galvojau, kad čia tik aš tokia nenormali, rudeniui palieku pačiam tvarkytis, o pasirodo jau bendraminčių klubą galim kurti
Man tai labai gražu stebėti natūralų gamtos ciklą. Žaluma prieš užmigdama patiria fantastinius virsmus ir parodo netikėtas puses. Čia kaip pažiūrėsi. Net jau paminėti melsvių lapai nesutežta, o pasidaro skaidrios auksinės spalvos
bitule, aispra, ačiū, kad atsiliepėte
Atsidžiaugiau, kad pasitvirtino nuojauta, jog pakaktų vieno augalo (maksimum dviejų) tarpams tarp sumedėjusių užpildyti. Taigi, belieka pasirinkti vienintelę daugiametę gėlę arba jų duetą.
Konspektuoju merginų išsakytas mintis ir pridedu nuo savęs:
- žemaūgiai šalavijai 'Adora Blau' + ???
- žemaūgiai šalavijai 'Adora Blau' + gludas 'Moonbeam'
- žemaūgiai šalavijai 'Adora Blau' + žemaūgiai varpiniai augalai, pvz. melvenės
- puikusis rūgtis (P. affinis)
- snaputis 'Ballerina'
- ...
Tęsiam brainstorming'ą Galgi pajudėsiu iš mirties taško
Papildyta:
Dėl daugiamečių "nušienavimo" prieš žiemą. Aš šiemet palikau tik heucheras, tuos šilokus, kurių kelmeliai buvo neišvirtę nuo drėgmės pertekliaus, varpinius augalus, vilnotąją notrą, balžas, akanto žiedynus. Visa kita nupjoviau. Pernai buvau palikusi praktiškai viską. Žodžiu, eksperimentuoju.
Atsidžiaugiau, kad pasitvirtino nuojauta, jog pakaktų vieno augalo (maksimum dviejų) tarpams tarp sumedėjusių užpildyti. Taigi, belieka pasirinkti vienintelę daugiametę gėlę arba jų duetą.
Konspektuoju merginų išsakytas mintis ir pridedu nuo savęs:
- snaputis 'Ballerina'
- ...
Tęsiam brainstorming'ą Galgi pajudėsiu iš mirties taško
Papildyta:
Dėl daugiamečių "nušienavimo" prieš žiemą. Aš šiemet palikau tik heucheras, tuos šilokus, kurių kelmeliai buvo neišvirtę nuo drėgmės pertekliaus, varpinius augalus, vilnotąją notrą, balžas, akanto žiedynus. Visa kita nupjoviau. Pernai buvau palikusi praktiškai viską. Žodžiu, eksperimentuoju.
QUOTE(bitule @ 2012 10 21, 19:41)
<...>
Tą patį pagalvojau ir apie vi_ hortenziją, kuriai mažieji kaimynai po kojomis tik trukdo gyvenimą, o va lygiavertis partneris (a la jot.ka rūgtis) ar didesnis ramesnis kitų daugiamečių kilimas savo mase sudarytų rimtą atsvarą didingam krūmui.
Tą patį pagalvojau ir apie vi_ hortenziją, kuriai mažieji kaimynai po kojomis tik trukdo gyvenimą, o va lygiavertis partneris (a la jot.ka rūgtis) ar didesnis ramesnis kitų daugiamečių kilimas savo mase sudarytų rimtą atsvarą didingam krūmui.
Ačiū už pamąstymą dėl hortenzijos kaimynų. Bėda ta, kad didingų kaimynų čia tupdyti neišeina dėl vietos stokos, tamsybės (tai šiaurinė pusė, kur saulė užklysta tik vakare ir labai epizodiškai, nes užlenda už vakaruose augančio medžio) bei kitų čia gal nesimatančių gėliukų, kuriems nėra kur eiti. Idėja tokia, kad šiaurinių/rytinių aukštų ir poaukščių augalų apsuptyje driekiasi sau žemų bei vidutinių patamsiukus mėgstančių augaliukų lomelė.
QUOTE(vi_ @ 2012 10 22, 20:40)
Vakar pabuvojau pas gėliukus. Per savaitę jie gerokai pasikeitė. Šalna padailino. Gėlyno vinimi patapo juoduliai astrai Lady in Black. Tiesa, jie jau ne juoduliai. Labiau marguliai.
Vi, smagu, kad vėlyvieji astriukai spėjo pražysti
QUOTE(leliumai @ 2012 10 21, 21:54)
- snaputis 'Ballerina'
- ...
- snaputis 'Ballerina'
- ...
papildymas manojo namo priekio augalyno tema mintimis iš ankstesnės temos:
- šalvijai 'Adora Blau' + snapučiai 'Ballerina'
- šalavijai 'Adora Blau' + rožytės 'Knirps'
- viržiai + erikos
- bobramuniai...
QUOTE(leliumai @ 2012 10 21, 21:54)
- snaputis 'Ballerina'
- ...
Tęsiam brainstorming'ą
- snaputis 'Ballerina'
- ...
Tęsiam brainstorming'ą
Iš šitos kompanijos, aš atiduodu savo balsą šalavijui ir gludui dar į galvą atėjo kraujažolės, veronikos. Puikusis rūgtis, kad ir kaip jį mylėčiau, bet paradiniam vaizdui per daug susitaršęs , kaip ir varpiniai, kurie įneštų vaizdui gal kiek per daug atsipalaidavimo.
QUOTE(vi_ @ 2012 10 22, 11:25)
Bėda ta, kad didingų kaimynų čia tupdyti neišeina dėl vietos stokos, tamsybės (tai šiaurinė pusė, kur saulė užklysta tik vakare ir labai epizodiškai, nes užlenda už vakaruose augančio medžio)
Tokia bėda - ne bėda , esama ir krūvos didingų patamsių gyventojų. Kad ir tokia kompanija su paparčiais. O jei suktis su esamais augaliukais, tai gal tiesiog didinčiau jų užimamus plotus
QUOTE(vi_ @ 2012 10 22, 20:40)
Šalna padailino.
QUOTE(leliumai @ 2012 10 22, 21:33)
- šalavijai 'Adora Blau' + rožytės 'Knirps'
iš esmės , bet grįžau užmesti akį į nuotraukas, ir gal ne , turbūt per didelė esamų sumedėjusių įvairovė.
aispra, juodastriuko žiedeliai man įspūdžio nedaro. Juolab, kad pražydo 1 žiedelis iš 100, o daugiau ir nebus, nes nespės būti. Esu nustebinta ir bais nudžiuginta šio augalo gebėjimu nusidažyti visomis klevo lapo spalvomis. Gražiau man nė negali būti...
Tai taip, yra tų tamsiamėgių dičkių. Viena iš jų, blakėžudė, jau antri metai apkalbamajame plotelyje pampsta (nuotraukose jos nesimato, nes buvo nugenėta vėtros ir mano rankelių...), bet trečiuose metuose eis ji iš čia kiton vieton. Plotelis yra tarp hortenzijos ir sidabrakrūmio, o po pastaruoju nuo seno driekiasi bergenijų juosta, kurios ūgis (30-40 cm) nustato aukščio kartelę kitiems lomelės gyventojams. Patarimas, suktis su esamais augaliukais, didinant jų užimamus plotus, reikalauja paskaičiavimų bei pagalvojimų. Gal tai ir išeitis. Bet ne šiandien...
Dar norėjau jūsų paklausti apie Lonicera japonica aureoreticulata. Pasigooglinus atradau informaciją, prieštaraujančią tam, ką regėjau jūsų augalyne. Ta prasme, yra rašoma, kad šio augalo aukštis 1,8-4 m, o pas jus jis palei žemę šliaužioja. Ir dar rašo, kad jis yra nuo 5 zonos gyventojas. Būnant pas jus, jam kartais neteko 4 zoną pajausti? O paprasčiau tariant - kaip jam žiemojasi?
QUOTE(bitule @ 2012 10 22, 21:57)
Tokia bėda - ne bėda , esama ir krūvos didingų patamsių gyventojų. Kad ir tokia kompanija su paparčiais. O jei suktis su esamais augaliukais, tai gal tiesiog didinčiau jų užimamus plotus
Tai taip, yra tų tamsiamėgių dičkių. Viena iš jų, blakėžudė, jau antri metai apkalbamajame plotelyje pampsta (nuotraukose jos nesimato, nes buvo nugenėta vėtros ir mano rankelių...), bet trečiuose metuose eis ji iš čia kiton vieton. Plotelis yra tarp hortenzijos ir sidabrakrūmio, o po pastaruoju nuo seno driekiasi bergenijų juosta, kurios ūgis (30-40 cm) nustato aukščio kartelę kitiems lomelės gyventojams. Patarimas, suktis su esamais augaliukais, didinant jų užimamus plotus, reikalauja paskaičiavimų bei pagalvojimų. Gal tai ir išeitis. Bet ne šiandien...
Dar norėjau jūsų paklausti apie Lonicera japonica aureoreticulata. Pasigooglinus atradau informaciją, prieštaraujančią tam, ką regėjau jūsų augalyne. Ta prasme, yra rašoma, kad šio augalo aukštis 1,8-4 m, o pas jus jis palei žemę šliaužioja. Ir dar rašo, kad jis yra nuo 5 zonos gyventojas. Būnant pas jus, jam kartais neteko 4 zoną pajausti? O paprasčiau tariant - kaip jam žiemojasi?
QUOTE(bitule @ 2012 10 22, 21:57)
Yra dar toks rausvas gludas 'American Dream'. Gal jis labiau savo koloritu tiktų? Ar visgi geriau būtų gelsvasis 'Moonbeam'?
Veroniką 'Rotfuchs' kažkada buvau įsigijusi, tačiau puolė ir prapuolė - kažkodėl po žiemos nebepasirodė - galbūt atsitiktinumas. Gal kas ją auginate? Kaip sekasi? Mumrikai, berods irgi ją pirkai?
Vingiorykštinės kraujažolės šiai vietai manau gerokai per didelės (iš sumedėjusių tarp jų tik kadagiai 'Arnold' šiek tiek kyšotų), vertėtų apsvarstyti kažką iš žemesnių pusseserių.
Bitule, o jei galvojant kur kas plačiau, ne vien apie daugiametes? Kokį variantą rinktumeisi?
1) S - palikti visus sumedėjusius ir parinkti tik užpildančią daugiametę gėlę ar jų duetą;
2) M - daryti tam tikras korekcijas sumedėjusių fronte (jei taip, ką paliktum, ką persodintum, ko atsisakytum, ką atkartotum ir pan.) ir plius daugiamečių augalų parinkimas prie pakoreguoto vaizdo;
3) L - paliekama tik augalyno forma, o augalijos parinkimas pasikeičia neatpažįstamai (galbūt pasiliekant vos vieną kitą esamą sumedėjusį);
4) XL - revoliucija - ir augalyno formose ir augalų pasaulyje.
QUOTE(vi_ @ 2012 10 22, 23:08)
aispra, juodastriuko žiedeliai man įspūdžio nedaro. Juolab, kad pražydo 1 žiedelis iš 100, o daugiau ir nebus, nes nespės būti. Esu nustebinta ir bais nudžiuginta šio augalo gebėjimu nusidažyti visomis klevo lapo spalvomis. Gražiau man nė negali būti...
Man irgi šis astriukas nepadarė įspūdžio. Vasarą nežydėdamas patiko labiau.
Leliumai, pas jus yra ypač gražių augalų derinukų. Ten kur hortenzijos su alūnėm man ypač patiko.
Pratęsiant kalbą apie šviesialapių hortenzijų (žiemojančių lauke) suvaldymą. Apie privalomą apgenėjimą rudenį arba pavasarį šį sykį. Internete išskaičiau, kad nėra vieningos nuomonės, kada geriau tai daryti vieni jas palieka su visais stiebais žiemavoti, kiti nurėžia vos ne iki žemės rudenį. Esame darę ir taip, ir anaip. Po anaip (taip elgiamės tik paskutinius 2-3 metus) hortenzija geriau pasijausdavo labiau išbujodavo ir smarkiau žydėdavo. Bet gal čia koks sutapimas su kitomis nefiksuojamomis sąlygomis gaudavosi (gal kažko skanesnio (rūgštinančių kavos tirščių, pvz.,) jai kas papylė, gal amžių pasiekė tokį, kad tapo savarankiška toli nusidriekusiomis šaknimis pasiekia visko, ko jai reikia ir t.t.). Kaip ten bebūtų, tačiau genėjimas iš rudens reikalauja tam tikrų žinių, kad nenurėžti per daug, nes į kompostą gali nukeliauti ateinančių metų žiedai. Šiemet mums taip ir gavosi žydėjo tik pusė krūmo, o ir toji ne itin gausiai. O kai jūs genit stiebus, į ką orientuojatės į kažkokius vaizdelius ant stiebų ar tiesiog turit nusistačiusios optimalų genėjimo aukštį? Ir aplamai, kokią patirtį turite su hortenzijų genėjimu?
QUOTE(vi_ @ 2012 10 23, 09:54)
Pratęsiant kalbą apie šviesialapių hortenzijų (žiemojančių lauke) suvaldymą.Kaip ten bebūtų, tačiau genėjimas iš rudens reikalauja tam tikrų žinių, kad nenurėžti per daug, nes į kompostą gali nukeliauti ateinančių metų žiedai. Šiemet mums taip ir gavosi žydėjo tik pusė krūmo, o ir toji ne itin gausiai.
Tai kad jos ant pirmamečių stiebų žydi, tai kad žydėjo pusė krūmo nemanau, kad įtakojo netinkamas genėjimas mano uošviai daug šakų negenėtų palieka, nes nauji stiebiai stvirčiau kitą vasarą laikosi į senuosius pasirėmę ir taip žiedai nenulinksta. Maniškė dar jauna, antrametė, tai iš savos praktikos nieko negaliu pasakyt
leliumai, manoji veronika dar pirmi metai pas mane ir dar nežiemojusi, tai tik po šios žiemos galėsiu nuomonę pasakyt