Įkraunama...
Įkraunama...

Rožės - 10

QUOTE(janudi @ 2012 10 09, 09:28)
Tai va aš irgi ruošiuosi apipilti durpėmis.
jediara, o kokio ilgio palieki stiebus? kada kerpi? Kai nukrenta lapai?
Suprantu, kad dabar ankstoka kirpti, nes mano Abra kadabra dar tris žiedus turi wub.gif

Rožės dar žydi ir kirpti ar dengti dar tikrai per anksti. Kai prasideda šalčiai, tik tada kerpu, palikdama 20-30 cm stiebus, išgrėbiu lapus ir apipilu durpėmis. ax.gif
Atsakyti
pagrindinis karpymas yra pavasarį, tik iš rudens didžiuosius stiebus nukerpu, o durpėm apipilti įtariu dar per anksti bent jau mano krašte, nes dabar taip šlapia kad siaubas o ir tie nelemti lietūs neleido rožėms gražiai nužydėti
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2012 10 10, 08:13)
Rožės dar žydi ir kirpti ar dengti dar tikrai per anksti. Kai prasideda šalčiai, tik tada kerpu, palikdama 20-30 cm stiebus, išgrėbiu lapus ir apipilu durpėmis. ax.gif

Lapus visada palieku,o genėjimas,tik pavasarį.
Atsakyti
Rudenį lapai dažnai būna ligoti, todėl jų palikti tikrai nereikia schmoll.gif
Atsakyti
[Ai, ir dar klausimas prie to pačio.. o miltligei būdinga toks kaip pelėsis ant žiedų? Ar čia dar kokia kita liga? Prisiminiau, kad viena rožytė, kuri ypač gausiai žydėjo rudeniop pradėjo gest.. žiedai būtent lyg baltu pelėsiu pasidengę buvo, o lapai vis tiek gražūs.. bet dabar kaip tik toji numetė visus lapus unsure.gif

-----
Nezinau ar padesiu,pas mane buvo pelesiai ant lapu ir koto, kur spygliai,ant ziedu nebuvo.as pagooglinau kas yra miltlige,yra nuotraukom kaip si liga atrodo.Man padejo Champion nuo sios ligos.Jau db matau kad mano rozes atsigauna.Paziurekit ir jus google,daug atsakymu gaima rast i klausimus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo neferite: 12 spalio 2012 - 09:31
QUOTE(jediara @ 2012 10 11, 21:50)
Rudenį lapai dažnai būna ligoti, todėl jų palikti tikrai nereikia  schmoll.gif

drinks_cheers.gif , nors kai rožių daug, tai gan skausimingas procesas.. doh.gif ir manau reikalingas purškimas nuo grybinių ligų, ypač jei jų buvo sezono metu, aišku kai taip lyja, neįsivaizduoju kada reiks purkšti.. O lapus ne tik palikti, dar ir surinkt, bei sunaikint reikia, kurie ligoti..
O dėl kirpimo-pasimokiau, geriau tikrai kirpti anksti pavasarį, kai realiai matai šalnos pažeistas šakas, ir kurias reikia pašalinti dėl vainiko formavimo. O iš rudens kirpčiau tik ligos pažeistas( degligės, demėtligės), labai silpnas plonytes šakas. Kam labai rankos niežti su sekatorium rankoje- padirbėsit iš peties pavasariop.Ir nesuprantu tų, kurie siūlo žiemai pakirpti vijoklinių rožių ilgas šakas-juk ant jų kitąmet bus žiedai, nukirpsit , ką turėsit??lapų ir jaunų ūglių mišką, o žiedų nereik? Aišku, tai netinka vijokl.rožėm, žydinčiom ant pirmamečių ūglių.
Tad prieš kažką darydamos( kirpdamos), gerai pagalvokim kam tai darot ir kokio tikslo siekiat.
o mane asmeniškai neramina kaip iš rudens apsaugoti rožes nuo graužiko-lervos ar kaip ten jį vadina..kuris pavasarį įšgriaužia jaunų rožių viršūninius ūglius( stiebo viduje), jie nujuoduoja kartu su būsimais žiedais..Šiemet pirmą kart teko nukentėt mano rožytėm, ir nežinojau kaip joms padėt, pastebėjau kai jau vėlu buvo.. verysad.gif
ką patarsit?
Atsakyti
Dabar purkšti nuo pjūklelių nėra prasmės.

Rožiniai geltonieji pjūkleliai

Rožiniai geltonieji pjūkleliai (Arge rosae L.) - labai paplitę rožių kenkėjai. Dažniau kenkia lauke ir po polietileno plėvelės dangomis auginamoms rožėms. Suaugę vabzdžiai panašūs į musę, apie 10 mm ilgio, rausvai rudi, skaidriais sparnais, juoda galva ir krūtinėle. Pjūklelio patelė kiaušdėčiu praduria jaunų ūglių audinius ir į jų vidų deda kiaušinėlius, todėl pažeidimo vietos išilgai įtrūksta ir apdžiūsta, augalai blogai auga. Žiemoja lervos, susisukusios į kokonus žemėje. Pjūklelio lervos 18–20 mm ilgio, žalsvos, geltona nugara ir juodomis karpelėmis šonuose, turinčios 9 poras kojų. Pirmieji suaugę pjūkleliai pasirodo gegužės pabaigoje. Kenkia jų lervos (apgraužia lapus ir palieka tiktai pagrindines gyslas). Per sezoną išsivysto dvi kartos. Daugiausia kenkia rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais.

Apsauga. Dirvą po rožių krūmais pavasarį ir rudenį reikia perkasti. Pjūklelių skraidymo metu ir pasirodžius jaunoms lervoms rožes purkšti insekticidinių savybių turinčių augalų nuovirais ir insekticidais. Tinka decis ar fastakas.

Gleivėtieji pjūkleliai

Gleivėtieji pjūkleliai (Endelomyia aethiops F.) - dažnai pasitaikantys lauke augančių rožių kenkėjai. Lervos apie 10 mm ilgio, žalsvai gelsvos, gleivėtos, raudona galva. Išsivysto viena karta. Kenkia birželio-rugpjūčio mėnesiais. Lervos graužia lapų paviršių, palieka vien gyslas. Žiemoja lėliukės dirvoje.

Apsauga. Kaip ir nuo rožinių geltonųjų pjūklelių.

Ūgliniai pjūkleliai

Ūgliniai pjūkleliai (Ardis bruniventris Htg.) kenkia lauke ir šiltnamiuose augančioms rožėms, nes pažeidžia jų ūglius. Suaugę pjūkleliai būna juodi, stikliškais juosvo atspalvio sparnais, 5-6 mm ilgio. Lervos balsvai kreminės, 10-12 mm ilgio, su 11 porų kojų. Žiemoja kokonai žemėje. Skraido gegužės mėnesį. Patelės deda kiaušinėlius ant jaunų ūglių viršūnių. Išsiritusios lervutės pragraužia 3–4 cm taką ūglio viduje žemyn, ūgliai vysta ir džiūsta. Lervos ūglyje išgyvena apie mėnesį. Kenkia birželį–liepą ir gali padaryti daug žalos.

Apsauga. Pažeistus ūglius nukarpyti ir sudeginti. Perkasti dirvą. Pjūklelių skraidymo metu rožes purkšti insekticidais.

Žiedpumpuriniai pjūkleliai

Žiedpumpuriniai pjūkleliai (Monardis plana Kl.) suaugę būna 6-7 mm ilgio, juodi. Lervos 13-14 mm ilgio, turi 22 poras kojų, su ruda dėme ant galvos. Jos apgraužia susiformavusius žiedpumpurius, padarydamos juose netaisyklingas išgraužas arba nugraužia viršūnes. Išsivysto viena karta.

Apsauga. Kaip ir nuo rožinių geltonųjų pjūklelių.

Be minėtų kenkėjų, rožėms gali kenkti dar keletas ir kitų pjūklelių rūšių.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2012 10 12, 12:48)

Išsisaugojau AČIŪ..ir dar taip greit.. thumbup.gif
Varau Google žiūrėt kaip atrodo tos bjaurybės..Ardis bruniventris -reiškias ir yra tas pagrindinis kenkėjas..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nijole0619: 12 spalio 2012 - 12:05
QUOTE(nijole0619 @ 2012 10 12, 12:56)
Išsisaugojau AČIŪ..ir dar taip greit.. thumbup.gif
Varau Google žiūrėt kaip atrodo tos bjaurybės..Ardis bruniventris -reiškias ir yra tas pagrindinis kenkėjas..

Dėl ligų prašau negąsdinti biggrin.gif .Pas mane niekas neserga.Rožės taip pat.O lapus augino visą vasarą ne tam,kad kažkas juos sudegintų.Nedovanotinas gamtos niokojimas,bereikalingas energijos švaistymas.Neveltui paskui jums reikia purkšti,kovoti su kažkuom.Juk sunaikinę visus amariukus,vabaliukus,suardysit visą mitybos grandinę.Kuom tada mis boružės ,paukščiai?O chemija niekur nedingsta,nutekės galvojate kažkur doh.gif .Bet koks augalinių atliekų deginimas yra nusikaltimas.Užsienyje dar baudelę gautumėte ir pelnytai.Tad prieš dalinant kvailus patarimus pasiskaitykite literatūros.
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2012 10 15, 09:03)
Dėl ligų prašau negąsdinti  biggrin.gif .Pas mane niekas neserga.Rožės taip pat.O lapus augino visą vasarą ne tam,kad kažkas juos sudegintų.Nedovanotinas gamtos niokojimas,bereikalingas energijos švaistymas.Neveltui paskui jums reikia purkšti,kovoti su kažkuom.Juk sunaikinę visus amariukus,vabaliukus,suardysit visą mitybos grandinę.Kuom tada mis boružės ,paukščiai?O chemija niekur nedingsta,nutekės galvojate kažkur  doh.gif .Bet koks augalinių atliekų deginimas yra nusikaltimas.Užsienyje dar baudelę gautumėte ir pelnytai.Tad prieš dalinant kvailus patarimus pasiskaitykite literatūros.

Kur mano poste radot žodį sudegint? ir kur aš raginu visus taip daryti? Jus jau antrą kartą užsipuolat. Džiaugiuosi, kad pas jus niekas neserga, pas mane deja, IR PASKAIČIUS ROŽININKIŲ FORUMĄ, NE PAS MANE VIENĄ SIRGO( turiu omeny ne amarus ar vabalus-kenkėjus- o grybines ligas)-šiemet buvo ypač lietingi metai, ir neatsparios veislės rožių sirgo.
O energija niekur nedingsta, tie patys pelenai, jei jau kalbat pati apie deginimą( pabrėžiu-jus, o ne aš, tai grįžta į dirvą trąšos pavidalu, be kenksmingo grybinių sporų užkrato.
Be to, purškimai apsaugo nuo grybinių ligų, tai ir kalbu, jei apie lapų sunaikinimą -jei sirgo...jei jūsiškės sveikos, tai jums ir netaikau. biggrin.gif tad nereikia taip reaguoti..
kIEKVIENAS DARO KAIP IŠMANO, O JUS MANĘS NEUŽSIPULKIT, nekvailinkit, gyvenkime draugiškai ir mažiau kategoriškumų..
FORUMAS YRA BENDRAVIMUI, INFORMACIJOS DALINIMUISI, O NE ĮŽEIDINĖJIMAMS IR ŽEMINIMAMS...
Atsakyti
QUOTE(nijole0619 @ 2012 10 15, 14:57)
Kur mano poste radot žodį sudegint? ir kur aš raginu visus taip daryti? Jus jau antrą kartą užsipuolat. Džiaugiuosi, kad pas jus niekas neserga, pas mane deja, IR PASKAIČIUS ROŽININKIŲ FORUMĄ, NE PAS MANE VIENĄ SIRGO( turiu omeny ne amarus ar vabalus-kenkėjus- o grybines ligas)-šiemet buvo ypač lietingi metai, ir neatsparios veislės rožių sirgo.
O energija niekur nedingsta, tie patys pelenai, jei jau kalbat pati apie deginimą( pabrėžiu-jus, o ne aš, tai grįžta į dirvą trąšos pavidalu, be kenksmingo grybinių sporų užkrato.
Be to, purškimai apsaugo nuo grybinių ligų, tai ir kalbu, jei apie lapų sunaikinimą -jei sirgo...jei jūsiškės sveikos, tai jums ir netaikau.  biggrin.gif tad nereikia taip reaguoti..
kIEKVIENAS DARO KAIP IŠMANO, O JUS MANĘS NEUŽSIPULKIT, nekvailinkit, gyvenkime draugiškai ir mažiau kategoriškumų..
FORUMAS YRA BENDRAVIMUI, INFORMACIJOS DALINIMUISI, O NE ĮŽEIDINĖJIMAMS IR ŽEMINIMAMS...

Reikia sunaikinti ir tt.Paskaitykite ką parašėte.Aš rašau ką darau,bet neskatinu kaip Jūs.Tikrai nesiruošiu nieko įžeidinėti.Gal labiau Jums įsigilinti reikia kodėl serga pas ,ne kaltinti sporas kažkokias.Pelenai gerai,bet lyginti su organika ,lapais,tai niekis.
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2012 10 15, 22:52)
Reikia sunaikinti ir tt.Paskaitykite ką parašėte.Aš rašau ką darau,bet neskatinu  kaip Jūs.Tikrai nesiruošiu nieko įžeidinėti.Gal labiau Jums įsigilinti reikia kodėl serga pas ,ne kaltinti sporas kažkokias.Pelenai gerai,bet lyginti su organika ,lapais,tai niekis.

Sergancius lapus reikia sudeginti, kad neplatintu ligos. Cia toki trumpa sakini parasiau, kad sugebetumete perskaityti neismesdama zodziu ir nepamesdama prasmes. Aisku, antras gerokai ilgesnis, tai skaityt jo nereik. O paryskintas sakinys man paliko ispudi lotuliukas.gif
Atsakyti