Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 14 tema

QUOTE(cibulis @ 2012 09 01, 11:27)
nepūdys ir nekraipys gegnių bei neskleis kenksmingų medžiagų.

O kokios medžiagos pūdo, kraipo ir skleidžia? Ypač skleidžia - per garo barjera?
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2012 09 01, 10:31)
O kokios medžiagos pūdo, kraipo ir skleidžia? Ypač skleidžia - per garo barjera?

Aš čia lyginau ekovatą su purškiamomis poliuretano putomis - ypač kietomis. Šios PIR putos ypač gerai užsandarins stogą, tačiau jos yra kietos ir nelaidžios garams, todėl gali supūdyti ir iškraipyti gegnes.

Aš tiesiog ieškau stogo šiltinimui mineraline vata alternatyvos. EPS ir purškiamas poliuretanas, mano galva, iš esmės vienos šaikos medžiagos, t,y. keitos ir man atrodo, kad nelabai tinkamos naudoti medinio stogo šiltinimui.

Mineralinės vatos trūkumas - galimas medžiagos sukritimas ir plėvelių nesandarumas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 01 rugsėjo 2012 - 10:38
Tai vis dėl to - kokios medžiagos pūdo, kraipo ir skleidžia???
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2012 09 01, 10:45)
Tai vis dėl to - kokios medžiagos pūdo, kraipo ir skleidžia???

Aš sakau, kad tarp medinių gegnių nedėčiau šių medžiagų: EPS (tame tarpe ir neoporo) bei nepurkščiau stogo tarp gegnių purškiamu poliuretu: nei kietu, nei minkštu.

Jos (EPS ir purškiamas poliueratas) gali (pabrėžiu - GALI, nes tiksliai nežinau) pūdyti medines gegnes.

Kenksmingas medžiagas skleidžia purškiamas poliuretanas, nes kokio velnio purškėjai būna su respiratoriumi. Žinoma, laikui bėgant jų poveikis greičiausiai mažėja, betgi...

Lygiai tas pats ir apie EPS: jis turi medžiagų, kurios ilgokai garuoja kol EPS tampa visiškai nepavojingas žmogui. Taip taip gamintojai sako, kad jau į statybos aikštelę atvežtas EPS tų medžiagų turi vos 0,1111 proc., betgi kas žino, kiek tas EPS gulėjo gamintojo sandėlyje ir garino kenksmingą (atrodo, kad stirolą) į orą.

Be to, džiūdamos medinės gegnės vaikšto (traukiasi ir plečiasi bei kitaip deformuojasi), todėl jų tarpus užpildžius kietomis šiltinimo medžiagomis gali prarasti sandarumą, t.y. šiltinimo medžiagos paprasčiausiai sutrūkinės, supliš ir suaižys.

Tai tik mano subjektyvi ne statybininko nuomonė.
Atsakyti
Pažiūrinėjau, ką apie polistirolą ar PUR tarp gegnių mano užsienio gamintojai. Kaip ne keista pilna rekomendacijų šlaitiniuose stoguose tarp gegnių dėti kietas šiltinimo medžiagas.
1
2
3.
4.
5.

Viena kompanija, net gamina specialiai šiam tikslui skirtą produktą. Toks neoporas susispaudžia panašiai kaip vata ir prisitaiko prie gegnių nelygumų. Žinoma jį lengviau ir sudėti. Kiti gamintojai siūlo tarpus tarp polistirolo ir gegnės sandarinti putomis.
Galima daryti prielaidą, kad gegnių puvimo problema apšiltinus kietosiomis šiltinimo medžiagomis gerokai išpūsta ir kaip mėgsta kartoti Vilius mūsų projektuotojai - konservatoriai.
Žinoma klimatas Lietuvoje šaltesnis nei vidurio ar vakarų Europoje. Todėl galvoju, kad gera garo izoliacija reikalinga. Geriausia vienokiu ar kitokiu aliuminio folijos pavidalu. Tuo pačiu iš gegnių apačios galima uždėti ir storesnį ar plonesnį šilumos izoliacijos sluoksnį.
Statant PN tokio šiltinimo storio gali būti permažai. Tokiu atveju ant gegnių viršaus tektų uždėti dar ir vatos sluoksnį. Vatos pasirinkimas palieka galimybę drėgmei iš gegnės pasišalinti per viršutinę jos kraštinę. Kita vertus labai maža galimybė, kad per aliuminio folijos ir polistirolo barjerą, vatą pasieks vandens garai iš namo vidaus. Taip pat ir galimybė vatai sudrėkti sumažėja iki minimumo.

Sumuštinis iš principo gaunasi toks pats kaip ir pasidarė Vilius. Šiuo atveju jo "inžinierinė intuicija" suveikė idealiai.
Manau sumuštinis galėtų būti toksai. Iš vidaus:
50 mm neoporo su aliuminio folija,
200 mm gegnės su neoporu tarp jų (tarpus sandarinant putomis),
100 + 100 mm tašai su Extra tarp jų
Difuzinė plėvelė
50 mm ventiliuojamas tarpas
Stogo danga
Stogo varža gautųsi apie 12. Kondensato tikimybė minimali.

Norint dar didesnės varžos galima pastorinti neoporo po gegnėmis sluoksnį iki 100 mm. Panaudoti vatą Extra plius, kurios varža truputėlį geresnė.

Tokia konstrukcija man atrodo yra pakankamai geras ir nebrangus variantas. PUR naudojimas tiek putų, tiek plokščių pavidalu leistų konstrukciją suploninti. Tačiau kainą gerokai padidina.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2012 09 01, 12:17)
Tai tik mano subjektyvi ne statybininko nuomonė.

Nesate šioje labai inžinieriškoje temoje naujokas ir iš jūsų jau būtina reikalauti tikslių pasvertų ir argumentuotų postų. Todėl nesileiskime į fantazijas, nes temos naujokai tai gali priimti už gryną tiesą. Tik tiek ir norėjau teiraudamasis apie pūdymą, kraipymą ir skleidimą.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2012 09 01, 12:23)
Pažiūrinėjau, ką apie polistirolą ar PUR tarp gegnių mano užsienio gamintojai. Kaip ne keista pilna rekomendacijų šlaitiniuose stoguose tarp gegnių dėti kietas šiltinimo medžiagas.
1
2
3.
4.
5.

Viena kompanija, net gamina specialiai šiam tikslui skirtą produktą. Toks neoporas susispaudžia panašiai kaip vata ir prisitaiko prie gegnių nelygumų. Žinoma jį lengviau ir sudėti. Kiti gamintojai siūlo tarpus tarp polistirolo ir gegnės sandarinti putomis.
Galima daryti prielaidą, kad gegnių puvimo problema apšiltinus kietosiomis šiltinimo medžiagomis gerokai išpūsta ir kaip mėgsta kartoti Vilius mūsų projektuotojai - konservatoriai.
Žinoma klimatas Lietuvoje šaltesnis nei vidurio ar vakarų Europoje. Todėl galvoju, kad gera garo izoliacija reikalinga. Geriausia vienokiu ar kitokiu aliuminio folijos pavidalu. Tuo pačiu iš gegnių apačios galima uždėti ir storesnį ar plonesnį šilumos izoliacijos sluoksnį.
Statant PN tokio šiltinimo storio gali būti permažai. Tokiu atveju ant gegnių viršaus tektų uždėti dar ir vatos sluoksnį. Vatos pasirinkimas palieka galimybę drėgmei iš gegnės pasišalinti per viršutinę jos kraštinę. Kita vertus labai maža galimybė, kad per aliuminio folijos ir polistirolo barjerą,  vatą pasieks vandens garai iš namo vidaus. Taip pat ir galimybė vatai sudrėkti sumažėja iki minimumo.

Sumuštinis iš principo  gaunasi toks pats kaip ir pasidarė Vilius. Šiuo atveju jo "inžinierinė intuicija" suveikė idealiai. 
100 + 100 mm tašai su Extra  tarp jų
Difuzinė plėvelė
Stogo danga

Norint dar didesnės varžos  galima pastorinti neoporo po gegnėmis sluoksnį iki 100 mm. Panaudoti vatą Extra plius, kurios varža truputėlį geresnė.

Tokia konstrukcija man atrodo yra pakankamai geras ir nebrangus variantas. PUR naudojimas tiek putų, tiek plokščių pavidalu leistų konstrukciją suploninti. Tačiau kainą gerokai padidina.

nepagaunu kampo, kas tas extra?
Atsakyti

Sumuštinis iš principo  gaunasi toks pats kaip ir pasidarė Vilius. Šiuo atveju jo "inžinierinė intuicija" suveikė idealiai. 

Čia pats maloniausias komplimentas smile.gif tik nepriskirkite man nuopelnų dėl EPS tarp gegnių, ne aš sugalvojau, ne aš išradau. Mačiau, rekomendavo - tik pasirinkau, tai vienintelis nuopelnas. Na dar vienas - "atstovėjau" atkovojau kietųjų medžiagų garbę biggrin.gif

Esant tinkamai progai noriu pateikti dar tokius samprotavimus apie sandarumą ir dėjimą. Žiūrint tuos "rifliuotų" neoporo plokščių vaizdus kyla klausimas apie konstrukcijos sandarumą, iki šiol buvo manyta, kad viską reikia idealiai klijuoti, kad uodas pimpos neįkištų biggrin.gif . Prisiminus langų teoriją, kad jei dujų tarpas ne viršija 20mm dujose konvekcija nevyksta, čia pakete, sandarioje konstrukcijoje. Tos "garmoškės" tikrai nesusidės hermetiškai, sandariai - gal, bet ne hermetiškai, kas palieka vietos pamąstymams apie sandarumą. Jei po gegnėm naudojame PIR su folija, arba garo ir sandarumo barjeras įrengiamas kitais būdais(plėvelės, folijos), turime hermetiškumą iš apačios - šiltas oras neprasiskverbia į sumuštinį ir tie keleto mm tarpai tarp gegnės ir neoporo neturėtų sudaryti kokių tai sąlygų konvekcijai. Kadangi EPS yra mažai laidus orui, manau tokiu atveju konvekcija kaip neturėtų vykti, žinant, kad oras EPSe bu šiltesnis nei lauke galėtų kilti aukštyn, bet pakaitinis šaltas oras neturės pritekėjimo kelių. Kur link lenkiu - ar būtina naudoti montažines ir sąžiningai jomis užpildyti tarpus, ar neužteks sandarumo užtikrinimo žemiau esančiu garo barjeru? Aišku montažinės duos naudos, bet ar labai apčiuopiamos? Gal užtenka gegnes statyti 495mm atstumu ir bandyti į tarpą įsprausti 500mm plokštes, reikalui esant jas truputi apipjaustant, padarant truputi kylį (plokštės skerspjūvis - rombas)). Tai atpigintų konstrukciją, truputi pagreitintų darbą. Ar tie keli mm yra tokie reikšmingi?
Papildyta:
QUOTE(biesas66 @ 2012 09 01, 12:48)

Tai vata, geriausia pagal lambdą, nežinau isover ar rockwool
Atsakyti
100 + 100 mm tašai su Extra  tarp jų
Difuzinė plėvelė
Stogo danga

Ar tie tašai nebereikalingai branginantys konstrukciją didindami darbus ir apkrovas? Kodėl nesuklojus extros tiesiai ant gegnių ir nepriveržus kiaurai per ją makaronų? Ekstra per minkšta? (šūds)
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2012 09 01, 11:48)

Paroc Extra, kelis postus atgal kažkas klausinėjo apie jos varžą smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2012 09 01, 12:05)
Esant tinkamai progai noriu pateikti dar tokius samprotavimus apie sandarumą ir dėjimą. Žiūrint tuos "rifliuotų" neoporo plokščių vaizdus kyla klausimas apie konstrukcijos sandarumą, iki šiol buvo manyta, kad viską reikia idealiai klijuoti, kad uodas pimpos neįkištų biggrin.gif . Prisiminus langų teoriją, kad jei dujų tarpas ne viršija 20mm dujose konvekcija nevyksta, čia pakete, sandarioje konstrukcijoje. Tos "garmoškės" tikrai nesusidės hermetiškai, sandariai - gal, bet ne hermetiškai, kas palieka vietos pamąstymams apie sandarumą. Jei po gegnėm naudojame PIR su folija, arba garo ir sandarumo barjeras įrengiamas kitais būdais(plėvelės, folijos), turime hermetiškumą iš apačios - šiltas oras neprasiskverbia į sumuštinį ir tie keleto mm tarpai tarp gegnės ir neoporo neturėtų sudaryti kokių tai sąlygų konvekcijai. Kadangi EPS yra mažai laidus orui, manau tokiu atveju konvekcija kaip neturėtų vykti, žinant, kad oras EPSe bu šiltesnis nei lauke galėtų kilti aukštyn, bet pakaitinis šaltas oras neturės pritekėjimo kelių. Kur link lenkiu - ar būtina naudoti montažines ir sąžiningai jomis užpildyti tarpus, ar neužteks sandarumo užtikrinimo žemiau esančiu garo barjeru? Aišku montažinės duos naudos, bet ar labai apčiuopiamos? Gal užtenka gegnes statyti 495mm atstumu ir bandyti į tarpą įsprausti 500mm plokštes, reikalui esant jas truputi apipjaustant, padarant truputi kylį (plokštės skerspjūvis - rombas)). Tai atpigintų konstrukciją, truputi pagreitintų darbą. Ar tie keli mm yra tokie reikšmingi?

Pagal STR projektinis oro šilumos laidumo koeficientas 0,025. Beveik kaip PIR. Jei konvekcija siauruose plyšeluose tikrai nevyktų toks sprendimas tik pagerintų bendrą stogo varžą. Bet dėl šio fakto reikėtų pasidomėti.
Darbus žinomai tai gerokai supaprastintų. Jau vien galimybė užpildyti nevisą tarpą tarp gegnės ir polistirolo, o kelis centimetrus iš viršaus ir apačios sutaupytų pinigų ir laiko. Nes norint kokybiškai užsandarinti per visą aukštį reikia palikti gan didelį tarpą.
Be to jei ši teorija teisinga, visokie galimi tarpeliai dėl gegnių kraipymosi, nepablogina o netgi pagerina padėtį.

Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2012 09 01, 12:55)
Ar tie tašai nebereikalingai branginantys konstrukciją didindami darbus ir apkrovas? Kodėl nesuklojus extros tiesiai ant gegnių ir nepriveržus kiaurai per ją makaronų? Ekstra per minkšta? (šūds)

Šlaitiniam manau per minkšta. Kadangi pas mane plokščias galima būtų ant jos dėti specialią kietą vatą su grioveliais vėdinimui, ant jų 20 mm kietos vatos ir ant viršaus prilydomą dangą. Bet labiau prie širdies variantas su OSB plokšte ant viršaus. Tikiuosi sulauksime laikų kai saulės elektrinės privalės būti ant kiekvieno stogo. Todėl tvirtus pagrindus ant stogo reikėtų jau dabar pasiruošti.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2012 09 01, 14:24)
Šlaitiniam manau per minkšta. Kadangi pas mane plokščias galima būtų ant jos dėti specialią kietą vatą su grioveliais vėdinimui, ant jų 20 mm kietos vatos ir ant viršaus prilydomą dangą. Bet labiau prie širdies variantas su OSB plokšte ant viršaus. Tikiuosi sulauksime laikų kai saulės elektrinės privalės būti ant kiekvieno stogo. Todėl tvirtus pagrindus  ant stogo reikėtų jau dabar pasiruošti.

OSB yra mažai laidi garui, su tokia konstrukcija manau neišvengsite kaminėlių.
Dėl kieto pagrindo, ypač priežasties - labai pritariu ir palaikau, beje turite netoli nuo būsimų statybų labai tinkamą pavyzdį 4u.gif
Be tvirto pagrindo dar ir kabelius reik numatyti, man pratempė, neabejoju, kad naudosiu.
Nežinau ką naudosite dangai, bet ruloninė mida išlieka per minkšta net ir ant labai tvirto pagrindo, darbe beslėgius kolektorius statėme ant vandeniui atsparios fanieros, kitokio sprendimo neradome kaip išsaugoti nepažeistą midą ant plokščio stogo.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2012 09 01, 13:33)
OSB yra mažai laidi garui, su tokia konstrukcija manau neišvengsite kaminėlių.
Dėl kieto pagrindo, ypač priežasties - labai pritariu ir palaikau, beje turite netoli nuo būsimų statybų labai tinkamą pavyzdį 4u.gif
Be tvirto pagrindo dar ir kabelius reik numatyti, man pratempė, neabejoju, kad naudosiu.
Nežinau ką naudosite dangai, bet ruloninė mida išlieka per minkšta net ir ant labai tvirto pagrindo, darbe beslėgius kolektorius statėme ant vandeniui atsparios fanieros, kitokio sprendimo neradome kaip išsaugoti nepažeistą midą ant plokščio stogo.

Nelaidi ir ruloninė danga, todėl kaminėlių išvengti nepavyks.
Kokį pavyzdį turite galvoje. Derėtų pasidomėt. smile.gif
Atsakyti