Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės V tema

QUOTE(wooden Vilnius @ 2012 09 20, 10:13)
ačiū, viskas daug aiškiau. Medis tikrai gražus. Bet man pakaks pas kaimynus (net kelis) pakelės plote pasigėrėt  biggrin.gif

dabar „sergu“ pachisandra, tik Kauno medelynas jau užsidaręs, jei gerai supratau, o internetu pirkt nematau... Taip norisi „įkišt“ iki šalčių, kad pavasarį jau kabintųsi augalėlis  4u.gif

Gal pabandykite paskambinti į čia g.gif :
http://www.augalai.lt/news/augalas/424
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aispra: 20 rugsėjo 2012 - 09:38
QUOTE(wooden Vilnius @ 2012 09 20, 11:13)
ačiū, viskas daug aiškiau. Medis tikrai gražus. Bet man pakaks pas kaimynus (net kelis) pakelės plote pasigėrėt  biggrin.gif

dabar „sergu“ pachisandra, tik Kauno medelynas jau užsidaręs, jei gerai supratau, o internetu pirkt nematau... Taip norisi „įkišt“ iki šalčių, kad pavasarį jau kabintųsi augalėlis  4u.gif

jeigu Jūs Vilniuje - mačiau pachisandrų čia: http://www.genflora.lt/
lygtais net ne viena rūšis buvo....
Atsakyti
Mergaites, patarkit ka sodinti tarp irisu? Pas mane "nugarineje"alpinariumo puseje prisodinta irisu. Na kol nematai ju, kol jie zaliuoja ir zydi, grazu, bet zemes ploteliai tarp ju, man visai nepatinka. Raveti reikia ir grozio jokio smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Dovis @ 2012 09 20, 14:28)
Mergaites, patarkit ka sodinti tarp irisu? Pas mane "nugarineje"alpinariumo puseje prisodinta irisu. Na kol nematai ju, kol jie zaliuoja ir zydi, grazu, bet zemes ploteliai tarp ju, man visai nepatinka. Raveti reikia ir grozio jokio smile.gif

Kokio dydzio tie tarpai?
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 09 19, 21:07)
Sakot, „džiunglės neįbrendamos, per marga...“, blogai vienžo.<...>

O kas dėl margumo, tai nejau jums nepatinka gėliapuokštės? Na tos, kurias iš įvairių gėlių skoningai susuka moterytės? Man jos užvis mieliausios, ypač rudenį. Tobulas grožis. Tai šito grožio jūs dabar turite daug – turite didžiulę gėliapuokštę, kurią susukote, nė kiek neabejoju, tam kartui skoningai. Belieka tik džiaugtis. Akimis.
Tai dabar metus tinginiausite... Tikiuosi, nepaliksite mūsų, velėnas lupančių? 

Po mano nuolatiniu radimu trūkumų tikrai nesislepia absoliučiai viskas blogai biggrin.gif , džiunglės man patinka, bet kažkokia harmonija ir ten turėtų būti, dabar be abejo džiaugiuosi, bet pavieniais kadrais, nes visumos nėra, o ji siekiamybė. Va kuo džiaugiuosi, kasdien smile.gif, kelis kart dienoj smile.gif
mano mylimukas 'Lovely' ir dar jis ne pilname žydėjime, vadinasi bus dar gražiau smile.gif

user posted image

pagaliau pradeda saliutus ir rykštenė 'Fireworks', toliau astras 'Little Carlow'

user posted image

pasirodė ir korėjinio lendrūno uodegos

user posted image

nenuilstanti rūgtis, mano favoritė 'Taurus' su aromatiniu astru 'October skies', o jis išties, neskuba visų žiedų rodyt, labai palengva savo mėlynumą skleidžia

user posted image

na o dėl gėliapuokščių...tai gražu man jos, bet savo gėlyne norisi ne tik margumyno chaotiško, o ir kažkokios tvarkos, kaip sakant kad gėliapuokštė būtų skoninga, ją reikia gerai sukomponuot smile.gif.
p.s. iš čia nedingsiu, net jei gėlynuose revoliucijos ir nebus.
Atsakyti
leliumai, as tikiuosi ir pati i savo klausimus atsakysi:)
Papildyta:
[quote=jot.ka,2012 09 20, 09:2

[QUOTE]sudėtingi klausimai smile.gif, o kad į juos atsakyt, ko gero reikia turėt ir gėlyno kūrimo patirties, nes prisiminus savo kelionę per augalų pasaulį, galiu pasakyt, kad pas O ir išlenda tokie dalykai, kaip faktūra, nugi teoriškai viskas aišku, kodėl praktikoje nesigavo?

o va su faktūra pramoviau, visas gėlynas vienodai smulkus.[QUOTE]

[/quote]

Yra toks dalykas, kad pagal augalo habitusa daznai galima spresti is kur jis kiles: pamiskes, atviros pievos, aukstikalniu, pelkiu etc. Jo 'natura' isduoda prie ko jis prisitaikes - pavesi megstantys augalai turi didelius lapus ir mazus ziedus, skurdziose vietose - gana smulkius lapus, ziedus, ilgas saknis. Ir kai kuri gelyna sakykim sauletoj vietoj, galvojant apie tai, kokias salygas augalas megsta, tampa sunku suzaisti su faktura kaip dailej - nes pvz. melsves nuo vasaros puses saulej atrodys apgailetinai, kaip ir kokia plaute, o haconechloa, kuri savo habitusu butu idealus kontrastas, isvis saulekaitoj mirs. Ir atvirksciai, jei gelynas pavesingoj vietoj, tai lengvu ir gracingu pievu nelabai pavyks sukurti. Tai galbut todel sunkoka isgauti kontrastus fakturoje. Reikia ir galva gerai pasukti pvz apie tai, kieno apatine - lapu dalis stambi, o virsus smulkus arba atvirksciai ir eksperimentuoti, nes augalai visgi yra prisitaikantys. Aciu Dievui:)
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 09 20, 14:33)
Yra toks dalykas, kad pagal augalo habitusa daznai galima spresti is kur jis kiles: pamiskes, atviros pievos, aukstikalniu, pelkiu etc. Jo 'natura' isduoda prie ko jis prisitaikes - pavesi megstantys augalai turi didelius lapus ir mazus ziedus, skurdziose vietose - gana smulkius lapus, ziedus, ilgas saknis. Ir kai kuri gelyna sakykim sauletoj vietoj, galvojant apie tai, kokias salygas augalas megsta, tampa sunku suzaisti su faktura kaip dailej - nes pvz. melsves nuo vasaros puses saulej atrodys apgailetinai, kaip ir kokia plaute, o haconechloa, kuri savo habitusu butu idealus kontrastas, isvis saulekaitoj mirs. Ir atvirksciai, jei gelynas pavesingoj vietoj, tai lengvu ir gracingu pievu nelabai pavyks sukurti. Tai galbut todel sunkoka isgauti kontrastus fakturoje. Reikia ir galva gerai pasukti pvz apie tai, kieno apatine - lapu dalis stambi, o virsus smulkus arba atvirksciai ir eksperimentuoti, nes augalai visgi yra prisitaikantys. Aciu Dievui:)

Kaip ačiū už tokias žinias bigsmile.gif , atrodo kartais žiūri, matai, intuityviai nujauti, bet paaiškint ir suprast negali, o čia va, atėjo smth1 ir akyse pašviesėjo. Bus apie ką pamintyt, ir faktūrą labiau pastudijuot. hmm, tada klausimas toks va kilo, o ar įmanoma sužaisti kitais momentais, ritmu, spalva, o faktūrą praignoruot? jaučiu įmanoma, bet faktūra kaip druska reikalinga.. g.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 09 20, 15:46)
Kaip ačiū už tokias žinias  bigsmile.gif , atrodo kartais žiūri, matai, intuityviai nujauti, bet paaiškint ir suprast negali, o čia va, atėjo smth1 ir akyse pašviesėjo. Bus apie ką pamintyt, ir faktūrą labiau pastudijuot. hmm, tada klausimas toks va kilo, o ar įmanoma sužaisti kitais momentais, ritmu, spalva, o faktūrą praignoruot? jaučiu įmanoma, bet faktūra kaip druska reikalinga.. g.gif

Manau, kad galima. Turint didesni plota, galima suzaisti kitais dalykais. Mazesniame plote kitaip - neiseis fakturos praignoruot, nes mases, kuri inestu spalvine deme- nesukursi, ritma gali, bet velgi- trumpas plotas, nera kur akim paklaidziot pagal ritma.

Cia yra mano grynai ismastymai, nesiremiant jokiais saltiniais. Taip kad turbut gali buti ir kitaip, cia tokia manoji patirtis.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 09 20, 14:54)
Manau, kad galima. Turint didesni plota, galima suzaisti kitais dalykais. Mazesniame plote kitaip - neiseis fakturos praignoruot, nes mases, kuri inestu spalvine deme- nesukursi, ritma gali, bet velgi- trumpas plotas, nera kur akim paklaidziot pagal ritma.

Cia yra mano grynai ismastymai, nesiremiant jokiais saltiniais. Taip kad turbut gali buti ir kitaip, cia tokia manoji patirtis.

sutinku, masė gerai žiūrisi didelėje erdvėje, mažam plote sunku. matydama kas darosi mano gėlyne prieinu tų pačių išvadų.
O apie faktūrą kai kalbėjai, kad stambi apačia, smulkus viršus tai ar teisingai supratau, pvz mano mėgstama rūgtis, lapija gana stambi, o žiedynai smulkūs? arba astrai- lapija ažūrinė, smulki, o žydinti kepurė masyvi?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 09 20, 16:04)
sutinku, masė gerai žiūrisi didelėje erdvėje, mažam plote sunku. matydama kas darosi mano gėlyne prieinu tų pačių išvadų.
O apie faktūrą kai kalbėjai, kad stambi apačia, smulkus viršus tai ar teisingai supratau, pvz mano mėgstama rūgtis, lapija gana stambi, o žiedynai smulkūs? arba astrai- lapija ažūrinė, smulki, o žydinti kepurė masyvi?

Is esmes taip. Nors astrai astrams nelygu. Yra auganciu tokiu kompaktisku keru, kad jis kaip kolona, o yra pasisiaususiu, kad net prazydus jo kepures masyvia nepavadinsi.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 09 20, 15:09)
Is esmes taip. Nors astrai astrams nelygu. Yra auganciu tokiu kompaktisku keru, kad jis kaip kolona, o yra pasisiaususiu, kad net prazydus jo kepures masyvia nepavadinsi.

tai taip šitie niuansai suprantami, ačiū 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 09 19, 21:34)
skaičiavome gėliukų įvairovę, kalbėjome kas kokiuose plotuose šeimininkauja, o man įdomūs tokie klausimai:

1) kokiais principais vadovaujatės kurdamos savo augalynus/gėlynus, t.y. apie ką galvojate parinkdamos augalus bei juos komponuodamos (kai jau aišku kur bus gėlynas ir kokio dydžio)? Kas yra atspirties taškas - tam tikras stilius, spalvinė tema, mėgstami augalai, užmatyti mieli deriniai, kuriuos norisi atkartoti, bendra sodo idėja (pvz. "rojus paukščiams, bitėms, drugiams")? Kaip komponuojate augalus?

2) patirtis su spalviniais deriniais. Ar derinate tik kaimyninius augalus, ar parenkate spalvinį derinį visam augalynui? Kokius derinius bandėte išpildyti savo gėlynuose? Rezultatas džiugino, nuvylė?

3) kokia Jūsų sodo idėja, tema, "didysis paveikslas", t.y. tai, kas vienija visą sodą, juntama ore? Ar galvojote apie tai iš anksto ir bandote išpildyti, ar kažkas vienijančio išryškėja kūrybiniame procese?

1. Stebuklinės pasakos sodas, kur gyvena ne tik paukščiai, bitės ir drugiai, bet ir driežiukai, širšinai, varlės ir rupūžės su visais rupūžiukais ( kad juos kur biggrin.gif )

2. Niekaip negaliu prisiminti, ar kuris spalvų derinys buvo nuvylęs. Arba labai greit pamiršau, arba to nė nebuvo.

3. Paslapties sukūrimas, kai norisi keliaut ir pažiūrėt, kas gi ten toliau.
Atsakyti