QUOTE(Agatka @ 2012 08 31, 00:26)
*del pirmosios dalies, tai nebesikartosiu, nes cia auksciau atsakiau ir dar kazur ten toli, kad neteigiu kad poreikius galima patenkinti tik tais budais, prie kuriu kimbate!!!!!!tiesiog ju pagalba tai vyksta greiciau. ta pati ir ada sake.
**visiskai neissisukinejau nuo jusu klausimo apie tai kaip zindant yra auklejama, bet sitas didelem raidem, cia jau klausimas i kuri galiu atsakyti. taigi, kaip as aukleju pozityviai. tikriausiai irgi galetumet visos pulti ir kibti, bet as tik pradedu taip aukleti,t.y. persiorientuoti, nes buvau anksciau isitikinusi, kad auklesiu su dirzu ir labai gireztai. maniau (tiksliau is aplinkiniu susidariau nuomone) kad privalau ismokyti maza vaika suprasti zodi ne ir negalima, ir visada jam paklusti ir pan, na siekiau to tikrai. bet dirzas nepadejo o buvo tik blogiau. tada pradejau galvoti, kodel net biblijoje parasyta, negailek vaikui rykstes, man nepasiteisino, ir visad taip elgdamasi jauciau kad darau neteisingai. o taip elgiausi nes esu krikscione, bet realus protas sake kita. na ir kadangi esu baigusi aukstaji, socialines srities, knygu nesibaidau,tai pagalvojau kad reiktu man paskaityti knygu, forumu ir pan. pradejau skaityti knygas apie vaiku elgesi, kodel jie elgiasi vienaip arba kitaip, kaip reaguoti ir t.t. taigi ivedziau sau ir vyrui taisykles, na pvz nereikalauti kad vaikas nustotu rekti ar verkti nes tai priveda prie isterijos, o apkabinti,pabuciuoti ir ramiai kalbeti. atsisakiau dirzo (mano mama atnese sakele medzio
sudziuvo ) nustojau reikalauti klausyti zodzio ne, pradejau nukreipineti kita veikla; jau kaip rasiau pavyzdi is parduotuves su zaislu,dabar neturiu su tuom problemu. labai pasikeite mano mastymas vaiko atzvilgiu, nors ir anksciau nebuvo labai blogas, tiesiog del kai kuriu dalyku pasikeite, ne visu tikrai. vaikas tapo ramesnis, as laimingesne, jeigu kazko negauna ir verkia nebekartoju savo ne,negausi, bet atsitupiu, apkabinu ir pasakau,kad as suprantu kad tau labai to norisi, bet del to ir ano negaliu to leisti ir pan.
Papildyta:
jeigu auklejimas suvokiamas placiau, tai ir prieziura i tai ieina. UP-BRINGING lietuviskai pazodziui nesimas/kelimas i virsu. kazas placiau tai suvokia,kazkas siauriau, nereikia teisti ir veltis i asmeniskumus del issilavinimo. del to as ir aiskinau jums ta savo placia auklejimo savoka, kad nuprastumet, kad man yra briedas tas jusu klausimas apie maitinima ir auklejima
peace
* Tai gal suprantamiau bus gyvais pvz....mano sesuo, vaiko negalejo maitinti savo pienu,nes jo neturejo,maitino misineliais, migde savo lovyteje,nebuvo nesiojamas jokiose vaikjuostese ir...jusu stebuklui,vaikas yra savarankiskas,pasitikintis savimi,komunikabilus,labai artimas rysys tarp jo ir mano sesers ir t.t. Pradejo vaikscioti anksti,kalbeti taip pat anksti,graziais sakiniais,nesvepluodamas, labai gerai mokosi na ir pan. Tai priestarauja jusu "logikai"(teorijai),kad kai vaikas yra maitinamas krutimi,migdomas su mama,nesiojamas visur su vaikjuoste,nes,apart jusu,visada vaikas jaucia mama ir tada ju rysys yra l.artimas...O gal vis delto,tai visai nepriklauso nuo jusu minimu salygu,kad vaikas vystytusi normaliai,ir TIK JO AUKLEJIMAS ,duoda tokiu rezultatu. Ka jus i tai???
** Jei vaikui yra nustatytos tam tikros ribos,tai nebutinai reikia imtis dirzo, TIK taip suprantant jo auklejima. Galima sugalvoti kartu su vaiku taisykles(taip parodant,kad vaikas irgi asmenybe ir atsizvelgiama o jo norus,poreikius),kuriu reikia laikytis ir nuspresti kartu apie ju nesilaikymo pasekmes( pvz. nesutvarkant savo zaislu,su jais nezais kelias dienas.Ir argumentuojant,kad zaislams patinka ,kai jie buna sutvarkyti(argumentai priklauso nuo vaiko amziaus,kaip ir taisykles).
Ir tas jusu zodelio - NE atsisakymas,tai ne iseitis. Bet jei zodelio _NE PRIDEJIMAS,ARGUMENTUOJANT,tai manau vaikui neduoda jokiu neigiamu pasekmiu.,o daugiau naudos,nes vaikas ne tik girdi neigima,bet ir paaiskinima. Pvz. neimk peilio,NES gali susizeisti ir tau skaudes.
Vaikus apkabinti ir pasakyti,kad ji myli,reikia ne tik kai jis verkia,bet visada ir daznai,nepriklausomai nuo jo amziaus. Tada nereiks nei miegoti kartu,ir nebus taip svarbu ar savu pienu ar misineliu,ir nesiojimu vaikjuostese,taip isivaizduojant,kad TIK TOKIU BUDU isliks rysys tarp mamos ir vaiko.