Įkraunama...
Įkraunama...

Obuolių sūris

QUOTE(Rimse @ 2009 10 31, 14:23)
Bet jei sakot, kad reikia ilgiau virti - virsiu


Rimse,pabandyk masę atitraukti nuo puodo sienelių. Jei masė negrįš į savo vietą prie senelių, o stovės ten, kur pastatytsi, sūris išvirtas. Nes tokiam kiekiui obuolių virimo laiko pakanka tokio - valandos virti sultis, ir apie 1 val virti sūrio masę.
Šiaip pagal įprastą receptą turi būti 7 kg obuolių ir 1,5 kg cukraus. Aš neseniai viriau pusę porcijos, kaip ir tu, ir man ne visi obuoliai ištirpo, liko daug gabaliukų, o sūriai dabar puikiausiai džiusta.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Natalja200710: 31 spalio 2009 - 16:24
QUOTE(Natalja200710 @ 2009 10 31, 16:23)
Rimse,pabandyk masę atitraukti nuo puodo sienelių. Jei masė negrįš į savo vietą prie senelių, o stovės ten, kur pastatytsi, sūris išvirtas. Nes tokiam kiekiui obuolių virimo laiko pakanka tokio - valandos virti sultis, ir apie 1 val virti sūrio masę.
Šiaip pagal įprastą receptą turi būti 7 kg obuolių ir 1,5 kg cukraus. Aš neseniai viriau pusę porcijos, kaip ir tu, ir man ne visi obuoliai ištirpo, liko daug gabaliukų, o sūriai dabar puikiausiai džiusta.


Na, paviriau dar pusantros valandos, obuolių gabaliukų liko gana daug, bet suverčiau į vienkartines lėkštutes ir padėjau džiūti bigsmile.gif . Pabijojau į maišelius dėt, kad po paros ar dviejų slėgimo, negalėsiu išimti doh.gif .

Natalja, o kiek cukraus dėjot pusei porcijos pjaustytų obuoliukų ?
Atsakyti
QUOTE(Rimse @ 2009 10 31, 17:37)
Na, paviriau dar pusantros valandos, obuolių gabaliukų liko gana daug, bet suverčiau į vienkartines lėkštutes ir padėjau džiūti  bigsmile.gif . Pabijojau į maišelius dėt, kad po paros ar dviejų slėgimo, negalėsiu išimti  doh.gif .

Natalja, o kiek cukraus dėjot pusei porcijos pjaustytų obuoliukų ?


Kiek man žinoma, Rimse,labiausiai gamina ir antaninių (aš iš Bogatyr) obuolių, nes kai dariau iš kitų, man nepavyko, teko virti net 5 val, tačiau tada tai jokių gabaliukų nebuvo, o vientisa masė, kuri paskui nesustingo. O kai pagaminau po to iš Bogatyr obuolių, tai panašūs gabaliukai irgi gavosi, bet po 2 parų paslėgimo ir išėmimo iš celofaninių cukraus maišelių puikiausiai džiusta.

Pagal nuotrauką man atrodo, kad tavo masė buvo kažkokia per kietą, nes vistiek kažkiek tų obuoliųkų turėtų ištirpti, o ten, atrodo, visai ne vienas gabaliukas neištirpo. Priežastys gali būti tokios: ar per mažai cukraus,todėl ir skysčio per mažai, ar virei ant stiprios ugnies ir skistys išgaravo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Natalja200710: 31 spalio 2009 - 17:11
QUOTE(Natalja200710 @ 2009 10 31, 16:54)
Kiek man žinoma, Rimse,labiausiai gamina ir antaninių (aš iš Bogatyr) obuolių, nes kai dariau iš kitų, man nepavyko, teko virti net 5 val, tačiau tada tai jokių gabaliukų nebuvo, o vientisa masė, kuri paskui nesustingo. O kai pagaminau po to iš Bogatyr obuolių, tai panašūs gabaliukai irgi gavosi, bet po 2 parų paslėgimo ir išėmimo iš celofaninių cukraus maišelių puikiausiai džiusta.


Aš iš antaninių obuolių ir viriau mirksiukas.gif .
Na, aš taip lengvai nepasiduosiu, bus antras dublis - jau vyras pjausto tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(Rimse @ 2009 10 31, 13:13)
Mergaitės, reikia pagalbos.

...Obuoliai alyviniai, bet krituoliai. Ant 3,5 kg. pjaustytų obuolių užpyliau 700 g.


O čia juk rašei, kad alyviniai, turbūt apsirikai nuo nėrvų, nes alyviniaj, atrodo, vasarą auga. Teisingai, nepasiduok. Man irgi pirma partija nepavyko, bet aš dariau iš 7 kg, o kai nepavyko, pagaminau 3,5, bet užtat pavyko. Nelaikyk papjaustytų obuolių 3 parų (gali surugti obuoliai), man atrodo, kad per daug, užteks 2. Pagal visus man žinomus receptus reikia laikyti 2 paras, bet nuolat maišant, kad būtų sulčių, nes jej nemaišysi, tai ne tik gali surugti, bet ir neišskirs pakankamai skysčio virimui. Vieną kartą pagal vieną receptą laikiau tik 1 parą nuolat maišydama, tačiau irgi nepavyko, nes per mažai sulčių buvo.
Nesijaudink,šios dienos sūriukus laikyk viesioje vietoje (šaldytuve),nes jie, panašu, kad džiovinimui jau netiks.
Atsakyti
Ir kai virsi antrąkartą sultis, obuoliukus dėk tik tada, kai iš sulčių jau baltos putos bus, nes tai susikaramėlizavimo rodiklis. Visą laiką maišyk ir kai atitraukus masę nuo kraštų masė negrįš į savo vietą prie sienelių išimk ir dėk į maišelius, geriau į mažus nuo cukraus, kad sūreliai būtų mažesni bei vienodos formos, tada prislėgs vienodai ir paskui toliau juos išėmus lengviau ir greičiau būtų džiovinti. Iš pradžių apvyniok marlę ar padėk ant rankšloščių bei apdeng jais, o po kelių parų jau gali dėti į marlinius sūrmaišius ir džiovinti pakabintus. Aš tai džiovinau ant rankšloščių ir rankšloščiais apklotus, o paskui tik varčiau, o kai padžiuvo, įdėjau į orkaitę ir iki šiol džiovinu mažiausioje temperatūroj padėtus ant pergamentinio popieriaus su šiek tiek atidarytomis durelėmis. Įjungių orkaitę, pakaitinu truputį su mažiausia temperatūra, o paskui išjungiu, bet durelės vistiek lieka šiek tiek atidarytos. Man reikia kuo skubiau išdžiovinti, todėl aš pasirinkau tokį greitesnį džiovinimo būdą. Džiusta puikiausiai.
Atsakyti
Sveikos, kiek naujienų... Vakar priešpiet išvažiavom, o šiandien į pavakarę tik grįžom. Juk tiek daug kapelių turim, visus norisi aplankyti. Toliausia į Žemaitiją nuvykom.
Rimse, nenusimink, kad daug skiltelių liko nesuvirusių. Aš tik rakom pločiau, kad tiek daug lieka skiltelių. Koks gražus margas sūriukas turėtų gautis...
Jei tiek ilgai iš gerų rudeninių obuolių virei, reiškia blogai nugarinai-nuvirei sultis. Jų turi visiškai nelikti, o nuo obuolių skilteliu nuvarvinti sultis iki paskutinio lašo. Gal daug dar sulčių liko ant skiltelių? Jau per valandą tai tikrai turėjo suvirti. schmoll.gif Nu nežinau, ką tau bepasakyti.
Atsakyti
Ačiū, mergaitės, už pagalbą group.gif ir atsiprašau už sukeltą paniką blush2.gif .
Rodau rezultatą (čia po 12 val nuo sudėjimo į lėkštes) mirksiukas.gif

user posted image

Mano supratimu viskas gavosi thumbup.gif , išskyrus vieną smulkmenėlę - ant dugno liko oro tarpelių, nes lėkštutėse nebuvo kaip paslėgti.
Viriau iš 3,5 kg pjaustytų obuoliukų, tai gavosi tokios trys lėkštės, kaip nuotraukoje, ir dar vienas buvo paslėgtas maišelyje irgi toks nemažas.
Sūriukai po 12 val. labai lengvai išsiėmė iš lėkštelių.

O dabar vienintelis klausimas, kuris man neduoda ramybės g.gif .
Kaip Jūs skaičiuojate kiek reikia cukraus? Tarkim aš pasvėriau jau nuluptus ir supjaustytus obuolius ir tada paskaičiavau kiek reikia cukraus, laikydamasi sąlygos, kad 7 kg obuolių ir 1,5 kg cukraus. O kaip jūs darote??? Ar sveriate nepjaustytus obuolius, ar pjaustytus? Pavyzdžiui man gana daug išsimetė lupenų, gal koks 30% ar daugiau, ir iš 5 kg liko tik 3,5 kg doh.gif

Žodžiu laukių komentarų 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rimse: 02 lapkričio 2009 - 09:54
Sveikos.
Rimse, viskas gražiai atrodo, viskas pavyko thumbup.gif , šaunuolė! 4u.gif
Man, pvz., toks vaizdas būna, kai vieną dalį obuoliukų dedu virimui ankščiau, o kitą -vėliau, tada tokie gabaliukai matosi.
Jei tavo šie sūriukai buvo prislėgti, laisvai gali juos džiovinti, tik išėmus iš šių formelių.
Manyčiau, kad geriausiai būtų sverti 7 kg ar 3,5 jau papjaustytų obuoliukų ir įdėti atitinkamai pasvertą cukrų - 1,5 kg ar 750 g.
Atsakyti
Nesveriu as obuoliu ax.gif Pjaustau desimtlitrini kibira ir pilu kg cukraus. jei maziau ir cukraus maziau, ziurint kokio obuoliai saldumo....
Atsakyti
Rimse, super suriukai atrodo wub.gif wub.gif wub.gif

O as nesveriu nei obuoliu, nei cukraus...Prisipjaustau mazdaug 7 l kibira obuoliu (tiek telpa i mano didziausia puoda) ir uzpilu kokias 2 stiklines po 120 ml cukraus. Man skaniau kai jie tokie rugstoki buna...

Va ir vakar prisipjausciau paskutine partija obuoliuku, tai siandien arba rytoj virsiu, tik nezinau kada laisvesnio laiko atsiras, nes vaikai serga smile.gif
Atsakyti
Rimse, visai geri tavo sūriukai gavosi, skaityk, kad pavyko... O dėl tų oro tarpelių - kitą kartą kai sudėsi į lėkštes, gal kuo nors sunkesniu paspausk? Bet koks margas sūriukas, gražus, parodinis ... beveik...

Nesveriu ir aš nei cukraus, nei obuolių, dedu apytikriai "iš akies". Kartą taip eksperimentavau, tai dėjau cukraus akivaizdžiai mažai, nes galvojau, kad gausis ne toks saldus sūriukas. Šnipštas gavosi, "marmaliodės" prisiviriau, o ne sūriukus. Nepatariu mažinti cukraus kiekio, aš jau pasimokiau. Gal todėl ir labai ilgai verdat, jei sumažinat cukraus kiekį?

Jau supjaustyti obuoliukai sveriami, kai atsimeta visos sėklos ir kiti nereikalingi dalykai. Vieną kartą pasversi, o kitam kartui jau apytikriai žinosi be svėrimo. Gramas čia ar čia lotuliukas.gif
Atsakyti