Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės V tema

QUOTE(leliumai @ 2012 10 25, 22:30)
smth1, man pačiai labiausiai aptariamame augalyne kliūna :

1) "marmaliukas" tarp sumedėjusių, t.y. per didelė daugiamečių įvairovė;

2) reiktų aukštesnių augalų prie namo aukštam pamatui pridengti. Kaip ruožą prie namo susieti su ruožu palei takelį neįvedant "marmaliuko"?

Dabar prie laiptų dešinėje auginu puskiparisį "Filifera" ir siūlinę tują "Filiformis" (jais patenkinta), centre pasodinau pora rožių "Rosarium Uetersen" (abejoju, ar jos pasieks reikiamą aukštį), kairėje žydintys krūmai - niponinė laksva "Snowmund", kolkvicija "Pink Cloud" ir už jų toliau kampe jazminai. Daugiausia abejonių kelia rožės - ar jos čia "į temą" ir ar atliks savo misiją, t.y. pakankamai užaugs.

3) gal per tamsus koloritas. Bet palikus vien šalavijus be jokių"marmaliukų" būtų matyti, ar solidumas išlieka solidumu ar jau transformuojasi į niūrumą.

Dėl pavasario nepergyvenu - tarpuose pasodinti žonkiliniai narcizai, nužydėjus jų lapus puikiai galima paslėpt tarp šalavijų. Gal tik kiek keistas vaizdas būtų tuoi metu, kai nukirpčiau šalavijus po pirmojo žydėjimo - bet ne bėda - gana greitai atželia ir specialiai tam metui manau nieko papildomai sodinti nereiktų.

reg, ačiū, kad patikslinote - dabar jau supratau Jūsų mintį 4u.gif

Labai smagu, kad yra zmoniu, kurie gali tiksliai ivardinti kas jiems kliuva. Tada gali efektyviai stumtis i prieki:)

Manau, kad suprantu ar bent jau imu suprasti kas tave erzina. As visu pirma ilgai ziurejau i nuotraukas tavo albume 'ruduo', kur jau siek tiek apsarmoje ir matosi spygliuociai, lapuociai ir salavijai. Ir nesupratau kas kliuva. Tik veliau atradau nuotraukas kur dar daugiau daugiameciu: baltagalves, silageles. Ir pamaciau augalus prie pamato.

Prie pamato as greiciausiai buciau rinkusis vienarusius augalus (sumedejusius), kad jie atliktu pridengimo funkcija ir ju nereiketu 'pritempineti' prie sios dekoratyvios dalies. T.y. dengimo funkcija atlieka vieni augalai, dekoratyvia funkcija kiti. Taigi, galbut per didelis skaicius skirtingu augalu - visu po viena, jei teisingai supratau? Ir pasikartojanciu aplinkumoje akiu akiplotyje (t.y. tai, ka akis uzgriebia nesidairant) nera? Siuo atveju galbut galima dar ta apjugima padaryti zoliniais augalais, t.y. kad ir salavijais? Labiausiai man kelia abejoniu kolkvikcija - jos habitusas yra labai neiprastas - sakeles horizontalios ir ji tikrai issiskiria tarp visu mazdaug ovaliais krumais auganciu augalu. Taip pat roze.

Del zoliniu augalu.
Toje nuotraukoje kur salavijai, man netruksta nieko. Tusciose vietose galetu buti kazkokie akcenteliai arba niuanseliai. T.y. arba kontrastingi arba l.b. panasus augalai mazomis grupelemis, tam, kad nebutu nuobodu. Be to, kas yra 1 arba 2 skirtingi augalai.

Atsakyti
[quote=leliumai,2012 10 25, 22:30]

2) reiktų aukštesnių augalų prie namo aukštam pamatui pridengti. Kaip ruožą prie namo susieti su ruožu palei takelį neįvedant "marmaliuko"?

Sveiki,
Klausėte ne visų, bet gal nesupyksit už išsakytą nuomonę. Neturiu daug patirties, mano žinios daugiau teorinės. Tačiau, jau kai pamačiau nuotraukas 463 žinutėje, man tai užkliuvo, bet nedrįsau nieko sakyti. Dabar gi matau, kad ir Jums pačiai kliūva. Man norėtųsi augalų augančių prie takelio atsikartojimo prie namo, kad ir tų pačių veigelių derinio. Dabar prie namo auga įvairūs krūmai, bet visai kitokie negu augalyne prie takelio ir užtat nesigauna kompozicija. Arba tą atsikartojimą galima daryti iš žydinčių daugiamečių gėlių, bet tam tikru momentu, kai gėlės nežydės atsikartojimo vis vien trūks.

Atsakyti
siandien ir dabar:
user posted image
user posted image
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2012 10 26, 12:27)
siandien ir dabar:

Vobla, gražu wub.gif Nors liūdna. Spėju, kad daug šiandien buvo bėgančių iš pačio ryto į kiemą su fotoaparatais biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2012 10 26, 11:27)
siandien ir dabar:

gražu wub.gif pas mane tik rudenį sodintos, tai pumpurai ir nespėjo išsiskleisti.
Atsakyti
gražu rožė po sniegu wub.gif , net pavydu, kad sniegą pamatėt, aš matyt ryt poryt vėl eisiu su fotiku nuostolių registruot, pas mus vėl audra, o sniego taip ir neatnešė
Atsakyti
Viskas, nusipurte jau sniega ir zydi sau toliau biggrin.gif jau du kartus pas mus stipri salna buvo, bet matau, kad rozems ne motais biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2012 10 26, 12:27)
siandien ir dabar:

Gražumėlis, toks trapumas..mmm wub.gif ypač pirmoji. Norėčiau ir aš nufotografuoti, deja..per toli.
Prisiminimai 2011 liepa:
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nijole0619: 26 spalio 2012 - 16:52
QUOTE(leliumai @ 2012 10 23, 08:11)
Kokį variantą rinktumeisi?
1) S -  palikti visus sumedėjusius ir parinkti tik užpildančią daugiametę gėlę ar jų duetą;
2) M - daryti tam tikras korekcijas sumedėjusių fronte (jei taip, ką paliktum, ką persodintum, ko atsisakytum, ką atkartotum ir pan.) ir plius daugiamečių augalų parinkimas prie pakoreguoto vaizdo;

Jei dar spėjau į pasiūlymų traukinį, tai rinkčiausi tarpinį variantą tarp šių dviejų 4u.gif, nes revoliucijoms nematau jokio rimto pagrindo biggrin.gif O kalbant apie nedideles korekcijas konkrečiau (grynai subjektyviu požiūriu blush2.gif):
- pasirinkčiau bazinį spygliuočių komplektą, nes esama įvairovė (forma, faktūra, spalva) šiek tiek riša rankas tolimesnėms mintims. Pirmiausia, turbūt galvočiau apie naują vietą "mėlyniesiems", eglutėms (kėniams?) ir galbūt šliaužiantiems kadagiams g.gif
- Pamato pridengimui panaudočiau kažką iš bazinių spygliuočių (galbūt pušeles) plius ką nors iš tako krūmų (veigėles). Tiesa, jei gerai įžiūriu, kažin ar nereikėtų paplatinti augalyno palei pamatą, t.y. sodinti didesniu atstumu nuo namo ax.gif
- Pakartočiau vertikalųjį kadagį prie gatvelės, kad pabrėžtų įėjimo vietą. Apskritai, mano galvoj kažkaip stovi vaizdas su nevienodais atstumais ir grupėmis pasikartojančiais vertikaliais kadagiais palei visą tako ilgį (tam užtektų tik poros pavienių kadagių kitose vietose)
- Išimčiau, ir kitur (galbūt tik šiek tiek tolėliau nuo dabartinės vietos) perkelčiau vieną iš keturių pušelių-pagalvėlių susiaurėjime (kad grupelė gautųsi 3+1, o ne 4).
Tai kol kas tiek padrikų minčių skeveldrų. Atsiprašau, kad taip sausai ir koncentruotai, sunku man su detaliais aprašymais blush2.gif, geriau jau kada papeckiosiu ant nuotraukos.
QUOTE(rim @ 2012 10 26, 10:05)
Man norėtųsi augalų augančių prie takelio atsikartojimo prie namo, kad ir tų pačių veigelių derinio. 

drinks_cheers.gif

nijole0619, labai gražu wub.gif Norėjau pasiteirauti, kuo ir kaip paremta ta įspūdinga raganė? Pasodinau rudeniop porą savo gėlyne, bet bijau, kaip reikės išsaugoti nuo vėjų unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bitule: 26 spalio 2012 - 20:19
Pas mus kažkaip ant žolės lopinėliais sniegas ilgėliau pasilaikė, o gėlynuose žiema visai nepasimatė.

user posted image

šiandien didžiulis vėjas, tai visos miskantų "plunksnos" per tvorą pas kaimynus žiūrėjo biggrin.gif

user posted image

ir astriukai vis dar pilni žiedų thumbup.gif

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
nu nesitiki mumrikai, kad ruduo, o tuo labiau sniegas jau pasirodė, gėlynai bobų vasara kvepia smile.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 10 27, 10:11)
nu nesitiki mumrikai, kad ruduo, o tuo labiau sniegas jau pasirodė, gėlynai bobų vasara kvepia smile.gif

dėkui wub.gif ir kažkaip smagu, kad gėlės atlaiko visus vėjus ir lietus labai sėkmingai thumbup.gif Kaip tik turėjom svečių šiandien, apėjom ramiai gėlynus, tai turėjau galimybę iš arti viską apžiūrėt (kažkaip pastaruoju metu, kai orai buvo ne kokie, tai į gėles vis žiūrėdavau pro langus biggrin.gif )

Vaizdeliu likau visai patenkinta - astrai, šilokai, žoliniai augaliukai (kol kas iš jų pas mane du didesni miskantai, keli "liesi" pirmamečiai miskantai, daug eraičinų, poaviržės), kelios rožytės, rasakilos, rūgtis, heucheros atrodo puikų puikiausiai thumbup.gif Daug augalų pageltę, parudavę, parasuvėję, bet vis atrodo gražiai, rudeniškai ir tikrai neiprašo nupjaunami thumbup.gif
Atsakyti