Įkraunama...
Įkraunama...

Auklėjimas be bausmių

QUOTE(Justesea @ 2012 08 31, 18:42)

Bet kaip keista, kad jums taip pasirodė, nes man tai ne smile.gif Kaip ir alfija nepasirodė visam prieštaraujanti, manau, ji vaikus augina labai panašiai, tik šiaip čia linksminasi biggrin.gif Bet iš viso to cirko vis tiek galima jos žodžiuose daug išminties atrasti smile.gif

Bet čia neliūdna. Pirminė tema buvo- rykštelė už ar prieš. Panašiai. Kitą užvedė- auginam be bausmių. Tokia tema iš karto yra juokinga. Gyvenimo be ribų ir bausmių nebūna. Su pirmuoju NE, vaikui ir yra bausmė. IR jam yra visai vienodai- su meile, be meilės, griežtai, ar piktai jis buvo perspėtas. Ir net nesvarbu kas tai padarys. Ar mama, ir mokytoja, ar med.sesuo. Autobuso vairuotojas, atrakcijonų parke ir taip galima tęsti. Gyvenimas yra toks reiškinys, nuo kurio nepasislėpsi, po puodu pavožtų neišlaikysi. Gali neleisti į darželį, gali neleisti į mokyklą, iš mišo neišleisti gali, bet ateis diena kai tu numirsi ir vaikas turės gyventi savarankiškai, net jei iki to laiko jam visiškai neleidai. Yra gi, atsiranda vis tų bendruomenių kurios užsidaro užsibarikaduoja, prisigalvoja įvairių tikėjimų(dažniausia) bet anksčiau jos nustoja egzistuoti.
Mano supratimu nėra didesnio smurto prieš vaiką, kaip jo izoliavimas nuo socialinės aplinkos.
Atsakyti
QUOTE(alfija @ 2012 08 31, 19:50)
Bet čia neliūdna. Pirminė tema buvo- rykštelė už ar prieš. Panašiai. Kitą užvedė- auginam be bausmių. Tokia tema iš karto yra juokinga. Gyvenimo be ribų ir bausmių nebūna. Su pirmuoju NE, vaikui ir yra bausmė. IR jam yra visai vienodai- su meile, be meilės, griežtai, ar piktai jis buvo perspėtas. Ir net nesvarbu kas tai padarys. Ar mama, ir mokytoja, ar med.sesuo. Autobuso vairuotojas, atrakcijonų parke ir taip galima tęsti. Gyvenimas yra toks reiškinys, nuo kurio nepasislėpsi, po puodu pavožtų neišlaikysi. Gali neleisti į darželį, gali neleisti į mokyklą, iš mišo neišleisti gali, bet ateis diena kai tu numirsi ir vaikas turės gyventi savarankiškai, net jei iki to laiko jam visiškai neleidai. Yra gi, atsiranda vis tų bendruomenių kurios užsidaro užsibarikaduoja, prisigalvoja įvairių tikėjimų(dažniausia) bet anksčiau jos nustoja egzistuoti.
Mano supratimu nėra didesnio smurto prieš vaiką, kaip jo izoliavimas nuo socialinės aplinkos.

Bet čia gal tik ne itin tinkamas temos pavadinimas ir tai interpretacijos reikalas. Galbūt reikėtų patikslinti - be beprasmių, be žiaurių, be fizinių ir pan. bausmių. Ir vienas žmogus dėmesio nukreipimą, rankos sulaikymą, griežtą žodį laikys bausme, kitas - tiesiog auklėjimu. Pagal jūsų mintis išeina, kad bausmė yra bet koks vaiko perspėjimas apie netinkamą elgesį. Bet pripažinkim - vienaip vaikas reaguos sulaukęs adekvačios reakcijos iš tėvų, kitaip - tiesiog gavęs tiradą keiksmažodžių ir į skūrą.
Atsakyti
QUOTE(Justesea @ 2012 08 31, 19:56)
Bet čia gal tik ne itin tinkamas temos pavadinimas ir tai interpretacijos reikalas. Galbūt reikėtų patikslinti - be beprasmių, be žiaurių, be fizinių ir pan. bausmių. Ir vienas žmogus dėmesio nukreipimą, rankos sulaikymą, griežtą žodį laikys bausme, kitas - tiesiog auklėjimu. Pagal jūsų mintis išeina, kad bausmė yra bet koks vaiko perspėjimas apie netinkamą elgesį. Bet pripažinkim - vienaip vaikas reaguos sulaukęs adekvačios reakcijos iš tėvų, kitaip - tiesiog gavęs tiradą keiksmažodžių ir į skūrą.

viskas yra visiškai taip. Bet kas yra bausmė visus apibrėžimkus yra įdėjus ada.
Su ta skūra. Gavimas skūron yra išgyvenamas daug paprasščiau nei psichologinis šantažas. Žodžiu jei kokiam 8- mečiui tėvas nusuka ausį, ūna daug lengviau nei tas pats tėvas atsistoja ir pradeda rypuoti- oj kaip man skaudu, oj kaip aš dabar blogai jaučiuosi, oj kiek aš sudėjau į tave- o tu tą tą ir dar tą darai.
Na o apie dvimečių auklėjimą diržu ir riksmu. Gal čia kam ir atradimas , bet man tai ne.
Žodžiu jei tema būtų pavadinta- stengiamės sunkiai nebausti, skaudžiai nebausti vaikų- būtų reali. O dabar ji tiesiog tuščia.
Ieškoti panacėjos žindyme ir nešiojime nereikia. Žindai- taip tuo metu saugus, o toliau garantuoti nieko negali, tas jausmas patvirtinimo reikalauja nuolat, nesikaupia prganizme smile.gif . Kaip ir vaikai niekada nepavargsta tikrinti ribų. Ribos , aiški atsakomybė ir nuobauda ir leidžia pasijusti saugiam. Yra pasakyti labai tikslūs žodžiai mamai- kai tu mane išbari, aš žinau kaip man elgtis toliau.
Atsakyti
nu jolki palki, vel prie bausmes savoku grizom... doh.gif
alfijai bausmes, o pvz man reguliavimas, jau ten toli toli rasiau. kazkoks uzburtas ratas, arba zindymai migdymai nepatinka, arba temos pavadinimas...

Papildyta:
na va alfja, jau galima dekoti uz produktyvu bendravima, jau tikrai idomiau skaityti, tikrai rolleyes.gif
Papildyta:
QUOTE(Ilgaplaukė @ 2012 08 31, 18:39)
O Agatka(kaip ir Ada) negalvoja kaip ju vaikams reiks gyventi,bendrauti toliau...jos masto TIK apie siandien diena,kad palengvinti sau gyvenima,prisidengiant vaiku gerove. blink.gif

Prisiskaite knygu ir mano,kad jos taip isaukles savarankiskas,komunikabilias asmenybes... biggrin.gif

o atleiskit ponia, kuom jum kliudo musu knygos? kokias pati skaitete kai vaikas buvo mazas? ar nieko neskaitete o viska zinojote? gal jusu knygose buvo rasoma del kokiu priezasciu uzauga nekomunikabilus vaikai? na idomu. kaip jus perskaite pvz mano epizodinius pasakojimus kaip as aukleju savo dukra, jum atrodo kad as negalvoju kaip mano vaikui gyventi toliau? jei nebutume skaite knygu, ir nebutume cia, butu buve geriau?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agatka: 31 rugpjūčio 2012 - 20:34
vis cia klausdavo oponentes konkreciai, kaip auklejame konkrecioje situacijoje, kad pateiktume pvz, parasem. tai dbr jau negerai nes negalvojam apie ateiti... blogai kad skaitome knygas ir naudojames patarimais ten parasytais....
Atsakyti
QUOTE(alfija @ 2012 08 31, 21:06)
Su ta skūra. Gavimas skūron yra išgyvenamas daug paprasščiau nei psichologinis šantažas. Žodžiu jei kokiam 8- mečiui tėvas nusuka ausį, ūna daug lengviau nei tas pats tėvas atsistoja ir pradeda rypuoti- oj kaip man skaudu, oj kaip aš dabar blogai jaučiuosi, oj kiek aš sudėjau į tave- o tu tą tą ir dar tą darai.
Na o apie dvimečių auklėjimą diržu ir riksmu. Gal čia kam ir atradimas , bet man tai ne.
Žodžiu jei tema būtų pavadinta- stengiamės sunkiai nebausti, skaudžiai nebausti vaikų- būtų reali. O dabar ji tiesiog tuščia.
Ieškoti panacėjos žindyme ir nešiojime nereikia. Žindai- taip tuo metu saugus, o toliau garantuoti nieko negali, tas jausmas patvirtinimo reikalauja nuolat, nesikaupia prganizme smile.gif . Kaip ir vaikai niekada nepavargsta tikrinti ribų. Ribos , aiški atsakomybė ir nuobauda ir leidžia pasijusti saugiam. Yra pasakyti labai tikslūs žodžiai mamai- kai tu mane išbari, aš žinau kaip man elgtis toliau.

Na man ir fizinis ir psichologinis smurtas atrodo tapačiai vengtini dalykai, bet aišku, jei rinktis iš dviejų blogybių, tai gal geriau ta ausis, nei peiliai į vaiko širdį, kurie smigs ilgam. Nors smurtas ugdo smurtą bet kokiu atveju.

O žindymas, pavadinkim, yra tiesiog geras startas. Be jo (ir be kitokio saugumo sukūrimo), vaikui gyvenimas prasidėtų daug komplikuočiau. Ir labai pritariu minčiai, kad ribos leidžia vaikui jaustis saugiam. Nežinau, kaip turėtų jaustis mažas žmogus, kuriam viskas galima... Jį turėtų baisiai slėgti ta visa laisvė ir nežinojimas, ką su ja daryti.
Atsakyti
QUOTE(Ilgaplaukė @ 2012 08 31, 19:40)
Na zinote,tikrai is jusu postu,matau,kad jus juos auginate ,tiksliau jie ugdosi,auklejasi patys,na kaip kazkur minejau,kaip zole biggrin.gif
O,gi sakete,kad jus juos auginate viena,nes vyras dirba...tai kas juos priziuri tuo metu,kai jus seminaruose lankotes...ir galite ir man nurodyti kur,kokio pobudzio tie seminarai rolleyes.gif  Ar patys save priziuri  g.gif  biggrin.gif
Papildyta:
Va su siuo jusu teiginiu visiskai sutinku mirksiukas.gif

DAr vienas irodymas,kad jus visiskai neskaitote ka as rasiau doh.gif , tai ateity, jei dar bus klausimu apie ka rasiau tikrai nebesikartosiu. O rasiau si karta,kad pirmus beveik du menesius buvau viena, nes vyrui reikejo isvaziuoti dirbti. Patikslinu tik pirma savaite dar spejo pabuti, nes gimdziau veliau, nei nustatyta data, tiek atostogu tegavo. Po to as nuvaziavau pas ji ir laimingai gyvenom kartu biggrin.gif Aiskiau?
Nurodyciau jei eitumet biggrin.gif , pirma pasiklausykit tuos per interneta, nereiks niekur eiti, kur buvau idejusi nuoroda, vadinasi langas i vaiko pasauli 4u.gif
O jus man taip ir neatsaket, kaip auklejot savo vaika pirmais menesiais? bigsmile.gif
Papildyta:
QUOTE(Justesea @ 2012 08 31, 18:42)
Tai aišku negrai, kai esi dirglus ir dėl kiekvieno š nerviniesi, bet tiesiog jei vaikas daro ką negerai, net jei tu tuo metu esi puikios nuotaikos ir visai nesusinervinai, tai vis tiek, manau, pastabą reikia griežtesniu tonu išsakyti, o ne suokti kažką glostant galvelę biggrin.gif

Del tono visiskai sutinku, butu kvaila jei tokiu pat tonu sakytum, kaip as tave myliu,ir kaip negerai ,kad tu musiesi lotuliukas.gif bet kazin ar kas taip daro neesu girdejusi? bigsmile.gif Su grieztumu man problemu nera, man reikia pykcio valdymo kursu biggrin.gif Siuo metu man svarbiausia ismokti nepykti, ne uzgniausti pykti , bet nesupykti,arba bent ramiau reguoti, nes tikrai paskutiniai keli metai buvo gana sunkus, tai truputi issiderinusi kartais bunu ir reikia sutelkti daug pastangu kad susibalansuoti biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ada21lt: 31 rugpjūčio 2012 - 21:05
QUOTE(Agatka @ 2012 08 31, 21:16)
o atleiskit ponia, kuom jum kliudo musu knygos? kokias pati skaitete kai vaikas buvo mazas? ar nieko neskaitete o viska zinojote? gal jusu knygose buvo rasoma del kokiu priezasciu uzauga nekomunikabilus vaikai? na idomu. kaip jus perskaite pvz mano epizodinius pasakojimus kaip as aukleju savo dukra, jum atrodo kad as negalvoju kaip mano vaikui gyventi toliau? jei nebutume skaite knygu, ir nebutume cia, butu buve geriau?

Nesupratau...ko jus cia putojates??? Nepatiko mano isvados ,bet tai jau jusu problema,o ne mano smile.gif
Manote,kad TIK perskaicius knygas,suprasite kaip pozityviai aukleti,prajuokinote lotuliukas.gif
O jums viskas gerai,nes net neatsimenate ka rasete apie savo elgesi auklejant vaika g.gif wink.gif
Rasiau anksciau,kad mastantis zmogus, aukles ir ugdys savo vaika,perskaites ir TIK atrinkes kas svarbu jam ir jo vaikui, sugebes isaukleti savarankiska,mastanti,komunikabilu... zmogu. Pasidomekite,kodel vieni isauga va butent tokie(savarankiski...),o kiti nieko nesugebantys,tinginiai ir t.t,nors tevai ir skaite,domejosi ???Gal tada suprasite apie kas as kalbu,o gal ir ne(nesistebeciau biggrin.gif )
Atsakyti
QUOTE(alfija @ 2012 08 31, 21:06)

Vat butent,kad idejau, kad susisneket eitu, ka vadinam bausme siuoje temoje. Nes cia tik zodziai, svarbiau kas uz ju slypi. Tam ir yra temos pavadinimas trumpas, o diskusija ilga ir galima issiaiskinti kas, ka ,kaip supranta. Niekada mano suvokime nebuvo,kad jei man kas pasako neigiama zodi ar sakini, tai jie mane baudzia,ir nei vieno tokio zmogaus nesutikus,kad taip galvotu. g.gif Ar is cia esanciu,kas nors dar galvoja, kad jei pakelia ropojanti vaika , o jis reaguoja gerai sypsosi, tai jau baudziam ji?
cia jau lengvai pritempet, bet aisku laisva galvoti kaip norit, bet ,kad eitu susikalbeti reiktu laikytis kazkokiu bendru taisykliu, ar cia jums irgi bausme? bigsmile.gif
Niekas nesake,kad tai baigtinis procesas,kuris baigiasi ties zindymu, bet gera pradzia, jau puse darbo,kaip sako liaudies ismintis.
biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(ada21lt @ 2012 08 31, 22:04)
Del tono visiskai sutinku, butu kvaila jei tokiu pat tonu sakytum, kaip as tave myliu,ir kaip negerai ,kad tu musiesi  lotuliukas.gif bet kazin ar kas taip daro neesu girdejusi?  bigsmile.gif Su grieztumu man problemu nera, man reikia pykcio valdymo kursu  biggrin.gif Siuo metu man svarbiausia ismokti nepykti, ne uzgniausti pykti , bet nesupykti,arba bent ramiau reguoti, nes tikrai paskutiniai keli metai buvo gana sunkus, tai truputi issiderinusi kartais bunu ir reikia sutelkti daug pastangu kad susibalansuoti  biggrin.gif

Aš irgi panašių dalykų mokausi... Tik gal reiktų mokytis ne nepykti, bet pykti protingai. Nes pyktis yra tokia pati normali emocija kaip ir visos kitos. Nei vaikui, nei suaugusiam nėra gerai ją užgniaužti ar paneigti. O tėvai dažnai sako vaikams "na ko tu čia pykti?", užuot sakę "matau, kad pyksti", kas reikštų, jog jie priima tokią vaiko emociją kaip visiškai normalią. Bet pavyzdžiu KAIP pykti galim būti tik mes, tėvai...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Justesea: 31 rugpjūčio 2012 - 21:15
QUOTE(Ilgaplaukė @ 2012 08 31, 22:08)
Nesupratau...ko jus cia putojates??? Nepatiko mano isvados ,bet tai jau jusu problema,o ne mano smile.gif 
Manote,kad TIK perskaicius knygas,suprasite kaip pozityviai aukleti,prajuokinote lotuliukas.gif
O jums viskas gerai,nes net neatsimenate ka rasete apie savo elgesi auklejant vaika  g.gif  wink.gif
Rasiau anksciau,kad mastantis zmogus, aukles ir ugdys savo vaika,perskaites ir TIK atrinkes kas svarbu jam ir jo vaikui, sugebes isaukleti savarankiska,mastanti,komunikabilu... zmogu.  Pasidomekite,kodel vieni isauga va butent tokie(savarankiski...),o kiti nieko nesugebantys,tinginiai ir t.t,nors tevai ir skaite,domejosi ???Gal tada suprasite apie kas as kalbu,o gal ir ne(nesistebeciau biggrin.gif )

jus darote isvadas is detaliu. del to ir juokas ima smile.gif
gal pabendravus gyvenime tikrai taip nekalbetumete smile.gif tiesiog kai cia akylos medziotojos tokios, tai nesinori dalintis asmeniskais isgyvenimais ir aprasineti visa savo vaizda...
Atsakyti
QUOTE(ada21lt @ 2012 08 31, 22:04)
DAr vienas irodymas,kad jus visiskai neskaitote ka as rasiau doh.gif , tai ateity, jei  dar bus klausimu apie ka rasiau tikrai nebesikartosiu. O rasiau si karta,kad pirmus beveik du menesius buvau viena, nes vyrui reikejo isvaziuoti dirbti. Patikslinu tik pirma savaite dar spejo pabuti, nes gimdziau veliau, nei nustatyta data, tiek atostogu tegavo. Po to as nuvaziavau pas ji ir laimingai gyvenom kartu  biggrin.gif Aiskiau?
Nurodyciau jei eitumet biggrin.gif  , pirma pasiklausykit tuos per interneta, nereiks niekur eiti, kur buvau idejusi nuoroda, vadinasi langas i vaiko pasauli  4u.gif
O jus man taip ir neatsaket, kaip auklejot savo vaika pirmais menesiais? bigsmile.gif

O tai daug,keli menesiai??? O virkavote taip,lyg tai visus metus turejote viena viska daryti blink.gif
Kai buvo mazas,domejausi viskuo,kas susije su vaiko auginimu,ugdymu,bet dabar...nematau tikslo. Turiu ir taip daug skaitymo,kas susije su darbu(juk pas mus istatymai,kepami kaip blynai lotuliukas.gif ,tik spek issinagrineti).

O ka,pirmus menesius,vaiko poreikiai kazkuo ypatingi,kad apie ji klausiate??? Nes man svarbiau atrodo,kai vaikas pradeda ne tik savo poreikius patenkinti(miegoti,valgyti),bet ir suvokti aplinka ir kt. Va tada galima kalbeti apie jo auklejima,ugdyma.

O jus jau vaika auklejote pirma menesi???Idomu,kaip...Na kaip as nesusipratau...juk maitindama,nesiodama,ane lotuliukas.gif
Papildyta:
QUOTE(Agatka @ 2012 08 31, 22:18)
jus darote isvadas is detaliu. del to ir juokas ima smile.gif
gal pabendravus gyvenime tikrai taip nekalbetumete smile.gif tiesiog kai cia akylos medziotojos tokios, tai nesinori dalintis asmeniskais isgyvenimais ir aprasineti visa savo vaizda...

Idomu,o is ko tureciau susidaryti vaizdeli apie jus??? Butent,tik is jusu nupasakotu gyvenimisku detaliu mirksiukas.gif
Atsakyti