Labas vakaras,
Galit pasakyti,kodel visada kepant duonyte,sutruksta jos virsus?
QUOTE(Geiša @ 2012 09 03, 18:41)
man itruksta virsus, jei ne iki galo iskildinu
Sveikutes,
mergaitės, ar neturit problemų su miltais? pas mus Klaipėdoje nebematau I rūšies miltų
mergaitės, ar neturit problemų su miltais? pas mus Klaipėdoje nebematau I rūšies miltų
QUOTE(Terra2 @ 2012 09 04, 15:41)
Sveikutes,
mergaitės, ar neturit problemų su miltais? pas mus Klaipėdoje nebematau I rūšies miltų
mergaitės, ar neturit problemų su miltais? pas mus Klaipėdoje nebematau I rūšies miltų
na bent Vilniuj maximoj 6iandien pirkau
QUOTE(Terra2 @ 2012 09 04, 15:41)
Sveikutes,
mergaitės, ar neturit problemų su miltais? pas mus Klaipėdoje nebematau I rūšies miltų
gal neužvežė, nes tiksliai yra parduotuvėsemergaitės, ar neturit problemų su miltais? pas mus Klaipėdoje nebematau I rūšies miltų
Prisikasiau iki recepto, kurį norėjau bandyti pirmą, bet vėl kilo klausimų... Receptas va toks: (iš čia)
INGREDIENTAI:
1 stiklinė saulėgrąžų,
1 stiklinė sėmenų,
1 stiklinė sezamų sėklų,
1 stiklinė moliūgų sėklų,
1 stiklinė kviečių sėlenų,
1 stiklinė avižinių dribsnių,
1 saujelė grikių,
pora saujų graikinių riešutų,
pora saujų anakardžių riešutų,
3 šaukštai cukraus (galima naudoti rudąjį arba cukrų keisti medumi),
1 šaukštas druskos,
1 kg kvietinių miltų (rekomenduojama juos perpus maišyti su ruginiais, o kas nori sveikuoliškos duonos-tegu naudoja tik ruginius miltus),
1 l drungno vandens,
5-6 šaukštai raugo,
mėgstamo aliejaus formai ištepti.
GAMINIMAS:
Svarbiausia turėti medinį šaukštą ilgu kotu ir patį didžiausią puodą. Tobula būtų medinis kubiliukas. Supilami visi ingredientai. Sutrupinami riešutai. Ant viršaus užbarstomi miltai. Visus birius produktus kruopščiai sumaišome. Tešlą reikia sukti tik į vieną pusę-pagal laikrodžio rodyklę.
Paskui, atsargiai maišant, po truputį supilamas vanduo. Masė turi būti tirštos kaimiškos grietinės konsistencijos. Kuo bus skystesnė, tuo duona gražiau iškils. Galiausiai įmaišomas raugas. Puodas uždengiamas drobe ir paliekamas šiltame kambaryje 10-12 valandų, kad iškiltų.
Kitą dieną įkaitinama orkaitė iki 180-185 laipsnių. Gilios stačiakampės kepimo formos dugną ir kraštus riebiai ištepame aliejumi. Pirmiausia atsidalykite 6 šaukštų ar pusės stiklinės iškilusios tešlos -bus raugas kitam kartui. Jis šaldytuve išsilaiko porą savaičių.
Kai tešla supilama į skardą, labai svarbu šaltame vandenyje gerai sušlapintomis rankomis sulyginti, priploti, tiesiog išglostyti visą paviršių, kad susiformuotų plutelė, duona vienodai iškiltų. Pašovus į orkaitę, dureles reikia uždaryti labai atsargiai. Kol kepa ir aušta duona, kaip ir kylant tešlai, namuose turi būti ramu, kitaip sukris.
Duoną kepkite apie valandą ir 18 minučių. Duoną labai atsargiai reikia išimkti iš orkaitės ir šaltame vandenyje suvilgyta drobe uždengtą laikyti, kol atvės, -tada pluta nebus kieta.
Aš darau iš pusės visko, vieną kepaliuką, bet man niekaip neaišku, kaip tokiomis proporcijomis tešla gali gautis grietinės tirštumo, sukama šaukštu? Gavosi įprasta minkoma tešla. Tai gal vėl blogai iškils? Patupdžiau orkaitėn iki vakaro, nedėjau net į formą, palikau pridengtą dubeny, kuriame minkiau.
INGREDIENTAI:
1 stiklinė saulėgrąžų,
1 stiklinė sėmenų,
1 stiklinė sezamų sėklų,
1 stiklinė moliūgų sėklų,
1 stiklinė kviečių sėlenų,
1 stiklinė avižinių dribsnių,
1 saujelė grikių,
pora saujų graikinių riešutų,
pora saujų anakardžių riešutų,
3 šaukštai cukraus (galima naudoti rudąjį arba cukrų keisti medumi),
1 šaukštas druskos,
1 kg kvietinių miltų (rekomenduojama juos perpus maišyti su ruginiais, o kas nori sveikuoliškos duonos-tegu naudoja tik ruginius miltus),
1 l drungno vandens,
5-6 šaukštai raugo,
mėgstamo aliejaus formai ištepti.
GAMINIMAS:
Svarbiausia turėti medinį šaukštą ilgu kotu ir patį didžiausią puodą. Tobula būtų medinis kubiliukas. Supilami visi ingredientai. Sutrupinami riešutai. Ant viršaus užbarstomi miltai. Visus birius produktus kruopščiai sumaišome. Tešlą reikia sukti tik į vieną pusę-pagal laikrodžio rodyklę.
Paskui, atsargiai maišant, po truputį supilamas vanduo. Masė turi būti tirštos kaimiškos grietinės konsistencijos. Kuo bus skystesnė, tuo duona gražiau iškils. Galiausiai įmaišomas raugas. Puodas uždengiamas drobe ir paliekamas šiltame kambaryje 10-12 valandų, kad iškiltų.
Kitą dieną įkaitinama orkaitė iki 180-185 laipsnių. Gilios stačiakampės kepimo formos dugną ir kraštus riebiai ištepame aliejumi. Pirmiausia atsidalykite 6 šaukštų ar pusės stiklinės iškilusios tešlos -bus raugas kitam kartui. Jis šaldytuve išsilaiko porą savaičių.
Kai tešla supilama į skardą, labai svarbu šaltame vandenyje gerai sušlapintomis rankomis sulyginti, priploti, tiesiog išglostyti visą paviršių, kad susiformuotų plutelė, duona vienodai iškiltų. Pašovus į orkaitę, dureles reikia uždaryti labai atsargiai. Kol kepa ir aušta duona, kaip ir kylant tešlai, namuose turi būti ramu, kitaip sukris.
Duoną kepkite apie valandą ir 18 minučių. Duoną labai atsargiai reikia išimkti iš orkaitės ir šaltame vandenyje suvilgyta drobe uždengtą laikyti, kol atvės, -tada pluta nebus kieta.
Aš darau iš pusės visko, vieną kepaliuką, bet man niekaip neaišku, kaip tokiomis proporcijomis tešla gali gautis grietinės tirštumo, sukama šaukštu? Gavosi įprasta minkoma tešla. Tai gal vėl blogai iškils? Patupdžiau orkaitėn iki vakaro, nedėjau net į formą, palikau pridengtą dubeny, kuriame minkiau.
QUOTE(Miaška @ 2012 09 09, 11:23)
Prisikasiau iki recepto, kurį norėjau bandyti pirmą, bet vėl kilo klausimų... Receptas va toks: (iš čia)
Aš darau iš pusės visko, vieną kepaliuką, bet man niekaip neaišku, kaip tokiomis proporcijomis tešla gali gautis grietinės tirštumo, sukama šaukštu? Gavosi įprasta minkoma tešla. Tai gal vėl blogai iškils? Patupdžiau orkaitėn iki vakaro, nedėjau net į formą, palikau pridengtą dubeny, kuriame minkiau.
Aš darau iš pusės visko, vieną kepaliuką, bet man niekaip neaišku, kaip tokiomis proporcijomis tešla gali gautis grietinės tirštumo, sukama šaukštu? Gavosi įprasta minkoma tešla. Tai gal vėl blogai iškils? Patupdžiau orkaitėn iki vakaro, nedėjau net į formą, palikau pridengtą dubeny, kuriame minkiau.
man tai keista, kodėl ji pas jus minkoma gavosi
Dedant tiek pat miltų,kiek ir vandens man visuomet skysta tešla gaunas.
Įmeskit nuorodą bagetu formos, o tai prireikė o neišsaugojau
QUOTE(keistuole @ 2012 09 09, 13:09)
man tai keista, kodėl ji pas jus minkoma gavosi
Dedant tiek pat miltų,kiek ir vandens man visuomet skysta tešla gaunas.
Dedant tiek pat miltų,kiek ir vandens man visuomet skysta tešla gaunas.
Bet pažiūrėkit receptą, be pusės kg miltų dar yra trys stiklinės įvairių priedų
Iškilo gerai, kepu, bekepdama iš viso toookią kepurę užsidėjo, na žiūrėsiu, kas gausis
QUOTE(nataliuncik @ 2012 09 09, 16:38)
Įmeskit nuorodą bagetu formos, o tai prireikė o neišsaugojau
http://www.tortini.l...-forma-Baguette
QUOTE(Miaška @ 2012 09 09, 20:06)
Bet pažiūrėkit receptą, be pusės kg miltų dar yra trys stiklinės įvairių priedų
Iškilo gerai, kepu, bekepdama iš viso toookią kepurę užsidėjo, na žiūrėsiu, kas gausis
Iškilo gerai, kepu, bekepdama iš viso toookią kepurę užsidėjo, na žiūrėsiu, kas gausis
bet ne visos sėklos ir riešutai sugeria į save vandenį ypač, jei nelaikai pvz per naktį
QUOTE(keistuole @ 2012 09 10, 22:34)
bet ne visos sėklos ir riešutai sugeria į save vandenį ypač, jei nelaikai pvz per naktį
Galbūt, bet tešla man gaunasi minkoma visada, kiek bekeisčiau priedus.
Gavau dar vieną receptą, šįkart - kolegės, ji jau keletą metų pagal jį duoną kepa, sako - tešla gaunasi maišoma. Bandysiu, nes jos duonutė man labai skani
QUOTE(Miaška @ 2012 09 11, 09:38)
Galbūt, bet tešla man gaunasi minkoma visada, kiek bekeisčiau priedus.
Gavau dar vieną receptą, šįkart - kolegės, ji jau keletą metų pagal jį duoną kepa, sako - tešla gaunasi maišoma. Bandysiu, nes jos duonutė man labai skani
Gavau dar vieną receptą, šįkart - kolegės, ji jau keletą metų pagal jį duoną kepa, sako - tešla gaunasi maišoma. Bandysiu, nes jos duonutė man labai skani
įmeskit ir čia