Įkraunama...
Įkraunama...

Auklėjimas be bausmių

Dėl aplinkos palankumo. Aplinka turi būti darbuotojams , klientams ir pacientams(jei poliklinika ir ligoninė), neatsižvelgiant nei į amžių, nei į dar kokius ypatumus.
Konkrečiai dėl vaikų- vaikai turi pritapti prie aplinkos, prisitaikyti- o ne jai vadovauti, ir būti ašimi.
O bažnyčia iš viso yra ta vieta, kur žmogus ateina būti atviras, būna pabūti tik pats su savim ir Dievu. Ir jei kažkas ateina su vaikais neišmokytais gerbti kitų asmenų privatumo, suprantama, kad jis bus priimtas neigiamai.
Tai tinka, bendrai, bet kokiai aplinkai.
Iš tieų tai kartais būna labai panašu į beždžionę su akiniais-, kuri juos radus visur bandė pritaikyti.
Papildyta:
QUOTE(Justesea @ 2012 09 02, 19:18)
Man rodos ada ne tiek apie savo vaikus kalbėjo, kiek apskritai apie visuomenės požiūrį į vaikus. Na pripažinkim - Lietuvoje ir, tarkim, kokioje Švedijoje situacija skiriasi kaip diena ir naktis.

Skiriasi, bet skandinavai savo vaikus auklėja, nepalieka visko savieigai. Ten labai užsiėmę vaikų saviraiška, mokslais, sveikata. Tuščiais pasvaičiojimais nelabai jau taip. Bet kadangi ten ta jų auklėjimo sistema susieta su darbu su vaikais, vėl gi- jos propaguojamų vertybių čia niekam nereikia- visai kas kita indėnai.
Dėl požiūrio į vaikus ir aplinką. Mano kieme aplinka labai gera ir vaikams, ir vaikai vieni su kitais draugiškia, ir požiūris, kur aš beeičiau su vaikais ir ką jiems bedarytų- yra tik labai pozityvus.
Gal tiesiog viskas yra pačios Ados negatyviam požiūryje į pasaulį. Kito paaiškinimo aš neturiu.
Atsakyti
Na va dėl bažnyčios ne visi kunigai taip mąsto smile.gif Kai kurie mano, kad bažnyčia visgi yra vieta, kur vaikas gali būti savimi pagal savo amžių.

Dėl ligoninių ir poliklinikų... na tikrai vaikų skyriuose galėtų būti daugiau žaislų ir kitokių užsiėmimų vaikams, kad neprailgtų laukti ir vaikai geresnės nuotaikos pas gydytojus nueitų. Mūsų klinikoje būtent taip ir yra.

Dar, pavyzdžiui, restoranai ir kavinės. Vieni, prabangūs, su rafinuota aplinka apskritai yra netinkami vaikams ir būtų protinga jų ten nesivesti. Bet tikrai galėtų būti restoranų pritaikytų vaikams, kur jie, laukdami maisto, turėtų kampelį, kur pažaisti. Ir kur niekas nepyks ir skersai nežiūrės, jei vaikas netyčia išvers stiklinę sulčių.

Dėl parduotuvės - va čia jau vieta tėvelių kūrybiškumui pasireikšti. Aišku niekam nepatiks lekiantis ir viską vartantis vaikiukas, bet juk galima imti ir įdarbinti jį - net metinuką. Tarkim, rodyti, kokias prekes reikia dėti į vežimą.

Išvada man ir vėl peršasi panaši - viskas priklauso nuo aplinkybių. Kai kur tėvai vaiką turi stengtis pritaikyti prie aplinkos (jei labai mažas) arba mokyti jį prisitaikyti (jei vyresnis), kai kur ir aplinka galėtų būti draugiškesnė vaikui, kad jis turėtų kur pažaisti (nebūtinai siausti), nes ne vaikų natūrai yra sėdėti ir nieko neveikti. O kai kur geriausias sprendimas tiesiog neiti su vaiku.
Atsakyti
QUOTE(Justesea @ 2012 09 02, 19:12)
Jūs tą neatitikimą išreiškiate labai kandžiai ir pašaipiai, tai galima padaryti daug mandagiau 4u.gif  Tada temą bus daug maloniau skaityti, nes dabar diskusijų dalyviai priversti skaityti beprasmius pasikapojimus, kad galėtų išskaityti tarp jų kažką naudingo.

Žinoma, galima nukreipti dėmesį, apie tai buvo ir šitoj temoj kalbėta. Viskas nuo situacijos priklauso. Kaip ir buvo šitoj temoj viena išvada prieita - nėra viskas vien juoda ir balta.
Bet kad jus tik ką pagyrė už tai, kad pagaliau pasidalinote savo patirtimi, kuri gali būti naudinga. O kaip jūs sureagavote? smile.gif

Na nemegstu seiliotis,gal todel ir atrodo,kad mano postai kandus. Nors prisipazinsiu,karts nuo karto,pasiepiu...na ar nejuokinga,kai pradeda sakyti,va paziurekite,kaip indenu vaikai auklejami...reikia matyti arciau savo nosies kas ir kaip,o ne ...nesakau lygiuotis i tuos kurie pazenge daugiau nei mes,dar suprantu,bet ne aborigenus ar indenus... lotuliukas.gif

Na jo ,kaip ten sakoma,juoda-balta,juoda,balta,o paskui žopa biggrin.gif
Atsakyti
Aš nežinau, kodėl jums pasirodė, kad ada savo vaikų neauklėja visai smile.gif Gal man su regėjimu kas blogai, bet skaičiau skaičiau ir neišskaičiau to biggrin.gif Tiesiog matau užsisėdimą ant vieno žmogaus ir jo žodžių interpretavimą savaip, ką jis besakytų rolleyes.gif

Ir ko tie indėnai taip kliūna, nesuprantu. Juk čia tik šiaip, pavyzdys ir tiek. Niekas niekur nerašė, kad būtinai tik va taip reikia gyventi. Juk tai būtų paprasčiausiai neįmanoma, nes mes gyvenam visiškai kitokioje aplinkoje. Bet man atrodo, žmogus turėtų domėtis toliau nei jo kiemas... Man asmeniškai įdomios visokios, visokių šalių patirtys. Iš visur gali kažką paimti ir prisitaikyti sau. Man tiesiog patinka plėsti savo akiratį domintis labai labai daug kuo.

P.S. Ilgaplauke, na negi pagarbus diskutavimas yra tolygu seilėjimuisi? smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Justesea: 02 rugsėjo 2012 - 18:43
QUOTE(alfija @ 2012 09 02, 19:13)
Ada, kas turi, privalo užsiimti tavo vaikais? Kavinėse, restoranuose, kitokiose aplinkose? Kas atsakingas už tai, kad vaikas nežino kaip ten elgtis? Kas tavo vaikus augina ir auklėja? Bažnyčioj ne ta vieta, visur kitur reik išskirtinių sąlygų? Priimk be įsižeidimų. Skamba taip, tarsi tavo vaikai turėtų kokių nors sutrikusio intelekto problemų. 4-6 metai ir niekur jie negali prisitaikyti g.gif . Ilgaplaukė yra visai teisi- reik ieškoti problemų savyje, jei jau taip niekur nesutelpat.

Alfija, berods saket,kad mums diskutuoti neverta, kokia prasme man atsakineti i jusu klasuimus, jei jus, nei mano teksto nesugebat perskaityti, nei i mano klausimus atsakyti. LAbai patogu apdergti paskui issisukti, neva norit ramybes temoj. blink.gif
Ir jums ir Ilgalaukiai vertetu pasimokinti skaityti.
Jus man mano sakinius pateikit, nes ieskoti nereikia toli,kur as sakiau, kad su mano vaikais kazkas turi uzsiimti?ar kad jie niekur negali prisitaikyti? blink.gif
O apie Baznycia is vis sakiau,kad as ten nevaikstau, nepraktikuoju jokios religijos. Ir sakiau, kad vienintele vieta , kur patyriau problemu del ilgo laukimo,tai poliklinika ir tai buvo vos kelis kartus, kurie pamoke, kad ten neverta eiti, jei yra alternatyvu nueiti kur privaciai, nes ten sugeba ir pasneketi zmoniskai ir uzsirasius, nevercia valanda laukti. ir viskas. ar jums paciai tikrai nera sutrikes intelektas, kad nesuprantat tokio paprasto tekso? atleiskit, per daug matot visur psichiniu ligoniu, taip daznai buna, kai paciai problemos, tik neisizeiskit.
Bet jei nuteret nediskutuoti, tai ir nediskutuokit, nes to nemokat daryti unsure.gif
O draugiskos seimai istaigos reiskia, kad ten bus patogu su vaiku, pvz bus kedutes leliukui, bus kampelis, kur vaikai gales pazaisti ir pan, jei tokiu vietu neasat macius, tai ir nesuvokiat apie ka sneku. Jei jusu pagrindinis tikslas uzauginti sraigtelius visuomenej ar gerus samdomus kareivelius, tai einat teisingu keliu 4u.gif
Jei noresit diskutuoti su manim,mokinkites pati atsakineti i klausimus ir aptarineti tema, o ne diagnozuoti pasnekova, nes kitaip nematau tikslo jums daugia atsakineti 4u.gif
Atsakyti
Man rodos ada ne tiek apie savo vaikus kalbėjo, kiek apskritai apie visuomenės požiūrį į vaikus. Na pripažinkim - Lietuvoje ir, tarkim, kokioje Švedijoje situacija skiriasi kaip diena ir naktis.

O as manau,kad ji kalba apie savo vaikus ir save. Paskaitykite atidziau.

Atsakyti
QUOTE(ada21lt @ 2012 09 02, 15:15)
Taip su viom erdvem, netgi atsiardo terminai dabar palankus seimai, palankus vaikui tiek ligonines, tiek restoranai gauna tokius pavadinimus ir ne bereikalo. Butent palnkioj atmosferoj bunant ir vaikas visia kitaip elgiasi, jis turi kur nukreipti savo zingeiduma, nenergija ,tevus pasitinka supratingi darbuotojai. O ne taip kaip poliklinikoj:pasiruoskit vaika, o kai ateina(pvz i dantisto kabineta)turi is kart issizioti ir leisti tvarkyti dantis.
Vat sunkaiusiai kol kas man sekasi islaukti su jais poliklininkoj, kitur kakzokiu problemu nepasitaike. O ten sienos ,kedes, siauras koridorius ir viskas  biggrin.gif kazka atsinesi su savim, nu bet ir taip nera vaikams didelio noro ten eiti, o dar jie verciami laukti ir ju kantrybei ir geranoriskumui yra ribos, paprasciausiai tiesiog jauciamas visur neigiamas, atmestinis poziuris i visus paciantus.Ne pas visus aisku gydytojus, pediatre musu labai geras ir malonus zmogus, bet su kai kurias tikrai liudna. GAvau pamoka,kad ten eiti reikia kuo reciau, tik butinu atveju ir kur galima naudotis privaciomis paslaugomis. Taigi gyveni ir mokaisi.

Ne be reikalo. smile.gif Tam tikrai restoranų ir viešbučių kategorijai tai leidžia atsijoti klientus ir išvengti klientų, neapsikentusių vaikų siautėjimo, pretenzijų bigsmile.gif
Ligoninė, poliklinika nėra pramogų centras. Tai taip pat ir nėra vieta,kur ateinama laisvalaikio praleisti. Nepriklausomai nuo, ar įstaiga privati, ar valdiška, joje stengiuosi praleisti kiek įmanoma mažiau laiko.Paprastai visą laukimui už kabineto durų reikalingą "įrangą" pavykdavo sutalpinti į rankinę: žaisliukas, knyga ar mini DVD grotuvas filmukams- priklausomai nuo amžiaus.
Atsakyti
QUOTE(Ilgaplaukė @ 2012 09 02, 19:47)
O as manau,kad ji kalba apie savo vaikus ir save. Paskaitykite atidziau.

Nuo tada, kai pradėjau rašyti, skaitau viską labai atidžiai mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Ilgaplaukė @ 2012 09 02, 19:00)
Argi jums buvo adresuoti mano postai g.gif  blink.gif
Ka norite matyti,ta ir matote...butent jums ir rasiau,kokia aplinka jus supa,tokios jusu isvados ir pamastymai wink.gif ...............................

Ar cia galima replikuoti tik i tuos postus,kas konkreciai man atsako, juk visi kalbam bendrai ta tema? blink.gif
Jus viskas tas pats liecia ,ka atrasiau alfijai, isskyrus diagnozes, nes jus nediagnuozuojat, jus siaip isbrokijat zmones, kurie neatitinka jusu standartu is jusu interpretuojamu keistai tekstu, kaip tevai, kurie aukleja vaikus kaip zolia ir kuriu aplinka ne kokia ir jie patys ne kokie, viskas ka is jusu galima isgirsti.
Taip, savo pavyzdziu reikia aukleti vaika, kitaip sakant kitaip ir neimanoma, o kad tas pavyzdys butu geras, reikia tobulintis, o tam reikia ne tik pazinoti raides, bet ir suprasti skaitomo prasme.
Kai jusu klausi konkreciai kazko, tai jus nuolat neatsimenat, nei knygu, nei kiek zindet, nei ka su vaiku pirmais menesiais veiket. KArtais kazka parasot is patirties, ta ir norejau paskatinti pas jus, bet ir vel nesupratote. doh.gif
Taip zmones, kurie svieciasi domisi labai daug kuom, plecia akirati kaip sakant.Kaip japonai sako, reikia imti is kulturu, kas geriasuia ir paversti savo kulturos dalimi 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Justesea @ 2012 09 02, 19:35)
Na va dėl bažnyčios ne visi kunigai taip mąsto smile.gif Kai kurie mano, kad bažnyčia visgi yra vieta, kur vaikas gali būti savimi pagal savo amžių.

Dėl ligoninių ir poliklinikų... na tikrai vaikų skyriuose galėtų būti daugiau žaislų ir kitokių užsiėmimų vaikams, kad neprailgtų laukti ir vaikai geresnės nuotaikos pas gydytojus nueitų. Mūsų klinikoje būtent taip ir yra.

Dar, pavyzdžiui, restoranai ir kavinės. Vieni, prabangūs, su rafinuota aplinka apskritai yra netinkami vaikams ir būtų protinga jų ten nesivesti. Bet tikrai galėtų būti restoranų pritaikytų vaikams, kur jie, laukdami maisto, turėtų kampelį, kur pažaisti. Ir kur niekas nepyks ir skersai nežiūrės, jei vaikas netyčia išvers stiklinę sulčių.

Dėl parduotuvės - va čia jau vieta tėvelių kūrybiškumui pasireikšti. Aišku niekam nepatiks lekiantis ir viską vartantis vaikiukas, bet juk galima imti ir įdarbinti jį - net metinuką. Tarkim, rodyti, kokias prekes reikia dėti į vežimą.

Išvada man ir vėl peršasi panaši - viskas priklauso nuo aplinkybių. Kai kur tėvai vaiką turi stengtis pritaikyti prie aplinkos (jei labai mažas) arba mokyti jį prisitaikyti (jei vyresnis), kai kur ir aplinka galėtų būti draugiškesnė vaikui, kad jis turėtų kur pažaisti (nebūtinai siausti), nes ne vaikų natūrai yra sėdėti ir nieko neveikti. O kai kur geriausias sprendimas tiesiog neiti su vaiku.

va kaip jūs įsivaizduojate- poliklinikoje ir ligoninėse daug žaislų? Ar žinot pirminę poliklinikos ir ligoninės paskirtį? Kokie ten vaikai susirenka daugiausia- sergantys. Tai jie ms pridėti kuo daugiau piemonių, kuriomis jie galėtų paplatinti savo susirgimus? Na taip ten juos kvarcuoja, dezinfekuoja, bet- jei jų pridėti daug, dar susidinti serrgančius žaisti kartu g.gif ne itin gudrus reikalavimas.
Gyvenime niekas į mano vaikus nėr pasižiūrėjęs skersai, ką ir kur jie beišverstų- kavinėj, ar kur kitur. Visada sulaukdavo tik dėmesio. Kai tik dabar skaito vienas maniškių ką aš rašau. Visur ir visi juos giria, kad jie geri, kad jie išauklėti ir protingi vaikai. Džiaugiasi jais. Visur yra laukiami svečiai- pas savo draugus, draugų tėvais jais džiaugiasi ir jais pastiki, ir draugus su malonumu išleidžia pasisvečiuoti pas juos. Ir visada taip buvo.
Manau kad čia daugiau yra problemos su žviežiu mamos statusu, kada atrodo kad tavo vaikus per mažai įvertina. Tai praeina, ir iš to išaugama smile.gif . Vaikas čia nė prie ko.
Atsakyti
QUOTE(ada21lt @ 2012 09 02, 19:46)
Alfija, berods saket,kad mums diskutuoti neverta, kokia prasme man atsakineti i jusu klasuimus, jei jus, nei mano teksto nesugebat perskaityti, nei i mano klausimus atsakyti. LAbai patogu apdergti paskui issisukti, neva norit ramybes temoj. blink.gif 
Ir jums ir Ilgalaukiai vertetu pasimokinti skaityti.
Jus man mano sakinius pateikit, nes ieskoti nereikia toli,kur as sakiau, kad su mano vaikais kazkas turi uzsiimti?ar kad jie niekur negali prisitaikyti? blink.gif
O apie Baznycia is vis sakiau,kad as ten nevaikstau, nepraktikuoju jokios religijos. Ir sakiau, kad vienintele vieta , kur patyriau problemu del ilgo laukimo,tai poliklinika ir tai buvo vos kelis kartus, kurie pamoke, kad ten neverta eiti, jei yra alternatyvu nueiti kur privaciai, nes ten sugeba ir pasneketi zmoniskai ir uzsirasius, nevercia valanda laukti. ir viskas. ar jums paciai tikrai nera sutrikes intelektas, kad nesuprantat tokio paprasto tekso? atleiskit, per daug matot visur psichiniu ligoniu, taip daznai buna, kai paciai problemos, tik neisizeiskit.
Bet jei nuteret nediskutuoti, tai ir nediskutuokit, nes to nemokat daryti  unsure.gif
O draugiskos seimai istaigos reiskia, kad ten bus patogu su vaiku, pvz bus kedutes leliukui, bus kampelis, kur vaikai gales pazaisti ir pan, jei tokiu vietu neasat macius, tai ir nesuvokiat apie ka sneku. Jei jusu pagrindinis tikslas uzauginti sraigtelius visuomenej ar gerus samdomus kareivelius, tai einat teisingu keliu  4u.gif
Jei noresit diskutuoti su manim,mokinkites pati atsakineti i klausimus ir aptarineti tema, o ne diagnozuoti pasnekova, nes kitaip nematau tikslo jums daugia atsakineti 4u.gif

Na jo,tik jus sugebate cia skaityti,bet va su liet. kalbos taisyklemis,tai nekas...(Ilgaplaukė- ilgaplaukei biggrin.gif )

O jei i tema,tai...teko lankytis,per tiek metu,ir valdiskoje poliklinikoje,ir privacioje...taip,skirtumas yra tik tame,kad paprastoje reikejo ilgeliau palaukti. Bet visa kitame,jokio skirtumo. Pabreziu,kad maniskis labai judrus vaikas,taip,kad nesededavo ,o vaiksciodavo ,karts nuo karto pakalbindaves koki zmogu,vaika. Ir ka. Nematau problemu. Na jeigu jums sunku paciai su savo vaiku uzsiimti,tai...visada rasite prie ko prikibti ir savo nepasitenkinima lieti,kad viskas blogai. Todel jums ir pakartosiu,kad koks poziuris i viska,toks ir mastymas. Ir kaip manote aukleti pozityviai savo vaikus,kad jusu pacios pozityvumo nei kvapo. wink.gif
Atsakyti
QUOTE(dange @ 2012 09 02, 19:48)
Ne be reikalo.  smile.gif Tam tikrai restoranų ir viešbučių kategorijai tai leidžia atsijoti klientus ir išvengti klientų, neapsikentusių vaikų siautėjimo, pretenzijų  bigsmile.gif
Ligoninė, poliklinika nėra pramogų centras. Tai taip pat ir nėra vieta,kur ateinama laisvalaikio praleisti. Nepriklausomai nuo, ar įstaiga privati, ar valdiška, joje stengiuosi praleisti kiek įmanoma mažiau laiko.Paprastai visą laukimui už kabineto durų reikalingą "įrangą" pavykdavo sutalpinti į rankinę: žaisliukas, knyga ar mini DVD grotuvas filmukams- priklausomai nuo amžiaus.

Cia kaip kas ziuri. g.gif Kiek buvau tokiuose vietose, kaip tik nemaciau vaiku siautejimo, nes ten vaikai turi ka veikti, kai to nera, tada ir siauteja mirksiukas.gif

TAip nera pramogu centrai, to niekas ir nesitiki. Bet turiu su kuo palyginti, tai tereikia labai mazai ir mamoms nereiks tampyti zaislu deziu is namu 4u.gif Nes vaikui idomu, kas nauja, o kas is namu tai jau istyrineta, kai papuola i nauja aplinka, jam idomu ja istyrineti. Buvau vienoje istaigoje laukiamajame padetos kelios spalvinimo knygutes, piestukai, keli pastatomi zaislai(nezinau kaip pavadinti, tie kur visokiu karoliukus antvielu reikia pervesti) ir viskas tik tiek ir vaikai laimingi pradeda kartu bendrauti ir laukimas neprailgsta ir malonu ateiti, nes zinai,kad esi laukiamas, kad apie tave galvoja, o ne kazkosk trukdis tarp kavos pertraukeliu doh.gif
TAi cia viena puse, kita puse gydytoju zmogiskumo klausimas. Kaip galima specialiai versti laukti zmones uz duru, blink.gif ypac ,jei matai, kad tai vaikai. Paskutini karta pralaukem gal 2 val ir vaikas ne tik pavargo bet ir isalko,o juk po stomotologo dar kazkiek negalima valgyti doh.gif , nu kaip sakiau pasimokinau ir ten nebegrisiu unsure.gif
Papildyta:

TAip butent snekejau apie visa aplinka aplamai, ne ti kkSvedijoje, tikriausiai visoje vakaru europoj nerasim tokio snedraugiskos salies vaikams kaip Lietuva. Tik dabar jau pradedama po truputi pastebeti,akd ir tarp musu vaikai gyvena, kad ir jie turi savo poreikiu ir t.t. LAbai patiko vaiku teisiu atstoves deklaracija apie zaidimo aiksteles miestose ir isskyrimas , tu ,kuriuose truksta, vat butent musu miestastame sarase biggrin.gif
KAip vaikas palankiai priims aplinka, jei aplinka jo taip nepriima? bigsmile.gif
Atsakyti