Laba diena,
As taip pat kepu juoda duona su raugu. Mano receptas labai aiskus ir paprastas.
Duona gaunasi super, jokiu netiketumu.
Viska matuoju 0,5l. stiklainiu.
Receptas:
0,5 stiklainio pagramduko (praeito kepimo teslos)
1 stiklainis drugno vandens
2 arbat.saukst. druskos
5 arbat./s. cukraus
3 stiklainiai Ustukiu ruginiu rup.miltu
0,5 stiklainio skaldytu rugiu sumaisytu su selenomis.
1 v.saukstas nuplikytu kmynu.
Gaminimas:
Pagramduka ismaisau siltam vandenyje, sudedu druska + cukru, vel ismaisau.
Supilu miltus+grudus+selenas + kmynus. Tesla maisau su mikseriu ne maziau 10min.
Baigus maisyti islyginu pavirsiu, dubeni uzdengiu su dangciu ir palieku per nakti (apie 12val) kilti. Kita ryta nuo iskilusios teslos atkabinu 1/2 stiklainio teslos sek.kepimui (sandariai uzdengiu ir is kart i saldytuva).Likusi tesla keliauja i forma, teslos neminkau ir per daug nejudinu, tik islyginu virsu, pabarstau kmynais ir is karto kepu. Duona dedu i neikaitinta orkaite 1,45val. 200C. Mazdaug po 10 - 15 min kepaliuka isilgai ipjaunu. Duona valgyti pradedam rytojaus diena.
Kazkada ilgai zaidziau su raugu, pasakysiu tiek- tikras vargas. Si pavasari teko pabuvoti Arklio muziejuje prie Anyksciu, stai ten ir suzinojau kaip kepama Lietuviska duona . Kepant duona , teslos likutis(pagramdukas) paliekamas kubile iki sekancio kepimo, apie joki spec. paruosta rauga kalba neina, galu gale tame likutyje gyvena tos pacios bakterijos kaip ir rauge. Tiesa pabandziau kepti duona is Barscio miltu(Kauno grudai) bandziau 3kartus duona nesigavo
. Grizau prie Ustukiu miltu ir vel valgom liuks duona. Turim ir gera duonkepe, bet ji kazkur nukista ir nenaudojama. Puse metu naudojomes, neprigijo.