Įkraunama...
Įkraunama...

Auklėjimas be bausmių

QUOTE(Justesea @ 2012 09 01, 11:37)
O dėl auklėjimo apibrėžimo, manau, neverta ginčytis, nes visos suprantam jį savaip. Vienoms tai visuma, apimanti bendravimą su vaikeliu nuo gimimo, supažindinimą su jį supančiu pasauliu ir tolesnį bendravimą, formuojantį vaiko elgesį ir supratimą, kitoms tai tik ribų nustatymas ir gerų manierų diegimas, trečioms dar kažkas. Bet iš tiesų tas auklėjimo apibrėžimas nieko nekeičia. Juk net ir ta mama, kuri auklėjimą suvokia siauriau, tubūt negalvoja, kad iki to laiko, kol pradės vaiką auklėti, visai nereikia su juo užsiimti. Todėl man pačiai labiau priimtinesnė ta auklėjimo kaip visa apimančio bendravimo sąvoka, nes mano manymu, viskas, ką mes darome su vaiku, formuoja jį kaip asmenybę. Ir šiaip tas žodis man nelabai patinka, nes kaip ir bausmės, mūsų visuomenėje turi daug neigiamo atspalvio. Man kažkaip daug smagiau sakyti - tiesiog auginu vaiką smile.gif O dar tiksliau - padedu jam augti.
Papildyta:
Nepyk, gal aš mažiau apsikaičius, bet nesupratau blush2.gif Mąstau labai paprastai - autoritetinis auklėjimas reiškia, kad kažkas vaikui yra autoritetas ir auklėjimas remiasi tuo, kad tu rodai vaikui pavyzdį, kaip elgtis ir gyventi šiame pasaulyje. Todėl nesuprantu sąvokos "auklėti autoritetą", nes autoritetas yra suaugęs žmogus, kuris vaikui yra pavyzdys, o ne pats vaikas. O "auklėti autoritetą" man skamba lyg kas bandytų iš vaiko sukurti kažkokį pavyzdį, kuriuo jis bus kitam. Na kažkokia painiava išeina. Bet sakau, gal čia man kažkokių žinių trūksta... Labai daug protingų knygų apie auklėjimą neskaičiau biggrin.gif

tai ka parasiau, mokiausi egzaminui biggrin.gif sunku yra nupasakoti trumpai tikrai. aristotelis,platonas, spinoza... dar nepradejau apie malonumus, dorybes ir morale...
esme ta, kad bet kokiame auklejime yra auklejamas autoritetas, kurio formavimas vyksta per sazines formavima. jeigu ta sazine net ir paaugliui bus tevai- tai autoritarinio autoriteto auklejimo pasekme. pasakyti kad supainiotas autoritarinis auklejimas nuo autoritetinio auklejimo tas patas kas pasakyti supainiota politine partija ir seimas
Atsakyti
QUOTE(Agatka @ 2012 09 01, 12:03)
esme ta, kad bet kokiame auklejime yra auklejamas autoritetas, kurio formavimas vyksta per sazines formavima. jeigu ta sazine net ir paaugliui bus tevai- tai autoritarinio autoriteto auklejimo pasekme. pasakyti kad supainiotas autoritarinis auklejimas nuo autoritetinio auklejimo tas patas kas pasakyti supainiota politine partija ir seimas

Aš ne apie supainiojimą, tą kaip ir supratau smile.gif o apie pačią frazę "auklėti autoritetą" - man, kaip filologei ji neskamba logiškai, todėl ir noriu išsiaiškinti, kaip čia yra smile.gif Nes paskui rašai - sąžinė yra tėvai ar dar kažkas kitas paskui, tai tą aš suprantu. Nesuprantu, kaip tu pat būdamas autoritetu dar ir auklėji autoritetą biggrin.gif Na man ča grynai iš kalbinės pusės kažkas nesiriša. Gal internete yra kokių tesktų, kuriuos paskaičius būtų aiškiau?
Atsakyti
QUOTE(Justesea @ 2012 09 01, 11:51)
Va va, ten gerai atskirta - tiesioginis ir netiesioginis auklėjimas. Tai tas netiesiognis vyksta nuo pat gimimo. Tai, kaip mes elgiamės su vos gimusiu žmogučiu, turės didelės įtakos jos elgesiui ir būdui ateityje.

dbr liko su bausmes savoka issiaiskinti. masciau, pradejau galvoti kaip cia buna gyvenime, apie procesaus. tai masciau kad buna taip:
vaikas kazka daro netinkamo (bet jam patinkancio) ir mes ji nutraukiame;
vaikas kazka daro netinkamo ir patiria naturalias to pasekmes (nukrito ir pan);
vaikas kazka daro netinkamo o mes jam sukuriame skaudzias pasekmes, pvz dirzas, rekimas ir pan.
visose trijose situacijose vaikas verkia, kazkas gal pasakys kas visur vaikas patyre bausme.
na man bausme yra tai,kai mes specialiai sukuriame vaikui skaudzius dalykus uz kazka, na kad jis pasijustu blogai. o kai nutraukiame kazka (jis jauciasi blogai, bet musu ketinimai buvo apsaugoti ir pan), tai man tai nera bausme. isvada pasidariau tokia (SAU), kad esme yra musu ketinimai. manau galvoti, kad bet kokios asaros vaikui yra bausme yra labai abstraktu ir tokią abstrakcią visa apimancią bausmes savoką galima suskirstyti smulkiau, atsizvelgiant i musu ketinimus.
jeigu as kazkam atrodau neteisi, pasidalinkit savo apmastymais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agatka: 01 rugsėjo 2012 - 11:20
Na man sunku kažką svarstyti, nes, kaip sakiau, man apskirtai tas žodis nepatinka smile.gif Aš gal labiau būčiau linkusį visa tai vadinti pamokymais ir pasimokymais. O mušimai ir isteriški rėkimai man asmeniškai paskirtai iškrenta iš auklėjimo ir auginimo sąvokos. Man pačiai tai ne kas kita, kaip savo nervų nevaldymas... labai gaila, bet pati turiu tokią problemą - kai būnu susierzinus, bogos nuotaikos ir dar vaikas sunervina ir užrėkiu ir pliaukštelėjus esu. Bet po to jaučiuosi klaikiai ir matau, kad vaikas jaučiasi, nes lieka nieko nesupratęs. Realiai, jis gal dar (o gal dabar jau ir ne) nesupranta, iš kur jam čia tas skausmas. O kai užrėkiu, vaikas arba juokiasi arba apsiverkia. Na niekada niekada nebuvo iš tokių reakcijos naudos. O iš ramių adekvačių reakcijų nauda yra beveik visada. Ačiū Dievui, jau visai neblogai išmokau valdytis ir dienas dabar leidžiam dažniausiai labai gražiai ir ramiai dėl visko susitardami.
Atsakyti
QUOTE(Justesea @ 2012 09 01, 12:13)
Aš ne apie supainiojimą, tą kaip ir supratau smile.gif o apie pačią frazę "auklėti autoritetą" - man, kaip filologei ji neskamba logiškai, todėl ir noriu išsiaiškinti, kaip čia yra smile.gif Nes paskui rašai - sąžinė yra tėvai ar dar kažkas kitas paskui, tai tą aš suprantu. Nesuprantu, kaip tu pat būdamas autoritetu dar ir auklėji autoritetą biggrin.gif Na man ča grynai iš kalbinės pusės kažkas nesiriša. Gal internete yra kokių tesktų, kuriuos paskaičius būtų aiškiau?

cia tokia adaptuota versija vaiku temai gavosi biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Justesea @ 2012 09 01, 11:37)

Nepyk, gal aš mažiau apsikaičius, bet nesupratau blush2.gif Mąstau labai paprastai - autoritetinis auklėjimas reiškia, kad kažkas vaikui yra autoritetas ir auklėjimas remiasi tuo, kad tu rodai vaikui pavyzdį, kaip elgtis ir gyventi šiame pasaulyje. Todėl nesuprantu sąvokos "auklėti autoritetą", nes autoritetas yra suaugęs žmogus, kuris vaikui yra pavyzdys, o ne pats vaikas. O "auklėti autoritetą" man skamba lyg kas bandytų iš vaiko sukurti kažkokį pavyzdį, kuriuo jis bus kitam. Na kažkokia painiava išeina. Bet sakau, gal čia man kažkokių žinių trūksta... Labai daug protingų knygų apie auklėjimą neskaičiau biggrin.gif

auklėjam, auginam, puoselėjam vaiko asmenybę smile.gif . Autoritetą gyvenime jis pats užsidirbs, vienokį ar kitokį smile.gif . Čia jau saviaukla.
Atsakyti
QUOTE(alfija @ 2012 09 01, 12:39)
auklėjam, auginam, puoselėjam vaiko asmenybę smile.gif . Autoritetą gyvenime jis pats užsidirbs, vienokį ar kitokį smile.gif . Čia jau saviaukla.

Tai va ir aš taip suprantu g.gif Tą, ką žmoguje mes vadiname autoritetu, jis įgyja pats. Gal prie to kažkiek ir prisideda auklėjimas, bet juk auklėjame ne tam, kad vaikas kitų akyse turėtų vienokį ar kitokį autoritetą. Na bent jau aš negirdėjau, jog kas sakytų, kad jų auklėjimo tikslas tik toks. Na gal plačiau pasidomėjus bus aiškiau, kas čia per sąvoka "auklėti autoritetą".
Atsakyti
jeigu stengsimes, kad vaikas klausytu tik musu, busim jo sazine, tai busim autoritarai biggrin.gif jeigu pasitikesim ir tikslas bus isugdyti tinkama sazine, tada bus ok smile.gif aplamai manau gyvenime svarbiausia sazine. nes net meile be sazines gali nesti zala
Atsakyti
Labai į temą skaičiau šiandien anekdotą
Vaikas priekaištauja mamai:
- tu mane kam gimdei, kad mylėtum, ar kad aš tau žaisliukus tvarkyt padėčiau?!
Atsakyti
QUOTE(Justesea @ 2012 09 01, 00:18)
Ką visu tuo noriu pasakyti? Ogi tai, kad tikrai reikia stengtis tapti savo vaikui autoritetu, kad jam nereiktų ieškotis tų kitų asmenų. Reikia pačiam gyventi taip, kad vaikui norėtųsi tave mėgdžioti, iš tavęs mokytis. O tiek beribota laisvė, tiek perdėtas suvaržymas tam trukdo. Ir dar labai svarbu gerbti vaiką ir gerbti save. Visom prasmėm.

O rašau visa tai, nes man tai atrodo auklėjimo pagrindas. Norint išauginti gerą žmogų, visų pirma reikia labai daug dirbti su savimi, kad galėtum būti jam geru pavyzdžiu. Tada ir tų "bausmių" blogąja prasme nereiks. Nes man rodos, tie kur daug ir neadekvačiai baudžia savo vaikus, patys yra labai su savim nesutariantys žmonės. Ir greičiausiai ne be savo tėvų pagalbos...

Sutinku . Manau, kad ir kaip elgtusi tevai, is pradziu jie vis tiek bus vaiku kopijuojami, visa vaikyste iki tol kol vaikai supras, kad tevai kazka ne taip daro, deja, jau programa dazniausiai pilnai irasyta i vaika ir jei perkeisti reikia labai ilgai dirbti. Tikrai tos visos bausmes, rekimai, musimai, vaiku draskymai, tik matymas savo neigiamu dalyku vaikuose ir tai labai erzina,ypac jei nera dar samoiningumo ir suauges to nesupranta unsure.gif
TAigi, ka geriausiai galime aukleti -tai tik save biggrin.gif
Papildyta:
DAr norejau sugristi prie ribu nustatymo. KAip tai suprantat? Vis pabreziama,kad vaikams reikai nustatyti ribas, kas tos ribos, pagal ka jas nustatom.
TAme straipsnyje, man labai idomi pasirodi si mintis
Yequana gentyje vaikas nuo pat mažumės laikomas socialus, o visa, ką jis daro, visada laikoma prigimtinio socialumo išraiška. Jis jaučia (ir pildo) vyresniųjų lūkesčius, jis moka bendradarbiauti, turi stiprų savisaugos instinktą, žino, kad yra pageidaujamas ir gerbiamas. Civilizuotame pasaulyje egzistuoja priešingas požiūris, dažnai manoma, kad reikia pažaboti vaiko impulsus, norint padaryti jį socialų.
https://www.facebook...295009693859355
Tokia idomi priespriesa, g.gif kaip anksciau minejau, viskas priklauso nuo musu poziurio i vaika ir kokius tikslus sau keliame. pvz kai kam atrodo ,kad 1- 3 m vaiko lakstyma ,krykstavima reikia stabdyti, net bausti uz tai. unsure.gif reikia versti tokio amziaus ilgai ir tyliai sedeti. Arba baudzia uz tai, kai vaikas parodo per dideli savarankiskuma.
As gyvenime daugiau susiduriau ne su vaiku blogu elgiasiu(tiek savo ,tiek kitu), bet su suaugusiu nepakantumu, visisku vaiku nesupratimu ir nepagristais reikalavimasi, tokiam lygyje, kad vaikai neturi teises reiksti nuomones, turi tyleti, ir besalygiskai klausyti suaugusio. As kiek matau is prigimtie svaikai buna geranoriski, bet visu blogybiu prisigaudo augdami, tai gal tiem suaugusiems reikia ribas brezti? bigsmile.gif O kaip jus? Pagal ka breziat tas ribas?
Atsakyti
QUOTE(ada21lt @ 2012 09 01, 19:52)
pvz kai kam atrodo ,kad 1- 3 m vaiko lakstyma ,krykstavima reikia stabdyti, net bausti uz tai.  unsure.gif reikia versti tokio amziaus ilgai ir tyliai sedeti. Arba baudzia uz tai, kai vaikas parodo per dideli savarankiskuma.

Čia priklausomai nuo to, kur tas vaikas yra.
Atsakyti
QUOTE(Agatka @ 2012 09 01, 12:18)
dbr liko su bausmes savoka issiaiskinti. masciau, pradejau galvoti kaip cia buna gyvenime, apie procesaus. tai masciau kad buna taip:
vaikas kazka daro netinkamo (bet jam patinkancio) ir mes ji nutraukiame;
vaikas kazka daro netinkamo ir patiria naturalias to pasekmes (nukrito ir pan);
vaikas kazka daro netinkamo o mes jam sukuriame skaudzias pasekmes, pvz dirzas, rekimas ir pan.
visose trijose situacijose vaikas verkia, kazkas gal pasakys kas visur vaikas patyre bausme.
na man bausme yra tai,kai mes specialiai sukuriame vaikui skaudzius dalykus uz kazka, na kad jis pasijustu blogai. o kai nutraukiame kazka (jis jauciasi blogai, bet musu ketinimai buvo apsaugoti ir pan), tai man tai nera bausme. isvada pasidariau tokia (SAU), kad esme yra musu ketinimai. manau galvoti, kad bet kokios asaros vaikui yra bausme yra labai abstraktu ir tokią abstrakcią visa apimancią bausmes savoką galima suskirstyti smulkiau, atsizvelgiant i musu ketinimus.
jeigu as kazkam atrodau neteisi, pasidalinkit savo apmastymais.

Ir as panasiai galvoju. Manau, jei nereguosi i vaika su agresija, tai jis nereguos i tai negatyviai. Jei sustabdysi ten, kur jam pavojinga su paaiskinimu jis priims normaliai, gal nores dar pameginti, tada jei imanoma galiam leisti pameginti su pasekmemis, aisku proto ribose ir vel paaiskini, kodel neleidai to daryti. O bausti uz tai, kad galbut vaikas susizeis, tai nemanau, kad labai duos geru rezultatu, jei vaikas nesupras vis tiek kur didesnis pavojus ar tai ka dare ar tai, kad tevai pamate. unsure.gif Bet gal ir ne ketinimuose esme, juk ir baudzianti mama gali sakyti , kad jos ketinimai geri g.gif O kur tada esme? biggrin.gif GAl busenoje ? Jei kazka darai ramiai, be pykcio, vadinasi kazka galesi pamokyti vaika. O jei supyksti, tai reiktu pirma nusiraminti, paskui pravesti mokymus biggrin.gif Aisku kartais situacija reikalauja greitu reakciju, bet jos dazniasiai priklauso, jau nuo ideto idirbio, koks iki tol buvo bendravimas...
Atsakyti