QUOTE(-uNė! @ 2012 08 18, 14:06)
O kas ta beze?
IR VĖL APIE BEZĘ (Cipciuko komentarai)
Visų baubas ir siaubas ....... ,
Vienam dideliam ( XL , XXL ) kiaušinio balymui imkite : ne daugiau kaip 100 g. cukraus ( ne pudros ) , vėliau galėsite padidinti , kai iprasite prie jos .
Cukrų užpilame vandeniu , kad virš cukraus jo būtų 1 mm. ( galite užpilti ir daugiau , tiesiog jis jums virs dauk ilgiau ) ir verdame ant stipriausios ugnies ( pas mane elektrinė plytelė ) jei pas jus dujos , primažinkite , bet ne iki silniausios liepsnos , jis turi smarkiai kunkuliuoti .
Plakabe baltymus mikseriu iki labai standžiū putų , įlipkite prieš plakimo galą citrinos rūgštelės ( pagak savo skonį ) galite įlašinti norimų kvapų , tinka ir uzbonėlyje ( riebūs ) ir piliulėje ( spiritiniai ) ....indas kuriame juos plakate turi būti sausas ir neriebaluotas . Jei atskiriant trynį nuo balymo į baltymą pateko trynio , baltymų gerai neišplaksite , imkite kitą kiaušinį .
Stebime cukrų ....visas ant jo užpiltas vanduo turi išgaruoti , jis pradės sunkiai kunkuliuoti , lyg sulėtintai , tai vadinama karamele , 10 išgaravimo laipsnis , jei jis nedavirs iki to laipsnio , jūs neišplaksite beze , ji tys , nelaikys formos ......jis netgi gali čiut pagelsti , negu nedavirti .
Pasiruoškite dubenį su šaltu vandeniu , galite įmesti ledukų , į jį statysime , baltymus , kuriuose bus supiltas sirupas .
Kai cukrus išvirs iki reikiamo laipsnio čiumpame jį ir plona srovele pilame į išplaktus baltymus , į tą vietą kur sukasi mikserio šluotelės .
Kai supylsite sirupą , puodą ar dubenį su beze statote į šaltą vandenį ir plakate iki tol , kol ji atvės , apytiksliai 5 min. ....jei sirupas bus nedavirtas , galite plakti ir visą dieną , tai neišgelbės , beze nelaikys formos ....tokia beze pasmerkta išmetimui .
Viskas ....ji gatava , dedate į konditerinį maišelį su norimu antgaliuku ir puoškite tortą .....geriau puošti iš karto , nes pastovėjusi ji kartais pavandenyja , ir nebeatgauna savo standumo .
Mano patarimai :...........geriau mažinkite cukraus kiekį iki 90 - 80 gramų , nei didinkite jį .....bent gausite tvirtas putas , nei tystantį bezą ( jei nepasiseks , galėsite išsidžiovinti morengiukų ) .
Indą bezui imkite metalinį , jis greičiau traukia šaltį ir beze jums greičiau atšals , taip nenuvarginsite mikserio .
Aš beze plaku su dviem mikseriais , vienu iki statymo į vandenį , kitu iki pabaigos .
Būtų gerai , turėti stipresnio galingumo mikserį .
Ir pagrindinė taisyklė ....beze nemėgsta drėgmės ( vandens , lietaus balkone , kremų į kurių sudėtį įeina želatina , žele , plikytų kremų ) , ji draugauja su sviestiniais kremais , tinka plakta grietinėlė , bet stenkitės nedatepti jos iki torto kraštų , tą ertmę užpildys beze , kuriuo aptepsite tortą , jei naudojate drėgną kremą , aptepkite tortą sviestiniu kremu , tada drąsiai galėsite puošti beze .
Beze ant aptepto torto kiek pastovėjusi , truputi apdžiūna , vos vos , tai reiškiasi ji gerai pavyko .
Nenusiminkite jei ji jums nesigavo iš pirmo karto , bandykite ją įveikti , tai puikus ir puošnus kremas papuošimams .