QUOTE(Justesea @ 2012 09 01, 11:37)
O dėl auklėjimo apibrėžimo, manau, neverta ginčytis, nes visos suprantam jį savaip. Vienoms tai visuma, apimanti bendravimą su vaikeliu nuo gimimo, supažindinimą su jį supančiu pasauliu ir tolesnį bendravimą, formuojantį vaiko elgesį ir supratimą, kitoms tai tik ribų nustatymas ir gerų manierų diegimas, trečioms dar kažkas. Bet iš tiesų tas auklėjimo apibrėžimas nieko nekeičia. Juk net ir ta mama, kuri auklėjimą suvokia siauriau, tubūt negalvoja, kad iki to laiko, kol pradės vaiką auklėti, visai nereikia su juo užsiimti. Todėl man pačiai labiau priimtinesnė ta auklėjimo kaip visa apimančio bendravimo sąvoka, nes mano manymu, viskas, ką mes darome su vaiku, formuoja jį kaip asmenybę. Ir šiaip tas žodis man nelabai patinka, nes kaip ir bausmės, mūsų visuomenėje turi daug neigiamo atspalvio. Man kažkaip daug smagiau sakyti - tiesiog auginu vaiką O dar tiksliau - padedu jam augti.
Papildyta:
Nepyk, gal aš mažiau apsikaičius, bet nesupratau Mąstau labai paprastai - autoritetinis auklėjimas reiškia, kad kažkas vaikui yra autoritetas ir auklėjimas remiasi tuo, kad tu rodai vaikui pavyzdį, kaip elgtis ir gyventi šiame pasaulyje. Todėl nesuprantu sąvokos "auklėti autoritetą", nes autoritetas yra suaugęs žmogus, kuris vaikui yra pavyzdys, o ne pats vaikas. O "auklėti autoritetą" man skamba lyg kas bandytų iš vaiko sukurti kažkokį pavyzdį, kuriuo jis bus kitam. Na kažkokia painiava išeina. Bet sakau, gal čia man kažkokių žinių trūksta... Labai daug protingų knygų apie auklėjimą neskaičiau
Papildyta:
Nepyk, gal aš mažiau apsikaičius, bet nesupratau Mąstau labai paprastai - autoritetinis auklėjimas reiškia, kad kažkas vaikui yra autoritetas ir auklėjimas remiasi tuo, kad tu rodai vaikui pavyzdį, kaip elgtis ir gyventi šiame pasaulyje. Todėl nesuprantu sąvokos "auklėti autoritetą", nes autoritetas yra suaugęs žmogus, kuris vaikui yra pavyzdys, o ne pats vaikas. O "auklėti autoritetą" man skamba lyg kas bandytų iš vaiko sukurti kažkokį pavyzdį, kuriuo jis bus kitam. Na kažkokia painiava išeina. Bet sakau, gal čia man kažkokių žinių trūksta... Labai daug protingų knygų apie auklėjimą neskaičiau
tai ka parasiau, mokiausi egzaminui sunku yra nupasakoti trumpai tikrai. aristotelis,platonas, spinoza... dar nepradejau apie malonumus, dorybes ir morale...
esme ta, kad bet kokiame auklejime yra auklejamas autoritetas, kurio formavimas vyksta per sazines formavima. jeigu ta sazine net ir paaugliui bus tevai- tai autoritarinio autoriteto auklejimo pasekme. pasakyti kad supainiotas autoritarinis auklejimas nuo autoritetinio auklejimo tas patas kas pasakyti supainiota politine partija ir seimas