Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

Apklausa: Kodėl valgote duoną (arba nevalgote)? (135 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
QUOTE(nataliuncik @ 2012 09 27, 15:42)
galima, bet tiesiog ir šitą galima per 1-2dienas atgaivint
plikyta duona skiriasi nuo paprastos tik tuo, kad miltai plikomi verdančiu vandeniu, o visą kitą tas pats


Taip, bet raugas bent jau pas mane kitoks. Kaip visad užplikiau keletą saujų miltų su cukrumi, atvėsinau ir sudėjau raugą. Po dviejų parų sudėjau miltus ir tik tuomet prisiminiau, kad nenusėmiau raugo. Dabar tas raugas toks nebe plikytas, bet miltingas (nemoku net paaiškinti...). Kai naudojau sekančiam kartui, gavosi nebe tokia tešla, tie miltai, sudėti į raugą juk neužsipliko. Duona lyg ir panaši iškepė, bet tešla tikrai nebe tokia.... O gal kas žino, kaip pasidaryti plikytos duonos raugo? Neradau čia...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sapula: 28 rugsėjo 2012 - 06:31
QUOTE(sapula @ 2012 09 28, 07:31)
Taip, bet raugas bent jau pas mane kitoks. Kaip visad užplikiau keletą saujų miltų su cukrumi, atvėsinau ir sudėjau raugą. Po dviejų parų sudėjau miltus ir tik tuomet prisiminiau, kad nenusėmiau raugo. Dabar tas raugas toks nebe plikytas, bet miltingas (nemoku net paaiškinti...). Kai naudojau sekančiam kartui, gavosi nebe tokia tešla, tie miltai, sudėti į raugą juk neužsipliko. Duona lyg ir panaši iškepė, bet tešla tikrai nebe tokia.... O gal kas žino, kaip pasidaryti plikytos duonos raugo? Neradau čia...

Raugas yra dviejų rūšių : kvietinių miltų ir ruginių. Patį raugą sudaro tik miltai ir vanduo!!! O jau duoną galite kepti kokią norite kvietinę, ruginę, plikytą, saldžią ir pagal kurį norite receptą. Atsidėta dalis nuo tešlos sekančiam kartui, jau bus ne raugas! Atsiėti reikia tik pamaitinto raugo dalį, o iš likusio minkyti tešlą. Nežinau ar aiškiai parašiau, bet tikiuosi, kad supratot.
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2012 09 28, 07:06)
Raugas yra dviejų rūšių : kvietinių miltų ir ruginių. Patį raugą sudaro tik miltai ir vanduo!!! O jau duoną galite kepti kokią norite kvietinę, ruginę, plikytą, saldžią ir pagal kurį norite receptą. Atsidėta dalis nuo tešlos sekančiam kartui, jau bus ne raugas! Atsiėti reikia tik pamaitinto raugo dalį, o iš likusio minkyti tešlą. Nežinau ar aiškiai parašiau, bet tikiuosi, kad supratot.

puikiai ir teisingai viska surasei 4u.gif
Atsakyti
O kaip tą kvietinių miltų raugą pasigamint, ar taip pat kaip ruginių g.gif
Atsakyti
QUOTE(Maja Di @ 2012 09 28, 09:47)
O kaip tą kvietinių miltų raugą pasigamint, ar taip pat kaip ruginių g.gif
pirmam pusl. yra nuoroda
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2012 09 28, 12:23)

ačiū, bandysiu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2012 09 28, 08:06)
Raugas yra dviejų rūšių : kvietinių miltų ir ruginių. Patį raugą sudaro tik miltai ir vanduo!!! O jau duoną galite kepti kokią norite kvietinę, ruginę, plikytą, saldžią ir pagal kurį norite receptą. Atsidėta dalis nuo tešlos sekančiam kartui, jau bus ne raugas! Atsiėti reikia tik pamaitinto raugo dalį, o iš likusio minkyti tešlą. Nežinau ar aiškiai parašiau, bet tikiuosi, kad supratot.


Pati niekuomet nedariau raugo, turbūt taip ir yra. bet kodėl plikytos duonos raugas yra toks na balzganai skaidrus, tąsus? Visai kitokios tekstūros nei ruginės duonos. O dar aš ruginės duonos raugo visuomet pasilieku užminkiusi duoną. Kepu jau gal dveji metai, visuomet puikia pavyksta. Ten yra ir cukraus, ir druskos, ir kmynų ir kt. priedų ir miltai ne tik ruginiai, dažnai dedu sėlenų, avižinių dribsių, kvietinių įmaišau. Bet juk tai irgi raugas, jei duona kyla? Įdomu pasidarė kokia profesionalių nuomonė g.gif
Atsakyti
QUOTE(sapula @ 2012 09 28, 15:38)
Pati niekuomet nedariau raugo, turbūt taip ir yra. bet kodėl plikytos duonos raugas yra toks na balzganai skaidrus, tąsus? Visai kitokios tekstūros nei ruginės duonos. O dar  aš ruginės duonos raugo visuomet pasilieku užminkiusi duoną. Kepu jau gal dveji metai, visuomet puikia pavyksta. Ten yra ir cukraus, ir druskos, ir kmynų ir kt. priedų ir miltai ne tik ruginiai, dažnai dedu sėlenų, avižinių dribsių, kvietinių įmaišau. Bet juk tai irgi raugas, jei duona kyla? Įdomu pasidarė kokia profesionalių nuomonė g.gif

Plikytos duonos raugo kaip tokio visai nėra. Aš suprantu, ką jūs norit pasakyti, bet tai jau ne raugas. Juk jūsų taip vadinamo ruginės duonos raugo su priemaišomis nedėsit, pvz. kepant batoną? Pats raugas yra tik vanduo ir miltai. Ir jį panaudoti visoms duonos rūšims . Su jūsų taip vadinamu "raugu" pastoviai galit kepti tik tokią pačią duoną. Bet čia jau duona ne su raugu, o kažkoks miksas!
Atsakyti
Dauguma maišo pavadinimus: raugas (miltai ir vanduo) ir pagrandukas (tešla su priedais). Tai yra du skirtingi dalykai...
Atsakyti
QUOTE(laurechka @ 2012 09 28, 18:34)
Dauguma maišo pavadinimus: raugas  (miltai ir vanduo) ir pagrandukas (tešla su priedais). Tai yra du skirtingi dalykai...


Nesiginčiju, nes tikrai neturiu patirties raugų gamyboje, tik duoną kepu. Bet visgi dėl įdomumo - jei "pagrandukas" arba "miksas" , kaip sakėte, išrūgina duoną, tai ko jis ne raugas? Juk duoną IŠKELIA? O iš kitos pusės, koks skirtumas, svarbu, kad duona būna išrūgusi. smile.gif
Bandysiu pasigaminti kvietinio raugo ir kepti šviesią duoną su nauju raugu.Ačiū už paaiškinimus 4u.gif
Atsakyti
Skirtumas tas, kad kaip merginos ir minėjo- raugas- tik vanduo ir miltai wink.gif o pagranduke jau su priedais viskas. Jis atlieka tą patį, bet jau nėr grynas raugas. Ką dažnai naujokės ypač maišo... Svarbu, kad rez gaunas wink.gif
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2012 09 02, 11:28)
ka tai reiskia  g.gif  paciai kepant duona nereiskia jog be saiko ja ir valgyti reikia. As issikepu kepaliuka tai man savaitei dviem zmonems kaip tik. Truputi nesuprantu priezasciu kodel reikia savo maisto atsisakyti, tuo labiau zinant ka pati dedi kai pirktines duonos vien tik is mieliu ir visokiu kitu nereikalingu priedu kepamos  blink.gif


pilnai drinks_cheers.gif nėra čia ko persivalgyti biggrin.gif gero turi būti po truputį ir su saiku, o kai yra saikas, tai ir šonai nuo naminės duonelės neauga thumbup.gif
Atsakyti