alfija:
agatka, jūs čia krykštaujat, rašot, džiaugiatės visai kaip mano paaugliukai. Visada šypsausi. Tokiu aštriausiu periodu- 13- 14 metų, paskui pradėdavo bręsti, augti į protą, o vat jūs išsaugojot brandos nesužalotą mąstymą.
miela alfija, nuo berods vakar pradejau jums atrasineti visiskai taip, kaip jus iki to, bandziau jums atspindeti Jus pacia, dziugu kad isivardijot kaip tai atrodo, tai vat Jus taip atrodote nuo pirmuju puslapiu.
Duniu
Sveiki,
Paskaiciau,ir pakraupau nuo kai kuriu komentaru
Siulau dar karta paskaityti, ka raso temos autore sukurdama sita tema -
" Sitas straipsnis, tai labai artima mano supratimui kaip reiktu auginti vaikus.Idomu ar kas bandote auginti panasiai ir kaip sekasi siuolaikineje visuomeneje?
Autore domina bendraminciu nuomone, kas bando taip auginti ir kaip sekasi... nu kam tersti banaliais komentarais ir dar izeidineti (ale visiskas bredas/brandos nesuzalotas mastymas )
Cia panasiai,kaip as (ilgo zindymo salininke) pvz nueiciau i tema kur mamos trumpai zindziusios, dalijasi patirtimi del misinuku rusiu ir kokybes ...ir pradeciau destyti apie zindymo nauda ir kokia zala jos daro mazyliui duodamos misinuka
is tikruju niekaip nesuprantu, kodel tiek nepakantumo kitokiai nuomonei kodel nera tolerancijos...
man tikrai artimas sitas budas ir Jusu nuomone
Galbut prisijungsiu prie Jusu diskusiju, kai cia bus imanoma diskutuoti
aciu uz palaikyma
Aimeja
Bet tavo vaikas išeis į platųjį pasaulį, kas jį , nemokantį suprasti -ne, negalima-puls nukreipinėti kita veikla.Niekas. Juk taip nebus, ateis darželis, mokykla, ten jau savos taisyklės, ten pilna -ne , negalima. Tai žinok tokių, kur nesupranta žodžio -ne, jau gana nemažo amžiaus, teko prisižiūrėti mokyklose. Niekass ten su juo nežais, ypač klasiokai, paskui prasidės, temos-su mano vaiku nedraugauja, neturi draugų, mano vaikas tik prie kompo sėdi, nes tokie vaikai nemoka pritapti visuomenėje, paskui visi draugai blogi, visi būreliai neįdomūs, nes klausyt reikia ten.
Žodis-ne, negalima-normalaus protinio išsivystymo vaikui yra pilnai suprantami ir visai nesunkiai įgyvendinami, taip, kad nereikia savo vaikų daryti neįgaliais protiškai.
Buvo norėta pasakyti, kad kaip tik žindymas, miegas kartu, neturi įtakos tokios apie kurią tu kalbi.
Be to manau, kad vaiko miegojimas atskirai yra pirmas žingsnis vaiko auklėjime į jo supratimą, kad ir tėtis su mama turi savo poreikius, savo asmeninę erdvę, kas ta erdvė, kada ją galima pažeisti, kada ne, kad ir mama gal būt po sunkios dienos nori tiesiog ramybės,trupučiukos laiko sau, supratimą, kad kitasžmogus turi teisę truputį pabūti ir vienas ir t.t.
del to ne, tai cia jau daug kas parase, ir dar pakartosiu, kad tokiose situacijose, kaip rasiau su musu katinu, elgiuosi kitaip nei ansciau elgiausi.
o del miegojimo, tai vargu ar vaikas kokiu 2men supras tevus kaip atskirus asmenis, paskaitykit gal Piaget, gal klasikai jums kazka reiskia...cia del saves suvokimo.
Justesea
Šiaip ne taip permečiau akimis temą, kuri kaip ir turėtų būti įdomi, bet kaip visada sm išvirsta į asmeninius pasikandžiojimus, tarp kurių labai sunku išskaityti naudingas ir protingas mintis. Ir dar labai gaila, kad tikrai išmintingiems žmonėms pritrūksta elementaraus suvokimo, kad forumas turėtų būti informacinio pobūdžio šaltinis ir čia ne vieta pasidaryti asmeninę žaidimų aikštelę ir žaisti kitų emocijomis, net jei ir puikiai jas išmanai. Visgi reiktų paklausti savęs, kodėl norisi taip daryti...
Vis dėlto sugebėjau vieną didelį perliuką išskaityti visoj šitoj makalynėj - nebus jokios naudos iš sausos pozityvios ar kokios kitos teorijos, jei viską darysi tik todėl, kad kažkas parašė, jog tai gerai. Visų pirma, turi suvokti ką ir kodėl darai ir daryti nuoširdžiai, o ne todėl, kad taip kažkas kažkur parašė. Ir jei nuoširdžiai nesidaro, kartais geriau ir nedaryti. Manau svarbiau už viską vaikui yra išmokti tikrų emocijų ir dar svarbiau, išmokti atsiskirti nuo tėvų, o tėvų pagrindinė užduotis išmokti paleisti. Kas iš to, jei mama, įsikandus, kad žindyti be galo naudinga, kiš paaugusiam vaikui krūtį, o vaikui jau seniai jos nebereikia... Man tai atrodo tokia pati prievarta kaip žiaurios ir beprasmės fizinės bausmės. Aš manau, kad visur viską reikia daryti sąmoningai, su protu, o ne puolat į kraštutinumus ir nebematant realios situacijos.
Dar pastebėjau, kad vis iškeliamas klausimas, ką žindymas, miegojimas kartu, nešiojimas ir t.t. turi bendro su auklėjimu. Aš manau, kad daug turi, nes patenkindamas vaiko poreikius, tu jam leidi apsiprasti šitam pasaulyje, suprasti, kad jis saugus ir galima drąsiai leistis jį tyrinėti. Bet vėlgi - nebūtinai dirbtinis maitinimas ar negalėjimas nešioti dėl rimtų priežasčių tam sutrukdys. Vaikui už viską svarbiau jaustis saugiam ir nelabai svarbu, kokiais būdais. Žinoma, niekas niekada neįrodys, kad sintetinis mišinys yra tas pats, kas mamos pienas, to tiesiog niekada nebus. Bet šiuo atveju kalba eina ne apie maisto kokybę, o apie mamos ir vaiko santykį. Aišku klaiku, jei mama nežindo, nes apskritai tingi, nenori terliotis su kūdikiu, numeta jį su visais mišinukais auklei ir eina tūsintis. Tada nelabai aišku, kam tokiai moteriai reikėjo vaikų. Bet juk visko būna, ir tie du procentai negalinčių maitinti moterų egzistuoja ir jos tikrai vien dėl to automatiškai netampa prastesnėm mamom už visas likusias.
Ir niekada nepamirškim, kokie esam mes (nesvarbu, ar gyvenime, ar virtualioj erdvėj), tokie bus ir mūsų vaikai. Todėl būkim kritiški ir išmokim į save pasižiūrėti iš šalies. Nes kaip toje dabar visur sklandančioj socialinėje reklamoje sakoma - children see, children do.
aciu, nuostabios isvados viso sito ka cia diskutavome
dange
Dabar pagalvojau: o ką tokio turi padaryti dviejų metų vaikas, kad jam prireiktų diržo arba, kad vietoje saldainių ir žaisliukų močiutė dovanų atneštų rykštę .
anksciau maniau, kaip jau rasiau, kad privalau ismokyti vaika suprasti NE. kol buvo maza is antro karto stengiausi palydeti NE svelniu skausmu, kad suprastu kad daryt negalima. kai nepadedavo maniau pades dirzas. taip elgiausi ir grauzdavau save, aisku nestipriai naudodavau dirza, nelupsi gi vaiko kuriam nera ne 2m.
o su mano mama gyvename kartu tai buna ir ji lieka su ja, ir pan... nors ji tikrai labai sauniai tvarkosi su nesikisimu i musu seima, labai ja gerbiu del to, nes reta uri taip tikrai nesikis kaip ji. bet ji nuosirdziai tiki kad vaika reikia lupti su rykste, kaip parasyta biblijoje, todel ir atnese, bet sudziuvo nenaudojama nes as po tu bandymu dirzu pradejau daug galvoti. netgi supratau kodel neveikia ta rykste is krikscioniskos puses, visai kitaip supratau rykstes naudojima. gal nekapstysim religines temos, gerai? tieisog nusprendziau kad auklejime turi dominuoti meile ir supratimas, o ne istatymas ir isakymas. jeigu labai bus neiasku ka turejau galvoj tai parasysiu.
QUOTE(Justesea @ 2012 08 31, 14:10)
Jei mamai tikrai reikia tos erdvės ir kalbama apie vaiką, o ne apie kūdikį, kuris mamą suvokia kaip savo tęsinį, tai ir aš pritariu.
O barimas su šypsena veide, truputį keistai atrodytų, nes jei mama šypsosi, vadinasi, viskas gerai, bent jau nekalbantis vaikas taip interpretuotų
O barimas su šypsena veide, truputį keistai atrodytų, nes jei mama šypsosi, vadinasi, viskas gerai, bent jau nekalbantis vaikas taip interpretuotų
Manau kalba eina ne apie kudikius.
Nemazai as tokiu "patarimu" prisiskaicius, kad reikia sypsotis, islikti meilia ir svelnuma spinduliuojancia, kantriai aiskinti, kas yra lygu vaidinimui. Manau parodyti pykti yra normalu (nekalbu apie rekima ant 1m. vaiko).
Papildyta:
QUOTE(Agatka @ 2012 08 31, 14:16)
kol buvo maza is antro karto stengiausi palydeti NE svelniu skausmu, kad suprastu kad daryt negalima. kai nepadedavo maniau pades dirzas. taip elgiausi ir grauzdavau save, aisku nestipriai naudodavau dirza, nelupsi gi vaiko kuriam nera ne 2m.
Na tokio amziaus dirzas ir padeti negali, isvis net i galva neateitu to daryti.
O del biblijos- laikai pasikeite, tais laikais besalygiskas paklusimas vyresniesiems, ar bet kuria prasme aukstesneje pozicijoje esantiems buvo reikalingas zmogui kad islikti. Siais laikais tas trukdo daug pasiekti gyvenime, daznai reikia daryti ta, kas paciam atrodo gerai, bet visi pilnai nesuprasdami atkalbineja. Aisku, cia jau ne apie mazus vaikus kalba, bet ismoke besalygiskai paklusti tures problemu ta darant.
QUOTE(applejuice @ 2012 08 31, 17:15)
Isvis paaugliu auklejimas jau kita tema, nedaug ka ir bepadarysi, ka vaikysteje pasejai ta ir pjauni.
Neauginu dar paauglio, bet manau, kad tai visiška tiesa.
QUOTE(applejuice @ 2012 08 31, 17:20)
Nemazai as tokiu "patarimu" prisiskaicius, kad reikia sypsotis, islikti meilia ir svelnuma spinduliuojancia, kantriai aiskinti, kas yra lygu vaidinimui. Manau parodyti pykti yra normalu (nekalbu apie rekima ant 1m. vaiko).
Įdomu, kas taip rašo, nes visoj į mano rankas pakliuvusioj literatūroj apie, pavadinkim, pozityvų auklėjimą, kaip tik pabrėžiama, kad draskytis, rėkauti ir muštis nereikia, bet būtina vaikui parodyti, kad tu supykai, kad tau nemalonu, nepatinka ir t.t. Tik visa tai daryti vaikui suvokiamais būdais, nes jei tik vožtelėsi per užpakalį ir nueisi, vargu ar kas mažoj galvelėj susijungs.
QUOTE(applejuice @ 2012 08 31, 17:26)
Papildyta:
Na tokio amziaus dirzas ir padeti negali, isvis net i galva neateitu to daryti.
O del biblijos- laikai pasikeite, tais laikais besalygiskas paklusimas vyresniesiems, ar bet kuria prasme aukstesneje pozicijoje esantiems buvo reikalingas zmogui kad islikti. Siais laikais tas trukdo daug pasiekti gyvenime, daznai reikia daryti ta, kas paciam atrodo gerai, bet visi pilnai nesuprasdami atkalbineja. Aisku, cia jau ne apie mazus vaikus kalba, bet ismoke besalygiskai paklusti tures problemu ta darant.
na man buvo ateje i galva, nes pvz man biblije nera pasenusi istorine knyga, maniua reik lenkti medi kol jaunas ir beje taip mastanciu kaip as,begales, kad reikia lupti maza vaika na pvz iki 3m, tokiu tikrai daug, tik smelio dezej ne visada juos galija atpazinti bet jau kaip rasiau, suvokiau, supratau, nebedarau bet ir nenuvertinu biblijos, nes viska supratau visai kitaip.tiesiog siuolaikine krikscionybe remiasi ne senuoju testamentu, o naujuoju, kur yra nauji isakymai- meiles isakymai., ir issigelbejimas ne per auku nesima, o per malone.
Papildyta:
a ir dar, dirza bandziau naudoti,nes lupti ranka per uzpakali negalima, jau geriau dirzu negu ranka. yra teveliu kurie sako kad dirzo nenaudojam, bet nepasako kad su ranka per uzpakali duoda.. tai jau geriau dirzu naudotis. su rana negalima del stuburo ir pan, na del sveikatos
Papildyta:
QUOTE(Justesea @ 2012 08 31, 17:28)
Neauginu dar paauglio, bet manau, kad tai visiška tiesa.
Įdomu, kas taip rašo, nes visoj į mano rankas pakliuvusioj literatūroj apie, pavadinkim, pozityvų auklėjimą, kaip tik pabrėžiama, kad draskytis, rėkauti ir muštis nereikia, bet būtina vaikui parodyti, kad tu supykai, kad tau nemalonu, nepatinka ir t.t. Tik visa tai daryti vaikui suvokiamais būdais, nes jei tik vožtelėsi per užpakalį ir nueisi, vargu ar kas mažoj galvelėj susijungs.
del paaugliu, tai cia sunki tema. manau jei neauklejo kol mazas buvo, tai paauglysteje belieka tik susidraugauti, o ne bandyti grieztai aukleti.
o del tu jausmu, norejau ta pati pasakyti, kad matyt nedaskaite arba neskaite pilnai, praktiskai visose knygose pirmieji skyriai buna apie emocijas
QUOTE(Justesea @ 2012 08 31, 17:28)
Ir as tam visai pritariu, nu jei pyskti tai ir konstatuoji,akd pyksti ir pykcio suvaldymas kaiptik duoda gera pamoka vaikui, kaip pozityviai galima isreiskti pykti, nesimusant, nerekiant. Bet to reikia patiems ismokti
O geriausia butu islikti nesupykusiam. Pastebejau,kai pati esu rami, nekamuoja kitos problemos, tai ir su vaikais lengviau bedraauti. bet jei man ppaciai kas negerai, vaikai tarsi isijungia i ta pacia banga ir tada buna dar sunkiau, jau visos kantrybes isbandymai vyksta
QUOTE(Aimeja @ 2012 08 31, 14:34)
Bet tavo vaikas išeis į platųjį pasaulį, kas jį , nemokantį suprasti -ne, negalima-puls nukreipinėti kita veikla.Niekas.
Žodis-ne, negalima-normalaus protinio išsivystymo vaikui yra pilnai suprantami ir visai nesunkiai įgyvendinami, taip, kad nereikia savo vaikų daryti neįgaliais protiškai.
Buvo norėta pasakyti, kad kaip tik žindymas, miegas kartu, neturi įtakos tokios apie kurią tu kalbi.
Be to manau, kad vaiko miegojimas atskirai yra pirmas žingsnis vaiko auklėjime į jo supratimą, kad ir tėtis su mama turi savo poreikius, savo asmeninę erdvę, kas ta erdvė, kada ją galima pažeisti, kada ne, kad ir mama gal būt po sunkios dienos nori tiesiog ramybės,trupučiukos laiko sau, supratimą, kad kitasžmogus turi teisę truputį pabūti ir vienas ir t.t.
O Agatka(kaip ir Ada) negalvoja kaip ju vaikams reiks gyventi,bendrauti toliau...jos masto TIK apie siandien diena,kad palengvinti sau gyvenima,prisidengiant vaiku gerove.
Prisiskaite knygu ir mano,kad jos taip isaukles savarankiskas,komunikabilias asmenybes...
QUOTE(ada21lt @ 2012 08 31, 18:31)
Ir as tam visai pritariu, nu jei pyskti tai ir konstatuoji,akd pyksti ir pykcio suvaldymas kaiptik duoda gera pamoka vaikui, kaip pozityviai galima isreiskti pykti, nesimusant, nerekiant. Bet to reikia patiems ismokti
O geriausia butu islikti nesupykusiam. Pastebejau,kai pati esu rami, nekamuoja kitos problemos, tai ir su vaikais lengviau bedraauti. bet jei man ppaciai kas negerai, vaikai tarsi isijungia i ta pacia banga ir tada buna dar sunkiau, jau visos kantrybes isbandymai vyksta
Tai aišku negrai, kai esi dirglus ir dėl kiekvieno š nerviniesi, bet tiesiog jei vaikas daro ką negerai, net jei tu tuo metu esi puikios nuotaikos ir visai nesusinervinai, tai vis tiek, manau, pastabą reikia griežtesniu tonu išsakyti, o ne suokti kažką glostant galvelę
Papildyta:
QUOTE(Ilgaplaukė @ 2012 08 31, 18:39)
O Agatka(kaip ir Ada) negalvoja kaip ju vaikams reiks gyventi,bendrauti toliau...jos masto TIK apie siandien diena,kad palengvinti sau gyvenima,prisidengiant vaiku gerove.
Prisiskaite knygu ir mano,kad jos taip isaukles savarankiskas,komunikabilias asmenybes...
Bet kaip keista, kad jums taip pasirodė, nes man tai ne Kaip ir alfija nepasirodė visam prieštaraujanti, manau, ji vaikus augina labai panašiai, tik šiaip čia linksminasi Bet iš viso to cirko vis tiek galima jos žodžiuose daug išminties atrasti
QUOTE(Justesea @ 2012 08 31, 18:42)
Bet kaip keista, kad jums taip pasirodė, nes man tai ne Kaip ir alfija nepasirodė visam prieštaraujanti, manau, ji vaikus augina labai panašiai, tik šiaip čia linksminasi Bet iš viso to cirko vis tiek galima jos žodžiuose daug išminties atrasti
Na man niekas nesirodo,kaip beje jums,bet perskaicius ju postus kaip augina vaikus,tai...vaizdelis ne koks O del Alfijos,tai matyt jus is vis nieko nesupratote ka ji rase ...
QUOTE(Ilgaplaukė @ 2012 08 31, 18:49)
Na man niekas nesirodo,kaip beje jums,bet perskaicius ju postus kaip augina vaikus,tai...vaizdelis ne koks O del Alfijos,tai matyt jus is vis nieko nesupratote ka ji rase ...
O jums pačiai malonu diskutuoti, kai iškart bet kurį žmogų, kuris nors kiek jums paprieštarauja, puolate? Nes dabar rašote, kad tik rašyti
Bet tai pirmas ir paskutinis tokio pobūdžio mano postas. Nematau prasmės veltis į beprasmybes.
QUOTE(Ilgaplaukė @ 2012 08 31, 18:39)
O jus, Ilgaplaukia, nepagalvaojat,kad mano vaikai JAU GYVENA, JAU BENDRAUJA, ir yra labai komunikabilus. Va kol cia rasinejau, jie su musu kaimynais bendravo, nes tuo metu salia cia karves melziasi, tai jiems butina nubekti ir pasisneketi . Jie labai lengvai bendrauja, tiek su vaikais, tiek su suaugusiais. MAn daugiau stabdyti juos reikia sioje srityje , ne ne skatinti. Dabar planuojam i kokiu sburelius eisim, nes jau patys pradejo kalbeti ,pasiilgo tu vaikuciu su kuriais eidavom i uzsiemimus. Jei butu kitaip ieskociau kur problemos ir kazka daryciau.
Prisipazinsiu,kad butent knygu apie vaiku auklejima per daug neskaiciau , daugiau atskiru straipsniu ir tiek kiek reikejo studijuojant. Knygas skaitau truputi bendresnio pobudzio apie bendra zmogaus tobulejima, taip pat nueinu i seminarus ir t.t., jei taip galima ivardinti sutrumpintai.Daugiau megstu savo galva galvoti, savo sirdim pasikliauti , savo intuicija, nes kol kas neapvyle,nes kaip tik po to randu tai patvirtinancias mokslininu isvadas, matau gerus rezultatus (aisku dabar pulsit atvirksciai teigti,kad man daugiau knygu reikia skaityti )
QUOTE(Justesea @ 2012 08 31, 18:56)
O jums pačiai malonu diskutuoti, kai iškart bet kurį žmogų, kuris nors kiek jums paprieštarauja, puolate? Nes dabar rašote, kad tik rašyti
Nematau prasmės veltis į beprasmybes.
Nematau prasmės veltis į beprasmybes.
Na jei jus tik taip suprantate mano issakytas mintis,tai tik jusu problema...
Labai tiksliai pasakete,beprasmybe
QUOTE(ada21lt @ 2012 08 31, 19:06)
O jus, nepagalvaojat,kad mano vaikai JAU GYVENA, JAU BENDRAUJA, ir yra labai komunikabilus. taip pat nueinu i seminarus ir t.t.,
Na zinote,tikrai is jusu postu,matau,kad jus juos auginate ,tiksliau jie ugdosi,auklejasi patys,na kaip kazkur minejau,kaip zole
O,gi sakete,kad jus juos auginate viena,nes vyras dirba...tai kas juos priziuri tuo metu,kai jus seminaruose lankotes...ir galite ir man nurodyti kur,kokio pobudzio tie seminarai Ar patys save priziuri
Papildyta:
QUOTE(Justesea @ 2012 08 31, 18:42)
manau, pastabą reikia griežtesniu tonu išsakyti, o ne suokti kažką glostant galvelę
Va su siuo jusu teiginiu visiskai sutinku