Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės V tema

QUOTE(vi_ @ 2012 10 23, 09:54)
Kaip ten bebūtų, tačiau genėjimas iš rudens reikalauja tam tikrų žinių, kad nenurėžti per daug, nes į kompostą gali nukeliauti ateinančių metų žiedai. Šiemet mums taip ir gavosi – žydėjo tik pusė krūmo, o ir toji ne itin gausiai. O kai jūs genit stiebus, į ką orientuojatės – į kažkokius vaizdelius ant stiebų ar tiesiog turit nusistačiusios optimalų genėjimo aukštį? Ir aplamai, kokią patirtį turite su hortenzijų genėjimu?

užtenka palikti 10-15cm šviesiųjų hortenzijų stiebų.

Jei norisi genėjimu išgauti tobulą krūmą, reikia auginti šluotelines hortenzijas. Pastarąsias genint jau reikia skaičiuot 'akis', numatyt būsimą tankumą ir t.t. Labai labai smagus darbelis, neįmanoma sugadint, t.y. visada galima pataisyt. Reziume, kad ir kaip mėgstu hortenzijas, bet kūrybingumas prabunda tik prie šluotelinių wub.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 10 22, 23:08)
Dar norėjau jūsų paklausti apie Lonicera japonica aureoreticulata. Pasigooglinus atradau informaciją, prieštaraujančią tam, ką regėjau jūsų augalyne. Ta prasme, yra rašoma, kad šio augalo aukštis 1,8-4 m, o pas jus jis palei žemę šliaužioja. Ir dar rašo, kad jis yra nuo 5 zonos gyventojas. Būnant pas jus, jam kartais neteko 4 zoną pajausti? O paprasčiau tariant - kaip jam žiemojasi?

įsiterpsiu 4u.gif turiu šį augalą gal 5 metus - bandymas augint kaip vijoklį nepavyko, nes nušaldavo viskas, kas virš sniego...( o sniego danga pas mus nepastovi )) po to porą metų auginau vazone, įsinešdama į saugią vietą žiemojimui... taip jis mane įtikino, kad yra gražus ir nenusipelnė komposto krūvos mirksiukas.gif bet stengiuosi neapsikraut nešiojimais, todėl pernai rudenį vėl pasodinau į dirvą, paskyrusi būtent "šliaužiako " vaidmenį. Kažkaip labai toli nepabėgo - stiebai sukasi ir vyniojasi viens apie kitą, dar vyriškiai su žoliapjove kelis kart "pro šalį" pravažiavo, tai šis paskirtas vaidmuo kol kas lyg ir tinka. Daugiau komentarų kitą sezoną, kai apsispręsim dėl kaimynų doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Oli_vija: 23 spalio 2012 - 09:43
vi_, gražus reportažas, kiekvienas toks vaizdelis vis už širdies griebia, o gal jau paskutinis šiemet...
šiemet su hortenzijomis pas daug ką taip, ūglius išvarė didžiulius, bet žiedų gausos nebuvo, ir čia tikrai ne genėjime esmė, kaip jau kažkas minėjo, žydi pirmamečiai ūgliai. aš palieku peržiem, man gražu apšarmoję iš sniego kyšantys sausi žiedynai smile.gif.be to sniegą gerai sulaiko, kas šalia esantiems augalams geras pataliukas nuo šalčių.

Leliumai, o jūsų numylėta katžolė, čia nepretenduoja dėl buvimo kitame augalyne ar yra kitų priežasčių jos kandidatūrai atmest?
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 10 21, 14:32)
Aš vėl pabandysiu iškišti nosį su savo reprezentacinės zonos augalynu...
Pagrindinis klausimas, kokius daugiamečius augalus(-ą) parinkti tarpų tarp sumedėjusių apželdinimui.[/b][/i] Jei kam kils ir kokių "pašalinių" minčių apie šį kampelį, prašau jų nepasilaikyti sau. Tikslas - malonus akiai vaizdas.

Sveikos bendramintes
skaitau jusu temuke praktiskai kasdien nuo pavasario - kaip uzsikabinau nuo Aispros gelyno nuotrauku (mane pribloske jos gelynai - tada pradejau ir senesnes temas skaityti) ir supratau, kad cia tikrai yra is ko pasimokyti (nors pati gelininkauju kokius 15 metu, bet liga nepraeina) ir suzinoti - pvz per jus atradau Rasa - tai stipriai atsiliepe mano kisenei, nes ikvepta jusu kardinaliai pertvarkiau viena is savo gelynu.
Taigi noriu pasisakyti apie Leliumai gelyna - manau kad jo forma tobula - visaip bandziau isivaizduoti kur pas save galeciau ta lengva bangavima pritaikyti smile.gif Ir miksborderis (kad tik gerai termina panaudociau ir neatsitiktu kaip alpinariumo temoje smile.gif ) cia puikus sprendimas, bet... kazka pakeisti noreciau
1)Pirmiausia, tai kap suprantu reprezentacine zona - o ji turi buti dekoratyvi visais metu laikais, taigi butinai reikia kazko, kas graziai atrodytu velu rudeni ir ziema - as sodinciau keleta lendrunu.
2)As jau vasara norejau ikisti savo trigrasi - man viskas labai grazu, bet niuroka - tamsus veigeliu lapai ir melyni salavijai, norisi kazko sviesesnio - as arba vietoj veigeliu sodinciau gelsvus spygliuocius tujas Golden Ttuffet ar didesnes Rheingold (tada ir kitais sezonais dekoratyviau atrodytu) ar dar ka, arba vietoj melynu salaviju sodinciau kazka zydincio svelniau pvz Salvia nemorosa ‚Rose Queen‘ arba veronikas (ju kelias prisipirkau pas Rasa, bet dar nezinau kaip jos augs ir ziemos - tai cia tik teoriniai pasvarstymai - Veronica spicata 'Rotfuchs' .
Ir man ziurint i nuotraukas iskilo klausimas - o tuos salavijus nukirpot ar isrovet - o jie labai jau nedekoratyvus buvo? man tai graziau padziuve stabareliai, negu plika zeme - bet cia tik man...
Taigi sekmes nesibaigianciame (bent jau man) procese
Atsakyti
reg, aciu, kad prisijungei:) Pastebejau, kad ta dalis zmoniu, kurie prisijunge prisipazista, kad ilgai skaite, kol prabilo, buna tikrai turinti ka pasakyti. Nors, aisku, imtis labai nedidele, galbut tai sutapimas. smile.gif

Nebijokite ne taip naudoti savoku:) Geriau gi suklysti ir kazka suzinoti, negu viska vadinti vienu vardu ir nepriimti jokiu kitu alternatyvu ir nuomoniu. Cia tik mano nuomone:)
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 10 23, 13:21)
Geriau gi suklysti ir kazka suzinoti, negu viska vadinti vienu vardu ir nepriimti jokiu kitu alternatyvu ir nuomoniu. Cia tik mano nuomone:)

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 10 23, 11:03)
vi_, gražus reportažas, kiekvienas toks vaizdelis vis už širdies griebia, o gal jau paskutinis šiemet...
šiemet su hortenzijomis pas daug ką taip, ūglius išvarė didžiulius, bet žiedų gausos nebuvo, ir čia tikrai ne genėjime esmė, kaip jau kažkas minėjo, žydi pirmamečiai ūgliai. aš palieku peržiem, man gražu apšarmoję iš sniego kyšantys sausi žiedynai smile.gif.be to sniegą gerai sulaiko, kas šalia esantiems augalams geras pataliukas nuo šalčių.

Na ne, nesutinku, kad jau paskutiniai gražūs vaizdeliai. Toli gražu – gi dalis smilgūnų dar tik pradeda savo pagrindinį pasirodymą. Čia pagal žmogaus supratimą, aišku, mat nekurie augalai pamirę mums atrodo gražesni už gyvus... Vakare parodysiu savo melvenes ’Heidebraut’. Po šalnos jos stipriai pagražėjo (pradėjo mirinėt gi...) ir ėmė demonstruoti tai, dėl ko buvo pirktos. O vat rūgtis šios savaitės šaltkrėčio išties nebeatlaikys, jau dabar lapeliai vietomis pageltę... Tiesa, pastarasis liūdesėlis jūsų dar nepalies, nes esate šiltųjų kraštų gyventoja. smile.gif
Drauge su kitomis gėliukininkėmis galutinai nuraminote dėl hortenzijos. Ačiū jums visoms. Tiesa, ramu tik dėl šitos, o yra dar kita, siauralapė... Per daugiau nei 10 metų dar nesu regėjusi jos žiedų, tačiau jos lapai, jau ir šiaip dekoratyvūs, šiuo metu stačiai dega raudona liepsna. Darželyje ji atrodo tartum laužas. Bais gražu... man.

Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 10 21, 14:32)
Aš vėl pabandysiu iškišti nosį su savo reprezentacinės zonos augalynu. Kadangi žoliniai augalai "nušienauti" prieš šaltąjį sezoną, aiškiai matosi augalyno struktūra. Vasaros vaizdų specialiai šįkart nededu, kad mintys lengviau guldytųsi mirksiukas.gif 

Vaizdas nuo gatvelės link namo (takeliui tėra tik vieta, vis dar neišsirenkam dangos ir pritrūkstam laiko):

As turiu viena klausima ne i tema. Saziningai isieskojau tokio rakurso albume, bet neradau, tai klausiu:) Kaireje puseje matau pasodintu medziu, speju, ne vaismedziu. O desineje puseje atsikartoja nors kazkiek medziu? Ziurint tik i nuotrauka, tokia disproporcija - vienoje takelio puseje giraite, kitoje - zemaugiu spygliuociu miksas. Suprantu, kad kadagiai paaugs, taciau vistiek atsvara ne tokio lygmens.
Atsakyti
Pratęsiant kalbą apie šviesialapių hortenzijų (žiemojančių lauke) suvaldymą. Apie privalomą apgenėjimą rudenį arba pavasarį šį sykį. Internete išskaičiau, kad nėra vieningos nuomonės, kada geriau tai daryti – vieni jas palieka su visais stiebais žiemavoti, kiti nurėžia vos ne iki žemės rudenį. Esame darę ir taip, ir anaip. Po anaip (taip elgiamės tik paskutinius 2-3 metus) hortenzija geriau pasijausdavo – labiau išbujodavo ir smarkiau žydėdavo. Bet gal čia koks sutapimas su kitomis nefiksuojamomis sąlygomis gaudavosi (gal kažko skanesnio (rūgštinančių kavos tirščių, pvz.,) jai kas papylė, gal amžių pasiekė tokį, kad tapo savarankiška – toli nusidriekusiomis šaknimis pasiekia visko, ko jai reikia ir t.t.). Kaip ten bebūtų, tačiau genėjimas iš rudens reikalauja tam tikrų žinių, kad nenurėžti per daug, nes į kompostą gali nukeliauti ateinančių metų žiedai. Šiemet mums taip ir gavosi – žydėjo tik pusė krūmo, o ir toji ne itin gausiai. O kai jūs genit stiebus, į ką orientuojatės – į kažkokius vaizdelius ant stiebų ar tiesiog turit nusistačiusios optimalų genėjimo aukštį? Ir aplamai, kokią patirtį turite su hortenzijų genėjimu?

Aš šventai tikiu, kad visus augalus geriau genėti pavasarį.
Tarybinėj literatūroj rašo, kad rudenį. biggrin.gif
Atsakyti
Pratęsiant kalbą apie šviesialapių hortenzijų (žiemojančių lauke) suvaldymą. Apie privalomą apgenėjimą rudenį arba pavasarį šį sykį. Internete išskaičiau, kad nėra vieningos nuomonės, kada geriau tai daryti – vieni jas palieka su visais stiebais žiemavoti, kiti nurėžia vos ne iki žemės rudenį. Esame darę ir taip, ir anaip. Po anaip (taip elgiamės tik paskutinius 2-3 metus) hortenzija geriau pasijausdavo – labiau išbujodavo ir smarkiau žydėdavo. Bet gal čia koks sutapimas su kitomis nefiksuojamomis sąlygomis gaudavosi (gal kažko skanesnio (rūgštinančių kavos tirščių, pvz.,) jai kas papylė, gal amžių pasiekė tokį, kad tapo savarankiška – toli nusidriekusiomis šaknimis pasiekia visko, ko jai reikia ir t.t.). Kaip ten bebūtų, tačiau genėjimas iš rudens reikalauja tam tikrų žinių, kad nenurėžti per daug, nes į kompostą gali nukeliauti ateinančių metų žiedai. Šiemet mums taip ir gavosi – žydėjo tik pusė krūmo, o ir toji ne itin gausiai. O kai jūs genit stiebus, į ką orientuojatės – į kažkokius vaizdelius ant stiebų ar tiesiog turit nusistačiusios optimalų genėjimo aukštį? Ir aplamai, kokią patirtį turite su hortenzijų genėjimu?

Jei tikslas grožėtis žiemą apsnigtomis kekėm, tai galima genėti pavasarį. Aš atvirkščiai stengiaus, kad rudeniop atlikti kuo daugiau darbų, nes pavasarį-tiesiog tai reikia atlikti labai greitai, kad spėtum paskui gamtą. Į sodą atvažiuojam kai laiko yra..
Pati auginu šviesiąją hortenziją dar ne taip seniai ir pati nežinojau kaip geriau-irgi svarsčiau, rudenį ar pavasarį-ir užtikau gerą straipsnį žurnale,,Moi Prekrasnyj sad"- nėra bėdos genėti rudenį, bet geriau pavasarį-paliekant 2-3 pumpurus virš žemės ir išretinus ypač silpnas šakeles.Tuo ir vadovausiuos šiemet.
Visai kitaip su šluotelinėm hortenzijomis(Pink Diamond, Vanilla Fraise, Limelight), man dar tamsus miškas, kaip jas reiks genėt. Matau čia Gaudvilė kažkiek rašė, reiks dar įsiskaityt į tas subtilybes, tankinant vainiką.
Šiemet vis kitaip nei pernai.Seniau irgi išpjaudavau visus augalus, prieš žiemą, ir tik nužydėjusius žiedynus-kad augalas neeikvotų jėgų sėklų brandinimui, bet šiemet..ekperimentavau.
Ir palikau visas šluotelines -Pševalskio gaurę, astilbes, kaip anksčiau rašiau-nauja meilė šluoteliniams augalams. Ir nenusivyliau.
Įdėsiu kelis vaizdelius:
user posted image user posted image
user posted image
ir skanus vaizdelis
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nijole0619: 23 spalio 2012 - 14:30
QUOTE(nijole0619 @ 2012 10 23, 15:22)

Pati auginu šviesiąją hortenziją dar ne taip seniai ir pati nežinojau kaip geriau-irgi svarsčiau, rudenį ar pavasarį-ir užtikau gerą straipsnį žurnale,,Moi Prekrasnyj sad"- nėra bėdos genėti rudenį, bet geriau pavasarį-paliekant 2-3 pumpurus virš žemės ir išretinus ypač silpnas šakeles.Tuo ir vadovausiuos šiemet.

jau kuri laika nusiperku- patiko man sitas zurnalas. mastau ar neitu kaip nors uzsiprenumeruoti, nes ne kiekviena numeri gaunu. gal kas turit patirties su nelietuviska prenumerata? g.gif ar imanoma is Rusios g.gif
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2012 10 23, 17:46)
gal kas turit patirties su nelietuviska prenumerata? g.gif  ar imanoma is Rusios g.gif

Turiu patirties, užsisakau per čia ir kas mėnesį randu pašto dėžutėj wink.gif
Atsakyti