na pirminis vaizdas toks: uzsidejo plutele. puode viskas sustingo iki gramdymo stadijos gal ir nieko ziuresiu kas bus toliau.
QUOTE(Frekė @ 2010 10 02, 15:17)
na pirminis vaizdas toks: uzsidejo plutele. puode viskas sustingo iki gramdymo stadijos gal ir nieko ziuresiu kas bus toliau.
Įdomu... įdomu..., Freke. Iš tarkių, kiek atsimenu, šioje temoje niekas dar negamino sūriukų. Jaučiu, kad labaaaai ilgai virėte, jei iki gramdymo stadijos. Kai aš praeitą žiemą ,,eksperimentavau" su obuolių koše, tai viriau 3 ar daugiau val., ir vistiek gramdymo stadijos nepasiekiau. Pasidalinkite, prašau, paskui savo eksperimento pabaiga.
aš jau bandau sultis nuo skiltelių nupilinėt, bet sunkiai man sekasi, gal bandysiu nuspaust kaip nors ir šiaip supjaustytų obuolių buvo apie 3kg, sulčių ne kažin kas išsiskyrė, bet gal nuo tokio kiekio normalu na bandysiu virti, žiūrėsiu kas gausis
na jau verdu kažkas panašaus į tirštą obuolienę bijau, kad būsiu per mažai cukraus įdėjus, nes ant 3 kg supjaustytų obuolių, net pusė kg neįdėjau, bet ir taip man labai saldu nežinau, masė dar nevienalytė, bet bijau, kad gali ir nepasidaryt tokia na teks toliau kankintis
labai tikiuosi, kad stingimui cukrus didelės įtakos neturi
labai tikiuosi, kad stingimui cukrus didelės įtakos neturi
QUOTE(silsta @ 2010 10 01, 09:16)
laizanika, sveikute
Į pirmą klausimą tau atsakysiu. Aš sultis nuo obuoliukų nupilu uždėjusi dangtį. Bet to nepakanka. Jau buvau rašiusi kaip tai darau. Kibirą su obuoliukų skiltelėmis pastatau va šitaip / pakišusi puse obuolio po dugnu. Tada visos likusios sultys susirenka kampe ir jas lengviau nuvarvinti. Na, atidirbau aš tokią technologiją per daug metų Kokius du kartus aš taip varvinu sulčių likučius, kol jau niekas nebebėga Kai gerai išgarinsi sultis, versk į puodą skilteles ir... Sėkmės maišant, neužmiršk pasigirti, gerai?
Na, o į antrą klausimą kur, į kokius maišelius sukratyti išvirtą masę aš nelabai ką galiu patarti. Kadangi aš į kitokius nepilu, tik į cukraus, tai ir praktikos jokios neturiu. Jei gerai suvirsi, man atrodo į bet kokius galima. Jau pradėjau taupyti cukraus maišelius kitam sezonui... O gal susigundysiu dar ir šiemet? Labai jau valgosi greitai...
Į pirmą klausimą tau atsakysiu. Aš sultis nuo obuoliukų nupilu uždėjusi dangtį. Bet to nepakanka. Jau buvau rašiusi kaip tai darau. Kibirą su obuoliukų skiltelėmis pastatau va šitaip / pakišusi puse obuolio po dugnu. Tada visos likusios sultys susirenka kampe ir jas lengviau nuvarvinti. Na, atidirbau aš tokią technologiją per daug metų Kokius du kartus aš taip varvinu sulčių likučius, kol jau niekas nebebėga Kai gerai išgarinsi sultis, versk į puodą skilteles ir... Sėkmės maišant, neužmiršk pasigirti, gerai?
Na, o į antrą klausimą kur, į kokius maišelius sukratyti išvirtą masę aš nelabai ką galiu patarti. Kadangi aš į kitokius nepilu, tik į cukraus, tai ir praktikos jokios neturiu. Jei gerai suvirsi, man atrodo į bet kokius galima. Jau pradėjau taupyti cukraus maišelius kitam sezonui... O gal susigundysiu dar ir šiemet? Labai jau valgosi greitai...
Na sultis nupyliau panasiu principu tik nervarvinau tiek kartu, todel suverciant i puodas skilteles ten dar buvo kazkiek skyscio bet jis labai greitai isgaravo.
Sultis nuverdant viskas gavosi kaip ir raso visos patariancios, daug daug putu ir beveik jokio skyscio tik ant dugno karamele tokia, man ji nesusikriztalizavo bet tokia irgi buvo pastingusi kazkiek. Viriau daugiau nei valanda, stadija pasiekiau tokia kad maisyti teko taip daznai kad rankas pakirto, nes leciau maisant viska traukdavo prie puodo dugno. Kose letai gryzdavo i pradine padeti prabraukus saukstu, tik va kaip tas antrodo kad atsoka nuo puodo sieneliu tai nezinau, man savaime neatsoko Dabar austa puode, stingsta po biski matau, kai saukstu pakabinu islaiko forma Gal vistik gerai isviriau, ryt suzinosim. O del maiseliu nuspredziau i sumustiniu plievele vynioti tik keliais sluoksniai ja sudesiu kad butu tvirtesne.
QUOTE(Rose Prick @ 2010 10 02, 19:29)
aš jau bandau sultis nuo skiltelių nupilinėt, bet sunkiai man sekasi, gal bandysiu nuspaust kaip nors ir šiaip supjaustytų obuolių buvo apie 3kg, sulčių ne kažin kas išsiskyrė, bet gal nuo tokio kiekio normalu na bandysiu virti, žiūrėsiu kas gausis
Cia itariu todel kad cukraus dejot nedaug. O beto ir laiket jus kaip suprantu trumpai, tik para, ilgiau laikant sulciu kiekis issikirantis dideja.
QUOTE(Rose Prick @ 2010 10 02, 21:16)
na jau verdu kažkas panašaus į tirštą obuolienę bijau, kad būsiu per mažai cukraus įdėjus, nes ant 3 kg supjaustytų obuolių, net pusė kg neįdėjau, bet ir taip man labai saldu nežinau, masė dar nevienalytė, bet bijau, kad gali ir nepasidaryt tokia na teks toliau kankintis
labai tikiuosi, kad stingimui cukrus didelės įtakos neturi
labai tikiuosi, kad stingimui cukrus didelės įtakos neturi
Is savo virimo eigos galiu pasakyti kad i obuoliene ji man paliko panasi gal po 40min maisymo Tik tu gabaleliu cielu dar matesi, o ju su laiku vi smazejuo ir mazejo, kazkiek ir liko bet neperdaugiausia nes gan smulkiai obuolius pjausciau. O kad cukraus mazai idejot gali ir nesustingti, juk kai dzemus ar marmeladus verdi is uogu svarbiausias faktorius daugiau cukraus ir ilgiau pavirti. Nu saldumo tai ir bus saldu, toks jau pats suriukas yra. Bet man patina saldziai
na žinokit visą naktį aš tuos sūrius sapnavau labai knietėjo iš pačio ryto bėgt į balkoną žiūrėt kaip ten jie
na tai nežinau ar gavosi taip kaip turėjo būti, bet mano sūriukai tokie kaip želė, standūs. Nežinau ar jie kietoki turi būti ar ne bet paėmiau į rankas, paminkiau nestipriai tai formą išlaiko, manau ir maišelius lengvai nuimsiu. Tai turbūt nedrąsiai bet jau galiu patyliukais džiaugtis, kad pavyko
na tai nežinau ar gavosi taip kaip turėjo būti, bet mano sūriukai tokie kaip želė, standūs. Nežinau ar jie kietoki turi būti ar ne bet paėmiau į rankas, paminkiau nestipriai tai formą išlaiko, manau ir maišelius lengvai nuimsiu. Tai turbūt nedrąsiai bet jau galiu patyliukais džiaugtis, kad pavyko
QUOTE(Rose Prick @ 2010 10 03, 09:09)
na žinokit visą naktį aš tuos sūrius sapnavau labai knietėjo iš pačio ryto bėgt į balkoną žiūrėt kaip ten jie
na tai nežinau ar gavosi taip kaip turėjo būti, bet mano sūriukai tokie kaip želė, standūs. Nežinau ar jie kietoki turi būti ar ne bet paėmiau į rankas, paminkiau nestipriai tai formą išlaiko, manau ir maišelius lengvai nuimsiu. Tai turbūt nedrąsiai bet jau galiu patyliukais džiaugtis, kad pavyko
na tai nežinau ar gavosi taip kaip turėjo būti, bet mano sūriukai tokie kaip želė, standūs. Nežinau ar jie kietoki turi būti ar ne bet paėmiau į rankas, paminkiau nestipriai tai formą išlaiko, manau ir maišelius lengvai nuimsiu. Tai turbūt nedrąsiai bet jau galiu patyliukais džiaugtis, kad pavyko
Ir as manau kad jums pavyko kaip ir man, nes vaizdelis tos oats kaip apraset, kieti tie suriukai nera, taciau jeigu issimciau is plieveles jie neiskystu ir islaikytu forma, atrodo kaip zele, kietoka bet ne kieta. Kaip suprantu jie sukietes labiau kai dzius. Tai dabar klausimas ar juos jau isimti is plieveles ir susukti i marle pakabinti dziovinti?
Ir einu pjaustyti antros partijos Siaip bent jau man is 3kg obuoliu ir 700g cukraus gavosi du tokie pailgi tokio nedidelio batono dydzio suriai, o as maniau kad tikrai maziau gausis Antraja darant gal ideti riesutu. silsta, ar tiktu tam reikalui anakardziai, nes kitokiu dabar neturiu Kaip skaiciau riesutus reikia pakepinti, o kada juos sudeti?
QUOTE(Rose Prick @ 2010 10 02, 21:16)
na jau verdu kažkas panašaus į tirštą obuolienę bijau, kad būsiu per mažai cukraus įdėjus, nes ant 3 kg supjaustytų obuolių, net pusė kg neįdėjau, bet ir taip man labai saldu nežinau, masė dar nevienalytė, bet bijau, kad gali ir nepasidaryt tokia na teks toliau kankintis
labai tikiuosi, kad stingimui cukrus didelės įtakos neturi
labai tikiuosi, kad stingimui cukrus didelės įtakos neturi
Pagal įprastinę cukraus normą 3,5 kg obuolių turėtų būti 0,75 kg cukraus. Be to, labai svarbus dalykas yra tas, kad skilteles su cukrumi reikia išlaikyti 1-2 paras nuolat maišant. Jei per parą matosi, kad sulčių per mažai, reikia dar palaikyti. Laikyti negalima šiltoje patalpoje, nes gali surūgti. Kaip pataria Silsta, geriau masę iki virimo laikyti balkone, na o pas mane balkone lankosi katės, todėl laikau kambaryje (virtuvėje) prie šiek tiek atviros orlaidės. Sulčių gali būti mažai dėl to, kad masė nebuvo nuolat permaišoma, ar per mažai cukraus, ar obuolių rūšis nebuvo sultinga. Patariama sūriukus gaminti iš vėlyvesnės obuolių rūšies, kaip iš antaninių obuolių, aš gaminu iš obuolių Bogatyr rūšies. Šie obuoliai turi ir daugiau pektino -tirštinančios medžiagos. Obuolių masė yra paruošta sūriukams, kai atitraukus masę šaukštu nuo puodo krašto, masė į tą kraštą negrįžta atgal, o ,,stovi" taip, kaip buvo ,,pastatyta" šaukštu, t.y. ši masė įgyja tam tikrą tirštumo lygį.
QUOTE(Natalja200710 @ 2010 10 03, 12:54)
Pagal įprastinę cukraus normą 3,5 kg obuolių turėtų būti 0,75 kg cukraus. Be to, labai svarbus dalykas yra tas, kad skilteles su cukrumi reikia išlaikyti 1-2 paras nuolat maišant. Jei per parą matosi, kad sulčių per mažai, reikia dar palaikyti. Laikyti negalima šiltoje patalpoje, nes gali surūgti. Kaip pataria Silsta, geriau masę iki virimo laikyti balkone, na o pas mane balkone lankosi katės, todėl laikau kambaryje (virtuvėje) prie šiek tiek atviros orlaidės. Sulčių gali būti mažai dėl to, kad masė nebuvo nuolat permaišoma, ar per mažai cukraus, ar obuolių rūšis nebuvo sultinga. Patariama sūriukus gaminti iš vėlyvesnės obuolių rūšies, kaip iš antaninių obuolių, aš gaminu iš obuolių Bogatyr rūšies. Šie obuoliai turi ir daugiau pektino -tirštinančios medžiagos. Obuolių masė yra paruošta sūriukams, kai atitraukus masę šaukštu nuo puodo krašto, masė į tą kraštą negrįžta atgal, o ,,stovi" taip, kaip buvo ,,pastatyta" šaukštu, t.y. ši masė įgyja tam tikrą tirštumo lygį.
Nu mano mase tikrai nebuvo tokia standi kad ji visai negryztu atgal i vieta, taciau pradejus stingti butent tokia pasidare. Nes kai pravesusia dejau i plievele ji jau buvo tokia pastingusi, kietoka netgi. Ziuresiu kaip dzius
QUOTE(laizanika @ 2010 10 03, 12:45)
Kaip suprantu jie sukietes labiau kai dzius. Tai dabar klausimas ar juos jau isimti is plieveles ir susukti i marle pakabinti dziovinti?
Antraja darant gal ideti riesutu. silsta, ar tiktu tam reikalui anakardziai, nes kitokiu dabar neturiu Kaip skaiciau riesutus reikia pakepinti, o kada juos sudeti?
Antraja darant gal ideti riesutu. silsta, ar tiktu tam reikalui anakardziai, nes kitokiu dabar neturiu Kaip skaiciau riesutus reikia pakepinti, o kada juos sudeti?
Kol Silstos čia nėra, galėčiau parašyti tik savo nuomonę šiais klausimais pagal savo patirtį:
1. Jei plėvelėje masė yra kietoka ir išlaiko po paros paslėgimo savo formą, tai iš plėvelės reikėtų jau išimti. Neatsimenu, kaip Silsta daro, bet, atrodo, kad ji iš karto į medžiaginį sūrmaišį nekabina, o pradžioje tą išimtą masę suvynioja į marlę ir deda ant popierių šiltoje vietoje, nuolat keičiant tą popierių ir vartant tuos sūriukus, o paskui, kai sūriukai šiek tiek išdžiūsta, sudeda juos į švarias plonas moteriškas neilonines kojinaites (kaip moteriškos pėdkelnės) ir pakabina džiovinti. Aš, pvz., nekabinu visai, nes neturiu, kur, džiovinu pradžioje ant baltų popierių padėjus plonus virtuvinius rankšlosčius, ant jų -sūriukus, ant sūriukų vėl rankšlosčius. Popierių ir rankšlosčius keičiu, sūriukus vartau, o kai būna sausi, dedu į apklotą pergamentiniu popieriumi skardą, įjungiu minimalų ugnį ir džiovinu su šiek tiek atviromis durelėmis orkaitėje, apverčiant tuos sūriukus. Na, džiovinu, kaip grybus, lėtai, šiltai, apverčiant. Džiovinimo metodai yra ir kiti be pakabinimo,pvz., pasidėjus ant plataus šilto radiatoriaus, tik pakabinimas yra lengviausias iš visu - pakabini šiltoje vietoje ir jokių vartymų... Tik tarp pakabintų sūriukų vietos laisvos turėtų būti, sūriukai neturėtų būti stori, patalpa turėtų būti sausa ir gerai vėdinama, nes priešingu atveju sūriukai pradėtų pelyti. Net buvo atvejų, kai prastai vėdinamoje patalpoje (vonioje) pakabinti sūriukai supelyjo, nes ventiliacija buvo prasta.
2. Anakardžių riešutai irgi tinka. Juos galima ir nekepintus dėti (čia jau skonio reikalas). Saulėgrąžas aš šiek tiek apkepinu ir dedu virimo pabaigoje, bet anakardžius, greičiausia, reikia dėti ankščiau, gal net virimo viduryje.
na aš pasidalinsiu savo kuklia patirtimi, kurią sukaupiau per vakar vakarą
taigi su 3kg pjaustytų obuolių procesas užtruko apie 2,5h (neskaitant lupimo ir pjaustymo). Kadangi sultys pas mane sunkiai išsiskyrė ir sunkiai nubėgo, tai užvirus sultis iki putų, su skiltelėmis teko pavirti dar apie 2h
kaip bebūtų keista- ištisai maišyti nereikėjo, obuolienė nelabai lipo prie puodo (dėkokime berghoff ), maišiau kas kokią minutę(pamaišau-pažiūriu tv, vėl pamaišau).
Kadangi labai bijojau, kad dėl mažo cukraus kiekio mano sūris nesustings, tai viriau tol kol paėmus šaukštu masę ir apvertus šaukštą- masė nekrenta žemyn. Ir vis bandžiau paėmus mažą šaukštelį ir padėjus prie atviro lango žiūrėt ar stingsta
galiausiai gavosi 4 nedideli sūriukai, šiandien apie pietus jau buvo tokie standūs, kad galėjau išėmus iš maišelių pavartyt rankose
taigi gražiai ant ant palangės padėjau ant merliuko ir kitu merliuku uždengiau, bandysiu kokią savaitę džiovint ir tada jau gal kabinsiu ant gyvatuko
taigi su 3kg pjaustytų obuolių procesas užtruko apie 2,5h (neskaitant lupimo ir pjaustymo). Kadangi sultys pas mane sunkiai išsiskyrė ir sunkiai nubėgo, tai užvirus sultis iki putų, su skiltelėmis teko pavirti dar apie 2h
kaip bebūtų keista- ištisai maišyti nereikėjo, obuolienė nelabai lipo prie puodo (dėkokime berghoff ), maišiau kas kokią minutę(pamaišau-pažiūriu tv, vėl pamaišau).
Kadangi labai bijojau, kad dėl mažo cukraus kiekio mano sūris nesustings, tai viriau tol kol paėmus šaukštu masę ir apvertus šaukštą- masė nekrenta žemyn. Ir vis bandžiau paėmus mažą šaukštelį ir padėjus prie atviro lango žiūrėt ar stingsta
galiausiai gavosi 4 nedideli sūriukai, šiandien apie pietus jau buvo tokie standūs, kad galėjau išėmus iš maišelių pavartyt rankose
taigi gražiai ant ant palangės padėjau ant merliuko ir kitu merliuku uždengiau, bandysiu kokią savaitę džiovint ir tada jau gal kabinsiu ant gyvatuko
Davar tada ir as ta menka patirty atskleisiu Mano suriukai jau po nakties buvo tokie, kad puikiai islaike forma ir as galejau jos vartyti kaip noriu. Kadangi as jos dejau i maistine plievele ir dariau is ju tokius ale batonus tai jie man linksta del ilgumo bet siaip tvirti islaiko forma. Padejau juos ant marles ir marle uzklojau, taciau nezinau ar cia veliau jau atsiras tu skysciu ir ta marle suslaps, bet dabar nieko panasaus, jokio skyscio ir niekas neslapma irnesuprantu ka ten keisti Ar cia blogai?
Nelabai zinau kur man juos dabar ikisti, nes namai vesus nes nesildo dar, balkone diena buna silta labai tai isnesu ten o nakty Kiek laiko jie turi dziuti, nes man dabar jie jau skanus, nuvalgem vieno kampa abu su vyru
O antra partija obuoliu kai dariau net nesveriau, maciau kad yra daugiau nei pirmoji, kazkur speju virs 4kg, dejau 1kg cukraus, tai jau dabar po 8h jau ogo kiek sulciu. As kai viriau pirma partija irgi man nepasakyciau kad labai svilo prie dugno, irgi maisiau ne nuolat, kas 1min kazkur, tik jau kai eme stingti tai jau darbavauis, nes tirsta mase tuoj lipo prie dugno ir maisant issikeldavo tu degesiu nuo dugno
Nelabai zinau kur man juos dabar ikisti, nes namai vesus nes nesildo dar, balkone diena buna silta labai tai isnesu ten o nakty Kiek laiko jie turi dziuti, nes man dabar jie jau skanus, nuvalgem vieno kampa abu su vyru
O antra partija obuoliu kai dariau net nesveriau, maciau kad yra daugiau nei pirmoji, kazkur speju virs 4kg, dejau 1kg cukraus, tai jau dabar po 8h jau ogo kiek sulciu. As kai viriau pirma partija irgi man nepasakyciau kad labai svilo prie dugno, irgi maisiau ne nuolat, kas 1min kazkur, tik jau kai eme stingti tai jau darbavauis, nes tirsta mase tuoj lipo prie dugno ir maisant issikeldavo tu degesiu nuo dugno