Įkraunama...
Įkraunama...

Auklėjimas be bausmių

QUOTE(Aimeja @ 2012 08 31, 14:34)
Bet tavo vaikas išeis į platųjį pasaulį, kas jį , nemokantį  suprasti -ne, negalima-puls nukreipinėti kita veikla.Niekas. 
Žodis-ne, negalima-normalaus protinio išsivystymo vaikui yra pilnai suprantami ir visai nesunkiai įgyvendinami, taip, kad nereikia savo vaikų daryti neįgaliais protiškai.

Gerokai sutirstinot spalvas su tuo "niekas nezais" ar "neigalus protiskai"....Kur nors konkrecia susidurete butent su tokia patirtim?
Nepuolu gyncitis, ar irodineti savo tiesu. Velgi konkreciai pazystu bent 5 seimas, kuriu vaikai uzaugo,be bausmiu, daugiau bendraujant teigiamai, nei neigiamai (retai pas juos galima buvo isgirsti zodziu ne, negalima, nesugebesi ir t.t. ir pan)
Vaikams (paaugliams nuo 14 metu) buvo suteikiama absoliuti laisve, bet isaiskinamos kiekvieno veiksmo pasekmes.
Konkretus pvz. 15mete gryzo namo svelniai tariant "isgerusi" (reali situacija: komine, drauge vos parvede namo). Tevo veiksmai: pagulde, uzklojo, ryte atnese vandens, vaistu..Jokio moralizavimo, rekimo, bausmiu, sankciju taikymo..Veliau poklabis: kaip jautiesi, ar gerai, ar verta buvo..del tam tikru dalyku negalejo nuolat lankyti mokyklos, mokytojai susieme uz galvu, kas cia bus ir t.t..Egzu rezultatai: 99, 95, 97 (istorija, anglu, lietuviu)..Dabar merginai 19 metu..nuo to karto nera nei kart prisigerusi, sekmingai kopia karjeros laiptais (jauna, bet jau dirba) yra megiama, turi daug draugu, nekonfliktiska, silta ir protinga mergina, puikiai moka tvarkytis su pinigais ir pan.....Komentarai is serijos, "Jus ne viska zinot apie situacija" ir pan negalioja, nes si mergina ir jos tevai mano labai artimi zmones todel tikrai zinau viska...
Kita situacija: tevai "menininkai" (bent jau VLN zinomi, viskas su jais tvarkojs, mieli malonus zmones)..Dukra "prie meno" smile.gif 14 metu pareiske, kad i mokykla neis, neidomu jai..Po ilgu diskusiju mergina mete mokykla..Dabar (23 metai) pati pilnai save islaiko, yra laiminga, turi puiku darba...
Galeciau dar keleta panasiu situaciju aprasyti, tiesiog nenoriu plestis..manau, kad nera nei idealiu tevu, nei vaiku, kiekvienas pasirenka sau tinkama buda. Aisku yra "sunkiu" vaiku, gyvenime metytu ir vetytu, galbut jiems tiesiog privalomos grieztai nustatytos ribos, rezimas nuolatine prieziura..Bet jei vaika nuolat supo meile, supratimas ir ivertinimas, gal imanoma ir be bausmiu?
Velgi pabreziu cia tik diskusija..Neesu mokslininke ar auklejimo zinove..Tiesiog turiu realiu pvz, kur vaikai buvo auklejami be bausmiu, taip sakant "pozityviai" smile.gif ir nenuejo shunkeliais, netgi atvirkshciai, dabar yra kuribing jauni zmones, puikiai besitvarakntys savo gyvenimus smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Justesea @ 2012 08 31, 14:10)
O kartais reikia ir saugiai vaikui leisti pajusti realų pavojų. Pavyzdžiui, mano sūnus sumąstė pramogą - lipti ant televizoriaus, kuris tikrai nesilaiko stabiliai ir gali nukristi. "Negalima, prašau nulipti" ir t.t. neveikė. Nukeli, jis apsisuka ir vėl lipa. Tada kartą, kai jau buvo apsižergęs teliką aš priėjau ir paverčiau su visu vaiku teliką į priekį, vaikas pajuto nesvarumą, akys išsipūtė, tikrai išsigando. Tą dieną nebeliko, bandė kitą - padariau tą patį. Pamoka buvo užtvirtinta, daugiau taip nebedaro.

Pas mus taip pat buvo su vežimu, kai vis lipdavo ir lipdavo, o vežimas verčiasi ant vaiko. Gali nors visą dieną kartoti nelipk negalima, bet kai pora kartų "padėjau", kad pamatytų kaip krenta vežimas ant jo, daugiau nebelipa.

QUOTE(ada21lt @ 2012 08 31, 14:13)
thumbup.gif kursim antra, gal aistros bus aprime ir kam realliai tai neaktualu, gal nebelys? g.gif

arba jei lys, tai kaip kažkuriam poste buvo parašyta "ignoruokit" mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Aimeja @ 2012 08 31, 14:34)
Bet tavo vaikas išeis į platųjį pasaulį, kas jį , nemokantį  suprasti -ne, negalima-puls nukreipinėti kita veikla.Niekas.  Juk taip nebus, ateis darželis, mokykla, ten jau savos taisyklės, ten pilna -ne , negalima. Tai žinok tokių, kur nesupranta žodžio -ne, jau gana nemažo amžiaus, teko prisižiūrėti mokyklose. Niekass ten su juo nežais, ypač klasiokai, paskui prasidės, temos-su mano vaiku nedraugauja, neturi draugų, mano vaikas tik prie kompo sėdi, nes tokie vaikai nemoka pritapti visuomenėje, paskui visi draugai blogi, visi būreliai neįdomūs, nes klausyt reikia ten.
Žodis-ne, negalima-normalaus protinio išsivystymo vaikui yra pilnai suprantami ir visai nesunkiai įgyvendinami, taip, kad nereikia savo vaikų daryti neįgaliais protiškai.
Buvo norėta pasakyti, kad kaip tik žindymas, miegas kartu, neturi įtakos tokios apie kurią tu kalbi.

Be to manau, kad vaiko miegojimas atskirai yra pirmas žingsnis vaiko auklėjime į jo supratimą, kad ir tėtis su mama turi savo poreikius, savo asmeninę erdvę, kas ta erdvė, kada ją galima pažeisti, kada ne, kad ir mama gal būt po sunkios dienos nori tiesiog ramybės,trupučiukos laiko sau, supratimą, kad kitasžmogus turi teisę truputį pabūti ir vienas ir t.t.

Nejau sunku suprasti,kad apie ta Ne nesakyma kalbejome turedamos omeny labai mazus vaikus,kiekviena mam geriausiai gali jausti kada jau vaikas supras ir pasakyma ir paaiskinima. Ar sunkiau pakoreguoti savo kalba ir lengviau mustruoti viak? Aisku neiseina mums tokiems negatyviems is vis jo nevartotiir vaikas ji girdi ir taip daznai gana. Svarbiausia, kad tas negalima jam asocijuotusi su rimtais dalykais, o kai simta k per diena sakai neik , neimk, nelipk, nebek, nedaryk taip, nezais, nesauk, nezysk..........vaikui tai gaunas bla bla bla, jis nebegirdi, nei kai rimtai sakai, o tada gali kilti spavojus jam paciam.
Mes esam susitare su vaikais, kad jei sakau neglima, tai jau rimta ir to negalima daryti, be to vaikai siek tiek vyresni jau ir patys gana gerai ivertina situacija.

Ilgaplaukes paskojimas tere jos pasakojimas ir dar apie kazka kita ir to patikrintie niekaip neina ir suzinoti daugiau detaliu, taigi sunku kazka daugiau teigti. Tau irgi Aimeja ziuriu mokslininku nuomone 0 sveiku, juk tu geriau zinai? Ar turi kokiu saltiniu pagristi savo nuomonei?
TAip meigojimas atskirai tam tikras zingsnis vaiko gyvenime, bet tai turi buti savu laiku ,o ne tik islindus is mamos pilvuko,kai ir taip patirtas diziulis stresas po gimimo.....Velgi ar turi koki saltini patvirtinanti, kad su vaiku po gimimo miegant vaikas nesupras ateity,kad mama ir tetis atskiros asmenybes su savais poreikiais? As dejau ir mokslininku isvadas ir is savo ir aplinkiniu draugiu patirties galiu teigti,kad vaikai kuo puikiausiai ismoksta,kad mes atskiri zmones ir kad turim visi savu poreikiu ir tai vyksta labai palaipsniu pvz. metuku vaikas visai gerai isbuna be mamos kelias val, vyresnis jau daugiau ir t.t. DAbar pvz mano sunui tereikia kelis kart pper diena prieiti apsikabinti ar siaip man kazka papasakoti. As jau galiu ramiai isvaziuoti, ar juos kazkur palikti su kitais zmonemis. Viskas savu laiku.
Atsakyti
QUOTE(Saulale @ 2012 08 31, 15:18)
Gerokai sutirstinot spalvas su tuo "niekas nezais" ar "neigalus protiskai"....Kur nors konkrecia susidurete butent su tokia patirtim?
Nepuolu gyncitis, ar irodineti savo tiesu. Velgi konkreciai pazystu bent 5 seimas, kuriu vaikai uzaugo,be bausmiu, daugiau bendraujant teigiamai, nei neigiamai

Dekui uz grazius pavyzdzius, labai malonu visada skaityti tavo zinutes 4u.gif
Tiesog is intuicijos jauciu, kad tai teisinga, Juk ir pati buvau paaugle. Ir kaip cia rasai, apie ta paaugle, prisimenu save. Manim irgi mama labai pasitikedavo, aisku buvo ir pabamba ar aprekia. Bet zinaojau, kad pasitiki ir stengiaus neapvilti pasitikejimo, tai manau daug stipriau nei buciau bijojusi kazkokiu nuobaudu ar bausmiu. Galu gale ka jau gali padaryti paaugliui uzrakinti?tai ir langus reiktu apklati ar surista laikyti biggrin.gif Manau visas pasitikejimas ir turi issiugdyti iki paauglystes, kad tuo metu jau galima butu atvirai pasisneketi, kad vaikas nebijotu pasipasakoti, nes tikrai paauglystej visko atsitinka, nes sugebi daug ka, bet ne apie viska dar susimastai ir is baimes tie vaikai dar daugiau nesamoniu pridaro. Gerai man vaikystej isaiskino, su drauge issitepem naujas pedutes prie mokyklos(1kl) ir bijojom pareiti namo ejom ratais ir meginom issivalyti doh.gif O tevai tuo metu visus kampus baige isnarsytio persigande. KAi grizom musu niekas nebaude, paaiskino,kad del musu jie labiau pergyveno ,nei del tu peduciu, labai ilgam tai uzsiliko. O jei butu kazkaip nubaude , butu kiles pyktis ir viskas.. unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ada21lt: 31 rugpjūčio 2012 - 14:42
QUOTE(Agatka @ 2012 08 31, 00:26)
taigi, kaip as aukleju pozityviai. tikriausiai irgi galetumet visos pulti ir kibti, bet as tik pradedu taip aukleti,t.y. persiorientuoti, nes buvau anksciau isitikinusi, kad auklesiu su dirzu ir labai gireztai. maniau (tiksliau is aplinkiniu susidariau nuomone) kad privalau ismokyti maza vaika suprasti zodi ne ir negalima, ir visada jam paklusti ir pan, na siekiau to tikrai. bet dirzas nepadejo o buvo tik blogiau. tada pradejau galvoti, kodel net biblijoje parasyta, negailek vaikui rykstes, man nepasiteisino, ir visad taip elgdamasi jauciau kad darau neteisingai. o taip elgiausi nes esu krikscione, bet realus protas sake kita.

Dabar pagalvojau: o ką tokio turi padaryti dviejų metų vaikas, kad jam prireiktų diržo arba, kad vietoje saldainių ir žaisliukų močiutė dovanų atneštų rykštę .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo dange: 31 rugpjūčio 2012 - 14:48
QUOTE(Mintė @ 2012 08 31, 15:20)
Pas mus taip pat buvo su vežimu, kai vis lipdavo ir lipdavo, o vežimas verčiasi ant vaiko. Gali nors visą dieną kartoti nelipk negalima, bet kai pora kartų "padėjau", kad pamatytų kaip krenta vežimas ant jo, daugiau nebelipa.
arba jei lys, tai kaip kažkuriam poste buvo parašyta "ignoruokit"  mirksiukas.gif

Pas mus irgi tai veikdavo seniau, dabar nuvirsta pasitrina ta vieta ir lipa vel doh.gif Vis sunkiau ein akazkaip nukreipti demesi ,jei sunus kazko nori. Kartais labai ilgai truiu aiskinti,kodel turi daryti atip arba taip, pavargstu beaiskindama biggrin.gif Bet tikrai jei paaiskinu ir tikrai kazka negalima,tai paklauso. DAbar jis jau labai didelis isivaizduoja, vakar pareiske, vaikuciai mokinasi zaisti, o vyresni dirbti ir nuejo"dirbti". Siaip jau labai stipriai jauciasi tecio itaka, pavyzdys, viskas tetis kazka paskake ar padare, reiskia taip ir jam reikia daryti, dabar argumentas, o tetis leido doh.gif Su dukryte kiek kitaip ,ji mane daugiau kopijuoja, taip juokingai kartai s,kai i juos pasiziuri. Stovi tokia mazyte ,minetiurine, susideda rankas ir aiskina broliui: nu ar tu supranti ar nesupranti biggrin.gif doh.gif Is ju elgesio is kart matau ,ka savo elgiasy reikia koreguoti.

thumbup.gif
Papildyta:
QUOTE(dange @ 2012 08 31, 15:47)
Dabar pagalvojau: o ką tokio turi padaryti dviejų metų vaikas, kad jam prireiktų diržo arba, kad vietoje saldainių ir žaisliukų močiutė dovanų atneštų rykštę .

Objektyviai ziurint, tikrai nieko, bet subjektyviai, kai kam atrodo ,kad buna tokiu momentu...ypac nuovargis ir kt dalykai savo daro...
Atsakyti
QUOTE(dange @ 2012 08 31, 14:47)

Dabar ir aš pradėjau galvoti ir nesugalvoju, bet ir mūsų viena močiutė vis aiškina kad gaus beržinės košės - jei neklausys, bėgios, rėkaus doh.gif Tada vaikui nebelieka kaip elgtis g.gif

QUOTE(ada21lt @ 2012 08 31, 14:53)
Is ju elgesio is kart matau ,ka savo elgiasy reikia koreguoti.

Mano dukrai tai dėmesio nukreipimas niekada neveikdavo net kai būdavo 1,5 m. ji anksti kalbėti pradėjo ir dabar tokia "sena galva". Tai jai reik viską išaiškinti, bet tik tada kai ramiai klauso, o kai siautėja, tai reik palaukti kol nusiramins. Kartais būna tikrai nevaldoma situacija, tai namai dunda ir jau matau, kad bus sprogimas. Tada imu vyresnėlę apsikabinu ir bandau nuraminti, palaikyti, ji pyksta, kad negali toliau siautėti, bet aš ramiai prašau liautis, sakau palaikysiu apsikabinus kol nurimsi ir greit nurimsta, pati apsikabina ir sako mama tave myliu.
Atsakyti
QUOTE(Justesea @ 2012 08 31, 12:10)
Aš manau, kad ne reikia sakyti, kai tikrai to reikia, kad šis žodis neprarastų savo prasmės. O dabar pabuvus tarp tėvų su vaikais susidaro įspūdis, kad tai kas antras jų žodis doh.gif Aišku tada vaikai jo nebegirdi... Bet kokiu atveju, kai tikrai reikia pasakyti "ne", tai beprasmius rėkavimus turėtų palydėti ir veiksmas, nes mažesnis vaikas gali paprasčiausiai dar nesuprasti arba net nesigilinti į žodžius. Sakai "ne" ir neši vaiką iš ten, kur jis elgėsi blogai arba atimi pavojingą daiktą. O kartais reikia ir saugiai vaikui leisti pajusti realų pavojų. Pavyzdžiui, mano sūnus sumąstė pramogą - lipti ant televizoriaus, kuris tikrai nesilaiko stabiliai ir gali nukristi. "Negalima, prašau nulipti" ir t.t. neveikė. Nukeli, jis apsisuka ir vėl lipa. Tada kartą, kai jau buvo apsižergęs teliką aš priėjau ir paverčiau su visu vaiku teliką į priekį, vaikas pajuto nesvarumą, akys išsipūtė, tikrai išsigando. Tą dieną nebeliko, bandė kitą - padariau tą patį. Pamoka buvo užtvirtinta, daugiau taip nebedaro. Beje, nuo lovos išmoko nulipti tik tada, kai kartą nuo jos nukrito... Iki tol visi rodymai kaip lipti šikniuku, buvo beprasmiai. Gaila, to nesuvokiau ir nepasirūpinau minkštu pagrindu po lova, nes pamoka kainavo guzą.

Pilnai pritariu. Manau "negalima" turi egzistuoti, bet su laiku vaikas turi suprasti jo prasme, pats pajusti, kad tie dalykai kurie ieina i kategorija "negalima" tikrai baisus. Faktas, kad per daznas "ne" yra ignoruojamas, ar netgi sukelia priesiskuma tevams. Bet visiskas jo nebuvimas gero neduoda, esu susidurusi su per ilgai uzsitesusios nukreipimo stadijos ir bandymo apsaugoti vaikus nuo situaciju, kai reiktu sakyti negalima, rezultatais- vaikai tikrai sunkiai kontroliuojamo elgesio, sunku jiems pritapti prie zmoniu, ir labai abejoju ar tie vaikai yra laimingi, jie blaskosi, vietoj to kad pajustu tam tikras ribas ir bandytu jas pamazu perzengti (naturalus vaiko elgesys), ar dziaugtusi, kad jiems augant ribos plateja ir vis daugiau dalyku galima, pamazu pazintu pasauli.

Papildyta:
QUOTE(dange @ 2012 08 31, 12:47)

Man irgi sitas uzkliuvo, kokia dar rykste 2 metu vaikui, net ir dauguma "negatyviojo" auklejimo salininku sutiktu.
Atsakyti
O apskritai daugelyje buitinių situacijų, kai labai didelio pavojaus nėra, bet tau nepatinka tai, ką vaikas daro, daug geriau yra sakyti, ką galima daryti, o ne ko negalima. Tarkim, mano vaikas neša katę paėmęs už kaklo. Prašymai nenešti už kaklo neveikė. Suveikė prašymas nešti paėmus už pilvuko smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Aimeja @ 2012 08 31, 11:34)
Be to manau, kad vaiko miegojimas atskirai yra pirmas žingsnis vaiko auklėjime į jo supratimą, kad ir tėtis su mama turi savo poreikius, savo asmeninę erdvę, kas ta erdvė, kada ją galima pažeisti, kada ne, kad ir mama gal būt po sunkios dienos nori tiesiog ramybės,trupučiukos laiko sau, supratimą, kad kitasžmogus turi teisę truputį pabūti ir vienas ir t.t.

Pritariu drinks_cheers.gif . Ir ne tik miegojimui tas galioja, pvz stebina mane patarimai nebarti vaiko o sypsantis aiskinti ir t.t. bet gi vaikas turi suprasti, kad mama, o tuo paciu ir visi aplinkiniai zmones, turi emocijas, kantrybes ribas, moka supykti, gali iseiti is kantrybes ir tada nemaloniai, ar netgi piktai elgtis, turi suvokti, kad elgiantis taip, kaip kiti zmones nemegsta, jie bus pikti, "nedraugaus".
Atsakyti
QUOTE(applejuice @ 2012 08 31, 17:07)
Pritariu  drinks_cheers.gif . Ir ne tik miegojimui tas galioja, pvz stebina mane patarimai nebarti vaiko o sypsantis aiskinti ir t.t. bet gi vaikas turi suprasti, kad mama, o tuo paciu ir visi aplinkiniai zmones, turi emocijas, kantrybes ribas, moka supykti, gali iseiti is kantrybes ir tada nemaloniai, ar netgi piktai elgtis, turi suvokti, kad elgiantis taip, kaip kiti zmones nemegsta, jie bus pikti, "nedraugaus".

Jei mamai tikrai reikia tos erdvės ir kalbama apie vaiką, o ne apie kūdikį, kuris mamą suvokia kaip savo tęsinį, tai ir aš pritariu.

O barimas su šypsena veide, truputį keistai atrodytų, nes jei mama šypsosi, vadinasi, viskas gerai, bent jau nekalbantis vaikas taip interpretuotų g.gif
Atsakyti
QUOTE(Saulale @ 2012 08 31, 12:18)
Konkretus pvz. 15mete gryzo namo svelniai tariant "isgerusi" (reali situacija: komine, drauge vos parvede namo). Tevo veiksmai: pagulde, uzklojo, ryte atnese vandens, vaistu..Jokio moralizavimo, rekimo, bausmiu, sankciju taikymo..Veliau poklabis: kaip jautiesi, ar gerai, ar verta buvo..

Kaip bebutu gaila, ne visais atvejais tas veikia... Priklauso nuo vaiko... Mano manymu, aiskiai parodyti, kad tevams tas nepatinka, kad del jos nerimauja, ar netgi nusivyle, yra geras dalykas, bent jau man paauglystes metu labai veike tas, kad mama jaudinasi, mama manim nusivils, nes net nepagalvotu, kad taip daryti galeciau, mama verktu suzinojus ir t.t. buvo labai didelis stabdis daryti tam tikrus dalykus. Aisku, priklauso nuo vaiko ir santykiu seimoje.

Isvis paaugliu auklejimas jau kita tema, nedaug ka ir bepadarysi, ka vaikysteje pasejai ta ir pjauni.
Atsakyti