Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės V tema

QUOTE(leliumai @ 2012 09 18, 09:58)
tad sudariau savo Top 5

Puiki kompanija drinks_cheers.gif
Žiauriai gaila, kad mano bandymai kai kuriuos iš jų prisijaukinti baigėsi nevykusiai. Pora pastarųjų vasarų nestokojusių drėgmės, padėjo tašką sausamėgiams mano molyne. Net neįnoringosios vilkpupės vos dvėsuoja unsure.gif . Gyvenimas parodė, kad augalo prigimties neperkalbėsi. Matyt laikas šlapiamėgių topui biggrin.gif
QUOTE(vi_ @ 2012 09 18, 22:00)
Tik prašyčiau atsakymus sutalpinti į mažiau nei 20 šios temos puslapių... smile.gif

Misija neįmanoma schmoll.gif manau tikrai neapsiribosim pora variantų biggrin.gif .
QUOTE(aispra @ 2012 09 18, 22:43)
Iškrisiu iš vaisginų mylėtojų būrio

Nevieniša būsi blush2.gif , aš irgi iškrausčiau jas iš priekinių gėlynų, gal ne tiek dėl lindimo kur nereikia, bet ir dėl netrumpo negražaus vaizdo po žydėjimo. Be to, bent jau pas mane, jos linkusios labai "išsilakstyti" nuo motininio kero, palikdamos tokius tuščius lizdus unsure.gif , norint, kad ten kur reikia, būtų daugmaž normalus vaizdas, reikėdavo dažnokai atsodinėti. Bet gal čia tik man taip su jomis susikalbėti nesisekė.
Ai, bet visgi turiu pagirti vaisginą "Chocolate chip" - daug sukalbamesnė, ir žydi super gausiai thumbup.gif
Atsakyti
Sveiki smile.gif
pribrendo metas kaimiško gėlyno ir aplinkos atnaujinimui, ir Kairėnų sode, pamačiusi, labai susižavėjau pachisandra! Tik diskusijose nieko apie ją nėra... Ar auginate kas, kokie įspūdžiai? Neteršia dirvožemio kaip čia minėtas žagrenis..? 4u.gif
Labai imponuoja nedidelis augalo ūgis ir aliejinga lapija
Atsakyti
QUOTE(wooden Vilnius @ 2012 09 19, 02:07)
Sveiki smile.gif
pribrendo metas kaimiško gėlyno ir aplinkos atnaujinimui, ir Kairėnų sode, pamačiusi, labai susižavėjau pachisandra! Tik diskusijose nieko apie ją nėra... Ar auginate kas, kokie įspūdžiai? Neteršia dirvožemio kaip čia minėtas žagrenis..?  4u.gif

Tai pavėsinis augaliukas, nors jei dirvoje pakankamai drėgmės auga ir saulėje. Lapija visžalė, šliaužia šakniastiebiais, bet neįkyriai. Jei nepatinka dirvožemei pakankamai sunkiai įsikabina. Labai tinka pavėsingiems tarpams tarp medelių užpildyti. Piktžolės pro ją praktiškai neprasimuša.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Knifofija: 19 rugsėjo 2012 - 06:39
QUOTE(vi_ @ 2012 09 18, 22:00)
Aplamai, šiose vietose yra daug aukso vertės info: ir toms, kurios kuria kolekcinį gėlyną, ir toms, kurios tveria sodą. Neskaičiau perdėm daug literatūros gėlių link, bet gryn pasąmonė, tikiuosi teisingai, išmąstė neperseniausiai čia smth1 pateiktos minties vingio prasmę. Aš kuriu, stengiuosi kurti, sodą – aplinką, kurios grožis yra suvokiamas, iš kur bežiūrėtum. O kolekcinio gėlyno grožis yra geriausiai matomas tik fragmentais, nėra visumos. Taip? Ne? Anyway... Tai apie ką aš čia?... Ach taip... Kaip bebūtų, o klausimai, kada ir kaip velėną lupt, ar kada sodint/persodint, yra aktualūs tiek sodininkėms, tiek kolekcininkėms, jei šiais reikalais užsiėmei šiemet ar prieš metus. Tai va, apsiimu surinkti visas vertingas šiais klausimais čia išreikštas mintis/citatas ir patalpinti kitoje, jau naujoje temoje, kaip atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus. Dar norėčiau tuom pat tikslu gauti atsakymus į klausimą, - kokiais atstumais sodinti gėles? Tik prašyčiau atsakymus sutalpinti į mažiau nei 20 šios temos puslapių... smile.gif

Bet kad cia labai platus klausimas:)) Ir variantu - ivairiausiu. Rasa sodina kas 30cm. Bent jau kur maciau nauja apsodinta plota. Taciau pas ja daugiau kolekcinis arba komercinis gelynas:) Uzsienio krast arch. patirtys (kiek teko skaityti)- vidutiniskai 50cm. O jei Nancy Ondra paskaityt, tai ji nesivadovauja viena kokia taisykle - ziuri pagal konkrecius augalus. Jei didesnis tarpas atsiranda, ji uzpildo kokiom vertikaliom gelem, kurios palei zeme daug vietos neuzima, o isplateja virsuje, arba sezono vidury nunyksta arba kaip tik, velai atzelia. Man cia auksciausias pilotazas, nes ant visai nelieka tuscios zemes ploto, bet ir augalai nevargsta trindamiesi.
Papildyta:
QUOTE(wooden Vilnius @ 2012 09 19, 02:07)
Sveiki smile.gif
pribrendo metas kaimiško gėlyno ir aplinkos atnaujinimui, ir Kairėnų sode, pamačiusi, labai susižavėjau pachisandra! Tik diskusijose nieko apie ją nėra... Ar auginate kas, kokie įspūdžiai? Neteršia dirvožemio kaip čia minėtas žagrenis..?  4u.gif

Zagrenis dirvozemio netersia. Apskritai augalai netersia dirvozemio..
Atsakyti
leliumai, puikus penketukas, buvau ir aš beužsimetanti savąjį sudaryt, bet pagalvojau, kad sudarysiu, o kitą dieną jis jau gali atrodyt kitaip, teisi smth1 sakydama, kad pirmamečius augalus vertint keblus reikalas, tai palauksiu stabilesnio vaizdo, plius kad kurį laiką kaži kokių grandiozinių pirkinių, kaip kad šį pavasarį nenusimato, tai vysk stebėjimas jau pasodintų augalų, labai galimas daiktas, kad kas paytiko šią vasarą kitą jau patiks mažiau ir atvirkščiai.
Pas mane su šilokais ar vilkupėmis sakyčiau atvirkščias variantas, bobutiniai šilokai atrodo prasčiausiai iš visų, kodėl - nerandu atsakymo, nes 'Matrona' džiugina akį, jei iš pavasario nebūtų apgraužiami vikšrų, tai neprastai atrodytų ir 'Autumn joy'. O bobutinis, kuris pas mamą ir ūgiu kitoks, ir skėčiais plačiais, pas mane nelabai, dabar perkėliau į daržą, stebėjimui, gal pasitaisys smile.gif.
Beje, kur šiemet drugeliai??? pas mane jų kasmet būdavo pulkai, šilokai puikiausiai konkuravo su budlėja (drugelių krūmų), o šiemet šilokai duzgia, aplipę kamanėmis, drugelių nerasta sad.gif net ir bičių šiemet buvo taip mažai, vaikai basi lakstė per dobilus, jų vos viena kita...Labiausiai dūzgiantis augalas pas mane - kemeras, taip skaniai kvepia, bet pauostyt misija neįmanoma, kad neįsiurbtum kokios storulės kamanės, ten tiesiog nardančios biggrin.gif .
vi_, gėlynuose reformos negresia, ir planų planelių nėra, statybos vyksta sparčiai, tai nusprendžiau sveikatos darmai nedėt, naujų plotų nelupt ir pakentėt, jei būtų kitaip, jau dabartinis gėlynas būtų labai smarkiai praretintas, nes vaje vaje, džiunglės neįbrendamos, per marga, ir vėl priminėt, mano tikslas taipogi, sodas, ne kolekcinis gėlynas, tai veikt tame plote yra ką. Na bet žmogus planuoja, Dievulis juokiasi, tad įkvėpiau giliau ir pagalvojau, taip susiklostę gyvenimo aplinkybės ne šiaip sau, tad pakentėsiu, pastebėsiu, kaip augalai gyvens antrąjį sezoną, o permainas labai tikiuosi kitą rudenį organizuot, jei vėl nepabirs planai biggrin.gif
Atsakyti
Norėjau pasiteiraut kas turite patirties su šilagėlių sėjimu - ar šios vasaros pradžioje sėtos ir dabar gal 10 cm aukščio šilagėlės jau žydės kitą vasarą?
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 19, 09:06)
Norėjau pasiteiraut kas turite patirties su šilagėlių sėjimu - ar šios vasaros pradžioje sėtos ir dabar gal 10 cm aukščio šilagėlės jau žydės kitą vasarą?

Parodys po 1 žiedelį, bent jau spalvą tikrai pamatysi.
Atsakyti
Šiemet ir aš sėjau šilagėles, kurių sėklas iš Olandijos atsiuntė. Žiedų nesitikiu, bet jei bus, pasidžiaugsiu.
Atsakyti
aš šilagėlių sėklas susirinkau pas leliumai, sėjau kitą dieną, tai daigumas buvo superinis - buvo pilni vazoniukai daigelių thumbup.gif
Atsakyti
Knifofija, ačiū už atsakymą. Ramiau pasidarė, nes pvz. su kažkuria mėtos rūšimi tai „kariauju“, man ji piktžole tapo, kaip dauginasi ir plinta..!

QUOTE(smth1 @ 2012 09 19, 07:23)
Zagrenis dirvozemio netersia. Apskritai augalai netersia dirvozemio..

turbūt netinkamai išreiškiau mintį, bet negi nesuptatote? Juk aukščiau buvo dalintasi nuomone, kad dirvožemį labai įrūgština, pasėja daug vaikų.

Dar klausimas profesionalėms, ar dar galima gauti pachisandros sodinuką šiais metais? Mugėje mokytojų namuose..?
Atsakyti
QUOTE(wooden Vilnius @ 2012 09 19, 19:21)
turbūt netinkamai išreiškiau mintį, bet negi nesuptatote? Juk aukščiau buvo dalintasi nuomone, kad dirvožemį labai įrūgština, pasėja daug vaikų.

paprastai lapus rudenį sugrėbia, tai kaip ir atpuola dirvožemio 'įrūgštinimas'. Bet tai greičiau pliusas, kai auginami rūgščiamėgių plote ( viržių, erikų, rododendrų).

Dėl vaikų pasėjimų ne taip supratot 4u.gif Jei medis nėra judinamas, t.y. nebandoma jo naikint ar kaip nors kitaip kamieną žaloti, tai jis tų vaikų nepaleidžia laukais - nepasisėja, o nuo šaknų piktybiškai daugintis ima. Pernai kaimynai mūsų bendram patvory tris išnaikino, tai 'ravėjom' draugiškai abejose tvoros pusėse. Šiemet nei vienos atžalos nemačiau. Valdoma wink.gif
Atsakyti
nu skaitau skaitau apie zagreni ir suprantu isitaisusi beda doh.gif
bet man jie tokie grazus wub.gif
Atsakyti