Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

Apklausa: Kodėl valgote duoną (arba nevalgote)? (135 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
QUOTE(Amarcord @ 2013 02 14, 09:05)
Laba diena, priimkit naujokę  4u.gif
Nuo sekmadienio gaminau duonos raugą, o šiandien jau galėčiau kepti duoną.
Jei 4 dienas raugą maitinau 100 ml vandens ir 100g miltų mišiniu, išeina, kad produktų sudėta ~800 g. Ar iš tiesų į duonos tešlą reikia įdėti 7/8 raugo, o 1/8 palikti kitam kartui? O ta 1/8 per dvi savaites padidės??

Į tešlą raugo reikia dėti pagal receptą. Pvz., jei Jūs turit 800 g, o į tešlą reikia 400 g, tai likusią dalį dėkit į šaldytuvą. Panaudosit kepdama kitą kartą, tik prieš tai reikia palaikyti kambario temp. Tik kai imsit paskutinę dalį, užraugus (pamaitinus) reikiamą kiekį miltais ir vandeniu, atsidėkit kitam kartui porą šaukštų į šaldytuvą, turėsit kaip starterį. Kurį vėl priėš kepimą primaitinsit ir t.t.
Bandžiau aiškiai parašyt, nežinau, ar supratot. Jei kas neaišku, klauskit. Bandysim spręsti problemas kartu... smile.gif
O kokią duoną ruošiatės kepti ?
Papildyta:
QUOTE(Pipa @ 2013 02 14, 09:29)
bandziau kept sviesia ir nesigavo - nepakilo tesla pakankamai, o iskepus gavosi tik pauksteliams trupiniams gamint, nes buvo neikandama

Mažai informacijos. Kas nesigavo konkrečiai : neiškilo ? kodėl neįkandama ? Su kokiu raugu kepta, kokiai miltais užmaišyta ? Gal nepakilusią kepėt...
Atsakyti
QUOTE(sivita @ 2013 02 14, 11:47)
Į tešlą raugo reikia dėti pagal receptą. Pvz., jei Jūs turit 800 g, o į tešlą reikia 400 g, tai likusią dalį dėkit į šaldytuvą. Panaudosit kepdama kitą kartą, tik prieš tai reikia palaikyti kambario temp. Tik kai imsit paskutinę dalį, užraugus (pamaitinus) reikiamą kiekį miltais ir vandeniu, atsidėkit kitam kartui porą šaukštų į šaldytuvą, turėsit kaip starterį. Kurį vėl priėš kepimą primaitinsit ir t.t.
Bandžiau aiškiai parašyt, nežinau, ar supratot. Jei kas neaišku, klauskit. Bandysim spręsti problemas kartu... smile.gif
O kokią duoną ruošiatės kepti ?

Ačiū 4u.gif taip viskas neaišku pirmą kartą doh.gif Jau tešlą sukrėčiau į formą ir palikau kilti. O dariau pagal žemiau cituojamą receptą (tikiuosi, Miaška nesupyks, kad čia iš kitos temos pacituosiu blush2.gif).
QUOTE(Miaška @ 2013 02 02, 22:15)
Nesudėtinga tikrai 4u.gif

Kaskart keičiu ingredientus, bet pagrindas toks - nemažam kepaliukui reikia:
500 g miltų (maišau įvairiomis proporcijomis rupius ruginius, rupius kvietinius, speltos, daigintus grūdus)
500 ml šilto vandens
125 g raugo (nepilna stiklinė)
1 arb. š. druskos
50-75 g cukraus (galima keisti medumi, kitos naudoja obuolienę)
1 stiklinė priedų (sėlenos, linų sėmenys, dribsniai, riešutai, sezamų sėklos, saulėgrąžos, kmynai...)

Viską sumaišau ir minkau ne mažiau kaip 20 minučių, tešla turi pukšėti - reiškia, gerai iškils biggrin.gif . Minkyti nėra labai patogu - kimba prie rankų, todėl ranką nuolat pamirkau į dubenį su šaltu vandeniu.
Kepimo formą iškloju popieriumi (jokiu būdu ne folija - prikibs mirtinai prie duonos doh.gif ), patepu aliejumi, pabarstau sezamo sėklomis. Sukrečiu tešlą, šlapia ranka suglostau, apibarstau saulėgrąžų sėklomis ir padedu kilti. Kildina visos skirtingai - 6-12 val., man dažniausiai pananka 6-8. Pradedu kepti šaltoje orkaitėje, kepu apie 1 val. 20 min 220 temperatūroje.
Iškeptą duoną susuku į sušlapintą lininį rankšluostuką, ir taip palaikau, kol rankšluostukas išdžiūsta - tada pluta nebūna kieta. Tiesa, nuo vaikų ragavimo niekas neapsaugo - būtinai suvalgomas karštutėlis duonytės kampas laugh.gif
Atsakyti
QUOTE(Amarcord @ 2013 02 14, 19:36)
Ačiū  4u.gif taip viskas neaišku pirmą kartą  doh.gif Jau tešlą sukrėčiau į formą ir palikau kilti. O dariau pagal žemiau cituojamą receptą (tikiuosi, Miaška nesupyks, kad čia iš kitos temos pacituosiu  blush2.gif).

Miaška nesupyks biggrin.gif , ir man čia visos kantriai aiškino, ką ir kaip daryt, kaip spręst problemas, tikrai negaila pačiai dalintis nedidele dar patirtimi drinks_cheers.gif
Atsakyti
Mažai informacijos. Kas nesigavo konkrečiai : neiškilo ? kodėl neįkandama ? Su kokiu raugu kepta, kokiai miltais užmaišyta ? Gal nepakilusią kepėt...
[/quote]

Na, pirmiausia tai pati gaminausi rauga smile.gif, ko anksciau nesu dariusi. ax.gif Receptas is Beatos kepiniu knygos cebatai. Atrodo, ir dariau viska, kaip reikia ir rugo raugas, bet duona labai sunkiai kilo, iskepus gavosi kieta, kaip dziuvesis doh.gif doh.gif doh.gif
Zodziu, pirmas blynas prisviles blush2.gif
Pagal koki recepta kepat sviesia duonyte? Noreciau panasiausio rezultato i Italiska ciabata... blush2.gif smile.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Pipa @ 2013 02 15, 12:51)
Pagal koki recepta kepat sviesia duonyte? Noreciau panasiausio rezultato i Italiska ciabata... blush2.gif  smile.gif  4u.gif

aš kepiau ciabatą pgl šitą rec čia. Labai skani ir skylėta duonytė gavos wink.gif
Atsakyti
QUOTE(laurechka @ 2013 02 15, 15:15)
aš kepiau ciabatą pgl šitą rec čia. Labai skani ir skylėta duonytė gavos wink.gif

Bet čia receptas su mielėm, o Pipa kepa šviesią duoną su raugu...
Papildyta:
QUOTE(Pipa @ 2013 02 15, 14:51)
Na, pirmiausia tai pati gaminausi rauga smile.gif, ko anksciau nesu dariusi.  ax.gif Receptas is Beatos kepiniu knygos cebatai. Atrodo, ir dariau viska, kaip reikia ir rugo raugas, bet duona labai sunkiai kilo, iskepus gavosi kieta, kaip dziuvesis doh.gif  doh.gif  doh.gif
Zodziu, pirmas blynas prisviles blush2.gif
Pagal koki recepta kepat sviesia duonyte? Noreciau panasiausio rezultato i Italiska ciabata...

Na, itališką ciabatta geriausia kepti su mielėm (ir jai reikia pakankamai daug mielių, palyginus su miltų kiekiu). O jei norit paprastos šviesios duonos, pabandykit "Paprasta duonelė su raugu" iš Aguonėlės blog'o ( ax.gif nemoku įkelt nuorodos). Aš dažnai tokią kepu, visada pavyksta.
O jei raugas buvo gana "jaunas", tai ir blogai kilo, o nepakilus duona ir gavosi kieta...
Bandykit dar kitus receptus, turėtų pavykt.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sivita: 15 vasario 2013 - 17:27
merginos, gal turesit patarima?
niekaip neiseina issikepti duonos su raugu. Kyla graziai, atrodo viskas tvarkoje, o niekaip neiskepa. Viduje slapia ( ne dregna, o slapia), matosi tiesiog neiskepusios teslos sluoksnis.
Dejau ir i salta orkaite, ir i ikaitusia, ir temperatura kaitaliojau, nuo aukstos iki zemesnes. Ir zemesneje kepiau ilgesni laika. net po 2 val buna viduje neiskepusi, o pluta jau gerokai apdegusi.
Ar gali buti, kad raugo kalte? Gal jis sugedo ar ka...

Kepiau turtinga rugine duona, skyleta kvietine, ivairiai maisiau miltus. Is 7 kartu dar nei karto neiskepe. Jau darosi liudna
Atsakyti
Laba.
Mano vaikiui labai patinka ikinės bandelės su svogūnais, kumpiu. Gal kas panašų receptą kokį turi?
Atsakyti
pamirsau svarbiausia klausima:

kepant elektrineje orkaiteje, kokia funkcija duonai tinkamiausia?
- kai kaista is virsaus ir is apacios,
- kaista tik is apacios,
- su ventiliatoriumi?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lieva: 16 vasario 2013 - 12:59
Merginos/moterys, atejau patarimo. Darau kvietini rauga. Ir niekaip, vos keli burbuliukai pavirsiuje susidaro. Laikau siltai, pridengus. Stovi jau savaite. Ar bandyt primaitint, ar atsisveikint man jau su juo?
Atsakyti
QUOTE(lieva @ 2013 02 16, 13:03)
merginos, gal turesit patarima?
niekaip neiseina issikepti duonos su raugu. Kyla graziai, atrodo viskas tvarkoje, o niekaip neiskepa. Viduje slapia ( ne dregna, o slapia), matosi tiesiog neiskepusios teslos sluoksnis.

Ar gali buti, kad raugo kalte? Gal jis sugedo ar ka...
kiek laiko kildinat? jei raugas kildina tešlą, tai reiškia nesugedęs
Atsakyti
QUOTE(j.ole @ 2013 02 16, 14:40)
Darau kvietini rauga. Ir niekaip, vos keli burbuliukai pavirsiuje susidaro. Laikau siltai, pridengus. Stovi jau savaite. Ar bandyt primaitint, ar atsisveikint man jau su juo?

O kvapas geras dar ? Gal jau perrūgęs, savaitę šildamas.
Gal raugas jau buvo pakilęs, kol Jūs miegojot naktį ax.gif O, šiaip pabandykit permaišyti, galit įmaišyti ištirpintų mielių kruopelytę (bet, čia jau kraštutiniu atveju), šiek tiek miltų. Turi kilt...
Mano nuomone, geriausia daryti ruginį raugą iš rupių miltų. Paskui galima permaitinti kvietiniais miltais, ir turėsit kvietinį.
Sėkmės darbuose smile.gif
Atsakyti