

Prie to pačio, gal kam reikia ETA duonkepės (tik kibiriuką reikia keist, jei norėsit jame kept), nes vyras man gumytės įdėjo, o jie išsilydis nuo karščio, bet užminkyt galima tešlą iš reikalo, atiduosiu 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nataliuncik: 27 spalio 2012 - 07:32
QUOTE(nataliuncik @ 2012 10 27, 08:31)
jo, su rugine tešla jai sunkiau, reikėjo padėt. Pas mane duonkepė t.p. puikiai dirba, tik kad kibiriuką reikią keist, o užsakyt nelabai išeina, bet naudoju labai retai, jei tik kokiems bandelėms užminkyt, nes duonai man per mažas kiekis...maniškiai per dvi d. 3kg kepalą sudoroja + bulkutės/batonai  doh.gif  biggrin.gif
Prie to pačio, gal kam reikia ETA duonkepės (tik kibiriuką reikia keist, jei norėsit jame kept), nes vyras man gumytės įdėjo, o jie išsilydis nuo karščio, bet užminkyt galima tešlą iš reikalo, atiduosiu  4u.gif

kažką praleidau, kokį mikserį įsigijot?

bandelėm, koldūnam, batonam , picom ir t.t. tai duonkepė tikrai nepamainoma, bet su duona aš vargstu nuo tada, kai mano sugedo mikseris.

Atsakyti
QUOTE(wituxas @ 2012 10 26, 18:40)
sveiki, terra2, norejau paklausiti jusu, pradinis sio recepto (1 v.s.) starteris yra ruginis raugas ar kvietinis?

Šiaip aš visur naudoju starterį ruginį. Pradžioje "žaisdavau" ir su kvietiniu, bet jis labai lepus ir reikia gerų įgūdžių, kad jis gautųsi kokybiškas. Kokį turit starterį tokį ir naudokit, bet jei norit pasidaryti iš jo kvietinį raugą, tai patariu, nors mažą arbatinį šaukštelį vis tik pasilikti to ruginio starterio kitam kartui, nes pasigamintas kvietinis raugas ir jo atsidėjimas gali nepavykti, tai liksit be starterio. O gal ir be reikalo gąsdinu biggrin.gif
Atsakyti
Sveikos, kepėjėlės 4u.gif
Bandau kepti duoną namuose. Esu tame reikale visiškai "žalia".
Perskaičiau patarimus ir ėmiausi darbo:
kaip ir priklauso auginausi raugą 5 dienas (pavyko)
užsimaišiau tešlą pagal vieną iš receptų, kildinau, iškepiau (pavyko)
Turiu jums nedidelį klausimėlį.
Ką daryti su raugu, kurio dalį nuėmiau ir įdėjau į šaldytuvą?
Kaip man elgtis sekantį kartą kepant duoną: panaudoti likutį iš jo auginant didesnį kiekį ar vėl užauginti per 5 dienas naują?
Klausimas aišku kvailas, bet gal kuri susimilsit man pakomentuoti ax.gif
Atsakyti
QUOTE(exLina @ 2012 10 27, 20:27)
Ką daryti su raugu, kurio dalį nuėmiau ir įdėjau į šaldytuvą?
Kaip man elgtis sekantį kartą kepant duoną: panaudoti likutį iš jo auginant didesnį kiekį ar vėl užauginti per 5 dienas naują?
Klausimas aišku kvailas, bet gal kuri susimilsit man pakomentuoti  ax.gif

Galima laikyti šaldytuve iki 2 savaičių. Tada nebereikia tų 5 dienų raugo auginimo 4u.gif . Su juo elgiatės taip kaip po 5 dienų rauginto raugo.
Atsakyti
QUOTE(Maja Di @ 2012 10 27, 18:39)
Galima laikyti šaldytuve iki 2 savaičių. Tada nebereikia tų 5 dienų raugo auginimo 4u.gif . Su juo elgiatės taip kaip po 5 dienų rauginto raugo.

Didelis dėkui už atsakymą 4u.gif
Jei gerai supratau - kai išnaudosiu visą raugą iš šaldytuvo, tuomet vėl teks 5 dienas augintis naują?
Atsakyti
QUOTE(exLina @ 2012 10 27, 18:53)
Didelis dėkui už atsakymą  4u.gif
Jei gerai supratau - kai išnaudosiu visą raugą iš šaldytuvo, tuomet vėl teks 5 dienas augintis naują?

Niekad neišnaudosit, nes kiekv. kartą kepant, atsidėsit raugo wink.gif
Atsakyti
QUOTE(laurechka @ 2012 10 27, 19:02)
Niekad neišnaudosit, nes kiekv. kartą kepant, atsidėsit raugo wink.gif

Ačiū už patarimą, nes būčiau sekančiu kepimu išnaudojusi visą "šaldytuvinį" raugą ir likus tuščiom doh.gif
Ot sunku tom pradedančioms duonos kepėjoms...
Atsakyti
Aš tai pirmąjį raugą pasiruošiau per kelias dienas, o dabar vis atsidedu į šaldytuvą kelis šaukštus užmaišytos tešlos.
Kai jau vėl ruošiuosi kepti duoną, ištraukiu stiklainiuką su raugu (ar kaip ten bevadinumėt), palaikau kambario temperatūroj, kol pradeda kilti (maždaug 10-12 val.), tada įmaišau dar miltų porą šaukštų su šiek tiek vandens, palaukiu, kol vėl kilt pradeda, tuomet jau maišau duoną. Ir iš to mišinio atidedu kelis šaukštus kitam kartui.
Atsakyti
Ir aš esu žalia duonos kepime blush2.gif Dukart kepiau pagal tokį receptą - abu kartus nesigavo. Kaži kodėl? g.gif Dabar auginu raugą - kol kas viskas gerai.

Reikės:
300 g vandens;
200 g raugo;
100 g rupių ruginių miltų;
375 g kvietinių miltų;
1 v.š. druskos;
1 v.š. cukraus;
30 g aliejaus;
1 v.š. kmynų.

Raugą išmaišome šiltame vandenyje. Suberiame rupius miltus. Tik visus miltus reikia sijoti! Tada sudedame 200 g kvietinių miltų. Nuplikome kmynus ir sudedame į tešlą. Įdedame cukraus ir druskos bei įpilame aliejaus.

Cukraus ir druskos kiekį galite keisti pagal save, pvz., aš kartais dedu 2 valgomus šaukštus cukraus – man taip skaniau. Sudedame į tešlą likusius miltus. Neišsigąskite, tešla bus klampi, panaši į košę ir norint ją minkyti reikės nuolat pasišlapinti rankas.

Iš pradžių minkosi sunkiai - visos rankos būna tešluotos. Kartais pradžioje visas minkymo procesas susideda tik iš tešlos daužymo į stalą, nes, atrodo, kad daugiau nieko padaryti negali. Bet kuo daugiau minkai, tuo tešla darosi paklusnesnė.

Taip pat, reikia nepamiršti, kad kuo ilgiau bus tešla minkoma, tuo duonos struktūra bus gražesnė. Asmeniškai aš minkau apie 30 min. Jeigu matau, kad nuo pastovaus rankų šlapinimo tešlos konsistencija skystėja, pasibarstau saują miltų ant stalo ir suminkau tešlą.

Išminkytą tešlą įdedu į riebalais išteptą kepimo skardą, nuglostau šlapiomis rankomis, uždengiu rankšluosčiu ir palieku 3 val. kilti. Po 3 val. galima kepti. Įkaitinu orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.

Atsakyti