Įkraunama...
Įkraunama...

Obuolių sūris

Sveikos obuoliu surio gerbejos
Siandien dariau pirma karta obuoliu suri. Net neisivazduoju kas ten is jo gavosi. Supyliau i maisa ir uzrisau. Rasot kad pakabinta reika laikyti, na jei savo pakabinciau tai ir surio formos nebeliktu blink.gif Nezinau, gal per trumpai viriau? g.gif O jis kada forma turi pradeti islaikyti? nu net neisivaizduoju kaip tai turi atrodyti unsure.gif
Atsakyti
Pertrumpas virimas galėjo būti kaltas, nevisą vandenį nugarinai virdama, tai per minkštas gal. Kita vertus, naminiai sūriai ir nebūna tokie elastingi, kaip, tarkime, maksimoje pirktas obuolių sūris, nes ten deda visokių cheminių brudų- tirštiklių, standiklių ir t.t., tai naminis jis toks paprastesnis būna.

Kita vertus, ką tik pagamintas, ypač jei nepakankamai ilgai džiovinai orkaitėje, jis visada būna toks minkštesnis, džiovinant be orkaitės, minkštokas gali būti dar labai ilgai. Gal orkaitėje buvo per žeme temperatūra (jei sūris šlapias ir minkštas, labiau primena marmeladą), arba peraukšta (jei sausas, bet trupa pjaunant ar yra oro tarpų), arba tiesiog pertrumpai orkaitėje džiovinai- reikia džiovinti taip beveik pastoviai- ta prasme, kai gaminiesi valgyti, palikti atsuktą ir orkaitę, ir šiaip papildomai pakaitinti dar jį orkaitėje per dieną kelis kartus, ir taip kelias dienas.

Dar galėjo būti, kad jau gerai padžiūvusį bandei papildomai stipriai paslėgti, ir tas nėr gerai, nes tada viduje atsiranda oro tarpų, deformuojasi, atsiranda sueižėjimų, pasidaro trapus.

Jei matai, kad vis dar minkštas, bandyk vėl suminkyti tą masę, į kepimo skardą įklok kepimo popieriaus, kad jis pridengtų ir skardos sienas, ne tik dugną, ir ant skardos vidurio išplok masę taip, kad ji neliestų skardos sienų, ir gerai padžiovink ant silpnos ugnies- tam gali prireikti ir kelių dienų, arba vienos, bet taip visą dieną pajunginėti periodiškai- nu pagal situaciją, masės būklę-kai matysi, kad žymiai sutirštėjo ir pasausėjo, ir kad gali vos ne rankomis lipdyti iš jos, tada vėl dėk į sūrmaišius- pradžioje celofaninius, paskui medžiaginius, o jei masė labai sausa, kartais ir iškart į medžiaginius išeina . Labai perdžiovint masės nereikia, nes gali trupėti, nesusiklijuoti. Arba gali bandyti toliau savo sūrius tiesiog mėginti orkaitėje laikyti, jų neperminkydama, o palikdama kokie yra- bet jei juose likę l. daug drėgmės, tai sudžiūvę jie gali susiraukšlyti kaip senukai, ir deformuotis lotuliukas.gif

Dar gali būti, kad sūriai tavo iš vasarinių obuolių- jei nedžius, ir nutarsi perminkyt iš naujo, tai gali apsidrausti į masę įminkydama uogienių tirštiklio pektino- jis iš natūralių vaisių pagamintas, būna visose pard. prie želatinos ir prieskonių, panašiuose pakeliuose. Jei obuoliai vasariniai, jiems trūksta pektino, tai reik dadėti.

Vėl pervirti puode aš neužsiimčiau- svils labai, ir maišyt bus sunku, o orkaitė garina tolygiai, iš visų pusių, todėl efektyviau drėgmė šalinasi, puodo gi tik dugnas kaista. Tik temper. orkaitėje reik pareguliuot savo nuožiūra- jei perkaršta- svils, jei per šalta- labai ilgai teks džiovinti. Aš neviršyčiau kokių šešiasdešimt laipsnių, ir nemažiau kaip trisdešimt nustatyčiau, bet pas visus skirtingai kaista, pas ką sena orkaitė, pas ką nauja, tai reik pagal situaciją žiūrėt.

Dar, gal cukraus permažai dėjai- tada irgi nebūna labai elastingi- arba būna perminkšti, kol švieži, o kai sudžiūsta- pernelyg kieti ir trapūs.

Pasidalinau, kaip aš daraydavau tokiais atvejais, ir kaip man pasiteisindavo- gal pravers kokia idėja, nes šiaip, visos skirtingai daro ir keikvienai patogiau kaip ji įpratusi ax.gif

(mano atsakymas skirtas forumietei rasiux, bet tinka visoms, kurioms gaunasi perminkštas sūris, nedžiūsta, ir pan.)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo svytejimas ezero dugne: 11 spalio 2009 - 19:17
QUOTE(Salvute @ 2009 10 12, 05:48)
Sveikos obuoliu surio gerbejos 
Siandien dariau pirma karta obuoliu suri. Net neisivazduoju kas ten is jo gavosi. Supyliau i maisa ir uzrisau. Rasot kad pakabinta reika laikyti, na jei savo pakabinciau tai ir surio formos nebeliktu blink.gif  Nezinau, gal per trumpai viriau?  g.gif  O jis kada forma turi pradeti islaikyti? nu net neisivaizduoju kaip tai turi atrodyti  unsure.gif

Nu aš tai darau pagreitintu būdu orkaitėje, tai aš tą išvirtą masę dar orkaitėje padžiovinu išplotą skardoje (ant kepimo popieriaus, ir kad masė neliestų skardos sienų), kol ji pasidaro vos ne kaip plastilinas, rankomis minkoma, ir tik tada dedu į sūrmaišius, paslegiu- taip užsitikrinu, kad nebus košė, kad nereiks pervirti, perminkyt, kad tikrai sustingas, sudžius. Ir džiovinu irgi orkaitėje, jau išimtą iš sūrmaišio, arba pradžioje su smedžiaginiu sūrmaišiu ir paslėgtą dedu į orkaitę, kurį laiką padžiovnus nuimu paslėgimą, nuimu sūrmaišį, ir tada jau džiovinu be nieko. Pradžioje, kol dar tas sūris drėgnokas, ką tik pagamintas, ant trisdešimt -šešiasdešimt (priklausomai nuo situacijos), paskui palieku būt orkaitėje ant kokių dešimt ar dvidešimt, kai gaminu maistą, tai ir orkaitė džiūsta, ir taip kelias dienas, kol suvyniojus sūrį į audeklą, audeklas nepersigeria, neprilimpa, per jį niekas nepersišviečia ir neperdrėksta net tampriai apvyniojus- tkius sūrius dedu į spintelę, ir niekur jau nekabinu- jtokie ie jau gatavi. Man taip švariau ir užtikrinčiau, nei kabinėt ar dėliot kažkur po visus namus, dar drėgnus ir lipnius. Tai aš niekur ir nekabinu ax.gif

O tos, kas kabina, tai man atrodo, jau gerai padživusius kabina, kurie jau neblogai laiko formą. Nenaudojant orkaitės, kiek žinau, sūrį turi būti įmanoma išimti iš celofaninio sūrmaišio jau po paros ar dviejų- jis dar nebūna l. kietas, bet išimt įmanoma būna, nesuardant jo. Arba pradžioje pakabina nusivarvėti, o paskui slegia. Esu ir taip ir taip dariusi- man nepatogu, man tik orkaitė. Visa kita- terlionė.
Atsakyti
as jau nieko nebesuprantu blush2.gif g.gif
as ta obuoliu mase idejau i celofanini maisa, kaip ir rekomendavo kai kurios, tai dabar skaitydama ir mastau, o kaip tas suris dzius tamemaiselyje??? gal as kazko nesupratau? blush2.gif
Atsakyti
Miela Salvute, tame celofaniniame maišelyje paslėgtą sūriuką palaikyk tik 1-2 paras, kad susislėgtų, išimti reikia būtinai, nes sūriukas pradės rūgti negaudamas oro. O jei gerai sultis išgarinai, sūriukas gerai suvirė, tai labai lengva išimti iš maišelio: perkerpu su žirklėm maišelį, sūriuką pasidedu ant rankos ir vynioju į medžiagytę. Iš karto negalima kabinti džiūti, jis turi pabūti kol sutvirtės. Aš tai nekišu į orkaitę, o natūraliai padėtus kur tik randu vietos (palangė, komoda) padžiovinu pavartydama, o tada kai jau kietoki - galima ir pakabinti džiūti. Sėkmės...
Atsakyti
Aciu jums labai, dabar viska supratau. Po savaites galesiu vertinti pirmaji "blyna" , tik va itariu, kad busiu mazokai pavirusi g.gif , tai valgysim dzema ax.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
Na va, aš jau išviriau, mano 3 sūriukai prislėgti balkone stovi, beja, ar nieko jiems tas šaltis? visgi balkonas nestiklintas g.gif Pats virimo procesas neužtruko labai ilgai, maišiau apie 50min. Mano manymu, viskas pavyko, nors, aišku, bus matyt po paros ar dvejų, kai reiks išimti iš maišiukų. Šiaip darbelio yra... doh.gif Man rankos išbrinko nuo maišymo, nes medinis šaukštas trumpas pas mane.
Tik bijau, kad saldoki bus, nes viriau iš krituolių įvairiausių, jie gan saldūs buvo, nerūgštūs... cukraus mažiau dėjau, bet vistik saldu buvo,saldu...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo drugelis.: 11 spalio 2009 - 21:21
Ačiū labai švytėjimas ežero dugne už tokį išsamų patarimą 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Įatriu, kad šituos suvalgysim lūžtančius, nes greičiausiai vis dėlto bus netinkami obuoliai- ne itin rūgštūs, labiau į "bagatyrius" gal skoniu panašūs- matyt rūgšties trūko. O drėgmės- tikrai dar per daug- reiks vis padžiovinti orkaitėje.
na bet kaip pirmą kartą gaminant- tai manau, kad labai nesugadinau ax.gif . Tikrai nenusivyliau ir šio skanėsto neužmesiu ir tobulinsiu gamybos procesą smile.gif
Atsakyti
Sveikos, išėmiau sūrius iš maišiukų, jie gan minkšti, ar tokie ir turi būti???
Įsukau į merliukus ir džiovinu pravertoj orkaitėj, ar taip gerai?
Atsakyti
Sveikute, drugeli, jei tavo sūriukai minkšti, reiškia, trūko dar pavirti truputį. Bet nenusimink, pavargsi, padžiovinsi, ir gausis gal.
Aš tokiu atveju jei labai minkšti, tai verčiu atgal į puodą.... doh.gif
Atsakyti
O aš sūrius sugrūdau į stiklainius, bus džemas gal g.gif Taip perviriau ir vistiek jie man nesigavo. Pakabinti pradėjo minkštėt, gal kad drėgna namie doh.gif Nieko, kitais metais gal pavyks biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(silsta @ 2009 10 13, 07:06)
Sveikute, drugeli, jei tavo sūriukai minkšti, reiškia, trūko dar pavirti truputį. Bet nenusimink, pavargsi, padžiovinsi, ir gausis gal.
Aš tokiu atveju jei labai minkšti, tai verčiu atgal į puodą.... doh.gif

Na jie minkšti buvo, bet maišiukai nusiėmė gražiai, nebuvo aplipę, nusutižo, formą išlaikė, dabar orkatėj džiovinu, kietėja, jau buvau atpjovus vieną, išorė jau kietoka, tik vidus dar minkštas, manau, dar padžiovinus bus thumbup.gif
Nenusiminiau, manau, kad viskas čia gerai gavos, žinant, jog viriau iš krituolių ir ne antaninių...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo drugelis.: 13 spalio 2009 - 11:26