Įkraunama...
Įkraunama...

Obuolių sūris

na pirminis vaizdas toks: uzsidejo plutele. puode viskas sustingo iki gramdymo stadijos ax.gif gal ir nieko ziuresiu kas bus toliau.
Atsakyti
QUOTE(Frekė @ 2010 10 02, 15:17)
na pirminis vaizdas toks: uzsidejo plutele. puode viskas sustingo iki gramdymo stadijos ax.gif gal ir nieko ziuresiu kas bus toliau.


Įdomu... įdomu..., Freke. Iš tarkių, kiek atsimenu, šioje temoje niekas dar negamino sūriukų. Jaučiu, kad labaaaai ilgai virėte, jei iki gramdymo stadijos. Kai aš praeitą žiemą ,,eksperimentavau" su obuolių koše, tai viriau 3 ar daugiau val., ir vistiek gramdymo stadijos nepasiekiau. Pasidalinkite, prašau, paskui savo eksperimento pabaiga.
Atsakyti
aš jau bandau sultis nuo skiltelių nupilinėt, bet sunkiai man sekasi, gal bandysiu nuspaust kaip nors g.gif ir šiaip supjaustytų obuolių buvo apie 3kg, sulčių ne kažin kas išsiskyrė, bet gal nuo tokio kiekio normalu g.gif na bandysiu virti, žiūrėsiu kas gausis lotuliukas.gif
Atsakyti
na jau verdu doh.gif kažkas panašaus į tirštą obuolienę lotuliukas.gif bijau, kad būsiu per mažai cukraus įdėjus, nes ant 3 kg supjaustytų obuolių, net pusė kg neįdėjau, bet ir taip man labai saldu unsure.gif nežinau, masė dar nevienalytė, bet bijau, kad gali ir nepasidaryt tokia unsure.gif na teks toliau kankintis lotuliukas.gif
labai tikiuosi, kad stingimui cukrus didelės įtakos neturi doh.gif
Atsakyti
QUOTE(silsta @ 2010 10 01, 09:16)
laizanika, sveikute

Į pirmą klausimą tau atsakysiu. Aš sultis nuo obuoliukų nupilu uždėjusi dangtį. Bet to nepakanka. Jau buvau rašiusi kaip tai darau. Kibirą su obuoliukų skiltelėmis pastatau va šitaip / pakišusi puse obuolio po dugnu. Tada visos likusios sultys susirenka kampe ir jas lengviau nuvarvinti. Na, atidirbau aš tokią technologiją per daug metų  lotuliukas.gif  Kokius du kartus aš taip varvinu sulčių likučius, kol jau niekas nebebėga  ax.gif Kai gerai išgarinsi sultis, versk į puodą skilteles ir... Sėkmės maišant, neužmiršk pasigirti, gerai?

Na, o į antrą klausimą kur, į kokius maišelius sukratyti išvirtą masę aš nelabai ką galiu patarti. Kadangi aš į kitokius nepilu, tik į cukraus, tai ir praktikos jokios neturiu. Jei gerai suvirsi, man atrodo į bet kokius galima. Jau pradėjau taupyti cukraus maišelius kitam sezonui... O gal susigundysiu dar ir šiemet? Labai jau valgosi greitai...


Na sultis nupyliau panasiu principu tik nervarvinau tiek kartu, todel suverciant i puodas skilteles ten dar buvo kazkiek skyscio bet jis labai greitai isgaravo.
Sultis nuverdant viskas gavosi kaip ir raso visos patariancios, daug daug putu ir beveik jokio skyscio tik ant dugno karamele tokia, man ji nesusikriztalizavo bet tokia irgi buvo pastingusi kazkiek. Viriau daugiau nei valanda, stadija pasiekiau tokia kad maisyti teko taip daznai kad rankas pakirto, nes leciau maisant viska traukdavo prie puodo dugno. Kose letai gryzdavo i pradine padeti prabraukus saukstu, tik va kaip tas antrodo kad atsoka nuo puodo sieneliu tai nezinau, man savaime neatsoko g.gif Dabar austa puode, stingsta po biski matau, kai saukstu pakabinu islaiko forma g.gif Gal vistik gerai isviriau, ryt suzinosim. O del maiseliu nuspredziau i sumustiniu plievele vynioti tik keliais sluoksniai ja sudesiu kad butu tvirtesne.


QUOTE(Rose Prick @ 2010 10 02, 19:29)
aš jau bandau sultis nuo skiltelių nupilinėt, bet sunkiai man sekasi, gal bandysiu nuspaust kaip nors g.gif  ir šiaip supjaustytų obuolių buvo apie 3kg, sulčių ne kažin kas išsiskyrė, bet gal nuo tokio kiekio normalu  g.gif na bandysiu virti, žiūrėsiu kas gausis  lotuliukas.gif


Cia itariu todel kad cukraus dejot nedaug. O beto ir laiket jus kaip suprantu trumpai, tik para, ilgiau laikant sulciu kiekis issikirantis dideja.

QUOTE(Rose Prick @ 2010 10 02, 21:16)
na jau verdu  doh.gif  kažkas panašaus į tirštą obuolienę  lotuliukas.gif bijau, kad būsiu per mažai cukraus įdėjus, nes ant 3 kg supjaustytų obuolių, net pusė kg neįdėjau, bet ir taip man labai saldu  unsure.gif nežinau, masė dar nevienalytė, bet bijau, kad gali ir nepasidaryt tokia unsure.gif na teks toliau kankintis  lotuliukas.gif
labai tikiuosi, kad stingimui cukrus didelės įtakos neturi  doh.gif


Is savo virimo eigos galiu pasakyti kad i obuoliene ji man paliko panasi gal po 40min maisymo lotuliukas.gif Tik tu gabaleliu cielu dar matesi, o ju su laiku vi smazejuo ir mazejo, kazkiek ir liko bet neperdaugiausia nes gan smulkiai obuolius pjausciau. O kad cukraus mazai idejot gali ir nesustingti, juk kai dzemus ar marmeladus verdi is uogu svarbiausias faktorius daugiau cukraus ir ilgiau pavirti. Nu saldumo tai ir bus saldu, toks jau pats suriukas yra. Bet man patina saldziai wub.gif
Atsakyti
na žinokit visą naktį aš tuos sūrius sapnavau lotuliukas.gif labai knietėjo iš pačio ryto bėgt į balkoną žiūrėt kaip ten jie blush2.gif
na tai nežinau ar gavosi taip kaip turėjo būti, bet mano sūriukai tokie kaip želė, standūs. Nežinau ar jie kietoki turi būti ar ne g.gif bet paėmiau į rankas, paminkiau nestipriai tai formą išlaiko, manau ir maišelius lengvai nuimsiu. Tai turbūt nedrąsiai bet jau galiu patyliukais džiaugtis, kad pavyko thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Rose Prick @ 2010 10 03, 09:09)
na žinokit visą naktį aš tuos sūrius sapnavau  lotuliukas.gif labai knietėjo iš pačio ryto bėgt į balkoną žiūrėt kaip ten jie  blush2.gif
na tai nežinau ar gavosi taip kaip turėjo būti, bet mano sūriukai tokie kaip želė, standūs. Nežinau ar jie kietoki turi būti ar ne  g.gif bet paėmiau į rankas, paminkiau nestipriai tai formą išlaiko, manau ir maišelius lengvai nuimsiu. Tai turbūt nedrąsiai bet jau galiu patyliukais džiaugtis, kad pavyko  thumbup.gif


Ir as manau kad jums pavyko kaip ir man, nes vaizdelis tos oats kaip apraset, kieti tie suriukai nera, taciau jeigu issimciau is plieveles jie neiskystu ir islaikytu forma, atrodo kaip zele, kietoka bet ne kieta. Kaip suprantu jie sukietes labiau kai dzius. Tai dabar klausimas ar juos jau isimti is plieveles ir susukti i marle pakabinti dziovinti?

Ir einu pjaustyti antros partijos bigsmile.gif Siaip bent jau man is 3kg obuoliu ir 700g cukraus gavosi du tokie pailgi tokio nedidelio batono dydzio suriai, o as maniau kad tikrai maziau gausis bigsmile.gif Antraja darant gal ideti riesutu. silsta, ar tiktu tam reikalui anakardziai, nes kitokiu dabar neturiu g.gif Kaip skaiciau riesutus reikia pakepinti, o kada juos sudeti? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Rose Prick @ 2010 10 02, 21:16)
na jau verdu  doh.gif  kažkas panašaus į tirštą obuolienę  lotuliukas.gif bijau, kad būsiu per mažai cukraus įdėjus, nes ant 3 kg supjaustytų obuolių, net pusė kg neįdėjau, bet ir taip man labai saldu  unsure.gif nežinau, masė dar nevienalytė, bet bijau, kad gali ir nepasidaryt tokia unsure.gif na teks toliau kankintis  lotuliukas.gif
labai tikiuosi, kad stingimui cukrus didelės įtakos neturi  doh.gif


Pagal įprastinę cukraus normą 3,5 kg obuolių turėtų būti 0,75 kg cukraus. Be to, labai svarbus dalykas yra tas, kad skilteles su cukrumi reikia išlaikyti 1-2 paras nuolat maišant. Jei per parą matosi, kad sulčių per mažai, reikia dar palaikyti. Laikyti negalima šiltoje patalpoje, nes gali surūgti. Kaip pataria Silsta, geriau masę iki virimo laikyti balkone, na o pas mane balkone lankosi katės, todėl laikau kambaryje (virtuvėje) prie šiek tiek atviros orlaidės. Sulčių gali būti mažai dėl to, kad masė nebuvo nuolat permaišoma, ar per mažai cukraus, ar obuolių rūšis nebuvo sultinga. Patariama sūriukus gaminti iš vėlyvesnės obuolių rūšies, kaip iš antaninių obuolių, aš gaminu iš obuolių Bogatyr rūšies. Šie obuoliai turi ir daugiau pektino -tirštinančios medžiagos. Obuolių masė yra paruošta sūriukams, kai atitraukus masę šaukštu nuo puodo krašto, masė į tą kraštą negrįžta atgal, o ,,stovi" taip, kaip buvo ,,pastatyta" šaukštu, t.y. ši masė įgyja tam tikrą tirštumo lygį.
Atsakyti
QUOTE(Natalja200710 @ 2010 10 03, 12:54)
Pagal įprastinę cukraus normą 3,5 kg obuolių turėtų būti 0,75 kg cukraus. Be to, labai svarbus dalykas yra tas, kad skilteles su cukrumi reikia išlaikyti 1-2 paras nuolat maišant. Jei per parą matosi, kad sulčių per mažai, reikia dar palaikyti. Laikyti negalima šiltoje patalpoje, nes gali surūgti. Kaip pataria Silsta, geriau masę iki virimo laikyti  balkone, na o pas mane balkone lankosi katės, todėl laikau kambaryje (virtuvėje) prie šiek tiek atviros orlaidės. Sulčių gali būti mažai dėl to, kad masė nebuvo nuolat permaišoma, ar per mažai cukraus, ar obuolių rūšis nebuvo sultinga. Patariama sūriukus gaminti iš vėlyvesnės obuolių rūšies, kaip iš antaninių obuolių, aš gaminu iš obuolių Bogatyr rūšies. Šie obuoliai turi ir daugiau pektino -tirštinančios medžiagos. Obuolių masė yra paruošta sūriukams, kai atitraukus masę šaukštu nuo puodo krašto, masė į tą kraštą negrįžta atgal, o ,,stovi" taip, kaip buvo ,,pastatyta" šaukštu, t.y. ši masė įgyja tam tikrą tirštumo lygį.


Nu mano mase tikrai nebuvo tokia standi kad ji visai negryztu atgal i vieta, taciau pradejus stingti butent tokia pasidare. Nes kai pravesusia dejau i plievele ji jau buvo tokia pastingusi, kietoka netgi. Ziuresiu kaip dzius g.gif
Atsakyti
QUOTE(laizanika @ 2010 10 03, 12:45)
Kaip suprantu jie sukietes labiau kai dzius. Tai dabar klausimas ar juos jau isimti is plieveles ir susukti i marle pakabinti dziovinti?

Antraja darant gal ideti riesutu. silsta, ar tiktu tam reikalui anakardziai, nes kitokiu dabar neturiu  g.gif  Kaip skaiciau riesutus reikia pakepinti, o kada juos sudeti?  g.gif


Kol Silstos čia nėra, galėčiau parašyti tik savo nuomonę šiais klausimais pagal savo patirtį:

1. Jei plėvelėje masė yra kietoka ir išlaiko po paros paslėgimo savo formą, tai iš plėvelės reikėtų jau išimti. Neatsimenu, kaip Silsta daro, bet, atrodo, kad ji iš karto į medžiaginį sūrmaišį nekabina, o pradžioje tą išimtą masę suvynioja į marlę ir deda ant popierių šiltoje vietoje, nuolat keičiant tą popierių ir vartant tuos sūriukus, o paskui, kai sūriukai šiek tiek išdžiūsta, sudeda juos į švarias plonas moteriškas neilonines kojinaites (kaip moteriškos pėdkelnės) ir pakabina džiovinti. Aš, pvz., nekabinu visai, nes neturiu, kur, džiovinu pradžioje ant baltų popierių padėjus plonus virtuvinius rankšlosčius, ant jų -sūriukus, ant sūriukų vėl rankšlosčius. Popierių ir rankšlosčius keičiu, sūriukus vartau, o kai būna sausi, dedu į apklotą pergamentiniu popieriumi skardą, įjungiu minimalų ugnį ir džiovinu su šiek tiek atviromis durelėmis orkaitėje, apverčiant tuos sūriukus. Na, džiovinu, kaip grybus, lėtai, šiltai, apverčiant. Džiovinimo metodai yra ir kiti be pakabinimo,pvz., pasidėjus ant plataus šilto radiatoriaus, tik pakabinimas yra lengviausias iš visu - pakabini šiltoje vietoje ir jokių vartymų... Tik tarp pakabintų sūriukų vietos laisvos turėtų būti, sūriukai neturėtų būti stori, patalpa turėtų būti sausa ir gerai vėdinama, nes priešingu atveju sūriukai pradėtų pelyti. Net buvo atvejų, kai prastai vėdinamoje patalpoje (vonioje) pakabinti sūriukai supelyjo, nes ventiliacija buvo prasta.

2. Anakardžių riešutai irgi tinka. Juos galima ir nekepintus dėti (čia jau skonio reikalas). Saulėgrąžas aš šiek tiek apkepinu ir dedu virimo pabaigoje, bet anakardžius, greičiausia, reikia dėti ankščiau, gal net virimo viduryje.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Natalja200710: 03 spalio 2010 - 12:57
na aš pasidalinsiu savo kuklia patirtimi, kurią sukaupiau per vakar vakarą lotuliukas.gif
taigi su 3kg pjaustytų obuolių procesas užtruko apie 2,5h (neskaitant lupimo ir pjaustymo). Kadangi sultys pas mane sunkiai išsiskyrė ir sunkiai nubėgo, tai užvirus sultis iki putų, su skiltelėmis teko pavirti dar apie 2h blush2.gif
kaip bebūtų keista- ištisai maišyti nereikėjo, obuolienė nelabai lipo prie puodo (dėkokime berghoff lotuliukas.gif ), maišiau kas kokią minutę(pamaišau-pažiūriu tv, vėl pamaišau).
Kadangi labai bijojau, kad dėl mažo cukraus kiekio mano sūris nesustings, tai viriau tol kol paėmus šaukštu masę ir apvertus šaukštą- masė nekrenta žemyn. Ir vis bandžiau paėmus mažą šaukštelį ir padėjus prie atviro lango žiūrėt ar stingsta smile.gif
galiausiai gavosi 4 nedideli sūriukai, šiandien apie pietus jau buvo tokie standūs, kad galėjau išėmus iš maišelių pavartyt rankose smile.gif
taigi gražiai ant ant palangės padėjau ant merliuko ir kitu merliuku uždengiau, bandysiu kokią savaitę džiovint ir tada jau gal kabinsiu ant gyvatuko blush2.gif
Atsakyti
Davar tada ir as ta menka patirty atskleisiu lotuliukas.gif Mano suriukai jau po nakties buvo tokie, kad puikiai islaike forma ir as galejau jos vartyti kaip noriu. Kadangi as jos dejau i maistine plievele ir dariau is ju tokius ale batonus tai jie man linksta del ilgumo bet siaip tvirti islaiko forma. Padejau juos ant marles ir marle uzklojau, taciau nezinau ar cia veliau jau atsiras tu skysciu ir ta marle suslaps, bet dabar nieko panasaus, jokio skyscio ir niekas neslapma irnesuprantu ka ten keisti g.gif Ar cia blogai?
Nelabai zinau kur man juos dabar ikisti, nes namai vesus nes nesildo dar, balkone diena buna silta labai tai isnesu ten o nakty g.gif Kiek laiko jie turi dziuti, nes man dabar jie jau skanus, nuvalgem vieno kampa abu su vyru lotuliukas.gif
O antra partija obuoliu kai dariau net nesveriau, maciau kad yra daugiau nei pirmoji, kazkur speju virs 4kg, dejau 1kg cukraus, tai jau dabar po 8h jau ogo kiek sulciu. As kai viriau pirma partija irgi man nepasakyciau kad labai svilo prie dugno, irgi maisiau ne nuolat, kas 1min kazkur, tik jau kai eme stingti tai jau darbavauis, nes tirsta mase tuoj lipo prie dugno ir maisant issikeldavo tu degesiu nuo dugno doh.gif
Atsakyti